Cu această serie de articole, mi-am propus să aduc în față cât mai multe familii de la care să învățăm despre cum să ne gestionăm cheltuielile.
Iar începând de azi, avem și 2 secțiuni speciale:
- Sfaturi din partea comunității pe marginea bugetului și
- Sfaturi și idei din partea mea.
Orice persoană care-și face public bugetul aici (anonim, totuși) poate beneficia de acest ajutor.
Dacă vrei și tu să contribui la seria #BugetulFamiliei (cu sau fără sfaturi, e alegerea ta), scrie-mi pe contact@nataliadabija.ro pentru a-ți trimite chestionarul. Articolele sunt publicate anonim. Dacă nu ai un buget lunar, îți recomand să ții o lună evidența cheltuielilor și a veniturilor ca să poți să îți analizezi situația.
Tadaa, vă invit să cunoașteți familia de astăzi:
Familia noastră este compusă din 2 persoane: eu și fiica mea. Locuim într-un orășel de provincie, reședința de județ. Este un oraș sărac într-un județ sărac, cu avantaje și dezavantaje. Fiica mea are 14 ani și jumătate și este boboc la un liceu din localitate. Pana acum 3 ani, făcea sport de performanță, lucru care a contribuit la gaura financiară în care sunt azi (cheltuieli cu deplasările la meciuri și campionate pentru care trebuia să mă împrumut în fiecare an.)

Eu am 37 de ani și sunt casieră la o casă de pariuri sportive. Nu este jobul pe care l-am visat toată viața, dar îmi asigură traiul necesar, plus că lucrez în medie 15 zile pe lună. Deși pare că am mult timp liber și că aș putea sa găsesc un al doilea job, vă asigur că e extrem de greu în orașul nostru să găsești un loc de muncă.
Suntem o familie modestă, cu venituri mici, locuim cu chirie într-un apartament cu 2 camere. Am divorțat acum aproape 6 ani, nu am primit nici un ajutor din partea nimănui. Fostul soț nu m-a ajutat cu nimic până acum 2 ani. Este adevarat că nici nu prea avea din ce, având în vedere că nu lucra și nu avea nici o sursă de venit. De aceea, a trebuit să încerc să mă descurc singură. Nu am găsit la vremea respectivă altă soluție decât împrumuturile la bănci, descoperiri de cont, carduri de cumpărături. Și nici educația necesară nu am avut-o, astfel încât să evit capcana băncilor.
Lumea mea s-a prăbușit în momentul în care am fost în șomaj tehnic din cauza pandemiei de coronavirus. Am avut un șoc când salariul meu, și așa mic, s-a micșorat pâna la 1350 lei. Dar am avut și multe constientizari :). Am înțeles greșelile pe care le-am făcut, am înțeles situația în care sunt și am făcut și un plan de bătaie. 🙂
Primul pas a fost să îmi creez un buget care să funcționeze pentru mine. În lunile de carantină am urmărit cât de mult am putut clipuri pe youtube, am citit multe articole și chiar primele cărți de educație financiară.
Mi-am însușit cât de multe informații am putut, am creat niște fișe de lucru pentru bugetul personal. Imi doresc ca în curând să creez un caiet de lucru pentru planificarea bugetului :). Folosesc un buget cu sold 0, metoda plicurilor, metoda calendarului, money traker și alte fișe care mă ajută să văd ce fac cu banii mei.
- Venitul meu pe familie arataă cam așa: aprox 2600 lei +/- câteva sute de lei. Odată pe an primesc un bonus de 1000 de lei, când aniversez încă un an la locul de muncă și tot o dată pe an primesc arendă de la terenul agricol de 1500 lei.
- 1900 lei salariu
- 300 lei bonuri de masă
- În medie 200-300 de lei tipsuri de la clienți
- 150 lei alocația

Cum gestionează această familie cheltuielile cu casa
Cum spuneam, locuim cu chirie într-un apartament cu 2 camere. Factura la curent este mai mare în lunile de iarnă, pentru că nu avem nici o sursă de căldură. Ca să evit situațiile neplăcute, am făcut o medie și lunar pun într-un plic 150 de lei, chiar dacă pe timpul verii factura este mult mai mică.
Abonamentul la Netflix este împărțit la 4 persoane. Eu bugetez 60 de lei, iar când ceilalți îmi dau partea lor, o pun în categoria tips. Gătesc la butelie, care mă costă 50 de lei la 3-4 luni, de aceea nu am inclus în cheltuielile lunare.

