***Acest articol este susținut de platforma de educație financiarā Money Bistro. Cu seria de articole #BugetulFamiliei, aduc în față familii de la care învățăm despre cum să ne gestionăm banii. Din acest episod vei afla cum a adoptat o familie un stil de viata minimalist, înainte de a avea copii. ***
Bugetul Familiei are și 2 secțiuni speciale:
- Sfaturi din partea comunității pe marginea bugetului și
- Sfaturi și idei din partea mea.
Orice persoană care-și face public bugetul aici (anonim) se poate bucura de acest ajutor.
Dacă vrei și tu să contribui la seria #BugetulFamiliei (cu sau fără sfaturi, e alegerea ta), scrie-mi pe contact@nataliadabija.ro pentru a-ți trimite chestionarul.
Dacă nu ai un buget lunar, îți recomand să ții o lună evidența cheltuielilor și a veniturilor ca să poți să îți analizezi situația.
Tadaa, vă invit să cunoașteți povestea de astăzi:
Suntem o familie cu 5 membri (2 adulți și 3 copii, vârste cuprinse între 2 ani și 6 ani) + 2 animale de companie (un câine și o pisică). Venitul nostru per familie este de 12.200 ron + alocația copiilor (pe care o strângem separat pentru ei). Soțul lucrează în producție într-o multinațională și eu în vânzări, tot într-o multinațională.

Locuim în București la bloc, avem un apartament cu 2 camere unit cu o garsonieră, deci a rezultat un apartament cu 3 camere mai mare. ?
Am încercat pe cât posibil să adoptăm un stil de viata minimalist și simplu.
Ne-am propus să economisim mai agresiv acum cât suntem tineri și în putere.
Nu reușim lunar să respectăm bugetul, ne mai abatem de la el, dar nu cu mult. Pe noi ne-a ajutat să ne ținem evidența banilor într-un excel pe fiecare lună în parte și așa putem vedea de la lună la lună cum am evoluat.
Dacă ținem cont de media cheltuielilor extra (ca vacanțe, gadgeturi, haine) cheltuieli totale pe lună ajung la 8800 lei și economii 3400 lei, dar per ansamblu situația e puțin diferită. Unele sume nu se cheltuie lunar și pot exista situații când nu se cheltuie deloc :).
În acele luni, fără cheltuieli extra, totalul lunar ajunge undeva la 6500 lei.
Avem o rată de 850 lei, este o rată în familie, să zic așa. Ne-au ajutat ai noștri cu niște bani și am convenit să îi returnăm sub formă de rată. Se finalizează în septembrie. Totalul cheltuielilor de mai sus cuprinde și această rată.

Cum gestionează această familie cheltuielile cu casa
La cheltuielile cu casa intră facturi + întreținerea la 3 locuințe, impozitele (pentru care strângem o sumă lunar și le plătim atunci când au scadență).
Facturi – 800 lei.
Întreținere( medie vara/iarnă) – 300 lei.
Pentru impozite punem lunar câte 100 lei.
La fiecare început de lună, când încasăm salariile, scoatem separat banii pentru cheltuielile curente cu casa și se plătește tot.

Hai să vedem cum arată bugetul anual pentru cheltuielile de zi cu zi
Supermarket
Bugetul pentru mâncare variază între 1400-1800 RON ne facem cumpărăturile din Lidl sau Profi, nu consumam prea multă mâncare procesată. Tot ce înseamnă carne, cumpăr de la o măcelărie și de la o cunoștință care crește păsări.
Ouăle, la fel, le iau de la divesre cunoștințe care vând.
Gătesc foarte mult, îmi stabilesc un meniu în mare la fiecare final de săptămână și încerc să mă ghidez după el.
La cumpărături mergem odată la 3 -4 zile, depinde de cum avem nevoie. Încercăm să nu intrăm în magazine decât dacă chiar avem nevoie de ceva în mod expres și mergem cu lista de cumpărături.?
Uneori mai comandăm mâncare, când nu am timp sau chef să gătesc.
Nu prea ieșim la restaurante când nu suntem în vacanțe.
Banii pentru mâncare sunt puși în plic separat și împărțiți pe săptămână. Ce rămâne dintr-o săptămână se reportează către următoarea săptămână. Uneori mai suplimentăm bugetul, alteori mai rămânem cu bani +/- 200-300 lei.
Depinde mult de perioada și de cât de încărcat este programul nostru, al părinților, și de cum reușesc să mă organizez cu gătitul.
Sănătate
Toată familia beneficiază de abonamente medicală la o clinică privată. Abonamentele sunt făcute prin angajatorii noștri.
Ajungem extrem de rar la medic și când e cazul să ajungem, prima dată apelăm la medicul de familie.
În mare am folosit abonamentele pentru analizele uzuale anuale pentru fiecare membru al familiei.
Avem noroc că suntem sănătoși și nu am avut nevoie să vizităm medicii prea des. Pentru probleme mai grave, întotdeauna am apelat la serviciile de sănătate de stat (în special pentru copii când a fost cazul).
Haine
Eu una anul acesta am cheltuit fix 300 lei lei pe haine (lenjerie intimă și 2 rochii).
Soțul puțin mai mult că are o slăbiciune pentru niște produse mai scumpe – 1000 lei. Total 1300 lei/an.
Avem garderoba capsulă și asta funcționează foarte bine pentru noi.
Nu cumpărăm nimic până nu e cazul, pentru orice lucru cumpărat donăm unul existent sau îl aruncăm dacă nu merge donat.

