
În fiecare săptămână public un articol despre economisire. Scriu despre cum fac să tai din diverse cheltuieli, dar și despre distracții gratuite sau pe care pot să le fac cu foarte puțini bani. Bine ai venit să citești articolul de săptămâna asta!
Azi am ales să scriu despre surse online de cărți, pe care poți să le accesezi gratuit, pentru a le descărca sau să le citești online. Aud des oameni care spun că nu pot să renunțe la shopping-ul de cărți și îi înțeleg perfect. E ca și cum aș intra într-o zonă sacră: „Cum să renunț la cărti ?? Eu nu pot să fac așa ceva!” Toată lumea se gândește imediat că a micșora bugetul pentru cărți înseamnă să renunți la citit. Îndemnul meu de azi e să apelăm la surse gratuite de cărți și să ne bucurăm în continuare de plăcerea lecturii.
Eu merg cel puțin o dată pe lună la biblioteca municipală, dar știu că asta nu e o opțiune bună pentru toți (din cauza distanței sau a lipsei de timp), așa că am căutat variante online, legale și gratuite și le includ mai jos. Cele mai multe surse includ cărți doar în limba engleză, însă am găsit și câteva surse cu cărți scrise de autori români (câțiva contemporani și clasici). Cea mai tare bibliotecă virtuală, pe care am găsit-o, e cea cu cărți online gratuite pentru copii. Detalii mai jos.
Cărți online gratuite în engleză
ManyBooks.net
Se laudă că au peste 33 de mii de cărți gratuite sub forma de ebookuri. Se pot citi online sau se pot descărca sub diferite forme. Las aici câteva titluri care pe mine m-au atras:
The Origin of Species by Means of Natural Selection de Charles Darwin, Siddhartha de Herman Hesse, Tess of the d’Urbervilles de Thomas Hardy, The Idiot de Fyodor Dostoyevsky, The Phantom of the Opera de Gaston Leroux. Sunt foarte multe cărți faine, m-am gândit doar să îți deschid un pic apetitul. 🙂
Europeana
Un portal de cărți, fotografii, documente din patrimoniul cultural european. Au secțiuni ca Arta, Modă, Fotografie, Geografie, Migrație, Muzică, Istorie Naturală. Susțin că au milioane de lucrări de artă, artefacte, cărți, înregistrări video și audio din întreaga Europă. Eu sper să îmi fac timp într-o zi să explorez colecția de documente și scrisori din Primul Război Mondial.
Open Library
E un proiect care își propune să listeze toate cărțile publicate vreodată în lume, cu detalii despre autor și unde se pot găsi. La acel catalog cu cărți poate contribui oricine, cam la fel cum se contribuie la Wikipedia. Cărțile care au intrat în domeniu public – nu mai sunt acoperite de drepturi de autor sau autorul cedează drepturile asupra cărții – se poti citi gratuit online. Aplicația pare să fie prietenoasă.
PublicBookshelf
Deviza lor e „The #1 place to read romance”. Îmi place că au mulți autori contemporani, iar scopul lor e să aducă cititorii mai aproape de autori. Cărțile se pot citi online. Unele pot avea conținut parțial.
Great Books Online – Bartleby
Cărțile de aici se pot citi online. Au și autori contemporani, din ce am observat.
Gutenberg
De acest proiect am auzit de mult timp și mi-a plăcut, însă, am realizat că adună cărți care au devenit proprietate publică (deci sunt gratuite) în USA. Dacă vrei totuși să descarci ceva de acolo și să o faci legal, trebui să te asiguri că respecți legile (referitoare la copyright) ale Uniunii Europene, nu ale Americii. Am citit undeva că în UE cărțile devin proprietate publică după ce au trecut 70 de ani de la moartea autorului, dar cum nu mai găsesc sursa doveditoare, te rog să verifici singur/ă. Eu nu îmi asum nicio răspundere. 🙂 Cărțile se pot descărca (epub, kindle, pdf) sau se pot citi online.
Cărți online gratuite în română
LiterNet
Catalogul celor de la LiterNet nu e foarte larg, dar m-a bucurat mult să văd că au mulți autori români. Mi-a atras atenția colecția de cărți Ana Blandiana și colecția de cărți pentru copii. Volumele se pot descărca în format pdf și se pot folosi doar în uz personal. Este interzisă distribuirea pdf-urilor, deci dacă vrei să împarți cartea cu un prieten, trimite-i linkul către site să și-o descarce singur.
Bestseller.md
Este o librărie online din Republica Moldova, care are o colecție destul de bună de cărți digitale gratis. Link-ul duce direct către colecția de cărți gratuite. Câteva de la început sunt cu reducere mare, apoi urmează cele gratuite. Nu știu să spun dacă e o colecție permanentă sau care se schimbă. Abia am descoperit-o și eu. Se pot descărca în format mobi, epub sau pdf.
Elefant.ro
Este o librărie online din România – glumesc, toată lumea știe de Elefant! – și au și ei câteva cărți electronice gratuite. Nu le-au pus într-o categorie separată, dar poți să le vezi punând 0 lei la filtrul de preț. O parte din ele sunt importate de pe Gutenberg.
Biblior
Aici am găsit cărți scrise de clasicii literaturii noastre. Experiența pe site lasă de dorit, dar cărțile se pot citi gratuit online și asta mă mulțumește. Nu se pot descărca.
Și cea mai faină descoperire:
Cărți online gratuite pentru copii
Free Kids Books
Acest proiect este dezvoltat de o femeie pilot, pasionată de zbor și de scris. A publicat câteva cărți, a făcut site-ul ca să își publice online cărțile ei, apoi a extins site-ul, invitând și alți autori să-și publice online cărțile pentru copii. Cărțile se pot citi online sau se pot descărca sub formă de pdf. Când le citești online, se aude chiar și un zgomot ca și cum ai întoarce pagina. Mi-a plăcut foarte mult ideea, mai ales pentru călătorii și pentru copiii mai mari care nu sunt dependenți de tabletă. Sunt aproximativ 20 de pagini web a câte 20 de cărți, o alegere destul de mare, zic eu!
Dacă ai și tu o sursă de încredere de cărți online gratuite, spune-ne și nouă în comentarii. Mulțumesc! Dacă vrei să primești noutăți de la mine despre economisire, te rog, abonează-te mai jos. Încă o dată: Mulțumesc!
Nu stiam ca bestseller.md au si carti online, ce tare! Eu am comandat de la ei niste carti la un moment dat si am fost placut surprinsa sa aflu ca aveau livrare GRATUITA in Europa. Pentru asta n-o sa-i uit niciodata :))
Eu nu știam că au transport gratuit, bine, nici nu prea am mai cumpărat cărți în ultimul timp. Merci pentru vizită și te mai aștept pe aici!
Buna . tare site .
L am vazut si eu .
I mi cumpar carti odata la 2 luni sau 3.
Ador sa citesc.
Diana fechete
Pingback: Cum poți fi mai fericit economisind | Cristina Oțel
[…] întâi dacă pot să o împrumut de la cineva, dacă pot să o citesc gratuit online (am strâns aici câteva surse legale) sau dacă pot să o iau de la bibliotecă. Când sunt în criză de timp, […]