Hai să vedem cum se descurcă cu cheltuielile de zi cu zi
Plicul de cumpărături cuprinde atât produsele alimentare, cât și pe cele nealimentare. Le socotesc la grămadă, deoarece majoritatea cumpărăturilor le fac cu bonuri de masă. Avem avantajul că locuim într-un oras mic de provincie, astfel că o parte din alimente le cumpărăm din piața, de la țărani.
Consumăm foarte puțină carne. Mai mult legume de sezon și leguminoase. Gătesc acasă tot timpul, iar la serviciu îmi iau pachet de acasă.
Nu cumpar produse „De firmă”. O parte din cumpărături le face fostul soț, de aceea bugetul de cumpărături pare mic.
Sănătate: Nu avem probleme medicale cronice, nu luăm medicamente în mod frecvent. Dacă am nevoie de medic sau analize, merg la medicul de familie. Pentru situații neprevăzute, urgențe la dentist și altele, construiesc fondul de urgență care să mă ajute ( încă lucrez la el ).
Pe transport nu cheltuim nimic, deoarece locuim într-un oras mic și mergem pe jos. Întreg orașul poate fi străbătut de la un capăt la altul într-o oraăde mers lejer. Ocazional merg la fratele meu care locuiește în casa părintească , dar mă costă 11 lei trenul dus-întors.
Pentru îngrijire personală, dăm 50 lei lună pentru tuns. Nu ne tundem amândouă în aceeași lună. În rest, facem acasa manichiură, pensat, epilat.
Pentru haine folosim cam 100 lei pentru amândouă. Banii ăștia se strâng într-un plic și ne folosim de ei atunci când este nevoie. Nu cumpărăm haine de firmă și mergem la cumpărături pentru fiecare, când avem nevoie.

Cum gestionează familia din provincie cheltuielile cu copilul
Școala fetei este una de stat, deci nu am costuri foarte mari. Pentru rechizitele de început de an, strâng într-un plic câte 10-15 lei pe tot parcursul anului. De asemenea, mă folosesc de banii din arendă. Și aici cumpărăm produse no name. Nu cumpărăm ghiozdan sau penar în fiecare an, decât dacă este deteriorat. Dacă e nevoie de o sumă mai mare sau o excursie o împart cu fostul soț. Jucării nu cumpărăm.

Ce alte cheltuieli are această familie?
Vacanțe nu facem, nu ne rămân bani pentru asta. Dar fata a mers în fiecare an în tabără, bani pentru care eu făceam an de an câte o refinanțare a creditului.
Distracții și ieșiri la film eu nu am, iar de banii de buzunar ai fetei se ocupă fostul soț.
Pentru cadouri nu am buget anume. Pentru Paște și Crăciun primesc tichete cadou de la serviciu. Gadgeturi nu cumpărăm. Telefoanele mobile sunt cumpărate în rate, care sunt incluse în factura abonamentului. Știu că este cam mare, dar ațtept să se termine perioada contractuală, ca să pot migra la un operator mai ieftin.
Pe partea de dezvoltare personală, nu îmi permit momentan să plătesc cursuri, deși aș vrea să urmez câteva. În schimb, urmăresc toate clipurile și citesc toate articolele despre subiectele care mă interesează.


Despre datorii, economii și investiții
Datorii: Am datorii de 1000 lei/lună. Aici e buba :). Toate datoriile însumează 45 000 lei, dintre care 4000 sunt moștenite de la tata. Sunt împrumuturi de nevoi personale, refinanțate în fiecare an. Am ajuns la suma asta în timp. Am ajuns aici pentru că nu am avut o educație financiară, provin dintr-o familie săracă, nimeni nu m-a învățat despre bani. Vă rog să nu judecați, pentru că nu știți povestea.
Investiții: Nu urmăresc să investesc în nimic, pentru că nici nu aș avea de unde. În schimb, urmăresc să achit datoriile cât de repede pot, în bugetul pe care îl am. Și 50 de lei pe lună dacă achit anticipat pentru mine este un pas ânainte.
Următorul pas: Pentru că am amânat ratele până în ianuarie 2021, am de gând să mă folosesc de banii aceia pentru a termina fondul de urgență și a achita cei 4000 de lei moșteniți de la tata.
De asenenea, urmăresc să găsesc și alte surse de venituri. Imi doresc să creez un caiet de lucru pentru planificarea bugetului, pentru a veni în sprijinul celor care sunt în situația mea.
NEW: Ajutor din partea comunității
Autoarea și proprietara acestui buget este de acord să primească sugestii și sfaturi din partea comunității. Pe partea de organizare a banilor, pare că este mai bine acum, folosește metoda plicurilor, știe unde i se duc banii, deci a făcut câțiva primi pași importanți.
