***Acest articol este susținut de platforma de educație financiarā Money Bistro. Cu seria de articole #BugetulFamiliei, aduc în față familii de la care învățăm despre cum să ne gestionăm banii. Din acest episod vei afla cum si-a crescut veniturile o mama singura, devenind freelancer. Plus principiile pe care le aplică pentru bugetul ei de familie, pe care îl împarte între nevoile sale, ale copiilor și pentru renovarea casei.***
Bugetul Familiei are și 2 secțiuni speciale:
- Sfaturi din partea comunității pe marginea bugetului și
- Sfaturi și idei din partea mea.
Orice persoană care-și face public bugetul aici (anonim) se poate bucura de acest ajutor.
Dacă vrei și tu să contribui la seria #BugetulFamiliei (cu sau fără sfaturi, e alegerea ta), scrie-mi pe contact@nataliadabija.ro pentru a-ți trimite chestionarul.
Dacă nu ai un buget lunar, îți recomand să ții o lună evidența cheltuielilor și a veniturilor ca să poți să îți analizezi situația.

Tadaa, vă invit să cunoașteți povestea de astăzi:
Familia mea este compusă de 3 persoane – eu și cei doi băieți ai mei, de 11 și 5 ani. Locuim în București.
Eu sunt providerul casei și am mai multe surse de venit. Sunt freelancer și am mai multe colaborări în marketing digital. Deși nu pot vorbi de stabilitatea joburilor, am niște angajamente pe termen lung pe care mă pot baza.
Am următoarele venituri variabile:
Sursa nr. 1 de venit – 6.000 de lei (contract de colaborare) / tocmai am urcat de la 3.500 de lei la 6.000 lei acceptând o colaborare full time. Frecvența acestor bani este o plată pe lună – sunt direcționați către economii, obiective financiare, cheltuielile cu casa, lucrări de renovare.
Sursa nr. 2 de venit – între 1.800 de lei și 3.500 lei / o colaborare de 10 ore pe săptămână și uneori am mai puține taskuri (3-4 ore). Un avantaj major al acestui job este că-mi primesc banii săptămânal – pe care îi direcționez spre cheltuieli alimentare.
Sursa nr. 3 de venit – pensia alimentară plătită de tatăl copiilor – 2.000 de lei / o plată pe lună.
Și Sursa nr. 4 – alocațiile copiilor de la stat – în cuantum de 428 de lei lunar. Sunt bani surpriză cu care acopăr consumuri curente.
Total venituri = între 10.228 lei și 11.928 lei.
Veniturile sunt brute, am calculat 10 la sută impozit pe venit, trebuie să-mi declar veniturile la fisc și să achit impozit pe veniturile realizate.

Cum gestionează această mamă cheltuielile cu casa
Am achiziționat de curând un apartament, deci am o chirie (apartament cu 3 camere) și o rată la bancă pentru noul apartament (apart. cu 2 camere).
Chirie (1.380 lei), rată (1.120 lei), întreținere + internet + curent = 1.000 lei Am datorii la întreținere făcute în lunile în care am achiziționat apartamentul și am direcționați toți banii spre avans + cheltuieli notariale + comision bancar.
Curent – 160 lei (1 apart), Internet (70 lei), Netflix – 60 lei, HBO 20 lei, întreținere – 500 lei (1 apart), în celalalt apart 1.100 lei (datorii).
Le achit imediat ce-mi intră banii în cont după data de 25 ale lunii (chiria si rata), vreau să ajung la zi cu întreținerea, prin urmare fac mai multe plăți lunare.
Renovez apartamentul și estimez că ne vom muta în 4 luni, deci voi merge în paralel cu chirie + rată. După ce ne vom muta voi rămâne doar cu rata + întreținere pe 1 apartament + curent, Internet și Netflix – sper la un 1.600 lei lunar maxim.

