
La noi, frugalitatea se confundă cu a fi zgârcit. Îmi doresc să schimb mentalitatea asta și vreau ca rubrica asta să fie o sursă de inspirație pentru cine e pregătit să vadă frugalitatea ca pe un mod de viață.
La fiecare sfârșit de lună voi face o listă cu lucruri frugale pe care le-am făcut în ultimele 30 de zile. Și o să vă rog să completați lista cu obiceiurile voastre frugale.
Ne auzim o dată pe lună (până văd care e apetitul vostru pentru astfel de articole). Mulțumesc pentru ideile voastre!
Așa, în realitate, nu ne-am auzit în luna mai cu lista de frugalități pentru că a fost o lună atipică (cu multe concedii) și mi-am dat voie să nu fiu riguroasă cu postările. Însă recuperez acum pentru două luni.
În mai am fost în Danemarca în vacanță și am economisit așa:
⇒1. Am mers mult pe jos și câteva zile cu bicicleta. Nu am stat aproape de centru și totuși asta nu ne-a împiedicat să mergem pe jos.
⇒2. Am stat în apartament închiriat prin AirBnB și am gătit acasă (sandwich-uri pentru drum și mâncăruri ușoare pentru seară).
⇒3. Am mâncat o singură dată la restaurant și nici că mi-a părut rău. Nu recomand să faci asta în Italia sau Grecia sau altă țară cu mâncare bună-bună.
⇒4. Am evitat să cumpăr rochii overprised. M-a cucerit designul minimalist al danezilor, inclusiv la haine. După ce am hoinărit prin multe magazine din oraș și am reușit să mă abțin cu brio, era cât pe ce să cedez în aeroport.
Am văzut o rochie vaporoasă, de vară, care costa în jur de 400 ron – 450 ron. Enorm, știu. Cum eram pe ultima sută de metri, am fost foarte tentată să o iau pentru că voiam o amintire din Danemarca.
Am făcut însă un pas înapoi și am cântărit așa:
- E asta oare o ofertă unică/specială? (Nu, nu era)
- Trebuie neapărat să îmi cumpăr o rochie din Danemarca? (nu, nu îmi propusesem asta)
- Oare găsesc ceva similar la București (dar fără să fiu pe fugă)? (normal că da!)
Și atunci am înțeles că rochia aceea nu era de mine (ci doar mă împingea frica de la spate) și că pot să găsesc ceva similar la București. Dacă o să vreau. Interesant e faptul că m-am întors acasă și nu, nu vreau o rochie. Simțeam atunci că am nevoie de un „special treatment” de parcă toată vacanța în Copenhaga nu ar fi fost un tratament special în sine.
⇒5. Am vizitat doar chestii gratuite. Nu ne-am propus asta de acasă, doar că am simțit nevoia să stăm mult pe afară. Nu în muzee, nu în castele, ci doar prin grădini și parcuri, pe străzi alandala, pe la mare, prin păduri cu reni și căprioare (renii nu i-am văzut, dar niște pui de căprioară, da.)
⇒6. Am avut o întâlnire de business cu Alex de la Fagure, întâlnire pe care am ținut-o în parc. Nu e vorba că am vrut să economisesc 15-20 ron pe care aș fi dat-o pe o băutură, ci că ne-am atins scopul întâlnirii fără să fie nevoie să plătim super mult pe un suc. Ideea de a ne vedea în parc a fost a lui Alex, iar mie mi-a plăcut tare.
În iunie a fost așa:
⇒7. Am înscris copiii la grădinițe de stat pentru anul viitor. (Ca să fiu sinceră, nici nu am luat alte opțiuni în calcul, dar menționez asta pentru că ne ajută să economisim mulți bani pe termen lung).
⇒8. Am amânat cumpărăturile la Ikea (voiam să mai iau câteva lucruri pentru casă – lenjerii noi și altele asemenea).
⇒9. Am reușit să mă abțin să nu cumpăr rochii pentru că nu am timp să le port. Apropo, pornirea asta de a cumpăra rochii nu are nicio legătură cu rochia din aeroportul Copenhaga. Am ajuns pe un site online, doar pentru că am apăsat pe o reclamă din facebook. Am povestit aici.
⇒10. Nu am mers la munte, ca să stăm acasă. Din nou, scopul nu a fost să economisim, ci să încetinim ritmul, însă asta s-a văzut și în buget.
