Mi-am propus să mâncăm în familie mai puțină carne și am strâns laolaltă 20 de rețete rapide fără carne (unele testate de mine, altele încă nu).
Nu vrem să renunțăm de tot la carne, însă am constatat că ne face bine să mâncăm mai puțină. Pentru că eu sunt obișnuită să gătesc cu carne, mi-am dat seama că deși mi-am propus și anul trecut același lucru, nu prea mi-a reușit, pentru că includeam carnea automat în meniul săptămânal.
Anul ăsta, mi-am propus să fiu atentă la alegerile pe care le fac și să învăț treptat rețete noi. Fără carne, desigur.
Ideile de mai jos – rețete rapide fără carne – bifează următoarele lucruri:
- Sunt simplu de făcut (eu nu am răbdare să gătesc chestii complexe)
- Se fac repede (30 de min prepararea + timpul de gătire)
- Sunt relativ sănătoase (fără prăjeli și adaosuri nesănătoase)
- Sunt un amestec de rețete tradiționale și rețete noi, importate din afară.
- Doar unele sunt de post, cele mai multe conțin ouă și lactate.
<3 M-aș bucura mult – și m-ar ajuta – dacă ai veni și tu cu propunerile tale în comentarii. Cele mai faine idei o să le includ chiar în articol, într-o secțiune specială: Recomandările cititorilor. <3
15 rețete rapide fără carne testate de mine și 5 rețete noi pe care nu le-am testat încă:
#1. Conopidă grătinată
Asta e o mâncare super rapidă și care place la toată familia (noastră, desigur).
Pasul 1. Spală conopida și desfă-o în buchețele mici.
Pasul 2. Pune-o la fiert în apă clocotindă, 4 min, pe ceas.
Pasul 3. Pregătește un amestec din 4 ouă, câteva linguri de smântână. Poți să pui și brânză telemea.
Pasul 4. Pune conopida prefiartă în vasul de yena și toarnă amestecul de ouă deasupra.
Pasul 5. Dă-o la cuptor pentru 20-25 de minute sau până se rumenește.
Noi o mâncăm cu smântână, ca fel principal. Cam în același fel fac și broccoli grătinat.
#2. Tartă cu dovlecei
Pasul 1. Fă un aluat pentru tartă (super rapid ca aici, citește doar primii pași care se referă la aluat).
Pasul 2. Pune aluatul în tavă și presoară brânză telemea deasupra (150 gr). Brânza o poți sfărâma direct cu mâna.
Pasul 3. Pune peste brânză dovlecei tăiați felii subțiri (2 dovlecei mici sau unul mare)
Pasul 4. Bate 1 ou cu 100 ml smântână și unge dovleceii deasupra.
Pasul 5. Coace tarta la cuptor timp de 40 – 45 de min, la 180-200 gr.
Noi mâncăm tartele sărate ca fel principal, eventual cu o salată verde alături. Aici e rețeta originală.
#3. Hummus
Eu, de obicei, fierb năut cu o zi înainte. În ultimul timp, am observat că mânânc doar eu hummus și mi-am propus să fac din conserve, în cantități mici, ca să reușesc să îl mănânc. Eu îl fac la ochi, pun boabe de năut, usturoi, pastă de susan, suc de lâmâie, un pic de ulei de măsline și mixez totul la blender.
Pentru o rețetă ca la carte, vezi aici
#4. Salată cu fasole și sfeclă roșie
Pentru salata asta vei avea nevoie de 200 gr fasole albă, 3 bucăți sfeclă roșie coaptă, 100 gr de prune uscate, niște usturoi și ulei. Îmi place mult salata asta, e surprinzătoare, nu te aștepți că o să iasă ceva bun din combinația asta și totuși…mmm. Rețeta completă am scris-o aici.
#5. Supe de tot felul
Supă de dovleac
Copiii o iubesc pentru că e dulce. Mie îmi place pentru că se face ușor.
Pasul 1. Taie dovleac plăcintar în bucăți.