Hai să vedem cum arată bugetul pentru cheltuielile de zi cu zi
Supermarket
Fac cumpărături o dată pe săptămână – la Lidl (sau foarte rar la Kaufland). Cumpăr aproximativ aceleași produse și uneori mai încerc ceva nou. Am lista în cap – e simplu să navighez printre rafturi mai ales că știu unde găsesc toate produsele. 80 la sută sunt aceleași, 20 la sută noutăți.
Noutățile te fac să sari bugetul și mai ales pofta de nou sau de varietate.
Pentru nou și varietate merg la Kaufland, un magazin nefamiliar mie și unde pot încerca tot felul de chestii, dar dezavantajul e că de acolo ies cu cumpărături de 450 de lei.
De aceea prefer Lidl – varietăți puține, lucruri bine știute, rutină – ieftin și bun.
Cumpăr multe fructe (vreo 4-5 feluri), zarzavaturi (pentru nelipsitele salate), carne + pește, lactate, branzeturi, oua, lapte, cafea+ceai, seminte+nuci. Cumpăr ecologic – ouă, lapte, unele fructe, unele legume, câteva cărnuri. Pentru produsele nonalimentare – detergent lichid, saci de gunoi, detergent de vase, bureți, lavete, săpun – aleg gama economică. Șampon și balsam de păr – gama scumpă :D.
La întoarcere iau un uber și numai bine umplu 4 pungi de mâncare, câte 2 pe fiecare mână! Mi-am promis să nu mă încarc prea mult ca să nu-mi fie greu să car.
Mâncărurile pe care le fac trebuie să fie rapid de gătit (în 15 minute gata sau la cuptor). Nu gătesc tradițional. O friptură sau un pește la cuptor, multă salată, o garnitură ușoară, o supă cremă. Fără dulciuri, clătite cu gem maxim. Cafea, ceaiuri (multe ceaiuri), sandvișuri calde (pe care și le pot face și copiii). Fiul cel mare experimenteaza și el în bucatarie și îi iau ingrediente cu ce vrea să gătească.
Pentru pâine și lapte (dacă mai e nevoie), cumpărături mai mici de 20 de lei și altele urgente merg la magazinul din apropiere. Având clare reperele, mă asigur că nu sar bugetul de alimente. Îmi mai place să merg la cumpărături după ce am golit frigiderul și nu mai am cu ce improviza niciun mic dejun. Astfel, mă asigur că nu fac stoc de produse și arunc mai puțină mâncare.
1 shopping pe săptămână x 240-260 lei + shoppinguri mai mici la magazinul din colț (20 lei la 2-3 zile).

Sănătate
Sunt freelancer, deci nu am asigurare de sănătate, mi-o achit la Direcția de Taxe și Impozite. Dar anul acesta am optat și pentru asigurarea medicală privată Medlife – au scos ei recent pe piață abonamentele individuale, care au câteva consultații incluse și ceva reduceri la analize. Am câțiva medici pe care îi frecventez periodic și la nevoie achit consultații medicale pentru medici de excelență. Nu pot să aștept după programările din sistemul de stat atunci când am probleme de sănătate acute și atunci achit totul integral în sistemul de sănătate privat. Ca să țin cheltuielile în frâu am ales acest mix de asigurare de stat + asigurare privată + servicii pe care le achit integral la nevoie.
Asigurate medicală privată Medlife (57 lei pe lună), asigurare de sănătate obligatorie 1.200 lei pe an, vizite medicale private 230 lei per vizită neincluse în abonament, medicamente uzuale (120 lei pe lună).
Îmi mai doresc un abonament privat pentru fiul mai mare / Cel mic are asigurare privată.
Transport
Lucrez de acasă, nu mă deplasez zilnic, dar la nevoie iau un uber (pentru distanțe mai lungi – am cheltuieli în jur de 200-300 lei) + distanțe directe și scurte ratb (aproximativ 40-60 lei – plată prin sms).
Copilul mare se deplasează cu autobuzul școlar sau merge pe jos.
Îngrijire personală
Merg la salon o dată pe lună (unele proceduri le fac la salon, altele acasă – cum ar fi vopsit pe păr, cu un tub de vopsea la 2 vopsiri, de ex.)
Mi-ar plăcea să merg la salon de 2 ori pe lună și să-mi fac și tratamente faciale + mici intervenții cosmetice ceva mai costisitoare (200 euro). Buget wannabe – 1200 lei la 6 luni.
Îmi mai cumpăr la 6 luni produse cosmetice și machiaj la 450 lei (anul ăsta mi-am permis creme scumpe de 200 de lei reduse de la 300+).
Haine
Haine cumpăr la început de sezon (toamnă, iarnă (haine groase) și vara (tricouri + pantaloni scurti) = buget la 3 luni
Buget pentru mine = ocazional 300 lei la 2 luni.
Îmi doresc o capsulă vestimentară pentru mine (când îmi încep viața în noua casă) – 1.500 lei.

