
Dacă lunile iulie și august grele din punct de vedere emoțional (îți povesteam aici), luna septembrie a fost și mai și.
Noi avem un apartament pe care l-am dat în chirie. În septembrie au plecat chiriașii, am preluat apartamentul și, la pachet, am preluat și o grămadă de mici problemuțe, pe care le-am descoperit după plecarea lor. Nu o să intru acum în detalii, cert e că a trebuit să îl renovăm și să-l îmbunătățim într-o anumită măsură și deși am fi vrut și mai demult să facem acest lucru, nu eram pregătiți moral să o facem acum.
Ceea ce mă duce la a doua chestie.
Tot în septembrie am lansat proiectul-pilot despre gestionarea banilor în cuplu – pe care îl lansăm oficial săptămâna viitoare, fingers crossed – și adunat cu stresul renovării, stresul ăsta m-a secat pe plan emoțional.
Ceea ce mă duce la a treia chestie.
În septembrie, pe fondul oboselei și a unor episoade de insomnie, am mers la câțiva doctori să văd care e cauza. De ce se adună și asta? Pentru că m-a secat din punct de vedere al timpului, din punct de vedere emoțional (că mie nu-mi place să merg pe la doctori și nici nu sunt obișnuită să o fac) și pentru că m-a secat și din punct de vedere al bugetului.
La toate astea, s-au adunat și multe alte probleme mici (copilul mare a trebuit să se acomodeze la o grădi nouă), plus niște chestii administratve, așa că pe tot parcursul lunii paharul meu emoțional a fost pe minus ca și în iulie, iar treburile de făcut și gestionat au fost mult mai multe.
Ce a însemnat asta pentru bugetul nostru
Din punct de vedere al cheltuielilor impulsive, și în septembrie am cheltuit impulsiv pe mâncare. Nu ne-am planificat mesele, am gătit mai rar, am cumpărat mai multă mâncare de la magazin. Colac peste pupăză, s-a deschis și un Lidl nou fix pe drumul nostru spre casă și am intrat mai des să văd ce specialități au.
Dacă ar fi fost doar cheltuielile astea, bugetul nostru ar fi supraviețuit așa cum a supraviețuit și lunile trecute. Cheltuielile ceva mai mari cu mâncarea nu ne afectează bugetul.
Ce ne-a dat peste cap totuși
Cheltuielile cu renovarea apartamentului, evident.
Asta a însemnat că luna asta nu am economisit deloc. Adică acei minim 37% din venituri (pe care îi economisim de obicei) au mers către renovare + aproximativ încă o rată de economisire din lunile trecute. Am reparat apartamentul (o reparație parțială, nu totală) cu echivalentul a 2 rate de economisire.
Mi-am dat seama că asta e prima oară când am apelat la acel fond de urgență, care la noi e și fond de siguranță (niște bani care ar putea să ne ajungă pe o perioadă mai lungă de timp, dacă nu am avea niciun venit) și a fost…
E l i b e r a t o r .
Dacă pe lângă toată nebunia din luna asta, ar fi trebuit să mă gândesc și la De unde iau banii?, cred că m-ar fi copleșit de tot!
Toate lucrurile care au venit oarecum neașteptat au mers ușor, pentru că am avut bani la îndemână să rezolvăm problemele.
Încă o dată, a fost life saving să pot să iau decizii, știind că am bani suficienți.
Tot ce am făcut a fost să îi gestionez cu socoteală.
Am fost atentă la costuri, dar nu în sensul că am drămuit banii, ci doar am urmărit cheltuielile cu renovarea ca să știu cât și pe ce am dat. Nu am economisit pe materialele pe care le-am folosit la renovarea apartamentului și sper să ne țină reparația pentru mai mult timp.
Daca ar fi să vorbesc despre tipsurile de economisire a banilor pe care le-am aplicat în septembrie, acestea ar fi:
- Am amânat cumpărăturile neimportante (cum ar fi cele de haine, deși planificasem câteva achiziții pentru septembrie)
- Am comandat medicamente de la Farmacia Tei. Am descoperit că am anemie și că probabil mi-am supraobosit corpul în ultimele luni și acum urmează să mă întremez cu niște vitamine (scumpe, de altfel, dar bune)
- Soțul meu a reparat mașina acasă (de fapt, de data asta, a putut să repare doar o parte din lucrurile planificate, cu unele detalii va merge la service). Știu că nu e pentru toți treaba asta, dar mi se pare wow cât poți să economisești dacă înveți să întreții obiectele pe care le deții (să schimbi un ulei la mașină, să te bagi să schimbi un robinet etc).
- Deși am mâncat mai des în oraș (mai ales eu, când eram cu fugă prin oraș), am fost chibzuită când am putut și am ales să mănânc mai sănătos față de lunile trecute.
Concluzie
Luna asta nu am economisit așa cum am fi dorit, dar am înțeles cât de bine te ajută un fond de urgență în caz de…urgență. Sentimentul ăsta de libertate mă face să apreciez acum și mai mult economiile.
Mi s-a confirmat încă o dată că, economisind, investesc în liniștea mea și a familiei.
Un alt lucru important: ca să pot să economisesc și să duc o viață bună în același timp, trebuie musai să am grijă de emoțiile mele și de sănătate. Nu există scurtătură.
Citește și:
Ar trebui sa tratezi apartamentul inchiriat ca un business, si ca atare din acel venit lunar sa economisesti o suma pentru renovarea apartamentului, precum si o suma tip asigurare pentru situatia in care ramai fara chiriasi. Si atunci cand problemele tehnice apar sau pleaca chiriasii bugetul e deja prevazut pentru aceste situatii. Success!