Pasul 2. Pune-l la fiert împreună cu 1-2 cartof, un morcov și/sau un cartof dulce.
Pasul 3. Mixează tot după ce s-au fiert și asezonează cu sare, piper, smântână/ulei de măsline, după gust.
Pentru o supă specială cu dovleac copt (care e mai bună), intră aici.
Cremă de legume
Aici pun tot ce găsesc prin frigider: ardei gras, ceapă, morcov și cartof sau cartof dulce, ceapă, morcov și roșii. Încerc să o fac din legumele de sezon.
Toamna trecută am făcut de multe ori supă cremă cu mult ardei gras, pentru că îmi place la nebunie aroma pe care o dă în supe. Fierb legumele în apă puțină (secret de la cumnata mea), le asezonez cu sare, piper sau alte condimente după inspirație, dau totul prin blender, pun și un pic de ulei sau smântână și supa e gata.
Cremă de conopidă
Rețeta asta încă nu am încercat-o, dar m-a atras foarte tare combinația de arome (lapte de cocos, turmeric, ghimbir). O planific pentru următoarele săptămâni neapărat.
Cremă de roșii
Într-o frumoasă zi de vară, am primit de la o prietenă o sacoșă cu roșii din grădina lor. Le-am spălat, tăiat, am pus și un pic de ardei gras și o ceapă, le-am fiert pe toate, am adăugat și niște busuioc și a ieșit cea mai faină supă de roșii din toate vremurile. 🙂
Contează roșiile să fie bune.
Pentru o rețetă ca la carte cu supă de roșii coapte, vezi aici.
Supa de ceapă
Nu am mai făcut de mult timp supa asta, ceea ce e un mare păcat, pentru că îmi place foarte tare și pentru că se potrivește perfect la secțiunea de rețete rapide fără carne. Am scris aici, mai demult, rețeta și cum am făcut-o eu.
#6. Salată de legume coapte
Rețeta asta o am de la cumnata mea:
Pasul 1. Pregătește legumele: dovlecei, ardei gras, apio (tulpini de țelină), ciuperci (mai mici), morcov, toate în cantități egale.
Pasul 2. Taie toate legumele pe lung, în bețișoare, în bucăți mai mari.
Pasul 3. Călește legumele la wok, pe rând, câte 2 minute sau până se înmoaie puțin, dar rămân crocante.
Pasul 4. Pune toate legumele într-un vas apoi și pune deasupra un sos format din ulei, usturoi, oțet balzamic și mărar.
Pasul 5. Lasă-le să stea ceva timp să se combine cu sosul și apoi se servește.
#7. Tartă cu praz
Pasul 1. Fă un aluat pentru tartă (super rapid ca aici, citește doar primii pași care se referă la aluat).
Pasul 2. Călește un praz feliat și un morcov dat prin răzătoarea mică.
Pasul 3. Fă un amestec din 400 gr brânză (proaspătă+telemea) cu 4 ouă și adaugă aici legumele călite + sare, piper și câteva linguri de smântână.
Pasul 4. Pune aluatul în tavă (eu uneori îl coc un pic înainte, dar iese bine și fără să îl coc), pune amestecul de mai sus în el și pune tava la cuptor pentru 30 min, 180 grade.
#8. Paste cu broccoli și morcov la cuptor
Rețeta asta am descoperit-o (sau poate chiar am inventat-o) când era copilul mare mic și voiam să îi bag broccoli în toate mâncărurile. (Nu mă întreba de ce.)
Pasul 1. Fierbe pastele (de tip penne) conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Pasul 2. Opărește broccoli în apă clocotindă, timp de 4 minute. (Dacă ai chef să faci ca la carte, pune-l apoi în apă rece, ca să oprești procesul de fierbere.)
Pasul 3. Tot acolo opărește și niște morcovi baby din aceia congelați (pentru că se fac mai repede + nu trebuie să îi cureți, în caz că te grăbești tare)
Pasul 4. Fă un amestec de 4 ouă și brânză.