Așa că vă invit cu sfaturile voastre despre:
- achitare datorii cu venituri mici
- suplimentare venituri
- motivație / mentalitate / emoțional
- situația generală
- orice altceva care credeți că e relevant pentru povestea de față.
Câte reguli de bun simț când veniți cu sfaturi și sugestii:
- Vă încurajez, în primul rând, să veniți cu povești personale care credeți că ar ajuta.
- Scrieți și vorbiți frumos, altfel comentariile vor fi direct șterse.
- Arătați blândețe și înțelegere. Orice om care își expune povestea financiară are un moment de vulnerabilitate, chiar dacă articolele sunt anonime.
- Țineți cont că e posibil ca astea să fie toate detaliile la care avem acces. Dacă vreți info suplimentare, puneți-le în comentarii, însă autorul va alege dacă vrea să răspundă acolo sau nu.
- Cele mai faine și utile comentarii le voi pune într-o secțiune specială direct în articol!
Știu că avem o comunitate de femei faine aici (chiar dacă regulile par mai stricte:)) și abia aștept ideile voastre!
NEW+: Idei de îmbunătățire din partea mea
Draga mea, autoare a bugetului,
Cum menționezi și tu, cred că părțile cele mai importante sunt:
- creșterea veniturilor
- construirea fondului de urgență (ca să nu să se mai adune datorii noi)
- achitarea datoriilor vechi
Eu le-aș aborda fix în ordinea asta de mai sus.
Pe partea de creștere a veniturilor, am câteva sfaturi:
- joburi part time care se pot face online, de acasă (data entry, virtual assistant, gestionare conturi social media. Aici o platformă de freelancing disponibilă la noi, dar mai sunt și altele, internaționale, găsești câteva în articolul despre virtual assistant.)
- joburi în care îți vinzi abilitățile și skillurile (acel caiet despre bugete e un exemplu, alte exemple: meditații pentru copii și adolescenți pe anumite subiecte, ajutor tehnic pentru setarea contului de facebook, instalare windows etc (dacă există skilluri pe partea asta)
- un job part time de tip MLM (Avon, Oriflame, alte produse cosmetice, uleiuri esențiale, produse de curățenie, am o prietenă bună care promovează uleiurile esențiale și mi-a povestit că învață extrem de multe din cum e construit acel business + face și bani din asta)
- Alte joburi ocazionale: babysitting ocazional, curățenie sezonieră etc.
Pentru a vedea de ce să te apuci, poți să pui pe o hârtie:
- toate lucrurile la care te pricepi (abilități, skilluri, include fără să te limitezi),
- lucruri pe care ți-ar plăcea să le faci (chiar dacă nu știi încă să le faci sau nu atât de bine pe cât ți-ai dori)
- și lucruri care crezi că sunt cerute în orașul tău (sau online, național și internațional).
- găsește acea zonă de mijloc unde se suprapun priceperile tale, ce ți-ar plăcea să faci și să înveți și ce se cere.
- vezi ce oameni e nevoie să cunoști ca să poți să ajungi la ce îți dorești (mărește-ți cercul de cunoștințe și amici care ar putea să te ajute în anumite momente cheie).
Lucrurile astea sunt pentru creșterea veniturilor pe termen scurt. Pe termen lung, te sfătuiesc să te gândești în ce direcție vrei să te dezvolți pentru a te muta cu jobul online (ținând cont că orașul în care stai e mic și cu puține oportunități).
Pe partea de fond de urgență, nu voi insista prea mult, de la mine se vede că ai înțeles importanța lui și că ți-ai setat deja un ritm. Ce aș adăuga: ține-te de un ritm anume, chiar dacă uneori ai scăpări. Pe termen lung, vei reuși.
Pe partea de datorii, dacă folosești metoda Zero Sum Budgeting, probabil că ai auzit și de metoda Bulgărului de zăpadă, un plan de achitare a datoriilor.
Pe scurt, e așa (mă gândesc că ajută și pe alți oameni:
- Fă o listă cu toate datoriile, într-un excel, cu sumele aferente (include până și cei 10 lei împrumutați de la vecina, e doar un exemplu)
- Aranjează-le în ordine de la mic la mare
- Achită rata + o sumă extra (acei 50 de roni) pentru datoria cea mai mică, așa în fiecare lună, până închizi datoria respectivă
- Restul ratelor le achiți la suma minimă, stabilită în contract
- După ce ai terminat prima datorie, mută-te la a doua (la fel cu rata obișnuită +o sumă extra) și tot așa mai departe până le închizi pe toate.
