UPDATE extragere invitație „Liber la educație sau educație la liber? 2018”: Azi dimineață Mădălina mi-a scris că se retrage din concurs, pentru că și-a dat seama că nu ar avea cum să participe la eveniment. Am făcut extragerea cu cele 3 participante rămase în concurs: Emilia, Ioana și Ana. Am dat numerele de participare în ordinea înscrierii. Șiiiii….TADAAA, Ioana e câștigătoarea! Ioana, îți scriu în privat pentru detalii. Vă mulțumesc frumos că ați participat și vă mai aștept pe blog! Atașez la finalul articolului pozele doveditoare că a câstigat Ioana.
În fiecare săptămână public un articol despre economisire. Scriu despre cum fac să tai din diverse cheltuieli, dar și despre distracții gratuite sau pe care pot să le fac cu foarte puțini bani. Astăzi povestesc despre cum am ajuns să vreau să economisesc și te invit împreună cu mine la un eveniment pe tema „Educația financiară pentru părinți”. Bine ai venit să citești articolul de săptămâna asta!
Acum câteva săptămâni am postat pe un grup un mesaj cu gândul să văd ce branduri de chimicale folosește lumea pentru curățenie & co. Înainte să postez întrebarea propriu-zisă, am făcut o mică introducere despre cum economisesc și ce planuri am pentru viitor. Pe lângă răspunsurile pe care le-am primit direct la temă, am primit mesajul ăsta:
Wow, există oameni ca tine? Mă tot uit și mă minunez, aș vrea să pot, dar nu am ambiția ta. Eu sunt omul momentului, mă bucur acum, nu prea pun preț pe bani decât cu scopul de a ne face fericiți și sănătoși. Te admir oricum, bravo.
Am rămas cu gura căscată:
Wow. Eu chiar fac ceva deosebit? Stai așa, dar și eu sunt omul momentului. Și eu
sunteram omul care nu pune preț pe bani. Cum și când am devenit așa cum sunt acum?
Natalia cea de acum 5-6 ani ar fi scris exact aceleași rânduri ca L., fata de mai sus. Dar exact așa. M-aș fi minunat de alții că reușesc să economisească, dar aș fi crezut despre mine că eu nu pot. Acum 5 ani credeam despre mine că nu am destulă voință, nu vedeam de ce aș economisi, mi se părea un chin să mă limitez la cheltuieli, mi se părea că dacă renunț la a fi impulsivă o să renunț la a fi eu. Da, am fost și eu acolo.
Cum am ajuns să vreau să economisesc
Noi, ca familie, economisim de mulți ani, dar recunosc că eu o făceam mai mult de gura bărbatului, nu că aș fi simțit pornirea asta din mine. Drumul din interior a pornit când am dat peste un blogger bun, bun (Trent Hamm pe Simpledollar.com) care povestește într-un mod simplu și autentic despre cum duce o viață frugală. Am început să îl citesc pentru că articolele lui nu impuneau nimic, nu dădea rețete universale și se vedea că scrie din experiență proprie. Am început să aplic treptat unele sfaturi de-ale lui.
Ne-am apucat să ținem – la inițiativa mea! – un tabel de venituri și cheltuieli, în care înregistram orice fleac de cheltuială. L-am ținut vreo 2 ani și așa am văzut care sunt găurile noastre negre și unde se duc cei mai mulți bani. Am început să tăiem câte un pic din acele tipuri de cheltuieli (hainele și distracțiile de weekend). Am început să bugetăm cheltuielile mari atunci când vin toate odată (le punem într-o listă și vedem ce putem să amânăm pentru următoarele luni – asta ne permite să păstrăm ritmul de economisire).
Așa, în timp, felul ăsta de a fi atenți la ce cheltuim a devenit un mod de viață. Iar asta nu ne face cu nimic deosebiți față de alții și nici nu e vorba că am fi ambițioși. Doar am fost atenți la acest aspect, ne-am stabilit asta ca prioritate și căutăm să îmbunătățim mereu strategiile de economisire. Atât.
