***Acest articol este susținut de platforma de educație financiarā Money Bistro. Cu seria de articole #BugetulFamiliei, aduc în față familii de la care învățăm despre cum să ne gestionăm banii. Din acest episod vei afla ce conversie profesionala a făcut această familie, cum și-a crescut veniturile și cum economisește apr. 28% din venituri, bucurându-se de viață. ***
Bugetul Familiei are și 2 secțiuni speciale:
- Sfaturi din partea comunității pe marginea bugetului și
- Sfaturi și idei din partea mea.
Orice persoană care-și face public bugetul aici (anonim) se poate bucura de acest ajutor.
Dacă vrei și tu să contribui la seria #BugetulFamiliei (cu sau fără sfaturi, e alegerea ta), scrie-mi pe contact@nataliadabija.ro pentru a-ți trimite chestionarul.
Dacă nu ai un buget lunar, îți recomand să ții o lună evidența cheltuielilor și a veniturilor ca să poți să îți analizezi situația.
Tadaa, vă invit să cunoașteți povestea de astăzi:
EL se bazează pe principiul că „banii trebuie să circule”. EU sunt cea care economisește de când se știe, obicei pe care l-am împrumutat de la mama. NOI formăm o familie de 6 ani și avem și 2 toddleri de 4 și 5 ani și locuim în suburbia capitalei.
Avem un buget lunat de 27.728 lei (salarii, alocație copii și bonuri de masă), din care investim, cheltuim și economisim, în procente diferite.
Viața noastră nu arată deloc la fel acum 6 ani, când ne-am căsătorit.
Atunci eu pășeam stingheră pe calea freelancing-ului, iar soțul meu se reprofila profesional (din vânzări, în IT).
Să faci internship la 30 de ani poate fi o decizie dificilă, mai ales când ai o familie de întreținut, dar am ales să ne asumăm acest risc. Așa că soțul a început un internship plătit (suma era infimă) la o companie de IT din București, s-a angajat ulterior acolo, iar acum, după 6 ani și 2 companii schimbate, este unul dintre cei mai buni experți din domeniul lui, iar venitul nostru s-a cvadriplat, la ambii.
Suntem diferiți dpdv al comportamentului nostru financiar: soțul pune mare accent pe investiții, iar eu sunt cea care echilibrează „entuziasmul” și pune accent pe reducerea datoriilor & economii :).
Am discutat încă de la început și avem des discuții constant în familie despre cum investim sau cheltuim banii. Gestionăm banii la comun, fiecare are cardul lui, fiecare se ocupă de anumite plăti, iar restul merge către investiții & economii. Ne ghidăm după principiul 50/30/20, dar nu suntem foarte rigizi, ci mai degrabă adaptăm când este nevoie în funcție de priorități.
Avem un fond de urgență și 2 plicuri în care păstrăm bani în valute diferite. Când vrem să facem o achiziție mare, discutăm înainte astfel încât să vedem ce alte cheltuieli mai avem în luna respectivă și dacă putem aloca un buget sau nu.
Ce am făcut pentru a evolua din punct de vedere financiar?
Am început să citesc cărți de educație financiară & antreprenorială (Kiyosaki, Simon Sinek etc.), astfel încât să pot stăpâni mai bine anumite concepte și informații din zona financiară. Soțul meu citește articole, se uită pe statistici, grafice etc. De multe ori , timpul lui „la țigară” înseamnă timp alocat pentru documentare, pe aplicații, pe bursă etc.
Vrem să le asigurăm copiilor o viață plină de experiențe, vrem să trăim cu adevărat, nu doar să tragem lună de lună, să lucrăm ca să punem deoparte și să nu ajungem să ne bucurăm de ele.
Ne propunem să fim independenți financiar la un moment dat (soțul este foarte optimist, ca să nu spun visător cu data la care se va întâmplă asta), așa că am stabilit câteva obiective după care ne ghidăm.
Cum gestionează această familie cheltuielile cu casa
Întrucât venitul meu nu este fix (depinde de proiectele pe care le am în luna respectivă), ne bazăm în general pe salariul soțului pentru cheltuielile cu casa.
Lunar, plătim în jur de 500 de lei pentru lumină, gaze, întreținere, iar pentru rată apartamentului – 1200 lei. La acestea se adaugă mici cheltuieli pe care le facem sezonier pentru amenajarea și întreținerea grădinii din fața blocului (ne face plăcere să ne ocupăm de grădină), cât și impozitele anuale pentru casă & locul de parcare (350 lei/an) și impozitul pe mașină 150 lei/an.