Ce cheltuieli are această mamă cu copiii?
Unul este la grădiniță de stat, celălalt la o școală de stat. Toata vara copilul mic a frecventat grădinița de vară care a fost integral subvenționată de primărie, deci zero costuri pentru mine. În timpul anului, grădinița costă 300 ron.
Pe cel mare aș fi vrut să-l înscriu într-o tabără urbană măcar, dar m-am aglomerat cu cheltuielile legate de renovarea casei și nu l-am înscris nicăieri. Va urma din toamnă cursuri de programare și înot.
A făcut anii trecuți o școală de programare și una de video editing și o tabără urbană de graphic design (taberele urbane sunt în jur de 500 de lei). Cele de o săptămână la munte îmi depășesc deocamdată bugetul (2100 lei). Pe cel mic îi ia tatăl lui la box (uneori vrea, alteori ba, e după chef). Curs coding – 300 lei, box – 200 de lei, înot – 350 lei.
Haine
Le creez capsule vestimentare și prefer să le cumpăr hainele toate odată la început de sezon. Cresc foarte repede, de aceea nu le cumpar prea multe haine. Costuri – în jur de 500-600 de lei de copil.
Jocuri
Le cumpăr sporadic jocuri – tot mai puține în ultima perioadă, de regulă mici de 5 dolari sau o jucărie pe care și-au dorit-o foarte mult, cum ar fi un lego și nu costă o avere (40 lei). Jucării mai importante le cumpăr la super ocazii (zi de naștere, ziua copilului, Moș Crăciun, Moș Nicolae).

Ce alte cheltuieli are această familie?
Restaurant
O ieșire la 2 săptămâni, dintre care o ieșire la restaurant sau la teatru cu prietene = 120-150 lei ieșirea. Sau cu copiii (care presupune și distracție – un film, intrarea într-un spațiu de joacă – 150 lei)
Mai comandăm acasă mâncare o dată la 2 saptamani (aducem restaurantul acasa) – 100 lei per comanda.
Distracții
În prezent nu am astfel de ieșiri, dar îmi doresc – aș bugeta 1-2 ieșiri pe lună de aproximativ 250 lei.
Vacanțe
Vacante au fost puține – una de 3 nopți la Sinaia la un hotel de 4 stele (singurul care avea piscina deschisă) și anul acesta am plecat cu ambiii copii. Am avut plafon de cheltuieli de persoană la masă de 35 de lei. Alte trucuri – comandăm 2 feluri principale, 1-2 ciorbe, 1-2 salate și erau de toate pentru toți cu mâncat la grămadă, fără băuturi (care costă la fel cât mâncarea). În această vacanță, s-au adăugat și distracțiile telegondolă și parcuri de distracții = 2.200 lei toată distracția.
Și alte ieșiri – Muzeul Satului, Therme, parcuri (distracții scurte de o jumătate de zi). Imi propun ca la anul sa calatoresc cu copiii in marile capitale europene – timp de 7 zile, cu bilete de avion cumparate din timp si airbnb accesibil ca pret si acceptabil ca locatie (vreau sa vizitam astfel Londra, Parisul si Berlinul – prima runda de calatorii europene). Vreau neaparat sa fie o calatorie de explorare pentru copii cu imersie in cultura si mancarea locului, limba, localnici, copii din alte tari si alte medii. Estimez o astfel de calatorie la 1200-1300 euro. Am un cont de economii unde se strang banii pentru acest obiectiv.
Mai consider mini-vacanțe la Therme – buget maxim 400 lei ieșire (cu restaurant, băuturi la bar și uber la dus) – 3 ieșiri pe sezonul cald.
Rezultă un cost de 825 de lei pe lună. Am un cont de economii ”Vacanțe” unde voi începe să acumulez banii necesari – un buget de 9900 lei pe sezonul cald, disponibil din luna mai până în octombrie (după ce renovez casa și rambursez anticipat creditul).

