Inclus: Idei de bullet journaling pentru începători. Află ce îți trebuie ca să începi și tu să planifici cu metoda asta și cum a fost primul meu an. Articolul include și unele link-uri afiliate, ceea ce înseamnă că, dacă cumperi prin acele link-uri, eu primesc un foarte mic comision, cu care întrețin blogul.
– Say whaaat? Ce mai e și acest Bullet Journaling?
Pe scurt, e o metodă de planificare inventată de Ryder Carroll care îmbină productivitatea cu mindfulness-ul (sau altfel spus, puterea de a fi conștientă în viața ta).
Ca să fiu sinceră, eu nu am învățat despre bullet journaling de la sursa originală, ci de prin alte surse reinventate de pe youtube. Acum că m-am documentat pentru acest articol, am aflat că BuJo (prescurtare de la Bullet Journalling) e o metodă mult mai simplă și intuitivă decât o să vezi pe youtube.
Denumirea vine de la „bulletșii” care sunt folosiți pentru a nota și planifica lucrurile.
No bun, zis-am ardelenește, asta e un pic de teorie, doar ca să înțelegi despre ce e vorba. Dacă vrei să studiezi mai mult, te invit să accesezi sursa originală, pe care am inclus-o la final.
Ce am făcut eu de-adevăratelea?
Am auzit de metoda asta de la Mădălina Preda, apoi am intrat pe youtube să caut informație.
Ce am văzut la prima vedere m-a cam descurajat. Am găsit o grămadă de resurse, aproape toate cu jurnale de poveste, toate desenate frumos, unele chiar pictate.
Un soi de BuJo combinat cu desenul combinat cu lettering (caligrafie). Mi-a lăsat gura apă, dar știam că nu am cum să mă apuc de așa ceva.
Pur și simplu, nu e de mine! Eu nu mă pricep să desenez o pară când mă roagă fii-mea, ce să spun de alte zorzoane.
Apoi am dat peste un videoclip despre cum să îmbini minimalismul și bullet journaling-ul și m-am luminat:
Aha, deci se poate bullet journaling fără desene și fără să scrii frumos!
Și aia a fost.
Am preluat de acolo modelele care mi-au plăcut și care mi s-au părut potrivite pentru ce vreau eu și ăsta a fost începutul. Am inclus video-ul care m-a inspirat la sfârșitul articolului.
Bullet Journaling pentru începători. De ce ai nevoie ca să te apuci?
Pe scurt, de un caiet cu pătrățele și de un pix.
Eu am o agendă gândită special pentru Bullet Journaling, care te ajută să îți creezi propriile tabele de planificare și de journaling. Este de la Nuuna și o găsești aici. E o agendă nedatată, fără tabele, fără nimic, pe care ți-o construiești cum ai tu nevoie și ăsta e motivul pentru care eu iubesc agenda asta și metoda BuJo.
În videourile de început ale lui Ryder Carroll (inventatorul), am văzut că se poate folosi și un caiet simplu de matematică. E mai greu să desenezi forme și tabele pe un caiet liniat (gen de română) sau fără linii deloc (mai ales dacă vrei să lucrezi fără riglă).
Paginile agendei mele arată așa:
Dacă la agende îți recomand din toată inima să alegi Nuuna (e mai scumpă, dar te ține tot anul sau și mai mult), la pixuri nu am recomandări.
Am ales să scriu doar cu negru – cu mici excepții când mi-au furat copiii pixul – și am folosit acest pix și unele ieftine cu gel de la Miniso (lanț de magazine japoneze în București). Alea cu gel m-au cam enervat că se întind când ți-e lumea mai dragă.
Ce modele de BuJo am folosit?
Eu am combinat Bullet Journaling-ul cu jurnalul obișnuit. Agenda e încăpătoare și mi-a plăcut mult că am putut să am aproape tot ce-mi trebuie într-un caiet. Am ales să nu folosesc riglă, pentru a simplifica procesul și m-am jucat cu doar 2 fonturi de mână. Spoiler alert: nu mi-au ieșit prea bine, dar eu-s mulțumită că mi-am făcut curaj să mă joc :D.
Am insistat să-mi dau voie să greșesc, așa că nu am folosit nici pastă corectoare.
Unele modele sunt de BuJo, altele sunt de tip jurnal, o să vezi mai jos.
