***Acest articol este susținut de platforma de educație financiarā Money Bistro. Cu seria de articole #BugetulFamiliei, aduc în față familii de la care învățăm despre cum să ne gestionăm banii. Din acest episod vei afla cum își gestionează banii un cuplu, care are buget la comun, dar și libertatea de a face fiecare ce vrea cu banii săi.***
Bugetul Familiei are și 2 secțiuni speciale:
- Sfaturi din partea comunității pe marginea bugetului și
- Sfaturi și idei din partea mea.
Orice persoană care-și face public bugetul aici (anonim) se poate bucura de acest ajutor.
Dacă vrei și tu să contribui la seria #BugetulFamiliei (cu sau fără sfaturi, e alegerea ta), scrie-mi pe contact@nataliadabija.ro pentru a-ți trimite chestionarul.
Dacă nu ai un buget lunar, îți recomand să ții o lună evidența cheltuielilor și a veniturilor ca să poți să îți analizezi situația.

Tadaa, vă invit să cunoașteți povestea de astăzi:
Suntem un cuplu necăsătorit și avem 2 blănoși, adică un motan și o șinșilă.
Eu lucrez într-o corporație, pe partea de suport tehnic, iar logodnicul meu este avocat. Stăm în București în apartamentul meu, luat cu credit ipotecar.
Per familie avem 10.240 lei venit fix + extra, dar difera lunar.

Cum gestionează această familie cheltuielile cu casa
Noi avem bugetul împreună și separat. Ceea ce este la comun se ține în plicuri sau pe un cont comun cu 2 carduri. Bugetul este stabilit în mare, iar dacă nu ne ajunge, suplimentăm. Cu restul, fiecare este liber să gestioneze cum vrea bugetul.
La începutul lunii calculăm ce cheltuieli avem și avem un cont comun la ING în care fiecare își transferă partea de cheltuieli după cum urmează:
- Rata la apartament (este al meu, dar el a vrut de la început să plătim împreună)
- Utilități
- Cumpărături 1200 lei + 240 lei bonuri de masă (depinde câte zile lucrătoare am)
- Cotizatie pensie și Anaf – aprox 700 lei
- „Plic” pentru neprevăzute de 400 de lei (fiecare câte 200) pe care îi găsiți la mașină și vacanțe (îi numim cheltuieli neprevăzute pentru că folosim fie la benzină când mergem la familie în provincie, iar dacă se strâng mai mulți îi folosim la vacanțe, schimbat lucruri prin casă).
- „Plic” pentru Altele de 100 de lei. Strângem în fiecare lună câte 100 de lei și de obicei la sfârșitul anului mergeam undeva de revelion, nimic fancy, doar noi doi, însă
Tot la plicurile astea mai adăugăm și bani primiți cadou de la familie pe care nu îi monitorizăm. Sunt bani de zilele noaste de naștere sau când consideră ei că e o ocazie specială. Sunt sume mici între 100 și 200 de lei de persoană.
Și tot din plicurile acelea am făcut sterilizarea motanului și medicamentația sinsilei care a avut probleme.
Asigurări și alte obligații financiare
Asigurarea la casă pe care o plătesc eu din bugetul personal, dar e o dată pe an și o plătesc în septembrie/octombrie.
Asigurarea mașinii intră în bugetul logodnicului și părinților lui.
Aici aș mai pune impozitul pe proprietate, dar este în ianuarie și e undeva la 150 lei.
Aici aș mai adăuga și 75 de lei (pe an) domeniul site-ului meu, pe care îl plătesc degeaba de 2 ani de ani. Nu mă încumet să mai plătesc alți bani să îl lansez și să îl fac să funcționeze.
n.r.: Cotizația pentru pensie și ANAF – 700 ron – sunt incluse aici, la alte obligații financiare.

Hai să vedem cum arată bugetul pentru cheltuielile de zi cu zi
La supermarket mergem 1 dată pe săptămână și cumpărăm de cele mai multe ori cu o lista în față. Când nu avem lista, se simte diferența la buget și nu mai mergem săptămâna următoare, iar dacă mergem, ei bine, suplimentăm fiecare din bugetul personal.
În cei 1200 de lei + 240 de lei (bonuri de masă) se încadrează mâncarea noastră și ce e non-alimentar. Cumpărăm ce ne place nouă, în parte și ce vedem că ne face cu ochiul. Primim și de acasă un ajutor pe parte de legume de la sursă, cât se poate, carne, ouă sau ne mai cumpără socrii ceva carne.
