Despre site-ul www.lalena.ro am mai pomenit şi în alte postări, de fapt de fiecare dată când am gătit ceva după reţetele Lenei. Astăzi am pregătit o salată super bună de post pe bază de fasole şi sfeclă roşie. Ingrediente aparent banale, însă combinaţia dintre acestea cu nişte usturoi şi prune uscate este foarte interesantă.
Se fierb 200 de gr. de fasole albă (procedura obişnuită – înmuiate peste noapte, schimbat apă de minim 2 ori, puse la fiert cu o ceapă şi un pic de ulei – pentru mai mult gust; eu am fiert o cană mai mică de fasole, nu ştiu câte grame or fi fost);
Se coc în cuptor 3 sfecle roşii – e prima oară când coc sfeclă în coajă la cuptor, în folie de aluminiu, de obicei o fierb. La cuptor mi s-a părut că se face mai repede, în plus nu trebuie să ai grijă de apa care scade mereu. 🙂
Se curăţă sfecla şi se taie în cubuleţe mai mari.
Se mărunţesc 100 de gr. de prune uscate, la fel în bucăţi mai măricele, cam cât cubuleţele de sfeclă.
Într-un bol se amestecă mai întâi sfecla mărunţită împreună cu prunele, se adaugă 2 linguri de ulei, 2 căţei de usturoi mărunţiţi fin de tot sau pisaţi, se asezonează cu sare şi piper, se amestecă bine, apoi se adaugă şi fasolea albă şi se amestecă din nou, doar cât să se încorporeze fasolea în salată. Lena recomandă să nu amestecăm prea mult salata după ce am adăugat fasolea, astfel încat aceasta să rămână albă, ca o pată de culoare în atâta roşu.
Şi într-adevăr, mi-a ieşit o salată foarte frumoasă şi apetisantă. Din păcate nu am reuşit să fac poze cu rezultatul final pentru că eram prea înfometaţi, însă voi împrumuta o poză de la Lena, pentru a vă stârni pofta. 🙂
Recomand acest site mai ales celor care se trag din Rep. Moldova şi vor să-şi aducă aminte de casă, gătind mâncăruri inspirate din bucătăria ucraineană şi rusească, cât şi celor de pe partea asta de Prut, care vor să descopere ce se mai găteşte în Moldova.
La prima vedere site-ul pare obositor (cel puţin mie aşa mi s-a părut, din cauza multor reclame şi multor poze), însă reţetele sunt explicate atât de bine, inclusiv cu poze, că orice mâncare ţi se pare foarte uşor de făcut. În plus, în timp am învăţat ce şi unde se află şi acum mi-e foarte uşor să găsesc tot ce îmi trebuie, de la reţete de post, vegetariene, raw sau cu multă carne, până la diferite tipuri de prăjituri şi aluaturi. Săptămâna aceasta am gătit 2 chestii după reţetele Lenei – această salată roşie şi o tartă de post cu gem de căpşuni şi nuci. Ambele foarte uşor de făcut şi bune.
Pingback: 20 de rețete rapide fără carne (ca să nu mai stai atâta în bucătărie) • Natalia Dabija
[…] Pentru salata asta vei avea nevoie de 200 gr fasole albă, 3 bucăți sfeclă roșie coaptă, 100 gr de prune uscate, niște usturoi și ulei. Îmi place mult salata asta, e surprinzătoare, nu te aștepți că o să iasă ceva bun din combinația asta și totuși…mmm. Rețeta completă am scris-o aici […]