Mai avem un teren la munte, achiziționat de curând, dar acolo în afară de impozite, avem doar cheltuieli punctuale în acest moment, pe care le facem din economii.
Avem televizor, dar nu și cablu TV, nu-i vedem rostul, mai ales când ai acces la informații online, iar pentru filme este suficient abonamentul la Netflix (55 lei/lună) și la internet (30 lei/lună).
Am renunțat la abonamentele la telefonul mobil acum 3 ani, căci plăteam dublu pentru un serviciu pe care nu-l foloseam.
Acum încărcăm telefoanele cu 6 euro/lună (activăm opțiune) și ne este mai mult decât suficient. Deci cheltuielile cu telefonul sunt de 60 lei/lună pentru amândoi.
Ce facem pentru a reduce cheltuielile cu casa: educăm copiii de mici să folosească responsabil curentul, apa, produsele de îngrijire. Iar pentru a reduce consumul de curent, am pus becuri ecologice în toată casa.
Hai să vedem cum arată bugetul pentru cheltuielile de zi cu zi
Supermarket
Acum ceva timp am făcut un experiment: am strâns toate bonurile de cumpărături timp de 3 luni și am rămas șocați cât de mult puteam să cheltuim pe mâncare.
Primul lucru pe care l-am făcut atunci a fost să schimbăm supermarketul de unde ne aprovizionăm și să facem o listă de cumpărături pornind de la un meniu stabilit. De-atunci am redus cu 50% banii pe care îi alocăm pe mâncare și nu am simțit niciun moment că mâncăm mai rău.
Ne facem cumpărăturile săptămânal, la Lidl România, și coșul mediu ajunge la 450 lei/săptămână. La aceste cheltuieli se adaugă aproximativ 100 lei/săptămână pe care îi cheltuim în supermarketul din apropierea casei, le spun eu cheltuieli neprevăzute (s-a terminat un produs etc.).
Gătim în casă majoritatea timpului, dar în serile în care suntem obosiți sau stăm mai mult pe-afară cu copiii, comandăm de la restuarnat. Deci o dată pe săptămâna sau la 2 săptămâni, facem o comandă la restaurant.
Ne place mult să invităm prieteni la noi, să gătim în weekend-uri, așadar în acele zile mai facem un drum la supermarket special pentru prânzul/cina pe care o vom pregăti. De obicei cheltuim în jur de 200 lei, dar depinde foarte mult de meniu. La restaurant ieșim rar, mai ales în perioada asta. Însă de cele mai multe ori, când ieșeam la plimbare cu copiii în parc, rămâneam la o terasă să mâncăm.
De la Lidl cumpărăm atât alimente, cât și produse pentru curățenie, bucătărie, îngrijirea noastră, haine & alte mărunțișuri.
La toate acestea aș adauga și cheltuielile pe care le facem punctual la Ikea, în special pentru farfurii, căni, pahare etc. și la English Home pentru lenjerie de pat, prosoape etc. (recomand perioada reducerilor din februarie). Merg de 2-3 ori pe an în aceste magazine, deci nu este o cheltuiala recurentă.
Partenerul meu este fumător (de tutun), așadar lunar alocăm un buget de 100 lei pentru această „plăcere” neînțeleasă de mine :))
Sănătate
Eu și copiii avem medicul de familie și pediatrul la o clinică privată care colaborează cu CASMB. Soțul are abonament la o clinică privată, acoperit de companie. Când a fost nevoie, am fost cu copiii la consultații atât la clinici private, cât și la clinici de stat. Copiii au fost foarte bolnăvicioși de mici: roșu în gât, otita, bronșită, astm, alergii, toate s-au ținut lanț. Așadar cheltuim destul de mulți bani pe medicamente.
La acestea se adaugă cheltuielile la stomatolog, unde mergem de cel puțin 3 ori pe an (cel puțin noi, adulții). Fie pentru consultație de rutină, detartraj sau probleme stomatologice.
Lunar alocăm în jur de 550 lei pentru sănătate, consultații, analize, medicamente & stomatolog.
Haine
Soțul meu merge de 2 ori pe an la cumpărături și își alege câte 5-6 lucruri odată sau cât consideră că are nevoie.
Bugetul pe care îl alocă atunci este în jur de 600 – 700 lei/tură de cumpărături.