De asemenea și mâncarea și nisipul pentru cei doi blănoși le cumpărăm o dată la 2 -3 luni. Când o facem, ne asigurăm că ne încadrăm în buget, iar dacă nu o facem… mai adăugăm fiecare din bugetul personal.
Sănătate
Am o asigurare generoasă la job în sistem privat – atât sănătate, cât și dentist – și de 1 an de zile beneficiază și iubitul meu de același servicii contra 170 de lei care îmi sunt decontati mie din salariu. (Am calculat venitul fără acești 170 de lei).
Mergem doar pentru controale de rutină din fericire sau la oftalmolog, amândoi purtând ochelari. Eu mai merg pentru cele de femei de tip test papanicolau, mamografie, la medic endocrinolog – având ceva probleme de greutate. Îmi place să știu unde mai sunt în termen de sănătatea corpului meu.
Recent am început să merg la terapie. Din fericire, am descoperit că și asta e decontat de asigurarea de la angajator și apreciez că suntem încurajați să ne protejăm sănătatea mintală, mai ales în 2021.
Transport
Eu lucrez de acasă. Dacă este nevoie, aleg metroul/autobuzul sau mersul pe jos dacă e o treabă în cartier ce nu depășește 3 stații de metrou ?. Logodnicul meu are abonament de transport în comun și este decontat de angajator.
Mașina o folosim la cumpărături sau mici deplasări la familie, concedii în țară sau dacă partenerul meu are nevoie, fiind nevoit să se deplaseze în diverse orașe la dosarele din instanță sau 1 dată pe lună la familia mea unde se duc cei 200 de lei și 1 dată pe lună la bunicii lui unde plătesc benzină de obicei părinții lui – cum am mai zis, dacă nu îi folosim, îi lăsăm la plicul de neprevăzute.
Aici e inclusă și rata pentru mașină, partea noastră. Rata asta e co-plătită de părinții lui.
Îngrijire personală
Aici am simplificat mult treaba din dorința personală. După o analiză a cheltuielilor mi-am cumpărat un kit de făcut manichiură semipermanentă și pedichiură acasă și ceea ce am îmi ajunge o perioada lungă de timp așa că investesc sume mici. Am rotunjit la 40 de lei pentru tuns la 3-4 luni și nu mă mai vopsesc de 3 ani de zile. Pensatul va lua o pauză pentru a corecta forma, iar restul ritualurilor de măști, epilat, scrub le fac acasă.
Haine
Luna asta mi-am cumpărat doar șosete pentru că erau drăguțe.
Lucrez de acasă și îmi cumpăr rar ceva, pentru că nu ies foarte des, iar ceea ce am îmi ajunge.
Partenerul meu poartă multe cămăși, fiind ținută obligatorie la job și își cumpără la „bax” (adică 10-12 bucăți același model și/sau culoare) când sunt reduceri și le poartă până le uzează.
La fel face și cu lenjeria și șosetele și pantalonii.

Ce alte cheltuieli are această familie?
Vacanțe
Pentru vacanțe fiecare își strânge banii separat și când este de plătit fie plătim online, fie transferăm pe cont comun și cheltuim cum credem de cuviință, dar niciodată nu avem buget stabilit.
Anul acesta am avut 3 vacanțe.
Una în iulie la mare pentru care am strâns bani fiecare și am plătit 4400 de lei. Una în Italia în august (de ziua lui), unde am cumpărat biletele de avion cu banii returnați de wizzair de când au anulat ei un zbor, iar restul aproximativ 500 de euro le-am plătit fiecare din banii noștri.
În noiembrie de ziua mea, avem bilete de avion pe care am dat 600 de lei, fiind o zi cu multe reduceri, dar again și aici plătit fiecare separat.
Restul, vedem în noiembrie câți bani cheltuim.
Mai clar este că nu avem bugete de călătorii, cumpărăm când considerăm noi că biletele sunt ieftine.
Căutăm o cazare modică și aproape de transport în comun. Și acolo ne interesăm, căci de obicei ieșim mai ieftin dacă cumpărăm bilete pentru 1, 2 sau 3 zile decât bilete pentru fiecare călătorie și restul cheltuielilor ne punem un buget orientativ.
Fiecare transferă partea lui și diferențe dacă e nevoie.