Cursuri
Aveam abonament pe Linkedin Learning l-am pus pe pauză (dar îl repornesc imediat ce-mi permit) – 140 lei
Mi-ar plăcea să am un abonament pe Yoga International – 80 lei lunar.
Mai vreau să merg la un curs de dans teatral 200 lei pe lună și 1-2 ședințe de pictură pe lună 250 lei. Activitățile astea sunt dezirabile după ce termin renovarea casei.
Gadgeturi
Telefon din gama „ieftin și bun” la 800 de lei la 2-3 ani. Laptop că e vital – ultimul achizitionat 3.600 lei. Fiul cel mare necesită un calculator că face animații video, editează filmulețe, programează joculețe – 2.000 lei (second hand – va necesita înlocuire când ne mutăm în apartamentul nou).
Voi vrea să upgradez gadgeturile familiei în urmatoarele 6 luni (telefon nou eu, telefon second fiul mai mare, calculator second fiul mai mare) – aș avea nevoie de un buget de aproximativ 3.400 lei.
Cadouri
Cadourile se fac la super ocazii – zile de naștere, Crăciun – nu depășesc sume de 150 de lei de persoană. Rezultă un cost de 1350 lei pe an / 12 luni = 115 lei pe lună.
Renovarea casei
Mă costă muncitor 4.000 lei pe lună + materiale 2.500 lei
Aceste lucrări vor dura 2-3 luni și sunt din împrumuturi personale.
Plus alte lucrări costisitoare:
- Balcon – 6.200 lei (anul viitor)
- Rețea electrică nouă – 5.000 manoperă / 3.000 lei materiale
- Corpuri de iluminat 1.500 lei
- Aer condiționat 2.000 lei (anul viitor)
- Calorifere – 2.500 lei
- Uși – 2.800 lei
- Faință & greșie – 2.500 lei
- Parchet – 2.000 lei
Voi acoperi aceste cheltuieli din veniturile mele curente + împrumuturi. Mai jos sunt incluse doar cheltuielile de anul acesta.

Datorii, economii și investiții
Datorii
Da, am datorii. Câțiva prieteni m-au ajutat cu avansul pentru creditul ipotecar. Mama mi-a mai dat bani, evident nu ca împrumut, dar ar fi frumos să-i returnez. Evident nu acum, ci mai târziu, când va avea nevoie de bani la rândul ei. Îmi trimite lunar 1.000-1.500 euro ca să mă descurc cu lucrările de renovare. Mai vreau să fac un împrumut de nevoi personale pentru mobilier (în jur de 6.000 de euro).
Voi lua un credit de nevoi personale pentru mobilarea casei (6.000 euro / rată 500 lei pe lună).
Voi face rambursari anticipate ca să diminuez rata pana de la 1120 la 850 de lei pe lună (asta înseamnă în jur de 5.000 de lei pe lună de plăți anticipate).
Voi începe aceste plăti anticipate după ce finalizez lucrările de renovare.
Economii
Acum toți banii au o direcție clară – apartamentul. Apoi voi economisi ca să rambursez datoriile. Apoi ca să plec în vacanțe cu copiii.
Economisesc de peste tot, niciun aspect nu e lăsat la întâmplare.
Am economisit inclusiv la mâncare, am redus cheltuielile de la 340-400 de lei la 240 de lei per cumpărătură.
Un alt truc este să cumpăr totul odată. Dacă am nevoie de produse de îngrijire, îmi cumpăr toate produsele de care am nevoie pentru o rutină zilnică de îngrijire completă.
Așa mă asigur că am toate nevoile acoperite și nu mai cumpăr altceva, nici dacă e la promoție sau doar ceva interesant de testat.
Cu hainele la fel – îmi fac un plan înainte – pentru ce ocazii vreau ținute, câte, cum le combin, ce am, ce-mi mai trebuie. Lucrez de atâția ani de acasă, deci am puține ținute de birou și cumpăr mai mult casual pentru ieșit în oraș, echipament sportiv (pentru yoga și acasă) și uneori rochii pe care nu apuc să le îmbrac nicăieri pentru că nu se ivesc ocazii.