Eu însă îmi cumpăr mai des haine, întrucât am multe întâlniri de business sau particip la proiecte în care vreau să arăt profi. La acestea se adaugă momentele speciale (nunți, botezuri), unde ocazional ne înnoim ținuta. Nu am nicio problema să port o rochie de ocazie la mai multe evenimente.
Mai mult, ador magazinul caritabil La Taică Lazăr, de unde îmi iau deseori haine și cărți. Pentru haine, merg din ce în ce mai rar în mall, prefer shopping-ul online. Folosesc de cele mai multe ori coduri de reducere pe H&M, Mango, Reserved, iar lunar aloc în jur de 250 lei/haine, încălțăminte și accesorii pentru mine.
Transport
Eu sunt fan metrou, așa că este mijlocul de transport pe care îl folosesc zilnic. Îmi iau un abonament lunar de 80 lei, la care se adaugă 20 lei pentru ratb (îl folosesc ocazional). Soțul meu lucrează de-acasă de peste 1 an, dar folosim mașină zilnic – duce copiii la grădiniță și îi aduce și în weekend-uri, când ieșim în parc sau plecăm spre munte, în vizită etc. Pe mașină cheltuim lunar în medie 450 lei/motorină (am pus aici și deplasările în călătorii, vacanțe). La acestea se adaugă 1500 lei revizie anuală mașină și cauciucuri, în jur de 3000 lei.
Cheltuiala cu cauciucurile se întâmplă o dată la câțiva ani.
Mașina este luată în leasing operațional, așadar aici se adaugă rata de 2000 lei/lună și 500 lei pentru CASCO.
O cheltuială în plus pe care am avut-o anul acesta cu mașina a fost pentru suportul pentru biciclete. Mergem des cu copiii cu bicicletele, așadar era absolut necesar să le putem lua cu noi și în vacanțe. Cost suport: 2000 lei (care a fost acoperit din economii).
Îngrijire personală
Eu mă machiez rar și discret, nu pun accent foarte mare pe zona de beauty. Dar îmi fac lunar manichiură și merg la epilare definitivă, mă coafez doar când am un moment special și mă vopsesc foarte rar (când îmi doresc o schimbare de look). Soțul se tunde și se bărbierește acasă. De asemenea, mergem la 2 luni cu băiatul la tuns, la un barber shop din cartier. Tot ocazional apelăm la serviciile de masaj la domiciliu (pentru durerile de spate ale soțului). Total, aș spune că pe lună alocăm în jur de 250-300 lei pe zona asta.
Ce cheltuieli cu copiii are această familie?
Educația copiilor este un subiect despre care discutăm des în familie. Am ales să ducem copiii la o grădiniță privată din aproperea locuinței noastre. Acolo copiii au parte de ore de engleză săptămânal, teatru și multe activități educative. Nu am optat pentru un sistem de educație diferit/alternativ, întrucât nu am simțit că rezonez sau că sunt pregătită să-l aplic și susțin pe termen lung.
Avem în vedere pentru anul viitor o școală privată pentru copilul cel mare, dar încă suntem în perioada de documentare. La grădiniță plătim 2400 lei/2 copii, la care se adaugă 20 lei/teatru/lună și ocazional 100 lei/serbarea de Crăciun & 80 lei pentru serbarea de sfârșit de an etc.
Cum investim în educația copiilor?
Fiind încă mici, am ales să nu le încărcăm programul cu activități extra, pentru că ne-am dorit să aibă o copilărie cu multă joacă. Așadar am mers cu ei la teatru, la opera și film, în drumeții, parcuri, cu cortul, le-am oferit experiențe din care pot învăța. Am ieșit cu ei pe trasee cu bicilcetele în familie, i-am dus la ski, la patinoar, cu barca, la pescuit etc.
Din această toamnă, fiecare dintre copii merge și la o activitate extra grădiniță: copilul mare merge la fotbal, cel mic la înot (de grup). În total, alocăm pentru aceste activități 400 lei/lună, la care se adaugă cheltuielile cu echipamentul.
Jucării
Investesc foarte mult în cărți pentru copii și jocuri educative (boargames-uri). Ne petrecem serile citind, făcând puzzle-uri sau jocuri educative, devorăm cărțile de activități și iubim cărțile în general. Iar eu ador faptul că am reușit să le transmit iubirea pentru citit copiilor mei. Aloc în jur de 300 lei/luna pentru acestea, dar menționez că primesc și multe cărți prin natura job-ului pe care îl am.
