Inclus: 10 lecții legate de bani pe care le-am învățat în 2018 și noi perspective pentru tine.
Nu știu cum ești tu, dar eu sunt încă în starea aceea euforică de început de an când îmi vine să dobor munții. O să profit de această euforie și o să mă uit un pic și în urmă să văd ce am învățat în 2018.
Voi vorbi doar despre lecțiile din care am putut să extrag învățăminte pentru finanțele noastre, pentru că ăsta va fi focusul meu de acum înainte.
Lecția nr. 1: Dacă vrei să economisești substanțial, cere o majorare de salariu și trece-o direct în contul de economii.
În principiu, atunci când primești o majorare de salariu ești deja obișnuit cu un anumit nivel de trai. De ce să risipești acea majorare de salariu pentru a-ți îmbunătăți nivelul de trai (mai ales daca ai un trai decent deja), când poți să o economisești?
De ce zic că e risipă? Pentru că vrem să ne îmbunătățim nivelul de trai ca să fim mai fericiți. Doar că fericirea aceea durează maxim câteva luni până ne acomodăm cu noul nivel de trai, după aceea revine la normalul de dinainte. Păi nu e asta o risipă?
Lecția nr.2: Debarasarea casei te ajută să îți simplifici gândurile, dorințele și nevoile și, implicit, te ajută să economisești.
Am început anul trecut să debarasăm casa pentru că nu mai aveam puteri să ținem sub control toate lucrușoarele mici și mari printre care trăiam în fiecare zi. Nu am terminat toată casa, mai am bucătăria și lucrurile mărunte din camera zi, dar am simțit deja gustul eliberării.
În camerele unde avem puține lucruri e super ușor de făcut curat și e ca un spațiu de creat. Mă simt liberă și creativă acolo. În camerele încărcate, simt că mă apasă ceva pe suflet.
Iar legătura cu banii e asta: de fiecare dată când vrem să cumpărăm ceva, ne întrebăm dacă vrem să ne încărcăm casa cu lucruri inutile. Răspunsul e nu și atunci și avântul pentru cumpărături scade.
Lecția nr.3: A economisi înseamnă a-ți asuma niște riscuri.
Spre exemplu, anul trecut ne-am făcut curaj să dăm copiii la grădiniță de stat în loc de una privată. Ținând cont de poveștile care se aud despre școlile și grădinițile de stat din România, e un risc mare. Sau, cel puțin, așa îl văd eu.
Însă ne-am spus că va fi o încercare și dacă nu ne va plăcea sau dacă copiii nu se vor simți bine, ne vom adapta și vom căuta alte soluții. Tudor încă este în perioada de acomodare și nu pot să mă pronunț, iar Lia s-a acomodat deja la o grădiniță faină de stat și uite așa putem să economisim mai mult.
Un alt risc pe care sunt dispusă să mi-l asum e să mă duc la spitale de stat, în caz de internare. Nu am avut până acum problema asta, dar sunt dispusă să încerc.
Lecția nr.4: Atunci când citești despre o strategie bună de economisire, aplic-o imediat.
Tot ce citești fain și rămâne doar în capul tău este inutil. Este timp pierdut. (Bine, nu chiar tot, mă refer aici la strategii și sfaturi de la alții.)
Dacă vrei să schimbi ceva în viața ta, trebuie să acționezi.
Zic să o faci imediat, pentru că la foarte scurt timp dupa aceea, vei citi despre alt lucru care a schimbat viața cuiva și vei uita despre ce ai citit ieri.
Deci, când mai citești despre vreo strategie de economisire din newsletterul meu Năravu-i totul!, apucă-te și aplică. (Apoi, scrie-mi cu ce ai reușit!)
Lecția nr. 5: Atunci când economisești (și îți formezi un stil de viață nou), e posibil ca oamenii dragi să aibă nevoie să se acomodeze cu tine.