⇒11. Am dat-o pe cărți de la Bookster, de pe contul soțului. Sper ca actul meu să nu fie împotriva regulilor. Dacă e, să-mi spuneți să șterg. 😀
⇒12. Am făcut meniul săptămânal în funcție de legumele pe care le-am găsit la piață. Apropo, voi ați observat ce puțin dai pe legumele din piață. De câteva ori, am ieșit cu sacoșele pline cu legume și fructe de sezon și lăsam până în 60-70 ron. Pentru o săptămână. M-am și mirat.
⇒13. Am amânat mersul la Therme. Tot din motive de viață domoală și fără planuri mari pentru weekend. Dar în iulie sigur o să merg la bălăceală cu copiii.
⇒14. La supermarket ne ținem de listă și nu cumpărăm mâncare doar să fie în frigider. Motivația este evitarea risipei (chiar și așa, uneori se strică chestii), însă colateral, economisim.
⇒15. M-am dezabonat de la toate newsletterele comerciale și corporate. În afară de site-ul ăsta.
Pe post de concluzie:
Observ că deciziile noastre vin din nevoia de a simplifica lucrurile, nu din dorința de a economisi. Economisirea e colaterală, ceea ce e perfect. Pentru că deși dintr-o parte ar putea să arate ca și cum tăiem foarte mult din distracții, pentru noi este o plăcere să tăiem, pentru că vrem o viață cât mai simplificată, fără multe bătăi de cap.
De aceea cred că e important să vezi dacă nu cumva ai putea să te folosești de alte valori de a le tale pentru a economisi. Vezi aici de ce spun asta.
Lista ta cum sună? Te aștept în comentarii!
Citește și:
12 lucruri frugale în luna Aprilie
9 lucruri frugale și un eșec în luna Martie
Imi plac multe din ideile tale, cu unele nu rezonez (cum e si normal). Nu rezonez cu econonia in vacanta: eu vreau sa vizitez muzee si castele, dar si parcuri si gradini. Sunt perfect de acord cu faza cu rochia, si am avut i experiență similară cu o pălărie in Croația. Si acum ideea mea ?
Noi facem un city break in Londra acum in iulie si am luat bilete doar dus, intre timp am vanat bilete pentru întoarcere si nu ne-a parut deloc rau: 2 persoane+bebe= 110£ dus-intors. Nu stiu cat poate fi aplicabila de oricine, pentru ca pe noi nu ne preseaza ziua de întoarcere.
Alta idee bazata pe minimalizarea risipei a fost sa luam mezeluri din frigiderul cu 50% reducere. Sunt feliate, au gramaj mic (100 gr) si sigur trec in maxim 2 zile. Deci si economie si zero risipa. Subscriu la shopping la piata: mereu gasesc cate o babuta cu o gramajoara de mazare proaspătă sau rosii imperfecte dar delicioase.
Te urmăresc cu interes ?
Multumesc mult, Carmen, ca esti cu mine! 🙂 Da, poti sa economisesti cu ajutorul planificarii – adica sa planifici riguros vacanta – sau cu ajutorul relaxarii – asa cum o faci tu, sa ai un program lejer si sa te adaptezi dupa cel mai bun pret. Fiecare cum poate 🙂
Dezbaterea gradinita de stat vs. gradinita privata e foarte actuala pentru mine. Pe de o parte o gradinita de stat vine cu economii, insa ma intreb daca educatia e locul unde ar trebui sa facem economii. Inca nu am ajuns la o concluzie.
Salutare, Andreea, eu am scris si un articol despre asta, care a creat destul de multa controversa. Multa lume e in asentimentul tau.
Si eu cred ca e ok sa investesti in educatie, cu doua amendamente: Procentul dedicat educatiei sa nu treaca de maxim 20% din bugetul familiei. Daca e mai mult, il vad ca pe un sacrificiu si nu cred ca e ok. Si a doua chestie: sa nu fie o decizie bazata pe frică. Spre exemplu, eu mult timp m-am temut de gradinitele de stat pentru ca mi-am format o parere gresită din mediul online. De când am trecut la stat, am inteles ca sunt si gradinite bune si gradinite rele de stat, asa cum e si in sistemul privat. Bafta sa iei cea mia buna decizie!
Ce-as face eu: As incerca la stat si daca nu mi-ar placea, as muta copilul la privat.