Pasul 5. Amestecă toate cele de mai sus (pastele, legumele și ouăle) într-un vas de yena și dă-le la cuptor pentru 30 min, la 180 gr.
#9. Pizza cu legume
Pasul 1. Fă aluatul de pizza după rețeta asta. Deși nu mă pricep la aluaturi, mie rețeta asta mi-a ieșit întotdeauna perfect.
Pasul 2. Întinde aluatul și pune la bază sos de roșii cu oregano și sare.
Pasul 3. Pune mozzarela (rasă sau bucăți) – o idee de la prietena mea, eu puneam mozzarela la sfârșit, peste toate ingredientele, însă iese mai bine când pui brânza la bază.
Pasul 4. Strânge toate legumele de prin casă, în funcție de sezon: ardei gras, ciuperci, porumb la conservă, măsline, roșii și fă combinații din ele.
Pasul 5. Coace pizza la cuptor timp de 20-25 de min, la 180 gr. Oricum, fii cu ochii pe ea, timpul de coacere depinde de cât de gros e aluatul.
Alte idei experiența mea: Eu combin legumele după inspirația de moment și încerc să mă limitez la 3 ingrediente.
Ultima oară am pus: porumb, măsline, roșii cherry tăiate în jumătăți și, la sfârșit, după ce aproape s-a făcut, am adăugat și rucola și a ieșit foarte bună.
#10. Salată de legume cu năut
Salata asta e tot o combinație de-a mea, inspirată de pe net:
Pasul 1. Pregătește salata verde (creață sau iceberg, depinde de sezon) și legumele (ceapă roșie, ardei, roșii cherry, castraveți, depinde ce găsești). Spală-le și taie-le în bucăți mari.
Pasul 2. Pune salata și legumele într-un bol și pune și năutul conservă deasupra.
Pasul 3. Adaugă un dressing din muștar, ulei de măsline și zeamă de lâmâie.
Mi-a plăcut și varianta asta – salată de năut și spanac – super simplă, dar nu am testat-o.
#11. Salată orientală
Asta e mâncarea noastră de „nu mai știu ce să fac azi”. Ne place la toți și copiii iubesc să ne ajute la făcut.
Pasul 1. Fierbe cartofii și ouăle
Pasul 2. Taie ceapa roșie și ardeiul gras
Pasul 3. Taie măslinele, dacă e cazul. Eu uneori le pun întregi, fără sâmburi
Pasul 4. Taie în cuburi mari cartofii și ouăle
Pasul 5. Amestecă toate ingredientele împreună cu ulei de măsline, un pic de zeamă de lămâie (după preferință) și sare.
Aici ai o variantă cu murături și fără ouă.
#12. Salată cu sfeclă roșie și nuci
Spre deosebire de toate mâncărurile de mai sus, salata asta nu o mâncăm simplă, goală. Ultima oară am mâncat-o cu niște pizza cu legume. A fost o combinație bună.
(Merge foarte bine și la carne, dar…șșș, aici nu vorbim despre carne!)
Pasul 1. Fierbe sfecla roșie – 1-2 bucăți, depinde de cantitatea pe care vrei să o faci.
Pasul 2. Mărunțește nucile (2-3 pumni buni) și pisează usturoiul (2 căței).
Pasul 3. Amestecă ingredientele de mai sus și drege-le cu câteva linguri de smântână și un strop de ulei.
Iese o salată foarte bună și hrănitoare.
#13. Orez cu ciuperci, la cuptor
Răscolind în capul meu, îmi vin tot mai multe idei de mâncăruri pe care le-am făcut mai demult, dar de care am uitat între timp. Așa e cu acest orez.
Se face așa:
Pasul 1. Speli ciupercile și le toci.
Pasul 2. Pregătești și niște ceapă și morcov (la fel, spălate și tocate mărunt).
Pasul 3. Călești ciupercile, apoi adaugi morcovul și ceapa.