Noi, cu soțul meu, suntem mereu în căutare de metode de optimizare a cheltuielilor și asta se simte în discuțiile și în alegerile noastre, în felul cum ne petrecem timpul, iar aceste lucruri înseamnă schimbare.
Schimbare care pe unii oameni îi face să facă un pas în spate.
Oamenii dragi au nevoie și ei de adaptare, pentru că acum ne văd altfel și e ok. Scriu asta doar pentru că e posibil ca și tu să te lupți cu adaptarea asta și atunci e de ajutor să știi că nu ți se întâmplă doar ție.
Lecția nr. 6: „Just do it” e un termen suficient de bun.
Am învățat lecția asta din lansarea newsletter-ului. Am vrut să îl lansez încă de la începutul anului 2018, dar am tot amânat. Din diverse motive. O vară cu 2 copii acasă, o toamnă cu un singur copil acasă, dar cu cel mai insistent dintre cei doi și o frică. Aveam multe necunoscute cu Mailchimp (platforma de pe care trimit mailurile), standarde înalte despre cum să fie acel email etc.
Ce s-ar fi întâmplat dacă l-aș fi lansat de la începutul anului? Poate că avea să fie mai puțin perfect, dar aveam să învăț o grămădă de lucruri noi pe parcurs.
Cum se aplică asta la bani? Economisește direct, cât poți, cum poți, nu amâna pentru că sunt prea puțini bani sau pentru că crezi tu că alții fac mai bine. Vezi-ți de drumul tău, fără strategii, fără planuri, doar economisește constant, citește despre finanțe personale, iar strategiile vor veni pe parcurs.
Lecția nr. 7: A vinde lucruri de prin casă nu e o strategie bună pentru oricine.
Pentru că suntem în plin proces de debarasare și pentru că aveam multe lucruri de-ale copiilor și de ale mele în stare foarte bună, m-am gândit să le vând să îmi recuperez o parte din investiție.
Nu a mers.
Am pierdut atâta timp cu pozele, încărcatul pozelor, răspunsuri la mesaje, că mi s-a făcut lehamite. Le-am dat donat pe toate și încă mai am de donat.
Lecția nr. 8: Uneori, nu trebuie să te grăbești cu reparația mașinii.
La sfârșitul anului trecut, am avut 2 accidente ușoare cu mașina. Am fost lovită de 2 ori în spate, la o distanță de o lună. După primul accident, am ales să ne reparăm mașina în regie proprie și am primit de la compania de asigurări o anumită sumă de bani pentru acea reparație. Soțul meu a inspectat mașina, a reparat niște chestii mărunte care au putut fi reparate fără un specialist, apoi urma să facem programare pentru reparația la un service.
Dar nu ne-am grăbit pentru că nu aveam de ce să ne grăbim.
Apoi, cum spuneam, cam la o lună distanță – BUF – mă lovește a doua oară cineva din spate. A fost o lovitură ușoară, dar tot ne-am fi enervat dacă mașina avea să fie proaspăt reparată. Dincolo de nervi, aveam să cheltuim niște bani aiurea. Urmează să o reparăm după a doua lovitură și aia e.
Concluzia mea: Soțul meu e genul de om căruia îi place să prevină. Shimbă și repară preventiv diverse chestii la mașină, doar să nu ajungă să aibă surprize. Însă uneori e bine să îți dai timp de gândire și să calculezi care sunt riscurile și beneficiile.
Lecția nr. 9: Planificarea te ajută să economisești
Aici am un exemplu negativ despre cum spontaneitatea ne-a mărit factura pentru vacanță. Am mers cu mașina în vacanța noastră din Olanda. Ne-am programat o vacanță de 3 săptămâni, ne-am programat o oprire de câteva zile la niște prieteni în Germania și am hotărât să mergem cu mașina ca să micșorăm costurile. Am ajuns în Olanda în 3 zile (cu pauză de câteva zile în Germania), extenuați de țipetele copiilor.
