Pentru că am văzut cât vă plac interviurile Economisim Împreună cu oameni reali despre bani reali, m-am gândit să încep o nouă serie de interviuri. Vom vorbi despre cum gestionăm banii în cuplu, cât de des vorbim despre bani, cine cheltuie mai mult și cum economisim împreună. M-aș bucura să vedem cât mai multe experiențe, așa că dacă vrei să răspunzi la aceste întrebări, dă-mi un email la adresa de la contact. Mulțumesc!
Pentru interviul de azi am invitat-o pe Anamaria Ciuhută de la FinancialParenting.eu să ne povestească despre cum gestionează banii în familie, împreună cu soțul ei.
Familia lor e un exemplu de cum decurg lucrurile când ambii parteneri sunt pe aceeași lungime de undă.
Intro Anamaria:
Noi ne-am propus să câștigăm dublu fata de nevoia noastră. Când ne-am
cunoscut eram directori in centrala de bancă, cred că cheltuiam maxim
20% din venituri si 80% economiseam și investeam.
Deocamdată s-au stricat aranjamentele pentru că ambii ne-am schimbat traseul profesional, a fost o decizie conștientă, ne-am dat demisia
amândoi în aceeași zi și 6 luni am stat doar împreună să ne gândim ce vrem, ne-am schimbat valorile și obiectivele.
Ne-am luat viața inapoi, avem timp pentru noi si pentru Elena si câștigăm suficient cât să ne fie bine. Nu mai facem investiții mari, dar ce avem ne ajunge, să fim sănătoși.
Viata noastră nu s-a schimbat o dată cu veniturile pentru că niciodată
nu am sărit calul, nici când aveam bani sa facem asta. Și când muncesti fără să ai nevoie de bani, e senzational! Când banii totuși vin, e perfect!
Cum vă gestionați banii (împreună sau separat)?
Anamaria: Suntem o combinație dintre cele două variante. Când ne-am întâlnit eram deja doi oameni adulți, independenți, responsabili. Fiecare e cu banii lui dar stabilim cine ce plătește (de exemplu eu platesc rata la casă și cheltuielile fixe, el grădinița și cheltuielile variabile). Pentru vacanțe, cheltuieli mai mari sau investiții pur și simplu discutăm, dincolo de banii tăi sau ai mei, orice avem prin conturi sunt banii noștri.
Suntem doi economi, avem același comportament financiar așa că nici unul nu simte nevoia să ascundă ceva de celălalt.
Cine câștigă mai mult dintre voi?
Anamaria: El. Are mai mulți ani de experiență. În plus eu mi-am schimbat cursul profesional ca să am timp de copil și am luat calea antreprenoriatului.
O sa treacă o perioadă de timp ca să ajung la veniturile din corporație. Dar important este că fiecare dintre noi câștigă suficient cât să poată întreține familia doar din venitul lui. Nu depindem financiar unul de celălalt.
Cum plătiți facturile? Din ce bani și cine le plătește?
Anamaria: Eu le plătesc pentru că toate conturile de plata a facturilor sunt pe emailul meu. Din banii din contul meu. Nu s-a întâmplat niciodată să fim fără bani, plata facturilor este doar o formalitate.
Cum depășiți momentele când aveți neînțelegeri din cauza banilor?
Anamaria: Nu avem niciodată așa ceva.
Neînțelegerile, de orice fel, nu doar cele legate de bani, vin din valori diferite, așteptări diferite, dorințe diferite și mai ales o comunicare defectuoasă.
La începutul relației ar fi bine de stat la masa ”negocierilor” și de ajuns la un numitor comun pentru puncte importante:
- cine suntem noi împreună,
- ce ne dorim, către ce ne îndreptăm,
- care sunt valorile noastre ca și cuplu,
- care sunt obiectivele noastre comune.
Această discuție ar face lucrurile mai simple în orice cuplu.
Economisiți împreună sau separat?
Anamaria: Ambele variante. Important este că economisim. Dacă eu plătesc toate cheltuielile să zicem, el economisește mai mult sau invers. Tot banii noștri sunt. Avem încredere unul în celălalt deci contul în care sunt banii nu e important.
Cât de des vorbiți despre bani în cuplu?
Anamaria: Tot timpul. De la investiții, ale noastre sau ale altora, prețuri, curs valutar, vacanțe la mâncare. Eu studiez mult legătura emoțională cu banii, scriu cursuri, combin informații așa că discut și acest subiect în casă. Ne place să vorbim despre bani.
Cum luați decizii în legătură cu achizițiile mari?
Anamaria: Deciziile pentru ultimele două investiții mari, adică peste 100,000 eur, au fost luate de comun acord în mai puțin de 24 de ore.
Ultimele două decizii de peste 10,000 eur le-am luat în câteva ore. Fără negocieri, împreună bineînțeles. Gândim la fel. Avem încredere unul în celălalt și chiar dacă am lua decizii separate celălalt sigur ar fi de acord, ulterior, cu celălalt.
Cine dintre voi are tendința să facă cumpărături compulsive?
Anamaria: Nici unul. Dar probabil că eu aș avea această capacitate.
Cine dintre voi își face cele mai multe griji legate de bani?
Anamaria: Nici unul. Banii sunt energie. Dacă pleacă, se întorc. Grijile se fac pentru lucruri pe care nu le poți influența.
Ce ai schimba în felul în care vă gestionați banii? (Pentru a îmbunătăți)
Anamaria: Am diversifica investițiile.
Cum te simți când el cheltuie mai mult decât tine?
Anamaria: Nu e cazul. Cred că ar depinde pe ce și dacă suma respectivă m-ar deranja.
Cum te simți când tu cheltui mai mult?
Anamaria: Sunt femeie. E normal.
Aveți venituri suplimentare? Cum le gestionați?
Anamaria: Avem. Eu încerc să generez cât mai multe venituri pasive. Mai avem și proiecte din care vin bani suplimentari. Au fix același tratament.
Economisiți pentru viitor?
Anamaria: Da. De fapt investim pentru viitor. Vrem să avem o bătrânețe liniștită și controlată de noi, nu de o pensie de la stat.
În ce investiți banii economisiți și ce instrumente folosiți?
Anamaria: Imobiliare.
Din ce visați să trăiți la pensie?
Anamaria: Din venituri pasive și probabil din ceva venituri active ca să nu ne plictisim. Nu îmi pot imagina viața fără activitate.
Banii mei sunt banii nostri? Care e răspunsul tău aici?
Anamaria: Perfect de acord atâta timp cât nu depinzi de banii mei. Și reciproca este valabilă. Mi-a plăcut să fiu independentă, inclusiv financiar, dar totuși să am un partener capabil să întrețină familia.
Foarte mult mi-a placut acest interviu! 😀
Hey, ce anume ti-a placut mult? Sunt curioasa. 🙂