- Aici găsești detalii de la tatăl acestei metode, Dave Ramsey.
Eu cred foarte mult în pașii mici, făcuți pe termen lung, așa că, în toate planurile (venituri, economisire și datorii), te invit să țintești la acel mic pas repetat, pe care poți să-l faci lună de lună.
Desigur, o componentă importantă e și partea de mentalitate, motivație și partea emoțională. Crede în tine, țintește sus și construiește-ți o motivație puternică și nu îi lăsa pe alții să te demoralizeze!
Să înceapă discuția! Vă așteptăm în comentarii.
Noi avem un buget de 5000 lei ( 2 adulti si un copil ), fara chirie insa cu un card de nevoi personale de 1000 lei pe luna, ne descurcam f bine si iesim pe + cu 1000 lei lunar.
Buna ziua, super articol si serie.
Felicitari doamnei pt curajul de a-si deschide sufletul.. nu este usor 🙂 felicitari pt constientizare .sfaturi ..deja ce s-a scis se invadreaza la ce as fi spus deci nu mai repet.
Insa daca doamna doreste, am ceva carti pdf si i le pot da pe email. Sanatate si mult succes 🙂
Eu daca as fi in locul ei as incerca sa micsorez toate abonamentele la utilitati si sa-mi iau haine de la sh….care sunt minunate atunci cand ai rabdare sa cauti.
Pe masura ce citeam, admiram autoarea pentru modul in care reuseste sa se descurce cu un buget atat de mic si sa spere la mai bine. Cand am ajuns si la ratele de 1000 de ron pe luna, am ramas blocata…Ca si sfaturi as zice ca la capitolul redus cheltuieli ar fi loc de asa ceva la capitolul telefoane mobile – stiu ca sunt firme de tv/net/telefonie care ofera aparatul gratuit (ar putea fi o varianta doar pentru viitor, acum inteleg ca trebuie mers pana la capat cu contractul existent). De asemenea suma pentru tv/internet mi se pare cam mare (noi la digi platim in jur de 90 ron). La capitolul crestere venituri m-as gandi ce pot face pe termen lung – poate o schimbare de cariera , o scoala de durata scurta sau medie (croitorie, frizerie, asistenta medicala etc.), posibilitatea de a ma muta in alta localitate unde ar fi mai multe oportunitati. Mult succes autoarei in tot ceea ce si-a propus!
Eu vreau doar sa felicit autoarea pentru curajul de a impartasi cu noi si pentru ca deja a constientizat ce e de imbunatatit si care vrea sa fie pasii urmatori 🙂
Ma gandesc ca ar fi bine sa achite intai datoriile care au dobanda cea mai mare. Asa am procedat eu
Bună! Felicitări pentru felul în care te descurci cu banii! In privința ratei, dacă tot ai amânat plata ei pana în ianuarie, pune bani deoparte și încearcă sa plătești în ianuarie o suma acumulata în aceste luni. Ti se va micșora dobânda și, implicit, și rata. Acest lucru se poate face în mod regulat, de altfel, dacă este posibil. Altfel, ar mai fi varianta de a micșora costul utilităților. Succes!
Este o persoana ambitioasa si va reusi. Factura la tv mi se pare cam scumpa. Eu platesc la digi 56 lei pe luna -cablu tv si net. Sigur…nu am HBO dar am abon. Netflix pe care il pot opri si reporni in orice moment. Ca si varianta de crestere a veniturilor, recomand participarea la sondaje online. Daedalus.ro este o platforma dar sunt foarte multe. Nu e necesara nicio pregatire suplimentara si se pot completa chiar si de pe telefon. Apreciez faptul ca si-a deschis sufletul in fata noastra si ii doresc mult succes!?
În primul rând felicitări că te-ai trezit la realitate și ai început să iei în serios partea financiară, de aici încolo dacă îți menții disciplina vei reuși să ieși din gaură garantat.
Câteva sugestii:
– prețul pentru TV+Internet este mult, mult prea mare, ocupă-te urgent de asta, e cel mai banal și simplu lucru pe care îl poți face să reduci cheltuieli
– abonamentul la telefon e inuman de mare raportat la veniturile tale. Am înțeles că ai luat telefon în rate, ce a fost a fost, dar fa ceva în privința aia. Discuta cu operatorul sa alegi alt telefon în schimb/etc, nu știu. Eu plătesc 10 lei pe lună la Digi și am minute și internet „nelimitat”
eu apreciez autoarea pentru disciplina. Mi se pare mai disciplinata decat mine si ii trimit toata admiratia mea.
Marea problema sunt datoriile.