Înapoi ne-am întors pe rând: eu cu copiii cu avionul, soțul meu – cu mașina. Am cheltuit mai mult decât am estimat. Eh, partea bună a fost că am putut să ne permitem acea schimbare de plan.
Eu abia acum descopăr câte puteri are planificarea. Îți simplifică viața și deciziile, te scapă de o parte din stres, te ajută să comunici mai bine în familie, dar te ajută să și economisești. Am scris aici despre cum mă ajută planificarea să economisesc.
Lecția nr. 10: Dacă vrei să nu mai cumperi haine, evită mall-urile și magazinele online.
Pur și simplu, nu mai intra acolo, decât dacă ai o nevoie strictă. Sau fă-o cu o listă de shopping în mână, pe care o pregătești de acasă.
Eu nu mai merg demult în mall-uri doar pentru plimbare. Nu intru nici pe magazinele online, doar așa, ca să văd ce mai au.
Însă atunci când am fost să le iau copiilor haine pentru grădi, am simțit cât e de mare tentația atunci când vezi haine faine în vitrine. Am intrat și în Zara pentru un cadou și aș fi cumpărat rochii și rochii pentru mine și pentru Lia. Noroc că mușchiul meu de auto-control s-a format deja și am putut să ies fără să cumpăr nimic.
Dacă simți că tentația e prea mare, nu intra. Distrează-te altfel.
- Abonează-te la newsletter-ul Năravu-i totul! și vei primi o listă de 50 de activități gratuite de făcut iarna asta.
Gânduri finale
Când am început să scriu articolul, mi-am propus să scriu 5 lecții. Acum, la sfârșit, mai că nu mă mai puteam opri din scris. Aș mai avea câteva lecții „de dat”, dar îmi place cifra asta rotundă și mă opresc aici.
Nu pot decât să mă gândesc cât e de bună o astfel de evaluare făcută trimestrial sau și mai des. Îți dă perspectivă și aprinde lumina în viața ta.
Tu ce lecții ai învățat în 2018?
PS: Accept tot felul de lecții, nu numai din astea legate de bani. Curiozitatea mea e mare!
Eu am invatat in 2018 ca pot economisi o suma mai mult decat decenta lunar fara nici o suferinta financiara evidenta. Astfel am reusit la sfarsitul anului, in noiembrie, sa-mi cumpar masina. SH dar e a mea si tare ma bucur de ea. Obiectivul lui 2019 pentru mine este sa-mi refac rezerva strategica [echivalentul a 6 salarii nete ca plasa de siguranta]. Toate bune 🙂
Cum anume ai economisit, Laura? Ți-ai afectat stilul de viață?
lectia ta 4 nu am invatat-o inca. Sunt de acord cu ea din punct de vedere ratzional, e musai sa aplic imediat ceva descoperit pt a vedea daca mi se potriveste sau nu, dar cand sa trec la treaba, am o gaura in creier/stomac/ma doare la lingurica si incep sa over thinking….
Eu am învățat-o la nivel teoretic. În sensul că am observat că dacă nu aplic imediat, atunci nu mai aplic niciodată. Uneori, reușesc să rup tiparul ăsta, alteori nu.
1. Da, asa procedez si eu de 2 ani. Toate maririle de salariu intra direct in plata anticipata sau investitii. Metoda mai buna ca aceasta nu cunosc: nu mari nivelul de trai daca nu ai nevoie de asta.
7. M am gandit si ei dar cred k vom merge pe varianta donatiei catre o familie care are nevoie de ele. Altfel prea multe batai de cap si timp pierdut pentru vanzare
Da, din pacate, nu toti oamenii sunt pregatiti sa faca asta. Ma refer la punctul 1. Multumesc pentru vizita! Te mai astept!
Totul tine de planificare…daca stii cum sa-ti planifici totul in viata..lucururile vor fi mai usor de manageriat..
Uuu, eu abia acum descopar puterea planificarii, dar ce imi mai place!