Calendar pentru tot anul
Scopul acestui calendar e să vezi în 4 pagini tot anul în curs. Aici merge să îți notezi zilele libere, zilele de naștere importante, zile importante pe partea de business etc. În 2020 nu am setat zilele de naștere, în schimb am notat evenimente importante legate de blog și deplasări. În 2021 voi folosi un alt format care să-mi permită să scriu lucrurile importante pentru fiecare dată a anului, inclusiv zilele de naștere, pentru că nu le țin minte pentru toată familia.
Tema anului
Am inclus această pagină mai mult ca un reminder pentru tot parcursul anului. Chiar am revenit aici din când în când și simt că m-a ajutat să-mi fac anul mai ușor. Despre cum îmi aleg tema anului, am scris aici. La viziune, am inclus valorile și lucrurile importante pentru mine în 2020. Desigur, asta a fost ce am planificat să fie 2020, că viața ne-a arătat altceva. 😀
Lucruri faine pe care le-am făcut
Pagina asta am făcut-o într-un moment în care mă simțeam descurajată și parcă nu-mi mai găseam locul cu blogul. Așa că am scris lucrurile faine pe care le-am făcut și când mă simt prost mă întorc la pagina asta. Nu am mai scris chestiile noi din ultima parte a anului + pentru anul viitor voi face o pagină din asta și pentru rolul meu de mamă. Lista asta îmi aduce aminte că am avut și zile bune și că stările proaste sunt trecătoare.
Brain Dump
Brain Dump înseamnă să scoți din cap toate gândurile care te frământă. Eu am folosit paginile astea doar la nevoie, mai ales în toiul nopții când nu puteam să adorm. Nu e o listă de sarcini de făcut, e o listă cu tot ce-mi venea în gânduri atunci. E ca un coș de gunoi în care aruncam toate gândurile nefolositoare în acel moment. Merge făcut în orice moment al zilei, când ne simțim copleșite. Am scris despre asta și aici.
Ca o paranteză, o structură similară am folosit și pentru Ideile de articol pentru blog. Am pus 3 coloane mari cu subiectele pe care le abordez și de fiecare dată când îmi vine o idee o includ în listă. Tot e un fel de Brain Dump, doar că e cu lucruri folositoare. Acum am o listă plină de idei de articole pe care o să le desfășor în viitor pe blog.
Planificare lunară
Tabelul de planificare lunară am început să îl fac în a doua parte a anului. Ar fi mers să îl fac de la început, doar că eu am vrut să simplific și mai mult metoda și abia târziu am înțeles că așa (fără planificare lunară) îmi scapă detalii. Ce vezi aici e Month At A Glance. Acest tabel îl completez după ce verific calendarul anual, după ce planific obiectivele mari + ce apare de pe o lună pe alta.
Planificare săptămânală
În formatul de planificare săptămânală, am 4 secțiuni importante. Nu sunt delimitate foarte clar, dar sunt ușor de citit pentru mine. În partea de sus a unei coloane, fix după numele zilei e o zonă în care scriu evenimentele importante din acea zi. Apoi urmează – numerotat cu 1), 2), 3) – o listă cu cele mai importante To Do-uri din acea zi. Apoi urmează sarcinile propriu-zise. Le notez cu puncte (bullets), iar apoi le marchez cu cruce pentru „Done”, cu săgeată pentru „Mută pentru altă zi/ săptămână”.
În partea de jos, după linia orizontală care delimitează, e zona unde pun pe ore sarcinile. Am început să folosesc metoda Time blocking încă anul trecut și a mers foarte bine. Anul ăsta am folosit-o doar la început, apoi am renunțat și m-am folosit doar de programul familiei stabilit cu copiii. Metoda asta, de a bloca timp pentru anumite sarcini, mă ajută mult să mă concentrez la ce am de făcut în acel interval.
În săptămâna în curs se trec și evenimentele, sarcinile, notițele din planul lunar.
Evidența cheltuielilor
Din 2020 am început să țin evindența cheltuielilor pe hârtie. Aici e o poză de acum mult timp, când situația pe februarie încă nu era terminată. Aceasta a fost prima structură pe care am încercat-o, nu mi-a plăcut și am ales alta.
În stânga am dezvoltat fiecare categorie de cheltuieli ca să știu ce include fiecare.
Acesta e al doilea format pe care l-am folosit tot anul și îl voi păstra și pentru 2021. Ce-i drept, le-am comprimat și îmi încap toate categoriile pe o pagină.
Habit Tracker
Din septembrie am început să folosesc și habit tracker-ul, după un model preluat de la Oana Livia. Pentru zona care e hașurată nu am avut date. Ce e cu X e o zi în care am ratat obiceiul și ce e cu „piersic” e o zi în care am reușit să mă țin de ce mi-am propus. Provocarea cu No sugar, am reușit să o țin doar vreo 3 săptămâni. Despre cum am reușit să fac Yoga constant, am scris aici.