Nu mai cumpărăm doar de dragul de a cumpăra, cum era acum 8 ani. Ne-am schimbat mult modul în care vedem viața și banii după ce am făcut o analiză la rece acum 8 ani. Detaliile despre decizia de a ne schimba stilul de viață sunt mai jos.
Transport
Avem un buget de 500 lei pentru motorină și transport în comun.
Noi lucrăm de acasă de când a început pandemia și folosim ocazional spre rar transportul în comun. Mașina o scoatem din parcare doar când plecăm în concedii/urgențe medicale/deplasări în afara orașului/sau alte situații ocazionale când este nevoie musai de mașină.
Mergem mult pe jos dacă e frumos afară. Avem parcuri în zonă, așa că nu este nevoie mereu să luăm tramvai sau metrou ca să ajungem într-un parc. Magazinele la fel sunt la 2 pași de casă, deci tot pe jos mergem. ?
Îngrijire personală
Aici e inclus tunsul soțului, eu merg rar la salon, doar când e cazul să mă vopsesc. Am investit în epilare definitivă și pentru restul mă ocup singură acasă. Când merg să mă vopsesc, mă și tund dacă e cazul. Se întâmplă undeva la 3-5 luni și costul se ridica undeva la 400 lei/vizita (vopsit + tuns).

Ce cheltuieli are această familie cu copiii?
Avem 3 copii, 2 ani, 4,5 ani și 6 ani și 4 luni. Cea mică nu merge la creșă sau la grădiniță încă, mijlocia merge la grădiniță de stat și cea mare va începe școală în toamna tot la stat.
Am avut noroc de o grădiniță de stat super cu doamne educatoare foarte bine pregătite și empatice și un mare plus că este la 1 minut de casă. Și școala fetei e la fel.
Jucării am luat foarte multe la început când a mai crescut cea mare, jucării trainice pe care le folosesc și celelalte 2 fete. Ocazional mai luăm câte o păpușă sau jocuri.
Jucăriile scumpe (lego, magna tiles etc le-am luat, de regulă, în perioadele de reduceri). În rest, cumpărăm cărți, nu lunar, dar când prindem oferte bune, luăm. Aici nu am buget stabilit, dacă găsesc ceva ce îmi place iau. Cărțile sunt o investiție foarte bună. ?
Jucării mai primesc cu diverse ocazii.
Haine cumpărăm ocazional. Lucrurile sunt mai simple, pentru că având 3 copii apropiați ca vârstă, majoritatea hainelor rămân impecabile și trec de la un copil la altul. Ce rămâne mic pentru toți copiii și dacă e în stare foarte bună, donăm altor copii care au nevoie. La fel și cu încălțămintea.
De regulă cumpăr haine și încălțăminte calitative, care nu țin doar un sezon (excepție fac hainele de scandal, pentru grădiniță și stat în casă).

Ce alte cheltuieli are această familie?
Vacanțe
Până în pandemie aveam minim 2 ieșiri din țară. Vacanța de vară de regulă o făceam în Grecia (mergeam cu mașina personală ca să ne putem plimba foarte mult prin zonă). Cea dea doua era un city break prelungit prin Europa.
În țară mergem de câte ori prindeam câteva zile libere sau când reușeam să legăm o zi de vineri sau de luni cu week-endul.
În țară mergem, în general, la munte. Cazarea o căutăm în principal să ofere posibilitatea de cazare la apartamant/studio, să fie curat și cu acces facil.
De când a început pandemia vacanțele noastre au fost doar în țară, zona de munte și puțin pe la marea noastră (nu ne place prea mult la marea noastră, dar ne-am adaptat). Ne-am păstrat frecvența, 2-4 vacanțe.
Avem și o casă de vacanță în zona de deal/munte. Acolo mergem în weekenduri să ne relaxăm atunci când nu avem chef prea mult de călătorit și vrem doar să stăm și să contemplăm natura.
Nu avem buget fix pentru călătorii. Depinde de foarte mulți factori și nu îl putem stabili decât înainte de plecare dacă e în țară sau cu 2-3 luni înainte dacă este vorba de vacanță în afară țării.
Cu animalele
Avem și 2 animăluțe, un câine și o pisică, doar nu eram destui în casă?). Cheltuielile cu ei diferă lunar, dar noi am alocat un buget de 500 să fim acoperiți și în caz că apar unele situații neprevăzute.