Pentru mine, anul trecut a fost unul în care, la început de lună puneam niște bani de-o parte, iar la final de lună intram peste ei… Asta mi-a dat serios de gândit. Nu sunt banii mulți – dar unii trăiesc din mai puțin. Deci se poate.
Anul ăsta am luat-o de la capăt. Pun sume mai mici și mai des – am locuri în care pot să umblu și locuri în care, dacă am băgat banii, acolo rămân.
Trebuie control și planificare – dar mă simt mai motivată astăzi să-mi ating dorințele de economisire.
Multumesc pentru vizita, Anda! Sper sa iti reuseasca provocarea. Daca nu, scrie-mi pentru o incurajare. 🙂
Eu de când ma știu am economisit, tocmai din cauza ca nu aveam.
Încă din liceu când aveam o suma fff mică de bani săptămânal ca stăteam on gazda, reușeam sa pun bani de-o parte. Cum ai mei nu aveau salarii și nu ne puteam baza pe venituri fixe simteam nevoia sa am tot timpul o rezerva.
Acest lucru l-am păstrat și când m-am angajat și era o obișnuința sa economisesc in fiecare luna măcar 50-100 de lei acum 10-12 ani.
Nu ma simt deloc confortabil sa nu am o rezerva.
Noi regula nr 1 o aplicam de ff mult timp, și chiar dacă nu aveam mărire la începutul lunii puneam o suma mai mare de bani in contul de economii. In caz ca apărea o urgentă apelam la economii, altfel ne descurcam ok.
Eu încă nu ma văd dispusa sa îmi asum riscuri cu spitalele și școlile de stat, cred ca anxietatea mea ar ajunge la cote maxime.
Sunt de acord și cu vânzările lucrurilor din casa, e super obositoare fotografierea, postarea etc, am renunțat și eu de multe ori. E mai simplu sa le donezi.
Legat de aerisirea casei, intr-adevăr îți da o senzatie de usurare și eliberare, tot visez și eu sa fac asta, însă fizic nu cred ca voi reuși prea curând :)))
Eu cred ca lecțiile de mai sus funcționează atâta timp cât nu generează frustrare ff mare. Cred ca depinde și de Ambiția fiecăruia și cât poate rezista fără diverse lucruri. Eu de ex acum nu m-as lipsi de mici plăceri doar ca sa mai economisesc 15-20 lei pe zi. Frustrarea pe care mi-ar genera-o abtinerea, ar fi mai mare decât satisfacția economisirii.
Hai ca m-am lungit și a ieșit un mesaj nu ff coerent.. dar sunt după o noapte haotica cu N treziri 😀
Mesajul e foarte coerent. Nu am avut niciun moment in care să nu înțeleg ce ai vrut să spui. 🙂
Ce apreciez oamenii care economisesc de când se știu! Vasile e ca tine, economisește dintotdeauna și tot nu prea îi place să se focuseze pe chestiile mici.
Eu am început cu cheltuielile mici, abia apoi am fost dispusă să îmi asum riscuri mai mari (cum ar fi cu spitalele și grădinițele). Asta cu sistemul de stat ține și de faptul că nu vreau și nu îmi place să trăiesc cu frica în sân. Eu vreau să capăt încredere în sistemul de stat. Și atunci sunt dispusă să încerc. Altfel nu am cum să capăt încredere.
Cât despre frustrare, da! Sunt lecțiile pe care le-am învățat și observat eu, asta nu înseamnă că sunt general valabile. Și eu am ajuns aici după multe încercări și erori și renunțări. NU cred în soluții general valabile.
Merci pentru comentariu și pentru timpul tău prețios!
Și eu mi-as dori sa capat încredere, mai ales in cel medical, dar din păcate mai e cale lunga pana acolo. Sper doar sa nu avem nevoie nici de cel de stat, nici de cel privat.
Referitor la economisire, mi-am amintit ca acum vreo 5-6 ani am făcut cu soțul un Excel in care notam absolut toate cheltuielile. Am ținut cam un an ca voiam sa ne dam seama dacă cheltuim sau nu bani aiurea.