Ieșiri la restaurante
Ieșim rar la restaurant, de cele mai multe ori mâncăm acasă. Rar comandăm din oraș și atunci când o facem, e din banii de cumpărături.
Cursuri
Cursurile de anul trecut au fost de 9000 lei, 2 cursuri (țară și afară) plătite în 2020.
În 2021 am făcut 1 curs de branding personal aprox 600 lei ( i-am plătit din economiile mele), 250 de lei un alt webinar cu un life coach despre sindromul impostorului. (n.r.: Doar acest cursuri apar în tabel, nu și cele de anul trecut.)
La asta se adaugă și banii dați pe cărți cumpărate, pe care nu îi pun la niciun buget, adică îi iau din banii care rămân (cum am spus mai sus).
Gadgeturi
Vreau să ne cumpăram un dezumidificator cu funcția de uscare rufe.
Distracții
De când cu Covid nu mai iesim la filme și nu suntem adepții evenimentelor, festivalurilor.
Cadouri
Cadourile pentru noi doi la aniversări sunt sub forma experiențelor (masaje, călătorii, spa). Nu ne mai dorim lucruri materiale, iar pentru alții luăm din banii de cumpărături pe care evident îi suplimentăm când rămânem fără.
Anul ăsta, de Valentine’s day am fost la în masaj de relaxare în cuplu și a fost în jur de 400 lei.
De ziua mea și a lui am fost în câte un city break în afară – aproximez la 450-500 de euro fiecare. (n.r: Acestea sunt incluse la Vacanțe.)
Pentru 2022 îmi doresc să facem și mai multe ieșiri mici în weekend și să ne bucurăm mai mult de viață noastră de cuplu fără obligații.
La capitolul cadouri pentru alții, nu ținem cont și fiecare contribuie în mod egal în funcție de persoană. În general, luăm cam aceleași lucruri în mod egal care să nu depășească 100-150 poate 200 de lei pentru persoanele mai tinere (fie ceva de îmbrăcat, fie cosmetice).
Anul ăsta pentru cadouri de Crăciun am luat de Black friday produse de îngrijire personală la reducere pentru părinți, bunici, mătușa și unchi, fratele meu și iubita lui cam 50 de lei de persoană.
Altele
Economii fără „rost” din care ajungem să luam dacă vrem să dăm comanda de ceva (orice) și nu avem bani numerar și uităm să îi punem la loc. Sau luăm pentru animăluțe diverse lucruri. Scopul este să strângem 12 luni x 100 lei/lună și să petrecem revelionul undeva doar noi doi.


Datorii, economii și investiții
Datorii
Doar credit ipotecar. Nu îmi place să cumpăr în rate, am avut experiențe urâte cu descoperiri de cont și card de cumpărături și mereu aleg să nu mă întind mai mult decât îmi e plapuma. Dacă vreau ceva, economisesc și îmi cumpăr când consider că mă descurc cu banii.
Economii
Suntem împreună, dar gestionăm banii un pic și separat. Ce este de cheltuit la comun, ne transferăm la comun, iar mai apoi fiecare e liber să gestioneze cum vrea. Eu îmi transfer cel puțin 1000 de lei sau tot ce vine extra la salariu (prime, bonusuri, ore plătite extra) într-un cont personal în care deja am strâns o sumă maricica cât pentru 4 salarii.
Ca și plan de economie avem în plan nunta noastră în 2022 sau 2023, dar și acum nu ne este foarte clar cum să economisim astfel încât să ne iasă ce dorim noi.
Investiții
Investesc în mine. Urmez 2 cursuri de nutriție pe care le-am cumpărat încă de anul trecut. Am investit în cursuri de personal branding, cursuri de coaching – încă o dată din banii și economiile mele. La job mi se oferă ședințe gratuite cu psiholog și fac terapie, care mi-a fost benefică și am aflat multe dintre cauzele problemelor mele.
În rest, sunt pe diverse grupuri de femei minunate, antreprenoare care împart gratuit sfaturi, soluții și idei și chiar… ședințe de coaching. Am beneficiat de ședințe de business coaching, time management, de supervizare în meserie, cursuri de dezvoltare personală, ore de coaching chiar și de investiții și eu la rândul meu am oferit ședințe de nutriție. Adică am ajutat femei să își stabilească obiective legate de greutatea lor, cum să o gestioneze, cum să se organizeze în funcție de nevoi.
Ce vreau să punctez aici este și importanța dezvoltării personale ca și investiție, în afara clasicelor investiții la bursă și în crypto, și depășirea fricilor și căutarea de soluții.