Ce exerciții de journaling am folosit?
Cum spuneam, eu am combinat toate activitățile mele în această agendă:
- planificare prin bullet journal
- introspecție prin journaling
- notițe cursuri
- pregătiri întâlniri
- notițe întâlniri
Dacă pentru ultimele 3 puncte nu prea am ce să îți arăt (am notat tot ce mi-a trebuit, fără structură), pe partea Journaling am câteva recomandări de exerciții.
Jurnal Alimentar
Despre acest jurnal alimentar sper să scriu într-o zi pe îndelete, pentru că mi-a fost de mare ajutor. Pur și simplu am notat în fiecare zi, timp de aproape o lună, tot ce am mâncat: mese principale, gustărele, fructe-legume, semințe, tot. Inițial aș fi vrut să caut un model de jurnal care să dea bine, dar apoi mi-am dat seama că ăsta era încă un motiv de a mă apuca de provocare, așa că am notat fix cum mi-a venit.
Vezi mai jos. Pe mine m-a ajutat mult să-mi înțeleg tiparele legate de mese. Am văzut că mănânc mult mai des decât credeam și că mâncatul emoțional creștea în floare. În fine, și perioada de pandemie și-a spus cuvântul, însă am devenit conștientă de tiparele mele chiar din prima zi de jurnal. Compară listele din prima zi și din a doua.
Morning Pages
Morning Pages e un obicei care-ți dă claritate și te ajută să scoți toate gândurile grele și inutile din capul tău. E similară ca efect cu Brain Dump-ul despre care povesteam mai sus, dar e o practică de introspecție profundă. Pentru că începi cu lucrurile, să zicem, de care vrei să scapi (ca la Brain Dump), dar ajungi la motive, cauze, îți pui întrebări de ce vrei să scapi de lucrurile alea, ce anume te deranjează. Asta e doar un efect pe care-l simt eu pe pielea mea. În fapt, nu trebuie să fie și la tine la fel.
Teoria spune că tot ce trebuie să faci e să scrii așa cum îți vine 3 pagini A4 în fiecare dimineață. Poți să citești aici la Inoza despre Morning Pages în detalii, iar autoarea acestui instrument este Julia Cameron, cu a ei carte.
Introspecție de sfârșit de an – 15 întrebări ca să închei anul optimistă
Fac acest exercițiu de 3 ani deja și anul ăsta e primul an când l-am făcut cu un grup de prietene și a fost e x c e l e n t . Povestind despre fiecare întrebare am descoperit noi substraturi pentru ceea ce scrisesem. Exercițiul e inspirat tot de la Inoza, aici e articolul.
Concluzii după primul an de bullet journaling și câteva planuri pentru anul care urmează
Pentru anul ăsta, moș Crăciun mi-a adus o nouă agendă Nuuna (se găsește aici) și deja am început să o folosesc.
Concluzii după primul an de bullet journaling :
- îmi place mult că pot să îmi creez propriile structuri pentru planificare (în comparație cu agendele obișnuite, datate și structurate)
- voi insista în continuare să mențin lucrurile simple
- metoda BuJo este, întâi și întâi, despre funcționalitate și despre a-ți fi de ajutor, nu despre abilități creative. (Sunt bune și acestea, nu mă înțelege greșit!, doar că asta-i ordinea priorităților.)
- voi insista să revin la metoda originală, chiar dacă uneori o personalizez (spre exemplu, vreau să mă țin strict de semnificația fiecărui „bullet”, chiar dacă în 2020 nu am făcut-o).
Ce schimbări voi face după primul an:
- voi include un index (un cuprins în care să notez ce și unde găsesc în agendă)
- voi ține neapărat planificarea lunară pe care am început-o în septembrie anul trecut. Se completează frumos cu planificarea săptămânală.
- secțiunile „Brain Dump”, „Habit Tracker” vor deveni parte din planificarea lunară, chiar dacă nu le voi folosi permanent.
- voi adăuga secțiunea „Recunoștința” ca parte din planificarea lunară. Eu fac un exercițiu de recunoștință săptămânal pe grup, dar aici aș vrea să includ câte un motiv de recunoștință în fiecare zi a lunii.