Gadgeturi
Cumpărăm doar când avem nevoie, nu lunar.
Distracții
Nu știu ce intră aici, dar noi ne distrăm fără bani :). Cum spuneam mai sus, avem o casă de vacanță în zona de munte și mergem destul de des acolo, facem drumeții, ieșim cu bicicletele, o șuetă cu vecinii etc.
La restaurant nu ieșim decât forțați de împrejurări.
Suntem mai atipici de fel.
Suntem amândoi corporatiști și avem programe foarte încărcate. În afara jobului preferăm liniștea, atât cât e ea cu 3 copii mici. Dăm oricând un film sau un restaurant bun pe o ieșire în natură sau o tură cu biciclete.
Cursuri fac ocazional și atunci când le fac sunt plătite de companie. La fel și soțul.
Bugetul pentru cadouri e modic pentru că și cadourile pe care le facem sunt simbolice – cred că pe an suma totală s-ar ridica la 800 lei.
Banii pentru aceste categorii (Vacanțe, Distracții, Haine, Gadgeturi) nu îi punem lunar separat, ci îi luăm din economii când e cazul sau ajustăm bugetul la momentul respectiv.
O parte din economii se duc către fondul de siguranță, o parte sunt la liber și o parte pentru investiții viitoare.

Total cheltuieli – o medie lunară pe tot anul:

Datorii, economii și investiții
Datorii
Avem o datorie către părinți. O plătim sub formă de rată, 850 lei/ lună.
Mai avem o lună de plată și lichidăm datoria. În rest, nu avem datorii către bănci și nici nu ne dorim să avem, am evitat pe cât posibilul să ne împrumutăm.
Când am avut nevoie, fie am preferat să apelăm la economii, fie am apelat la părinți (în situații de urgență).
Economii
Suma care merge lunar în economii este de 5800 lei +/- 200-400 lei în funcție de lună.
La fiecare început de lună când intră salariile, scoatem și banii de economii și îi punem deoparte.
Pe lângă aceștia, mai avem pentru copii niște servicii de economisire la NN. Economiile noastre stau în conturi de economii în lei și în euro.
Ne-am făcut fondul de urgență (12000 lei), în care nu intrăm decât în situații excepționale și un fond de siguranță (cheltuielile pe 4 luni).
Aici încă mai lucrăm să îl ducem spre cheltuieilile pentru 1 an. La fel nu ne atingem de acești bani. Sunt bani la care avem acces imediat în caz de ceva.
Nu prea cheltuim fără motive, de fiecare dată când vrem să facem o cheltuială mai mare ne gândim înainte dacă chiar avem nevoie de produsul respectiv sau nu.
Cumpărăm de regulă produse calitative a căror durata de viață să fie una mare.
Mergem pe principiul „sunt prea sărac să cumpăr lucruri ieftine”.
Acum câțiva ani am umblat la bugetul de mâncare, cheltuiam haotic și aruncam foarte multă mâncare.
Am făcut puțină ordine în buget și am constatat că lista de cumpărături ajută mult, precum și faptul că luăm strict ce ne trebuie și ce avem nevoie în acel moment.
Nu mai cumpărăm produse pe ideea că poate vom avea poftă cândva de acel produs, ca într-un final să ajungă la gunoi.
Am redus cât am putut de mult risipa alimentară.
Investiții
Cum am zis mai sus, avem un plan de economisire/investiții pentru copii la NN. Noi suntem încă în faza de studiu, învățăm/citim despre instrumentele de economisire/investiții.
Ne-am orientat către ETF-uri și titluri de stat prin trezorerie+imobiliare.
Cum și-au schimbat stilul de viață și cum țin socoteala cheltuielilor
De regulă, plătim tot online, așa putem urmări plățile.
Bonurile de casă le păstrez pe toate și la final de lună le iau la mână și verific dacă banii s-au dus către ce era planificat sau nu.
De exemplu, pe perioada de vară cât a fost vacanță școlară, noi nu am stat în București (avantajul WFH), ci la casă de vacanță.
Ne-am scos de la întreținere pe București + suspendat abonamente ce puteau fi suspendate.
La casa aceea, cheltuielile sunt mici comparativ cu Bucureștiul, deci am făcut o mică economie și aici.
Acum 8 ani tot ce încasam cheltuiam, nu reușeam să strângem nimic.
Erau luni când nu ne ajungeau salariile până la următoarea plată.
Făceam cumpărături compulsiv și nici nu ne uitam la bani.
Pe vremea aceea lucram într-un domeniu care îmi mânca 90% din timp. Cumva cred că am dezvoltat amândoi niște frustrări că nu reușeam să ne vedem, să avem timpul nostru și suplineam asta prin shopping.