Este vorba despre cine te ajută, nu mereu este despre cum poți să faci un lucru.
Și recomand oricui vrea să accepte oportunități de dezvoltare.
Venituri suplimentare
Acum, pe lângă job fac și ședințe de 1 la 1 de nutriție cu femei, axate pe pierderea în greutate și schimbarea mindsetului. Am cliente de care sunt tare încântată, iar pe viitor vreau să fac și un curs online pe care să îl vând despre pierderea în greutate.
Inițial, pentru o sursă extra de venit, mă gândeam și să devin asistentă virtuală și să fac contracte cu diverse firme pentru servicii de gestionare a paginilor de social media, de creare și postare de conținut. Dar mi-am dat seama că era mai mult decât puteam duce și la niște condiții ce pentru mine erau de nenegociat, așa că am ales să continui doar cu ce îmi face plăcere.
Ca și „investiție” în următoarele luni (până pe 31 de iulie 2022) este să strâng toți banii care vin din ședințele de 1 la 1 și să investesc apoi în creșterea afacerii. Peste 5 ani vreau să fie o afacere profitabilă plecată dintr-o pasiune și care să îmi aducă un venit constant, iar când va fi confortabil pentru mine, să renunț la job-ul în corporație.
Deocamdată acum, noiembrie 2021, este pe hold și lucrez la a-mi vindeca rănile emoționale și să merg mai departe.
Logodnicul meu are și el proprii lui clienți separat de job-ul principal, suficienți la număr, pentru a-și mai aduce un plus de venit pe care și-l gestionează cum vrea el.
Un alt aspect de menționat este că până anul trecut amândoi aveam veniturile mai mici și amândoi am avut curajul să cerem ceea ce merităm.
El și-a găsit un alt job cu salariu mai bun, iar eu am avut curaj să cer o mărire de salariu cuvenită, pe care am primit-o.
După cum se poate vedea, nu avem un plan bine stabilit. Multe din planurile pe care le facem, nu se mai concretizează, pentru că cheltuim fără să ne uităm la bani de cele mai multe ori pe lucruri mici care adunate fac o gaură în buget. Sunt conștientă de asta și poate părea atipic, dar pentru noi, deocamdată funcționează.
Încercăm să găsim și cale de mijloc, dar și soluții. Așa că dacă aveți sugestii, puteți împărtăși cu noi.
Inițial am plecat de la o persoană care plătea facturi și cumpărături și cealaltă care mereu trebuia să calculeze și să transfere diferența și o oarecare teamă de a vorbi despre bani în cuplu și de a seta obiective, de la de a cheltui fiecare leu până la salariu, la un buget de cumpărături, unul de cheltuieli ale casei și unul de cheltuieli neprevăzute.
Lucrăm la el să îl îmbunătățim, dar încă nu am găsit soluția care să ni se potrivească.
Feedback din partea comunității
Autoarea acestui buget este de acord să primească sugestii și sfaturi din partea comunității. Așa că vă invit cu sfaturile voastre pe marginea acestui buget.
Vă invit cu comentarii despre:
- ce vă place la acest buget,
- ce ați fi făcut voi altfel,
- ce îi recomandați autoarei pentru mai departe.
Atenție: comentariile răutăcioase sau deplasate nu vor fi publicate.
Idei de îmbunătățiri din partea mea
Salutare, dragă autoare,
Felicitări că ați făcut primii pași, cei cu stabilirea bugetului pentru casă și mici cheltuieli neprevăzute.
Felicitări că ai redus cheltuielile cu îngrijirea personală!
Mă bucur și că, față de anul trecut, v-ați crescut veniturile și că te gândești pe viitor să le suplimentezi.
Ce s-a văzut de la mine:
- fraza care mi-a acaparat atenția (asta și pentru că o spui de câteva ori) e că suplimentați bugetul ori de câte ori e nevoie
- împărțirea pe categorii este foarte neclară (ai văzut că eu le-am pus în imagini un pic altfel, ca să fie mai ușor de citit pentru cititori, dar în primă fază erau foarte amestecate toate)
- înțeleg că situația cheltuielilor prezentată aici nu include toate cheltuielile voastre, pentru că cele pe care le faceți din bugetele personale nu sunt reflectate în totalitate. Deși am mai cerut detalii și le-am primit, cumva am rămas cu impresia că cheltuielile personale nu sunt complete. Aici tu știi cum e. 🙂
Pentru a nu mai suplimenta bugetul de fiecare dată, vezi unde e problema: fie ați setat bugete prea mici și atunci e firesc să nu încăpeți în ele, fie bugetele setate (acele plicuri) sunt setate bine, dar vă iau cheltuielile pe dinainte :).