Nu pot spune o suma fixă a cheltuielilor pe care le am cu activitățile pentru copii. De obicei, avem stabilite activități pentru fiecare weekend, mai ales în perioada caldă a anului și cheltuim în jur de 1000 lei/weekend dacă plecăm la munte, pe drumeție (motorină, mâncare, distracții) sau 250 lei/zi dacă ieșim undeva lângă București – Comana, Edenland, Grădina Zoo etc.
Pe partea de educație financiară, am început să familiarizăm copiii cu ideea de troc, pușculița, obiective pentru care pun de-o parte banii. Ambii au câte o pușculița, dar încă învață să gestioneze banii pe care i-au primit.
Haine
Copiii au primit multe haine de la prietenii noștri, așadar în primii ani cheltuielile au fost destul de mici cu hainele.
Acum însă, când au mai crescut, și cheltuielile au crescut.
Nu pun accent pe branduri sau produse în trend. Cumpăr lucruri care îmi plac și care sunt confortabile pentru copii. Aloc de obicei în jur de 300 lei/lună pentru haine, încălțăminte & accesorii copii.
Aniversări
Aș vrea să menționez și aniversările copiilor, întrucât sunt cheltuieli importante cu ele. De obicei sărbătorim în familie aniversarea noastră (ne facem rar cadouri), iar a copiilor o facem cu prietenii lor. Anul acesta am ales să mergem la un loc de joacă și toată distracția ne-a costat 4000 lei (locație, tort, mâncare, animator, cadou). Dar în mod curent nu alocăm un buget atât de mare pentru o aniversare. O medie ar fi de 1000 lei/aniversare copil. Mergem la foarte multe aniversări în decursul unui an (suntem foarte sociali) și alocăm în medie 100-150 lei/cadou pentru sărbătorit.
Ce alte cheltuieli are această familie?
Vacanțe
Avem mai multe vacanțe pe an, unele cu copiii, altele nu! Plecăm cel mai des în weekend-uri la munte, unde facem gașcă cu prietenii noștri care au copii de aceeași vârstă. Facem trasee, ne odihnim sau mergem la ski (avem deja planificată o plecare la sfârșitul acestui an și două la începutul anului viitor, pentru a-i învață pe copii să învețe să schieze).
Facem 2 vacanțe mai mari pe an, una cu copiii, la mare și una fără copii (în cuplu), de obicei într-o destinație exotică. În cuplu plecăm și când este aniversarea noastră sau când vin bunicii în vizită și putem fugi 2 zile de-acasă. Este un aspect la care ținem mult! Ne planificăm singuri călătoriile, mergem cu mașina/avionul și alegem destinații în funcție de ce ne dorim. Pe an, alocăm în medie 20.000 lei pentru vacanțe (o medie de 800 – 1000 lei/weekend la munte, 5000 lei/vacanța cu copiii).
De când suntem afectați de pandemie, am renunțat la vacanța exotică și asta se reflectă și în bugetul nostru. Am început să explorăm mai mult România (Delta Dunării etc.), care din păcate este foarte costisitoare.
Cursuri
Atât eu cât și soțul investim în dezvoltarea noastră personală și profesională. Soțul cumpără lunar cursuri pe domeniul lui de activitate, dar și cărți online care îl ajută să-și dezvolte diverse abilități, webinarii etc.
Eu am făcut de curând un curs de automachiaj (era important pentru mine), am finalizat un curs de public speaking și unul de marketing online. Pe lângă acestea, cumpăr lunar cărți pentru dezvoltarea mea personală și profesională și am în plan să achizitionez un curs de educație financiară anul acesta. În total alocăm cel puțin 700 lei/lună pentru educația noastră.
Gadgeturi
Telefoanele le schimbăm doar dacă nu mai funcționează, așadar anul acesta nu a fost cazul. Nu ținem neapărat să avem ultimul model de telefon. Folosim laptop-urile de la muncă, iar la capitolul gadget-uri, avem Google Home (cadou de ziua soțului) & Nest și un smartwatch.
Cadouri
Dacă tot suntem la capitolul cadouri, aș povesti puțin și despre cheltuielile cu momentele speciale: nunți, botezuri, aniversări cuplu.