Apoi s-a pus problema copiilor și m-a lovit realitatea.
Prima dată m-am gândit că, dacă voi continuă cu jobul acela, nu voi avea timp nici măcar de făcut copii, dar să petrec timp de calitate cu ei.
Plus că nu ne simțeam pregătiți financiar să facem față unui copil.
Toți banii cheltuiți aiurea stăteau în șifonier sub formă de haine. Ne-am întrebat atunci: la ce ne folosesc dacă noi la final de lună căutăm adânc în buzunare? Asta e viața pe care vrem să o ducem?
Și am zis stop.
A urmat o perioada de detox și de schimbare a mindsetului.
Soțul și-a schimbat jobul, eu am continuat la acel job până de curând, dar am pus niște condiții (legate de overtime).
Ne-am crescut veniturile active.
La 2 ani de la schimbarea asta a venit și primul copil. Odată cu asta a venit și o altă schimbare. Nevoia de a putea să le ofer copiilor un start bun în viață, nu acum cât sunt mici ci pe viitor.
Și nici pentru mine și pentru soț, nu îmi doresc să lucrăm până la 65 de ani așa că facem acum tot ce ne stă în putință să fie bine în viitor.
Sper să și reușim.
Feedback din partea comunității
Autorul acestui buget este de acord să primească sugestii și sfaturi din partea comunității. Așa că vă invit cu sfaturile voastre pe marginea acestui buget.
Atenție: comentariile răutăcioase sau deplasate nu vor fi publicate.
Idei de îmbunătățiri din partea mea
Dragă autoare,
Felicitări pentru schimnarea radicală a stilului de viață și conștientizarea pe care ați avut-o! De mare impact e întrebarea: „Asta e viața pe care vrem să o ducem?”
Pentru a aduce mai multă claritate în buget, îți recomand să pui un buget și pentru cheltuielile extra (vacanțe etc). Înțeleg ideea bugetului vostru -economisesc cât pot de mult în majoritatea lunilor, apoi acopăr unele cheltuieli mari din economii, însă următorul pas e să aveți un buget lunar pentru tot anul, cu toate cheltuielile planificate dinainte.
O altă idee ar putea să fie să economisiți lunar special pentru vacanțe (într-un cont separat), pentru a avea un control mai bun asupra acelor cheltuieli.
Legat de investiții, recomand să începeți cât mai repede să investiți cu sume mici, pentru a vă testa profilul de risc și pentru a vedea cum vă simțiți în acest domeniu. O greșeală pe care am făcut-o eu: am tot amânat investițiile în ETF sub pretextul că trebuie să învăț înainte. De ce zic că e un pretext? Pentru că cel mai eficient ar fi fost să fac lucrurile în paralel: să învăț și să testez cu sume mici pe care mi le permit să le pierd.
Îmi place mult stilul vostru de viață (cumpărat puține haine, cumpărat de la producători locali, bicicleala, căsuța de vacanță, grădiniță de stat pentru copii etc). Țineți-o tot așa cu acest stil cumpătat și economisiți și investiți de tineri, cum v-ați propus!
Dacă ar fi să rămâneți cu o singură idee din această poveste, acea idee poate fi:

Buna Natalia, Am citit mai sus ca investesti in ETF, lucru pe care ma gandesc sa-l fac si eu de ceva timp.
Sunt curioasa cum faci lucrul asta, ce broker ai ales si in ce ETF-uri investeti, pe piata romaneasca, BVB, sau internationala, care?
Salut Carmen, am în plan să fac un articol pe tema asta și voi detalia acolo. Revin cu link-ul când e gata. Mulțumesc!
Buna, Natalia, abia astept si eu acest articol despre ETFuri. Pot cauta pe google dar prefer sa citesc de la cineva cu experienta. Am invatat multe de la tine. O zi frumoasa si multa putere de munca.
Nice! Felicitări pentru conștientizare și asumare! Mi-ar plăcea tare să știu cum reușesc să se încadreze în 1600 lei pentru 5 membrii. Oare ne-ar putea oferi un meniu săptămânal sau o listă de cumpărături? Sunt în etapa de diminuare a pierderilor cu alimentele și recalculare a cumpărăturilor, însă pentru 3 membrii nu coborâm sub 2000 lei. Citind articolul am realizat că mi-ar plăcea să învăț cum să cobor sub această sumă. Nu știu dacă scumpirea alimentelor de acum sau cea preconizată va mai reuși să țină bugetul acesta, dar tare mi-ar plăcea să aflu cum reușesc. E o dezorganizare reală la mine acum 🙂 bine, am și un copil mic care vrea să stăm împreună non stop și mi-e mai dificil să gătesc în voie sau de câte ori aș vrea. Mulțam și felicitări! În afară de recomandarile tale le-aș zice să-și verifice și termostatul financiar, la cum îi simt din rândurile scrise, aș zice că-și pot mări considerabil veniturile, fără a face rabat la timpul lor împreună.
Buna, meniul nostru pe o săptămână arata in mare cam așa: MD: oua fierte, pâine prăjită cu unt și salata de roșii sau sandvișuri „lipicioase” -cele făcute la toastere, sau cereale cu lapte sau iaurt cu cereale( cerealele sunt din cele neprocesate cu fructe uscate), tăiței cu lapte, orez cu lapte etc, Felul 1-ciorba e baza la noi( ciorba de văcuță, supa de roșii cu tăiței, ciorba de porc.
Felul 2- tocănițe diverse, ghiveci de legume, cotlete de porc cu sos de ciuperci, friptura de pui/bibilica cu legume asortate, vita cu orez, mazăre cu pui, shakshuka(cred că am scris bine),peste cu diverse garnituri. Pe langa toate astea mai sunt la liber fructele- mâncăm multe fructe in sezon. Avem in curte pomi fructiferi-mar, pruni, piersic și câțiva muri și afini etc In rest pe timp de iarnă cumpăr banane, portocale și mere. La fiecare final de saptama a întreb ce ar vrea toți să mănânce in sapt ce urmează. Apoi fac lista și gătesc în funcție de preferințe 🙂 Am in permanenta in frigider produse ce pot fi mâncate rapid-gustare/cina- iaurturi, brânză, legume, oua,unt. Tot ce mai sus împart pe zile în funcție de preferințe și bineînțeles în funcție și de timpul pe care îl am alocat pt gătit. Gătesc pt 3 zile in general, pt că nu îmi permite timpul sa fac asta zilnic și nici nu as vrea. Copiii nu mănâncă 2 feluri la o masa și nici noi adulții decât uneori. Daca rămân cu produse la care se apropie termen de expirare și nu le mananca nimeni, le transforma( in prăjituri, clatite,pizza etc). Nu cumpăr multe odată cu doar când rămânem fără și atunci cantități mici.Cu 3 copii mici daca nu ne organizam iese haos :))
Legat de venituri, nu știu momentan cum am putea să le crestem fara rabat de la timpul nostru, daca eram it-iisti poate era altceva dar nu suntem 🙂 Poate când vor mai creste copiii și vor fi mai independenți vom putea face și altele.
Felicitari pt disciplina, putina lume e asa atenta ca voi! Clar cu 3 copii si joburi aveti nevoie de organizare si disciplina si nu va lipsesc, felicitari.
Si mi-ar placea si v-as ruga sa ne scrieti inca un jurnal, la anul, in iarna, cand e terminata rata dar e incalzirea mai mare. Sa faceti si voi, dar sa vedem si noi diferentele.
Felicitari. Astept cu nerabdare o propunere de economisire pentru o familie formata din 2 pensionari cu 1000 lei pensie de persoana. Cat despre „oualele” – sa auzim de bine.
O să corectez greșeala. Cât despre bugetul de 2000 Ron pentru 2 pensionari, 1. Avem un buget cu 2600 pentru o mamă și o fiică (răsfoiește toată seria), 2. Bugetele cu venituri mici sunt dorite de multi cititori, dar culmea e că nu sunt așa de citite. 🙂 Concluzia mea e că oamenii doar găsesc o scuză în venituri, ceva în genul „e ușor să economisești cu venituri mari” și după observațiile mele lucrul ăsta nu se adeverește. Rezultatele țin mai mult de mentalitate decât de venituri.