Cât de importante sunt obiceiurile? Lucrurile alea mici, pe care le facem iar și iar, fără să stăm pe gânduri?
O văd în vitrină. E strânsă pe corp, din lână, de culoarea muștarului. E o fustă frumoasă. Intru, o probez, hmmm, mă dezumflu:
– Ce bine stătea pe manechin, dar manechinul ăla nu avea deloc burtă!
Apoi îmi spun:
– Ei las, poate o acopăr cumva.
Nu rezist. O cumpăr. Doi ani mai târziu: fusta stă în dulap. Am îmbrăcat-o o singură dată.
Abia acum câțiva ani am înțeles că viața noastră e compusă din obiceiuri mici.
Bune sau rele.
Fiecare decizie de economisire (dar nu numai) depinde de obiceiurile împământânite de-a lungul anilor.
Mi se întâmpla des să intru în mall și să cumpăr compulsiv tot ce îmi place, chiar dacă nu mi se potrivea sută la sută. Când mi-am dorit să schimb asta, am știut că am nevoie de un obicei nou.
Suntem ceea ce facem în mod repetat
Când mă uit la relația mea cu economisitul, observ că transformarea mea vine din năruirea unui obicei mic, nociv și înlocuirea lui cu un obicei nou, bun:
- Când mi-am propus să nu mai cumpăr haine inutile, am renunțat la obiceiul de a cumpăra impulsiv. În loc, mi-am dat timp de gândire de cel puțin 1-3 zile.
- Când am decis să cumpăr haine mai rar, am renunțat la obiceiul de a mă duce în mall doar pentru o plimbare. În loc, am ieșit în parc și în pădure.
- Când am vrut să știu unde mi se duc banii, am renunțat la a cumpăra fără număr și am notat într-un excel fiecare cheltuială.
- Când am vrut să cheltui puțin pe distracții, mi-am făcut un obicei din a căuta distracții gratuite.
Cu fiecare obicei bun, aplicat în mod repetat, ajung acolo unde vreau.
Cât de importante sunt obiceiurile? Obiceiurile sunt totul.
De aici vine și avântul meu de a crea un newsletter despre obiceiuri. Mai jos e noul meu newsletter (click pe link):
Năravu-i totul.
Partea frumoasă e că obiceiurile sunt pași mici care îți pot transforma viața. Partea grea e că obiceiurile au nevoie de perseverență ca să ajungă obiceiuri.
Și noi nu prea stăm bine la capitolul ăsta. Noi suntem obișnuiți cu recompense imediate. Îmi permit să spun noi, pentru că observ că nu sunt singura care are o problemă cu stăruința și recompensele.
Partea frumoasă e că odată ce ți-ai făcut un obicei bun, schimbarea e pe viață și accepți noua realitate foarte ușor. Răsare un nou tu.
Să zic și o parte urâtă ca să contrabalansez iar?
Nu, nu zic. O las așa. Dar îți spun mai jos ce voi include în noul meu newsletter.
Ce va include newsletterul „Năravu-i totul”?
Voi veni cu obiceiuri mici și bune care o să te ajute să economisești și voi încerca să creez un mediu în care să ne susținem unii pe alții cât timp le învățăm.
Nu le voi testa pe toate înainte, pe unele le voi aplica în același timp cu tine. Pe altele le-am testat deja și o să împărtășesc rezultatele.
Ce-i fain cu economisirea e că vine mână în mână cu simplificarea vieții. Iar atunci când simplifici, te zărești pe tine.
Pentru mine, simplificarea vieții și economisitul au venit și cu descoperiri despre mine.
De aceea și acest newsletter va avea 2 direcții:
♥ Obiceiuri de economisire
♥ Trai conștient, în acord cu tine
Pe lângă chestiile astea serioase (dar necesare!) o să includ în newsletter și tipsuri cu evenimente gratuite din București (uneori și din țară), așa cum am promis acum mult timp.
Plus conținut creat special pentru abonați. De data asta, îți voi mulțumi cu o listă de 50 de activități gratuite, pe care poți să le faci iarna asta, cu familia sau singur. Imediat după abonare, vei primi un link de unde să o descarci.
Newsletter-ul este bilunar, iar primul email va veni pe 18 decembrie, așa că ai suficient timp să te înscrii! Ne auzim atunci.
Năravu-i totul!
Accesează linkul de mai sus, abonează-te și fă-ți un obicei din a primi obiceiuri bune, iar dacă portofelul tău o să-ți mulțumească vreodată, să îmi spui neapărat și mie!
Dar sunt deja abonat la newsletterul blogului tău!
E posibil să fii unul dintre abonații mei existenți (și dragi) și să „strigi” așa.
Acel newsletter e diferit față de ăsta nou. Abonații la acel newsletter primesc automat un email de fiecare dată când public articol pe blog.
Abonații newsletterului „Năravu-i totul” vor primi mailuri scrise de mine (nu automate) cu o anumită temă, plus linkuri către articole interesante (de ale mele sau nu), plus info despre evenimente gratuite, cum spuneam mai sus.
Newsletterele astea două vor coexista o perioadă, dar pe termen lung îți recomand să te dezabonezi de la acel automat și să te abonezi la „Năravu-i totul”.
Mulțumesc și sper că nu te-am încurcat prea tare!
Cred ca e o idee minunata, de altfel astept nerabdatoare sa primesc mailul! Si cred si eu ca economisitul inseamna de fapt simplitate. Eu am inceput cu o curatenie in dulap si prin casa, urmata de limitarea cheltuililor. Cu mai putine lucruri, ma simt mai relaxata si ma pot concentra mai bine pe lucrurile care sunt importante pentru mine.
Mulțumesc, Denisa, pentru încredere! Da, simplificarea casei e un bun punct de pornire. Și la mine anul ăsta a fost anul debarasării, însă din păcate nu am terminat. Sper să termin cu bucătăria măcar…
Pingback: Ce provocări am de când economisesc și cum le depășesc
[…] Eu cred în obiceiuri. Obiceiurile mici pot duce la transformări mari. Așa m-am transformat și eu. Și de asta mi-am făcut și un nou newsletter pe tema obiceiurilor: Năravu-i totul! […]