Din fericire ne-am dat seama ca deși cheltuim și pe nimicuri/mici plăceri rapide, cheltuielile majore erau date de rata/facturi/vacante și ieșiri la restaurante (ultimele s-au redus de când cu copiii ca nu prea mai avem cum ). Astea fiind lucruri la care nu voiam sa renunțam.
Avem noroc ca nici unul nu suntem fani gadgeturi de ultima generație (am văzut ca in multe familii se duc mulți banilor astea).
Ce mai facem noi când e vb de o achiziție care costa mult:
– discutam ff mult despre nevoia din spate sau dorința (ex. Soțul meu voia sa își ia o placa video la oferta care costa vreo 2000 de lei. Placa super buna pt jocuri. Desi era conștient ca in următorul an și jumătate nu prea ar fi avut când sa se joace, copilul din el și-ar fi dorit-o. Am discutat o săptămâna despre asta, eu l-am încurajat sa și-o ia dacă crede ca i-ar aduce placere și ca o va folosi, dar sa se gândească dacă e nevoie sau dorința, dacă merita sa dea banii acum sau ar fi mai ok sa ia placa peste 2 ani și banii ăștia sa ii investească in acțiuni acum Etc. Pana la urma s-a autoconvins ca mai bine ia când va avea și timp sa se joace, ca altfel i-ar fi generat frustrare ca o are și nu o poate folosi).
-facem Liste atunci când vrem sa cumpărăm ceva mai costisitor: avantaje, dezavantaje, furnizori, oferte, etc (de ex pt mașina: am scris lista cu must have-uri, apoi am căutat opțiuni de mașini care sa satisfacă nevoia noastră de mașina cu 7 locuri, dealeri, cerut oferte pt mașini noi. Căutat opțiuni de mașini second hand vândute de dealeri care oferă și garanție etc. Apoi analizat daca merita sa luam acum mașina noua sau peste 4-5 ani când fetele ar fi mai mari și am putea călători mai desEtc )
– cumpărăm haine de calitate la reduceri. In mulți ani ne luam haine de iarna/încălțări acum in Ianuarie. Și pentru copii încerc la fel.
– concediile ni le planificam din timp (înainte de copii eu aveam o pasiune pentru asta și planificam in cel mai mic detaliu toate concediile încă din primele luni ale anului; acum concediile nu mai sunt ff active așa ca e mai puțin de planificat, dar tot timpul fac planul, caut oferte și am back Up pentru mai multe scenarii)
– la telefon avem abonamente mici de max 6 EUR, de un an am trecut pe prepay pt ca este mult mai ieftin. (Dar aici economia e ff mică)
-la mancare încercam sa facem o data pe sapt cumpărături din supermarket și sa cumpărăm doar chestii mici din mega image (in ultima vreme ju ne iese, dar nu mi se pare ca se duc așa mulți bani pe mancare)
– ne ghidam după zicala” sunt prea sărac sa îmi iau lucruri ieftine”; de multe ori când m-am zgârcit și am luat chestii ieftine am ajuns sa plătesc mai mult pentru ca se strica mai repede.
– banii economisiti ii investim in acțiuni (soțul se ocupa cu asta) și in fonduri mutuale (obligațiunilor sau mixt cu acțiuni cum sunt cele de la ING); dobânzile la conturile de economii sunt ff mici și cum noi economisim pe termen lung banii investiți au ROI mai mare. Păstram in conturile de economii echivalentul a maxim 6 salarii.
Cam astea îmi vin acum in cap, revin dacă mai descopăr 🙂
Știi ce am făcut exact acum? Am dat copy la ideile tale de economisire și le-am pus într-un document, aș putea (și mi-ar plăcea) să fac un articol pe blog cu experiența ta cu economisitul.
Ai fi de acord? Voi semna că e experiența ta, desigur.
Mă ocup eu de editare. 🙂 Si poti să imi mai trimiti idei, daca iti mai vin.
Sigur! Cu drag