Pentru băieți iarăși cumpăr o singură dată tot ce au nevoie pentru următorul sezon, așa mă asigur că iau doar lucrurile necesare și atât.
Marea mea idee de economisire e să cumpăr TOTUL ODATĂ – lucruri care să mă țină pentru următoarele 6-12 luni sau următorii ani, să nu mai fie nevoie de completări sau dubluri sau stocuri sau rezerve sau variante.
De câți pantofi sport am nevoie? De 1 pereche. Cumpăr O SINGURĂ pereche pe care o port 4-5 ani, apoi o înlocuiesc cu alta. Maximizez utilitatea lucrurilor cumpărate.
Acum cumpăr produse mai ieftine, în viitor vreau să-mi permit să-mi cumpăr lucruri ceva mai bune, pe care la fel să le port o perioadă cât mai lungă de timp. Am o pereche de cizme de iarnă de aproximativ 10 ani, sunt încă bune și nu văd nevoia de a le înlocui, pe timpuri friguroase sunt utile la maxim.
Cât despre casă, mi-am dorit TOTUL NOU, totul de la zero, totul făcut temeinic. Nu cele mai scumpe finisaje, dar care să-mi placă maxim. Nu voi lua mobilier vechi sau electrocasnice vechi din vechea casă (le voi dona).
Investiții
Da, îmi propun să investesc, după ce o scot în capăt cu datoriile și rambursez ¼ din creditul ipotecar.

Cum își planifică achizițiile pentru a cumpăra totul odată?
Îmi fixez obiective financiare și am o sumă disponibilă să rezolv o problema. Să zicem, cumpăr totul odată pentru copii în luna septembrie (la început de an școlar). În lunile următoare, nu voi mai avea o astfel de cheltuială, uit de haine pentru copii până la primăvară când observ că cel mic nu mai încape în numărul 104 și trebuie să trecem la 110 sau că pe cel mare nu-l mai încap încălțările nr. 40 și trebuie să treacă la 41. Astfel cumpăr doar CÂND e nevoie și CÂT e nevoie.
Nevoile se acoperă prima dată total și mulțumitor.
Evit să cumpăr din impuls sau că ceva e la reducere sau că mi se pare mie drăguț. 5-6 tricouri trebuie să satisfacă nevoia de tricouri pentru cel puțin 6 luni. Iar prețul unui articol este dat de numărul de purtări.
Maximizezi consumul, cumpărând mai puțin și utilizând produsele mai des.
Apropo, vreau să donez cam 60 la sută din posesiunile mele când mă mut în casa nouă și să rationalizez consumurile la perioada curentă.
În copilărie, am trăit o perioadă foarte lungă fără bani și pe atunci toate consumurile erau raționalizate. Aveam rație la orice, inclusiv la haine (puteai să-ți cumperi 1 litru de ulei pe lună, 1 kg de zahăr la 2 luni și 1 palton la 3 ani sau ceva de genul). Cred că m-am inspirat de acolo, doar că această raționalizare nu mai are conotația de sărăcie, ci de consum rațional și economicos.
Această metodă implică foarte mult planning și întotdeauna îmi verific excelul dacă îmi permit sau nu ceva și în ce condiții și cât e plafonul pe care mi-l permit.

Sunt mai mereu la curent cu soldul contului meu și știu exact ce pot să cumpăr și când mai apare vreo rezervă de bani.
Repet, faptul că a trebuit să mă descurc perioade foarte lungi de timp cu foarte puțini bani mă ajută acum să-mi gestionez foarte chibzuit banii.
Și-mi place să-mi permit TOTUL, cred că am mentalitatea asta de totul sau nimic doar că eu merg pe varianta TOTUL – din toate câte puțin în cantități mici, de regulă – și aici intervine acea raționalizare a consumului.
E o teorie pe care am învățat-o încă din facultate despre consumul marginal – o căpșună e mai satisfăcătoare decât 1 kg de căpșune (intervine sațietatea și chiar greață de căpșune dacă le mănânci pe toate odată și după un anumit exces mai intervine și risipă, prin urmare o singură căpșună va avea utilitatea maximă).
De aceea voi cumpăra câte puțin din tot ce îmi este necesar, în cantități reduse. Deși se zice că uite dacă cumperi produse la bax, angro, e mai ieftin, da, e mai ieftin dar acea cantitate va avea o utilitate foarte mică pentru mine, de aceea e și ieftin! Că nu ai nevoie de atât.
Îți maximizezi consumul, cumpărând puțin.
Cum si-a crescut veniturile aceasta mama și cum a devenit freelancer
Am făcut tranziția spre freelancing după nașterea celui de-al doilea copil.
N-am mai vrut să mă întorc la jobul meu de project manager. Nu-mi puteam, pur și simplu, imagina viața mea cu un copil de creșă și un altul în clasa pregătitoare la școală. Nu știam cum să gestionez o astfel de situație și financiar nu stăteam prea grozav. Copilul mic trebuia înscris la o grădiniță privată (nu făcea 3 ani în toamnă și nu-l primeau la grădiniță de stat) și pentru cel mare trebuia să mă gândesc la un after school. Deci în jur de 2700+ lei doar aranjamentul cu copiii. Plus transport, masă de prânz și alte cheltuieli – ajungeam pe la 3500 de lei toată distracția.
Aveam un salariu de 5.000 de lei pe care nu-l primeam regulat, ci la 2-3 luni și nu mi se părea rentabil din punct de vedere financiar. Îmi rămânea un 1.500 de lei cu care să fac ce? Să plătesc chiria. Și asta fără alte cheltuieli.
Cum a fost începutul…
O prietenă de-a mea tot insista să mă apuc de freelancing („o să-ți vină mănușă” mi-a zis – adică mi se potriveste exact pe felul meu studios, introvert si creativ). Și mi-a arătat calea, de la completarea unui profil pe o platformă de freelancing la primele joburi.
Primul meu job a fost de 10 dolari și a presupus 7 ore de muncă. Țin minte că mă durea foarte tare spatele și vedeam flashuri de lumini multicolore când închideam ochii. Am și chemat salvarea pentru că flashurile nu se potoleau și mă cam speriasem.
Cam așa arăta surmenajul și era doar începutul.

