(Articol updatat în 2022, unele link-uri sunt afiliate.)
De 3-4 ani încoace, îmi aleg un cuvânt care să-mi definească anul. Îți recomand și ție să faci acest lucru și îți pun la dispoziție – la sfârșitul articolului – un document cu întrebări care o să te ajute să-ți definești tema anului.
În 2019 treceam printr-o perioadă în care mă simțeam foarte singură și am ales ca „Impreună” să fie cuvântul acelui an. Când am avut de luat o decizie, acel cuvânt a apărut în alegerile mele. Am ales să fac terapie de grup (mai târziu și single), am ales să mă apropii mai mult de soțul meu, am ales să mă deschid într-un cerc de femei, am ales să cer ajutor grupului de facebook ca să fac articole colective. Am ales să creez primul meu curs împreună cu Alex de la Fagure, curs în urma căruia a apărut și ebook-ul despre cum să-ți faci bugetul în cuplu.
Am avut și momente când am eșuat și m-am închis în găoacea mea în loc să merg cu „Împreună”, însă inclusiv în acele momente am fost conștientă de prezența temei, chiar dacă alegeam să fac cum am fost obișnuită dintotdeauna.
În 2020 cuvântul anului a fost Ușor. Uh, din martie 2020 a ajuns pandemia și în România și numai ușor nu a fost acest an. Daaar la nivel micro am făcut schimbări, am început încet-încet, impusă și de izolarea acasă, să caut metode mai ușoare de a face ce aveam de făcut. Am renunțat și mai mult la perfecțiune și asta m-a dus către căi mai ușoare de a face lucrurile. Încă mai am de lucrat cu ideea de UȘOR, acela a fost abia începutul.
În 2021 cuvântul anului meu a fost Abundența. Am în plan un articol separat despre cum s-a simțit abundența la mine. N-a fost neapărat despre abundența materială, dar a fost o deschidere către oameni și către resurse, un pas care e premergător pentru abundența financiară. Cel puțin, așa i-am dat sens eu. 🙂 Sper să revin cu un articol separat, pentru că mi-am extins ideea de abundență și îți poate fi de ajutor și ție.
De ce să îți definești tema anului
Înainte să îți povestesc ce cuvânt mi-am ales pentru anul 2022 și să-ți spun cum să descarci materialul pe care l-am creat pentru tine, vreau să îți povestesc de ce să îți alegi și tu o temă a anului.
O temă a anului te va ajuta:
Să te concentrezi pe ce e important.
Știi și tu cum e să te zbați în toate părțile și să acel sentiment că îți scapă ceva important în viața asta? N-ai putea să spui ce anume îți lipsește, dar ai sentimentul că viața trece pe lângă tine?
Eu cred că asta se întâmplă, pentru că ne direcționăm atenția în prea multe zări și nu (mai ) știm să facem diferența între ce e important și ce nu.
Mie mi-e clar deja că nu pot să le fac pe toate în același timp. Mi-e clar și faptul că atunci când mă concentrez pe un singur lucru (o perioadă), văd rezultate mai repede.
Tema anuală te va ajuta să îmbunătățești un anumit aspect al vieții tale, apoi vei putea să-ți muți atenția pe altul.
Să îți simplifici deciziile
E ca și cum ți-ai crea un spațiu de joacă și te-ai lăsa să te joci acolo, ghidată de limitele pe care ți le-ai propus tot tu.
În cazul meu, pentru 2019, mi-am dat timp de gândire pe tema asta la începutul anului și apoi, de fiecare dată când a trebuit să aleg între „Împreună” sau „Singură”, alegerea era evidentă, m-a ajutat tema anului.
Așa s-a întâmplat și în anii următori. Poate că nu alegeam de fiecare dată în acord cu tema anului, dar cumva acest cuvânt îmi extindea perspectivele.
Să te dezvolți și să te autodepășești
Pentru mine, temele alese vin ca o provocare, nu sunt doar simple cuvinte cu care să mă simt confortabil. Cred că ai putea să alegi și confortabilul, mai ales dacă anii precedenți au fost tumultoși și au venit cu multe schimbări. Însă până și cuvântul „Liniște” ar putea să îți dea de furcă, dacă tu ești obișnuită să te afli mereu în treabă.
În cazul meu, cuvântul anului e o noutate pe care o aflu despre mine și pe care vreau să o exersez pe toate planurile vieții mele. Tema anuală e un motiv în plus să mă țin de acea provocare.
Unifică și te ajută să nu uiți de lucrurile pe care ți le-ai propus
Eu funcționez în felul următor: îmi stabilesc intenția prin acest cuvânt și îmi stabilesc și scopuri pentru fiecare plan al vieții. Pe lângă scopuri, îmi setez și câteva obiceiuri pe care să le deprind.
Intenția e ca un cuvânt universal, care leagă toate lucrurile pe care mi le-am propus. Deși mă întorc periodic în urmă și fac o evaluare, uneori, mi se întâmplă să derapez de la obiectivele propuse.
Tema aleasă e mereu la suprafață (pentru că e formată dintr-un cuvânt sau o frază scurtă) și mă ajută să nu uit ce mi-am propus.
Ce cuvânt mi-am ales pentru 2022
În anul 2022 vreau să fiu Prezentă. Și ăsta va fi și cuvântul anului.