Eu ador nunțile, așadar spun de obciei DA la invitațiile pe care le primim. Pentru astfel de momente bugetul alocat diferă în funcție de natura relației pe care o avem cu persoană respectivă: familie apropiată, coleg etc.
La care se adaugă aniversarea noastră, când de cele mai multe ori plecăm într-o scurtă vacanță în cuplu.
Donații
Învățăm copiii să doneze și donăm majoritatea lucrurilor copiilor către prieteni, rude, persoane cu venituri mici. Urmează să mergem la un târg unde copii își vor vinde cărțile pe care nu le mai citesc și jucăriile. De asemenea, donăm către diverse cauze sociale, donăm 2% către ONG-uri pe care alegem să le susținem, dar și către susținerea unor artiști.
O parte din lucrurile mele și ale copiilor, pe care nu le mai purtăm le vindem la târguri în grupuri de Facebook.
Datorii, economii și investiții
Datorii
În acest moment avem un credit ipotecar pentru un apartament cu 3 camere (luat pe 35 de ani, dar rămas efectiv 11 ani întrucât am plătit cu rambursare anticipată prin reducerea perioadei) și o mașină luată prin leasing operațional pe persoană juridică, pe 4 ani (plătit 1 an, dar aici nu ne grăbim să-l închidem).
Economii
Salariul meu este cel care se duce către economii, spuneam mai sus că eu sunt cea care deține aici controlul :). Reușim să punem lunar de-o parte o medie de 8000 lei, dintre care 6000 merg către economii efectiv și restul către investiții.
Prioritatea noastră în ultimii ani a fost să plătim anticipat creditul imobiliar pentru apartament, cu reducerea duratei. Așadar un credit luat pe 35 de ani și plătit anticipat cu reducerea duratei (am rămas cu 11 ani de credit ), ne-a adus economii de mii de euro și o senzație nemaipomenită de bucurie & mulțumire.
Cred că este important să avem un scop, niște obiective clare pentru a reuși să economisim. Noi avem obiective pe termen scurt, pe termen mediu și lung. Obiectivele pe termen scurt sunt cele legate de nevoile noastre legate de casa pe care vrem s-o construim.
Aici am avut anul acesta 2 cheltuieli importante: cu gardul & poartă (10.000 lei) și puțul (35.000 lei), ambele achitate din economii. Cele pe termen mediu sunt legate de dezvoltarea noastră profesională/personală, cât și etapa următoarea care ține de construcția casei pe terenul achiziționat la munte.
Iar pe termen lung, vorbim despre independența noastră financiară și posibilitatea de a trăi din profitul pe care îl avem din investiții.
Cred că dacă verbalizezi aceste obiective, te gândeșți la ele și aloci timp, bani, cunoștințe pentru asta, ajungi să le îndeplinești și să ai viața pe care ti-o dorești.
Am găsit de curând un carnet din facultate, cu obiectivele pe care mi le stabilisem pentru următorii 10 ani și am rămas plăcut surpinsă să văd că 90% din ele erau realizate.
Și cred că atât investiția în dezvoltarea mea, cât și faptul că lucrez cu adevărat din pasiune, au contribuit la realizarea lor.
Investiții
Investim lunar o sumă de bani (2000 lei), care merge către: fonduri mutuale, stocuri pe Revolut, criptomonede și P2P Lending (investim în Fagura). Discutăm împreună despre investițiile pe care le face partenerul, astfel încât să fiu în temă, să înțeleg cum funcționează și de ce alege o anumită investiție, sunt la curent pe ce platforme și ce tip de investiție a făcut, ce parolă are etc.
Eu îmi propun să fac un curs în zona asta și să încep să investesc în fonduri mutuale pentru început, dar voi face asta după ce voi stăpâni mai bine domeniu.
În concluzie
Am vrut să povestesc despre bugetul nostru pentru că am reușit să creștem continuu și cred că asta e important să se întâmple în orice familie.
Ne-am îmbunătățit viața și modul în care trăim, suntem atenți la cheltuielile pe care le facem și conștienți că am putea să economisim mai mult, dar alegem să ne bucurăm de confortul pe care îl avem.
Viața e aici și acum și e nevoie să găsești echilibru potrivit pentru familia ta și noi aș putea spune că l-am atins!
Sunt deschisă să primesc sugestii, atâta timp cât sunt contructive. 🙂
Feedback din partea comunității
Autoarea acestui buget este de acord să primească sugestii și sfaturi din partea comunității. Așa că vă invit cu sfaturile voastre pe marginea acestui buget.