Aveam de făcut baze de date cu aproximativ 200 de contacte de pe net cu săli de gimnastică din câteva orașe din America. Livrasem clientului meu 5 astfel de liste, m-a plătit pentru doar 4 (s-a zgârcit la 10 dolari) și mi-a fost frică să-i dau un review negativ ca să nu-mi afecteze istoricul.
Cum a învățat și a devenit mai bună
Apoi am făcut 3 luni lecții de engleza cu 5 dolari ora pe Skype cu un nigerian din Ucraina. Am constatat că nu eram prea fluentă în engleză și făceam o sumedenie de greșeli de exprimare și nu puteam obține joburi, picam interviurile.
Apoi am strâns bani de un curs avansat de engleză la British Council. Am obținut primul meu job cu plată la oră (ceva marketing tasks despre care nu știam prea multe) 8 dolari / ora, m-am concediat singură după prima lună. În primele 5 luni de freelancing am făcut în jur de 500 de dolari. :)) (adică 100 de dolari pe lună). Am experimentat cu freelancingul profitând de concediul meu de îngrijire copil, voiam să ajung la niste venituri multumitoare în următorul an. Pariul era în felul următor: dacă nu mă descurc și nu ajung la venituri satisfăcătoare, la finalizarea concediului mă întorc la job (nu aveam altă soluție).
Am început să studiez marketing ca disperata – cursuri free sau cu câțiva dolari (reduse la 10-15 dolari), să plătesc oameni să vorbească cu mine în engleză (5 dolari 15 minute).
Mi-am făcut chiar un program de studiu cu vreo 40 de cursuri pe diverse platforme udemy, linkedin learning (pe atunci linda.com), hubspot, skillshare. Am fost și la câteva cursuri în format fizic, dar cele românești costau prea mult la ce ofereau.
Deci am învățat să fac site-uri de la zero, magazine online, SEO, copywriting, tehnici de editare (deep editing), video script writing, storytelling, email marketing etc. Și am convins în cele din urmă un american din mijlocului deșertului din Arizona că e ceva de capul meu și ăla a fost începutul succesului meu ca freelancer.

De atunci am continuare să mă perfecționez, să învăț, să iau mai multe joburi (2-3 în paralel), colaborări mai scurte sau mai lungi, să-mi îmbunătățesc ratingul, să lucrez la profilul meu, la cover letters, la skillurile mele de interviu și să aplic constant. Am lucrat cu oameni din New York, China, Danemarca, Berlin, Doha, India, Londra, Canada și România. Am progresat, prin urmare, de la 8 dolari pe oră la 25 de dolari pe oră și la contracte lungi de 1-2 ani.
Dacă ar fi să rămâneți cu o singură idee din această poveste, acea idee poate fi:

Citește și:
Uau, absolut incredibila ambitia acestei femei de a invata si de a se auto-depasi! M-a lasat masca! FELICITARI! Si sa nu va lasati! in continuare si in permanenta sa invatati!
Cursuri bune se gasesc si pe Udemy, care cred ca e cel putin la fel de bun ca Linkedin Learning.
Ce mi-a mai placut din ce ati spus: „Acum toți banii au o direcție clară – apartamentul. Apoi voi economisi ca să rambursez datoriile. Apoi ca să plec în vacanțe cu copiii. ” – mie imi pare un plan logic si corect.
Va doresc SUCCES!
Eu o sa recitesc aceasta poveste pentru ca mi se pare ca am de invatat. Pentru mine, aceasta doamna este un exemplu de ambitie si perseverenta! Reusite in toate ii doresc si sa ramana mereu cu acelasi avant!
strasnica femeie esti! te admir pt fortza si puterea de a te construi, stiu ca de nevoie dar daca tu ai reusit vom reusi si noi.
Felicitari!
O singura recomandare am: sa nu intre in datorii mari pt mobila. Nu merita. Cauta inteligent, cauta atent, mobileaza treptat.
Am zugravit de curand si remobilat de la zero un aprt in Bucuresti (pt inchiriere) si de la distanta am iesit cu cifre mult mai mici.
Mai mult, incearca sa gasesti inca un meserias la zugravit, sa iti faca unu o parte si altul alta parte. Stiu ca e scump si dificil dar iti va scurta perioada de zugravit si de stat in chirie. Vei prinde 2 intretzineri de iarna in paralel (si aprt. nou va trebui incalzit si electricitate), plus chiria – estimez ca prin grabire lucrati poti salva aprox 1500 lei – banii tai.
Impresionanta ambitia si curajul avut. Initial doream sa ii sugerez sa reduca perioada creditului in loc de reducerea ratei. Este mult mai avantajos si exista simulatoare online daca banca nu este dispusa sa faca doua grafice de rambursare ca sa compare suma platita la finalul creditului in cele 2 scenarii. Vad insa ca deja a primit acest sfat asa ca doresc sa confirm spusele lui Mihail si sa te rog si eu sa ii transmiti aceste informatii. Este extrem de eficient mai ales in perioada de inceput a creditului cand suma scazuta din sold este mica si dobanda mare. Multumesc si felicitari pentru seria de articole.
Wow. Mi-a placut maxim determinarea ei de a-si mari veniturile! Felicitari!
Ectraordinara femeia aceasta!!! Felicitari pt organizare si determinare!! Sa reusesti sa faci atatea cu 2 copii mici pe langa tine e wowww. Imi spui te rog cum l-ai gasit pe nigerian ? vreau sa fac un upgrade professional si trebuie sa-mi imbunatatesc nivelul la lb engleza
Multumesc din suflet!!? mult succes cu renovatul noului apart
Wow si de la mine! Extraordinara determinare si tarie! Felicitari pentru realizari si puterea de invatare!!!
Felicitari, super inspirational articol! Despre ce platforma de freelacing este vorba? Multumim frumos!
Bun gasit! Imi place foarte mult seria de articole!
As vrea foarte mult sa fac o mentiune care sa o ajute pe doamna care a scris. Mi-as dori sa ii spuneti acest lucru neaparat.
Este in legatura cu fraza „Voi face rambursari anticipate ca să diminuez rata pana de la 1120 la 850 de lei pe lună (asta înseamnă în jur de 5.000 de lei pe lună de plăți anticipate). ”
Este mai eficient sa faceti rambursari anticipate cu reducerea PERIOADEI, nu a ratei, astfel se economiseste mai multa dobanda. Unele banci spun ca nu se poate, altele nu vor, altele inventeaza ca sunteti depunctata la biroul de credite, insa legal nu au voie sa refuze acest lucru si sa il faca fara comision (desi chiar daca ar fi 1% comisionul de rambursare anticipata, tot ar merita per total. Cu 1% economisiti mii de lei de dobanda).
Cautati pe internet, pe grupurile de finante de pe facebook, intrebati prieteni care cunosc subiectul, este mult mai bine sa rambursati cu reducerea perioadei. Intr-adevar, nu se simte un avantaj imediat, dar eu zic ca merita per total.
Multumesc anticipat!
Felicitări pentru planificarea la virgula!
Ești wow!
Sunt într-o situație foarte asemănătoare, mama singura, apartament nou cumpărat cu credit, nu plătesc chirie dar plătesc bona, și rara la banca, trebuie sa ma apuc de renovat.
Diferența este ca eu sunt doar la salariul de 5000 de lei, fără alte surse de venit.
Dacă ai bunăvoința sa discutam despre freelancing și sa îmi dai niște informatii, poate îmi trimiți un email de salut. Mulțumesc