Pasul 4. Opărești orezul cu bob lung (cu apă clocotită peste el și lăsat așa câteva minute)
Pasul 5. Amesteci totul împreună, adaugi apă fierbinte deasupra (în proporție 1:2) și dai la cuptor (până se face orezul).
Pentru rețeta cu cantități (și fără cuptor), vezi aici.
#14. Chifteluțe de dovlecei la cuptor
Ies foarte bune și le plac și copiilor. Cu un sos gen tzatziki sunt minunate.
Eu am făcut după rețeta asta (doar că le-am pus la cuptor și așa am simplificat mult procesul de gătire), mi-a plăcut și rețeta asta, cu făină de migdale în loc de făină obișnuită.
#15. Hrișcă cu ciuperci
Asta e o rețetă pe care am furat-o de la soacra mea.
Pasul 1. Spală ciupercile și taie-le în felii (să zic, vreo 300-400 gr)
Pasul 2. Spală și toacă mărunt și niște ceapă și morcov (câte 1 buc din fiecare).
Pasul 3. Călește ciupercile, adăugă legumele peste ciuperci și călește-le împreună.
Pasul 4. Amestecă ingredientele de mai sus cu hrișca spălată.
Pasul 5. Pune la fiert amestecul de mai sus cu apă fierbinte (proporție 1 cană de hrișcă : 2 căni de apă)
Pentru rețeta exactă, cu gramaje, vezi aici.
#16. New to me: Salată cu sfeclă coaptă, brânză Feta și couscous
Salata asta arată super bine și cred că e o combinație bestială. Îmi place că ingredientele se pot pregăti dinainte, în caz că ai nevoie de o mâncare super rapidă.
Rețeta e aici.
#17. New to me: Salată de couscous cu legume coapte
Salata asta mi-a plăcut că e din ingrediente simple, pe care le am la îndemână de obicei și, ca toate propunerile mele, se face ușor! Abia aștept să o încerc.
#18. New to me: Supa de ciuperci și orez
Soțul meu iubește ciupercile, iar supa asta are foarte interesantă, fiind pe bază de un mix de ciuperci. Abia aștep să o încerc. (Update: între timp, am încercat-o. Ne-a plăcut mult gustul, mai ales asezonată cu parmezan. E o supă groasă și, dacă mai stă în oală la călduț, devine un fel de risotto. Doar să știi.)
Rețeta completă (cu tips& tricks) e aici.
#19. New to me: Orez prăjit cu legume și ouă
Mâncarea asta îmi place mult că are ingrediente relativ simple, dar ce rezultă e o combinație inedită. Îmi place mult și faptul că se face la wok și că unele etape se pot pregăti cu o zi înainte.
Rețeta completă e aici.
#20. New to me: Cartofi striviți la cuptor cu usturoi și parmezan
Uu, cum arată cartofii ăștia! Eu sunt mare iubitoare de cartofi și asta va fi probabil prima rețetă nouă pe care o voi încerca. Mai ales că se fac atât de ușor.
La fel, îmi place mult și faptul că primul pas – fierberea cartofilor – se poate face și cu o zi înainte. Asta mă va ajuta să-mi ușurez munca, planificând unii pași dinainte.
Rețeta (cu tips& tricks) e aici.
Rețete de la cititoare (în actualizare)
Iuliana Mustață: Cartofi franțuzești. Fierb la oală sub presiune 15 minute cartofi întregi în coaja, în același timp fierb ouă. Amestec brânză telemea cu ou. Tai cu feliatorul de ouă cartofii și ouăle fierte și pun straturi. Un strat cartofi feliați, un strat ouă fierte feliate, un strat brânză cu ou apoi din nou cartofi, oua, brânză. Ultimul strat e de cartofi. Torn deasupra ou bătut amestecat cu smântână și bag la cuptor până se încheagă oul.