Vă invit cu comentarii despre:
- ce vă place la acest buget,
- ce ați fi făcut voi altfel,
- ce îi recomandați autoarei pentru mai departe.
Atenție: comentariile răutăcioase sau deplasate nu vor fi publicate.
Idei de îmbunătățiri din partea mea
Draga mea,
Mulțumesc mult de tot pentru deschidere și pentru curajul de a-ți publica povestea!
Îmi place mult de tot că împăcați și capra și lupul și varza, adică economisiți, investiți, dar vă și bucurați de viață. 🙂
Mă bucur mult că ați reușit să reduceți bugetul pentru mâncare cu 50%. E o mare reușită, mai ales că spui că în procesul ăsta nu ați simțit că s-a redus calitatea.
Felicitări și pentru mișcările pe care le-ați făcut pe partea de creșterea veniturilor. Înțeleg că amândoi v-ați aventurat într-o lume nouă și vă felicit că ați reușit! Pentru soț, fiind în IT, recomand acest podcast unde l-am luat la întrebări pe Dl Căruța cu bani despre cum și-a crescut veniturile de 54 de ori în 8 ani. 🙂
La capitolul cheltuieli mai sunt locuri unde eu văd oportunități de îmbunătățire, ca de exemplu:
- cheltuielile cu hainele copiilor. Eu aici mi-aș pune întrebarea dacă e într-adevăr nevoie de atâtea haine pentru ei sau care e motivul pentru care faci shopping pentru ei. La noi funcționează să luăm haine pentru un sezon și la alea ne limităm. Pe lângă faptul că dăm mai puțini bani pe haine, economisim și timp și energie și pentru noi asta contează.
- cheltuielile nealimentare (pentru casă, presupun) mi se par mari și iar m-aș întreba: Care e nevoia mea reală? Din punctul meu de vedere, mai puține lucruri înseamnă mai puțină bătaie de cap. Pentru tine cum e?
- cheltuielile cu restaurantul și distracțiile săptămânale. Nu mi-a fost clar ce anume ai inclus la distracții (dacă sunt mici ieșiri de weekend sau altceva). Aici m-aș întreba: Există și alte modalități de a-mi îndeplini aceleași nevoi? Care e motivul pentru care ajung la restaurant? E din pură plăcere sau ține și de alte aspecte (organizare, planificare etc)?
Nu mă voi lega de cheltuielile care țin clar de valorile tale, de exemplu cum sunt cele cu nunțile sau vacanțele. Observ din text că e ceva ce e important pentru tine.
Cred mult în ideea că fiecare trebuie să ne dăm seama ce e cu adevărat important pentru noi și apoi să trimitem banii acolo unde ne sunt valoarile. Chiar și în legătură cu ce am scris mai sus, te invit să vezi cum e pentru tine, ce am scris eu e perspectiva mea. Din nou, pentru tine cum e?
Mai jos sunt câteva întrebări cu care vreau să te las, poate ai deja răspunsul, ținând cont că ați atins echilibrul din punctul vostru de vedere + mi-ai spus că ți-au venit idei noi de îmbunătățire doar prin faptul că ai completat chestionarul, însă tot ce e aici includ și pentru alte cititoare (cititori):
- Ce contează pentru mine cel mai mult acum?
- Ce contează pentru noi cel mai mult acum?
- Ce va conta pentru noi în 15 ani?
- Un exercițiu pentru schimbarea perspectivei: 1. Dacă situația și/sau bugetul nostru ar fi perfecte, cum ar arăta? 2. Ce sunt dispusă să fac chiar de mâine cu ceea ce am înțeles acum, în urma acestui exercițiu?
Pe partea de investiții, eu sunt fan ETF-uri cu acumulare, pentru că îmi oferă diversificare, ușurință în gestionare și riscuri mai mici față de acțiunile individuale sau față de P2P.
Pentru mine ați fost un exemplu, mai ales pe partea de creștere a veniturilor. M-ați inspirat și vă doresc mult succes pentru mai departe!
Este foarte bine sa mai avem si exemple de bugete complexe, bazate pe venituri mari (devenite mari conform unui plan).
Foarte buna concentrarea pe accelerarea veniturilor, este cheia in categoria de varsta in discutie.