Pentru că aveți în plan să faceți nunta și pentru că are sens pe termen lung să vă formați obiceiul de a economisi împreună, eu aș face împărțirea în felul următor:
- să vă setați 1-2 obiective comune pentru care să economisiți împreună (nunta ar putea să fie un obiectiv pe termen scurt + achitarea anticipată a creditului pentru apartament, mai ales dacă e în primii 7 ani de la cumpărare)
- să economisiți la comun pentru acele obiective
- să continuați cu bugetele setate la comun (doar observă ce se întâmplă acolo, de ce e situația haotică (cel puțin așa am simțit-o eu)
- fiecare să-și stabilească obiectivul propriu de economisire
- apoi, ce rămâne, să meargă la cheltuieli personale.
Apropo de nuntă, creionează acum care va fi stilul și bugetul și așa va fi ușor să stabiliți cât să economiți acum pentru asta.
Câteva principii generale pentru bugetul de nuntă (le aveam în draft):
- Stabiliți bugetul maxim pe care vreți să-l alocați (eu personal nu aș da mai mult de 2 luni de venituri pentru nuntă)
- Nu vă bazați pe faptul că veți primi cadouri în bani (cel mai probabil așa se va întâmpla, dar e riscant și e o mare presiune să te împrumuți pentru nuntă, bazându-te că îți vei recupera banii din cadouri)
- Locația rezervați-o cu mult timp înainte și alegeți o perioadă mai puțin aglomerată
- Stabiliți 3 lucruri care sunt foarte importante pentru voi și dați-le prioritate, restul pot fi negociate
- Faceți cât mai multe lucruri de mână (invitațiile, mărturiile, după caz aranjamente florale)
- Restrângeți numărul de invitați la cele mai dragi persoane (nu doar din cauză de bani, ci pentru a vă simți voi mai bine)
- Comparați oferte (pentru inele, de exemplu, umblați în mai multe magazine mici, din oraș, evitați mall-urile și mergeți în magazine mai mici, dar cu vechime)
- Negociați la restaurant și cazare
- Nu cădeți în capcana comparațiilor
- Concentrați-vă pe cum vă simțiți voi la nunta voastră, nu pe cum se simt cei apropiați
- Planificați totul din timp ca să vă bucurați de moment, să nu fiți extenuați pe ultima sută de metri
- Ce nu reușiți să faceți, tăiați de pe listă și bucurați-vă pentru ați reușit
Apropo de celelalte cheltuieli și de ajustarea bugetului:
- rata cu mașina mi s-a părut foarte mare. E un fapt consumat deja, dar poate vă ajută în viitor când luați alte decizii, cum ar fi, de exemplu, cu nunta. Întrebați-vă mereu, dacă are sens să trimiteți atâția bani în trecut. 🙂 Fraza asta a rămas cu mine de la Adrian Asoltanie: fiecare plată pentru un credit e, în prezent, o plată pe care o faci pentru o decizie din trecut. Poate ar avea sens să trimiteți mai mulți bani în viitor, în investiții?
- factura la gaz, iarăși, e enormă (400 ron pe lună). Nu știu ce apartament aveți, dar îmi dă cu virgulă. Ce facem noi, datorită soțului meu :D, e să păstrăm temperatura la maxim 21 grade toată iarna. Anul ăsta am încercat și la 20.5 grade, doar că nu m-am acomodat eu. Copiii mei s-ar simți bine și la 20 grade. La 21 grade sunt mai mereu dezbrăcați.
- e interesant să observi de unde vine ezitarea de a pune toate cheltuielile în acest articol, din prima. Sau poate nu e ezitare, aici doar am presupus. Însă cum se vede de la tine acest lucru? Care e motivul pentru care lucrurile s-au întâmplat așa? Observațiile astea e posibil să spună câte ceva despre tiparele tale în relația cu banii.
Succes și, dacă mai sunt întrebări, ne vedem în comentarii!
Aici e întreaga serie de articole #BugetulFamiliei .
Dacă ar fi să luați doar o idee de la autoarea acestui buget, mi-aș dori să rămâneți cu:

0 Comentarii