Nu simt că renunț la fericire
Cel mai important lucru care s-a întâmplat e că am realizat că nivelul meu de fericire și de bunăstare (resimțită) nu s-a schimbat față de acum câțiva ani. Nu simt că pierd din cauza faptului că nu îmi mai cumpăr haine lunar sau că nu mai mănânc în fiecare weekend în oraș. Nu neg, lucrurile materiale îmi pot spori confortul, dar nici măcar confortul (peste un anumit nivel) nu îmi aduce mai multă fericire. Atunci de ce să bag bani (și timp) în asta?
Cu cât economisesc, cu atât mai mulți bani se adună și asta mă motivează să continui, iar, în tot acest timp, eu sunt la fel de fericită. E atât de simplu. Însă nu e simplu să începi, asta o știu din proprie experiență. E simplu din moment ce se produce declicul ăsta în tine, însă durează ceva până simți din interior că vrei să o faci. Durează mai puțin dacă vii cu modelul ăsta de gândire de acasă, din copilărie, spun asta din experiența soțului meu.
O invitație la evenimentul „Liber la educație sau educație la liber? 2018”
Și acum e momentul să îți zic de invitația-cadou. Știi de ce? Pentru că la evenimentul la care vreau să te invit vom învăța exact asta – cum îi pregătim pe copiii noștri să devină adulți responsabili în relația cu banii, să îi pregătim încă de mici ca să nu ajungă la maturitate să creadă că ei nu au „super-puterea” asta, așa cum am crezut eu mult timp despre mine.
Deci, am o invitație gratuită de dat la evenimentul „Liber la educație sau educație la liber? 2018” cu tema Educația financiară pentru părinți. Speakerii evenimentului sunt Oana Moraru (consultant educațional și fondatoarea școlii private Helikon) și Adrian Asoltanie (trainer, speaker și antreprenor de aproape 20 de ani), iar Gáspár György (psiholog, autor și custode de povești de viață) este invitat special. Evenimentul are loc sâmbătă, 19 mai, la Hotel Pullman. Mai multe detalii despre agenda evenimentului, găsești aici.
Dacă vrei sa vii cu mine, lasă, te rog, un comentariu mai jos în care îmi spui:
Care e cel mai bun sfat pe care l-ai primit vreodată în legătura cu gestionarea banilor?
Concursul e deschis până luni, 14 mai, ora 20:00, iar dacă vor fi mai multe înscrieri, voi face extragere prin random.org. Persoana care câștigă la extragere primește un bilet de intrare cadou. Când comentezi, te rog să folosești o adresă de email validă, pentru că te voi contacta acolo pentru mai multe detalii.
Pe post de concluzie
Dacă ești la început de drum, tot ce îți recomand e să intri cât mai mult în contact cu oameni care economisesc. Poți să citești bloguri de finanțe personale (o să revin eu cu o listă interesantă de urmărit), poți să citești cărți, să mergi la evenimente pe această temă, să fii curios/oasă să afli cum economisesc alți oameni. Dacă acest drum va fi potrivit pentru tine, într-o zi se va produce acel declic și de acolo îți va fi simplu să treci la treabă. Pentru moment, doar informează-te și ai răbdare cu tine, schimbarea nu se produce peste noapte!
Așa, ia să vedem, cine vrea să facă primul pas și merge cu mine la „Liber la educație sau educație la liber”?
Poze extragere random.org:
Pune bani in contul de economii când iei salariul, nu la sfârșitul lunii.
Cam de 10 ani aplic asta
Evita cumparaturile compsive amanand achizitia cu inca o saptamana.Daca tot il mai vrei dupa o saptamana, cumpara-l,dar intreaba-te ce nevoie satisface?
Cel mai bun sfat care a ajuns la mine – nu lasa nicio luna fara sa nu pui deoparte ceva, oricât!
Sa nu cheltuiesc bani pe care nu ii am-„din viitor””.Sa economisesc ma intai si apoi sa imi achizitionez ce imi doresc.
Pingback: Caracteristici comune ale oamenilor bogați. Dar noi ce relație avem cu banii? • Natalia Dabija
[…] Cum am ajuns să vreau să economisesc și o invitație gratuită la educație financiară […]