In orice caz, daca acest buget ar fi al meu, eu as revizui:
– masina (buget foarte mare raportat la total venituri)
– cadourile
– distractiile
– hainele copiilor (chiar si ale adultilor, dar asta datorita stilului meu de viata care tinde catre minimalism)
Special dedic mai mult cursurilor, suma este ok raportata la venituri, insa trebuie alocata o parte catre educatia financiara.
In acest mod, posibil ca familia sa ajunga in maxim un an la un grad de economisire de minim 30-40% si o alocare eficienta in investitii pasive automate, cu grad redus de risc si cu timp alocat maxim o ora lunar. Investitiile pe termen lung in ETF cu acoperire globala sunt mult mai eficiente ca si costuri decat fondurile mutuale.
Daca nu incalc regulile grupului, recomand cursurile lui Valentin Nedelcu si Bogdan Dinu, de pe grupul FB Stiinta Banilor mai ales ca vor avea reduceri de black friday incepand cu 5 noiembrie.
Familia va avea o viziune complet noua in ce priveste drumul catre independenta financiara 🙂
Succes!
Mă bucur că ai zis de mașină! Eu l-am văzut ca un fapt consumat deja, dar daaa, cheltuielile cu mașina mi se par și mie foarte mari și familiilor care stau la întrebări dacă să-și ia mașină nouă sau nu: din punctul meu de vedere, e important să fie o mașină fiabilă, dar nu neapărat nouă. O mașină nouă se depreciază imediat ce iese din showroom, iar dacă e și o mașină scumpă – cheltuielile cu ea pe termen lung sunt foarte mari. Noi acum avem un Logan și un VW Sharan și vedem o diferență mare cu cheltuielile de întreținere, chiar dacă Sharanul nu e din zona mașinilor de lux. Aici e un articol în care am scris pe larg despre perspectiva familiei noastre apropo de mașină: https://nataliadabija.ro/cum-sa-reduci-cheltuielile-cu-masina/
Felicitari pentru distributia in familiei si faptul ca ati schimbat meseriei! Sunteti in ambele directii si asta e grozav.
Cand e vorba de buget, sunt 2 componente de eficienta – cresterea veniturilor si scaderea cheltuielilor, ambele au rolul lor si cu excel si simulari in fatza putem vedea ca pentru anumite bugete in anumit punct al vietii e mult mai eficienta una sau cealalta directie de concentrat efortul, dar amandoua impreuna fac un total. Mai exact daca la inceputul carierei si pt cei care abia pot economisi 10% din venit, orice crestere de venituri poate duce la o explozie in cifra de economisi, cand am trecut de un anumit venit am vazut mai eficient sa analizez cheltuielile si sa le scad, decat cea a cresterii veniturilor.
Singura intrebare este: de ce v-ati oprit la platile anticipate pt ipoteca la cifra de 11 ani? aveti niste argumente sau e decizie personala? (eu la simularile mele ultimii 6-7 ani asa nu mai era asa profitabil dar e drept ca nu am simulat decat la dobanda si creditul meu).
Ce buget frumos! Ma bucur ca oamenii se bucura de viata si incearca sa fie un exemplu bun pentru copii (donatii, prieteni multi, pasiune pentru citit).
Recomandarea mea ar fi ca bugetul de donat sa fie totusi un pic mai mare. Din pacate, traim intr-o tara in care aproape jumatate din copii traiesc la limita saraciei. Cate un pic de la fiecare, poate in cativa ani reusim sa scadem procentul.
In rest, live happily and healthily!
?Sunt super incantata de modul în care va organizați bugetul , si va respectați valorile personale importante pentru voi: excursii în cuplu, vacante cu copii , cursuri etc.
✅Apreciez ca faceți cumpărături cu lista și aveți totuși momente în care va bucurați de o ieșire la restaurant . ?Sa fim sinceri cu noi , uneori după 10-12 h de munca poate nu mai ești apt sa gatesti și o comanda salvează situatir .
Ce nu îmi este clar ,
masina e proprietatea voastră sau a firmei pe care o dețineți?
La finalul leasingului va rămâne mașina?
Aveți și venituri din dividende?
Combustibilul e cheltuiala personala sau a firmei voastre?
Eu aici as mai lucra un pic la ce venituri sunt ale mele și care ale firmei , taxe și impozite pe firma etc. E surprinzător câte se pot jongla și eficientiza acolo .
Felicitări, si tot mai sus !
Îmi place sa vad un buget în care s-a prioritizat creșterea veniturilor și acum se fructifica rezultatele