Ce as verifica:
1. daca e posibila o refinantare cu dobanda mai mica. Orice economisire e economisire.
2. Facut o lista toate ratele. Cu perioada, rata, dobanda, cand e ultima rata. De vizualizat clar. Unele pot fi platite mai repede si economisit de acolo – tehnica bulgarelui de zapada presupune facut un efort in plus, achitat mai repede un credit si celelalte la minimum, apoi diferentza din inchis o rata de dus la achitat mai rapid alta datorie etc. De ex. toate ciubucurile sa se duca drept plati anticipate?
3. de vazut de unde poate economisi putin. Poate te ispira: la noi in familie cu joburi mai mari si 2 venituri, avem cel mai mic abonament la un mobil, alt mobil pe cartela, fara tv si internetul cel mai mic. Stiu ca e provincie si nu au de unde alege din ofertele de internet si mobil datorita acoperirii, dar e loc de jonglat. Wifi inseamna internet gratuit, nu e de neglijat. A, si noi mobilele le avem la mana a2a, nu ne hazardam la telefoane noi.
4. tel mobilul nu e un necesar. Cand aveam datorii nu am avut mobil in casa decat sotul (e drept ca nici nu aveam timp de el, job, scoala serile, casa si copil…)
5. ce zici de cautat o alta chirie mai mica? de verificat ca e aprt. mai bine izolat si cu sistem de incalzire mai ieftin? . Si noi ne incalzim electric, si desi avem aprt. mare platim mai putin decat tine. Poate de vazut de schimbat tipul de abonament?
6. o mica sursa de venit ar fi de inchiriat o bucata de pamant si facut gradina. Pt mine gradinaritul a fost un hobby si fitness – la condimente am vazut cel mai convenabil.
7. la mancare nu ma pricep, dar la bugetul de haine cred ca puteti economisi si din second hand. Eu mai am un grup de prietene si schimbam haine intre noi (de la mine nu am ce da, dar cum fiica mea a crescut brusc tot ce a primit si am dat au fost minunate pt ca sunt gratuite).
8. Ca studiat despre educatie financiara, eu am inceput cu Dave Ramsey. M-a ajutat fix atunci cand aveam datorii, un singur venit (salariul mediu pe economie) si chirie. Si evident ca vin din zero educatie financiara. Scriu asta ca sa intelegi ca si altii au reusit sa gaseasca o portitza proprie, nu e usor dar fiecare are locul lui.
Draga Autoare, mult succes. Eventual sa mai scrii Nataliei peste cateva luni, cand schimba ceva. Si cere ajutor – nu e nicio rusine! ani de zile m-am ascuns crezand ca…
interesante toate planurile de buget expuse pe acest site. placut impresionat de toate exemplele date la nivelul fiecareifamilii. respectele mele tuturor cu multumirile de rigoare pentru informatii! sper intr-o ampla si importanta redresare financiara a tuturor la nivel national, cat si la nivel de dezvoltare personala. asemenea lucruri trebui sa invatam prin social-media,cursuri si alte canale de difuzare a informatiei, nu lucruri negative si numai stiri nebune de iritat omenirea la nivel uman. plus si redresarea invatamantului,numai prin asemenea cursuri si carti, tehnologie avansata in informatica,pentru un viitor fericit,prosper si atractiv educational,legat de educatie financiara.
Felicitari autoarei ca se descurca cu ratele. Fiind credite de nevoie personale, presupun ca sunt dobanzi relativ mari, m-ar interesa sa stiu si ce dobanzi sunt; peste 10%? Cam principalele obiective ar fi cresterea venitului activ, plata creditelor, si eventual in viitor ar fi bun un credit imobiliar de facut pentru a achizitiona ceva personal. Pentru a creste veniturile, ai putea sa incerci sa ajuti vecinii cu cate ceva, de genul facut mancare, facut cumparaturi, calcat haine, babysitting, ajutat batrani tot asa cu mancarea sau prin curte daca stau la casa. Sau sa cumperi chestii engros si sa le vinzi in zona, poate detergenti, parfumuri, etc. cu un mic adaos.
Felicitari doamnei! Nu trebuia sa noteze sa nu o judecam: nu o judeca nimeni. Din contra, ii admiram curajul si disciplina.
Mult succes pe mai departe fiicei!
Pingback: Bugetul Familiei #29: Familia care și-a crescut veniturile prin conversie profesională și care a atins echilibrul visat (din punctul lor de vedere!) • Natalia Dabija
[…] Bugetul Familiei #6: Cum își cheltuiește banii o familie cu venituri mici, din provincie […]