- secțiunea „Evidența cheltuielilor” va include și o parte de planificare a cheltuielilor. Urmează să mă documentez. Până acum, pentru planificarea cheltuielilor am avut un format care nu mi-a plăcut (prea complex) sau am făcut-o în stil jurnal, adică pur și simplu am scris pe o pagină care sunt cheltuielile noastre planificate și suma. Acum aș vrea să îi dau o structură.
- voi face o secțiune separată pentru „Lucrurile faine pe care le fac ca mamă”.
- partea de documentare pentru ceea ce fac pentru blog (webinarii, cursuri, ebook-uri) o voi face în caiete (subțiri) separate. Până acum, parțial am dezvoltat ideile în Nuuna, parțial într-un caiet obișnuit și am ajuns la concluzia că varianta cu caiet separat pentru fiecare „produs” e perfectă.
Dacă ar fi să rămâi cu o singură idee de aici…
Începe cu un model cât mai simplu și apoi, în timp, adaugă substraturi și complexitate. O să vezi că poți și tu!
Alte surse utile de bullet journaling pentru începători, pentru a-ți seta și tu agenda:
Sursa originală:
Setup minimalist pentru bullet journaling pentru începători:
Natalia, esti o comoara!
Iti multumesc pentru un articol atat de detaliat despre acest proces.
Ne-ai oferit un cadou incredibil la inceput de an! Pe mine m-ai inspirat si maine imi incerc mana pe ceea ce am (doar pentru ca nu-mi place sa irosesc resurse), dar cred ca voi ajunge curand si la aceste agende!
Asta e cea mai buna idee, sa pornim cu ce avem in casa. Ma bucur mult ca te-am inspirat si merci mult de comentariu!
Wow, un articol atât de complex, de care aveam mare nevoie. Multumesc!!
Foarte interesant articolul. M-am bucurat sa constat ca, intuitiv, fac asta de ani de zile, doar ca nu folosesc aceleasi notiuni:
**caut mereu agende in patratele sau cu foi goale
**am mereu liste pentru anul in curs care cuprind si categoriile identificate de tine, dar si altele. In ultima vreme am si mai multe agende pentru teme care nu depind de an : de exemplu: pentru zile de nastere, am un caiet facut cu 20 ani in urma pe luni:), am si cate o agenda pentru notite din carti, pentru chestii legate de scris, etc.
Ma voi inspira de la tine si voi mai adauga niste categorii/structurari.
Desi sunt mare fana pentru agende cat mai interesante nu am putut si nici nu mi-am permis vreodata sa dau bani pe una atat de scumpa ca cea de la Carturesti. Poate o pun pe wishlistul meu de ziua (care este mereu o lista deschisa ) 🙂
Multumesc!
Da, e destul de scumpa si cred ca sunt si unele similare (cu pagini asa dotted) mai ieftine. Nu am folosit altele din categoria de „mediu ca pret” si nu stiu ce sa recomand. Am folosit doar ieftine (adica din alea datate si structurate) pana acum si Nuuna. 🙂 Si o sa aleg Nuuna o perioada sau ceva care are calitate similara. Uite, aici e diferenta cred, eu prefer sa am o singura agenda in care imi tin toate socotelile, dar sa fie una mai buna.
Cel mai mult mi-a plăcut ideea acelui „brain dump”. Mulțumesc pentru sugestii! ?
Multumesc pentru informatiile inpartasite si pentru inspiratie. Am aflat de metoda asta acum ceva timp de la PUL si de la inceputul anului o folosesc. La partea financiara am eu un blocaj major de multi ani:)), sper sa ma ajute. Folosesc tot NUUNA insa nu mi se pare deloc usor de folosit, preeea multe puncte, sa il planific a durat foarte mult, anul viitor voi incerca LEUCHTTURM, are mai putine puncte.
Imi plac mult trackerele, sper sa ma ajute sa imi indeplinesc obiectivele si sa creez rutine sanatoase si productive. E interesant odata si inca odata sa descopar ca wishlist urile sunt de fapt dorinte si nu nevoi si asta ma ajuta sa le pun la cos. Mi au dat o stare de bine fantastica paginile de gratitudine <3.
ce super ti-a iesit!
De la mine nu vaz asa eforturi…dar sigur am nevoie.
Ia-o ca pe o joaca 🙂 pe mine ma linisteste, tot ce trebuie sa fac e sa nu Aman, ca apoi se aduna mai multe odata si devine coplesitor si renunt.
Minunate idei!Mulțumesc!Și eu am un bilet jurnal și chiar mă motivez văzând cât am reușit să fac îl luna respectivă !
Multumim pentru toate aceste idei valoroase!Mi-am luat notite, urmeaza sa pun in practica.