Spuneam printre rânduri că fac o școală de coaching de câteva luni și a fi prezentă a devenit tot mai relevant pentru mine.
Practica de coaching (am vreo 14 ore 1:1 până acum, în cadrul școlii, și mă bucur ca un copil!) mi-a arătat că nu am cum să ajut omul din fața mea, dacă nu sunt prezentă cu totul în Aici și Acum.
Când intru în rolul de coach, e nevoie să las povestea mea la ușă. E nevoie să fiu doar o oglindă pentru povestea clientului și cu cât mai prezentă sunt, cu atât clientul se desfășoară mai frumos și mai cu sens. Cu atât clientul nu fuge din prezent, ci rămâne cu mine acolo. Lucrând în prezent, își schimbă și viitorul.
Pe lângă partea asta care ține de rolul meu de coach, am ajuns la concluzia că pacea mea interioară e strâns legată de prezența activă în viața mea. M-a ajutat și cartea asta aici.
Nu mai vreau să fug de emoții, de probleme, nu mai vreau să opun rezistență la ce vine nou (și mare), vreau să fiu prezentă în ceea ce trăiesc.
Mi se pare un țel pe atât de simplu, pe atât de greu de atins. Sau poate doar mi se pare că e greu. Poate că e ușor, poate că ar trebui să mă întorc la lecțiile lui 2020, când am fost mai conștientă de căile ușoare din fața mea.
Să vedem.
În 2022 aleg să fiu prezentă în tot ceea ce trăiesc!
Întrebările care o să te ajute să-ți definești tema (de descărcat)
A-ți stabili o temă pentru noul an pare un fel de voodoo: cum naiba să poată un cuvânt să te influențeze atât de mult?
Eu văd acest cuvânt ca pe o intenție, pe care nu o controlez foarte mult și pentru care nu pun presiune să se îndeplinească.
Însă uite că se îndeplinește.
În ultimii doi ani, temele mele au ieșit singure în față. Fiind într-un proces de introspecție continuă, nu a fost nevoie să mă chinui să le scot la iveală.
Pentru tine, în caz că ai nevoie de ajutor, am creat un document gratuit care o să te ajute să-ți definești tema. Sunt o serie de întrebări care te vor duce prin anul care a trecut, prin cel care vine, iar la sfârșit, sper că, îți va fi mai clar pe ce să te concentrezi anul ăsta.
Cum să descarci întrebările
Sunt 5 pagini cu spațiu, pentru a completa chiar acolo. Trebuie doar să le scoți la printer și să scrii pe ele. În caz că vrei să fii eco, poți să descarci documentul, să transferi întrebările în agenda ta și să scrii în ea.
În orice caz, îți recomand să răspunzi pe hârtie, pentru că scrisul de mână poate să elibereze lucruri pe care le-ai ascuns bine în subconștient.
Poți să descarci documentul completând formularul de mai jos, fie accesând link-ul de la poza de mai sus, care te va duce spre același formular de descărcare.
Împărtășește tema anului tău în comentarii! Pentru mine acest blog e și un loc unde mă îndemn cu alți oameni, așa că m-aș bucura tare dacă ai împărtăși tema anului tău în comentarii.
În 2019 am aplicat principiul de care vorbești și am zis că „Schimbare” va fi cuvântul definitoriu al anului. Și a fost, oh doamne, de o mie de ori mai puternic decât aș fi putut anticipa! Nu în sensul cel mai plăcut, din contră, chiar dureros și devastator în unele privințe. Așa că, într-un fel, m-am cam speriat de treaba asta :)) și nu mi-am mai ales (momentan) un cuvânt pentru anul nou, deși știu că va fi un an bun, cu liniște și experiențe noi, în care toate își găsesc sensul.
Ha :), e vorba aia: fii atenta ce ceri, că poate să se îndeplinească. Eu mi-am schimbat pe „ultima suta de metri” tema și am ales-o pe asta cu ușorul, inițial ceream confuzie. Acum sper să înregistreze universul schimbarea de tema :). Nici eu nu as vrea confuzie care să mă doboare. Vreau mult să-mi fie ușor!
In cazul tau, poate te ajuta sa fii mai specifica sau sa alegi un cuvânt liniștitor? 🙂
Pingback: Primul meu an de Bullet Journaling și câteva idei pentru începători • Natalia Dabija
[…] când și simt că m-a ajutat să-mi fac anul mai ușor. Despre cum îmi aleg tema anului, am scris aici. La viziune, am inclus valorile și lucrurile importante pentru mine în 2020. Desigur, asta a fost […]
In ultimii ani lucrurile au evoluat asa de haotic incat mi-e si frica sa imi propun target-uri, planuri, cuvinte, liste de carti si cursuri de facut sau alte cele pt anul care vine.
Cel mai important acum e sa le iau asa cum vin si sa ma bucur de viata care este.
Asa ca nu imi mai propun nimic.
Înțeleg ce spui! În același timp, pe mine ma ajuta sa-mi croiesc câteva planuri, idei, cuvinte. Foarte ca încerc sa nu ma atașez de ele. Ca dacă suntem sincere cu noi, nici în anii de dinainte de pandemie nu aveam nicio siguranță că se vor întâmpla. Atunci doar iluzia era mai mare.