Alexandra Onda: Chahan. Ingrediente: – Orez fiert 1:1 vreo 400gr, – 2 ouă făcute omleta (scrambled), – 1 ceapă mare tăiată peștisori mai groși, – sos de soya 1-2 linguri (sau sare după gust), – piper, -ulei. Opțional: – morcov, -usturoi, – bacon, cârnați, sau altă carne. Călesc ceapă, adaug omleta, orezul, sosul de soia și piperul. Amestecate bine toate la foc mare în tigaie wok.
Felicia Felicita: Supă cremă de linte: o cană de linte, o ceapă, un ardei kapia, un morcov tăiat mare, o rădăcină mică de pătrunjel, un praf de cimbru, sare, 3-4 căni de apă. Se pun toate in oală, se adaugă ulei, se fierb până se înmoaie morcovul. Se oprește focul, se pune un cățel mare de usturoi și se blenduieste. Se mănâncă cu crutoane sau simplă. Se face extrem de repede și este foarte bună la gust.
În loc de concluzie:
Că tot am făcut „cercetare” pentru acest articol, am găsit acest foodie blog super fain, de unde am pescuit și rețetele noi de mai sus: Blondelish.com, ți-l recomand cu drag. Multe rețete sunt explicate în română.
Sper să îți placă aceste rețete rapide fără carne și să revii la ele oricând ai nevoie.
Ah, și nu uita de rugămintea mea de la începutul articolului:
<3 M-aș bucura mult – și m-ar ajuta chiar – dacă ai veni și tu cu propunerile tale în comentarii. O să includ în articol cele mai faine idei (cu tot cu rețete), într-o secțiune specială: Recomandările cititorilor. Mulțumesc! <3
noi facem multe salate. Baza fie naut fie fasole fiarta (avem mereu fiert si congelat), fie fierb niste cartofi, si adaug salata verde sau varza, castraveti, ardei, etc.
Cand fac sos de paste, fac cantitate dublu si pun in borcan cu filet in frigider. Joi seara e rapid si gustos.
De ce Joi seara, seara e ziua de paste?
Pingback: 20 de rețete super rapide și simple (gata în mai puțin de 20 de min!) • Natalia Dabija
[…] Peste 25 de rețete rapide fără carne (ca să nu mai stai atâta în bucătărie) […]
Salata de ardei copți.
Ingrediente: 10-15 ardei copți și decojit, 2-3 ceape marisoare, 4-5 roșii potrivite (dacă sunt puțin coapte și ele în tigaie mâncarea este și mai gustoasa), 1-2 căței mai mărișori de usturoi, sare piper, ulei 2-3 linguri.
Preparare: se pune uleiul la încins intr-un vas mai adânc și cu capac. Acum punem ceapa tăiată peștișori și o călim 2-3 minute. Imediat se adaugă roșiile tocate cât mai mărunt și se lasă pana încep sa clocoteasca(atenție trebuie pus capacul). Se adauga usturoiul tăiat feliuțe și sarea. Într-un minut, adăugăm ardeii. Ii indesam cât mai bine în sucul lăsat de roșii și lasam afara doar coditele. Acum lasam la fiert, cu capac, maxim 15 minute(depinde cât de cărnosi sunt ardeii). După ce oprim focul, mai verificam de sare, punem piper proaspăt și puțin pătrunjel verde tocat fin. Este extrem de buna atât calda cât și rece. Pofta buna!
Eu as mai mai adauga la lista :
halloumi la gratar cu legume la gratar(zuchini, dovlecel, ardei copti), terci de ovaz cu lapte de soia sau lapte normal pentru micul dejun, piure de spanac cu mamaliga si oua ochiuri, paste cu ton si capere , paste cu ciuperci si sos de rosii , ciorba de dovlecei , gustari cu hummus + diverse legume, chiftele vegetariene + diverse legume .
Si noi mancam multe salate, verdeturi siiiiii paste!!!! Dar ghimbirul nu lipseste din bucataria noastra, fie sub forma proaspata, fie sub forma de pulbere.