Unul dintre obiceiurile pe care am vrut să le deprind anul ăsta a fost să fac mișcare cel puțin 20 min în fiecare zi. Orice fel de mișcare, de la mers în parc la a dansa în casă sau a sări în trambulină.
O vreme am ținut-o cu mersul în parc, până am început să mă stresez din cauza timpului „pierdut”.
Apoi mi-am stabilit o rutină de dans pe care să o fac de cel puțin 3 ori pe săptămână.
Deși eu iubesc să dansez, mi-am dat seama că acel dans era ca o corvoadă, pentru că trebuia să fac mișcări specifice (și nu orice mișcare aș fi vrut eu). Nu mi-e de mirare că după câteva luni am renunțat și la aceste exerciții prin dans.
În perioada următoare voi găsi o altă modalitate de a face mișcare constant (probabil voi apela la cineva care să mă ghideze), însă azi vreau să discutăm despre teoria care stă în spatele obiceiurilor.
Eu cred cu tărie că la baza unei vieți împlinite (sau neîmplinite) stau obiceiurile, acele acțiuni mici, pe care le facem zi de zi.
Așa că hai să îți povestesc ce am aflat din cartea The Power of Habit. (link afiliat, cartea în engleză).
Cele 3 elemente ale unui obicei
Un obicei e format din 3 componente: semnalul, rutina, recompensa.
Semnalul este declanșatorul, ceea ce te face să începi rutina.
Rutina este șirul de lucruri pe care îl facem după ce primim semnalul.
Recompensa e ceea ce obținem (un sentiment/o stare/ un lucru) după ce terminăm acel șir de acțiuni.
Când creierul nostru simte semnalul, intră în bucla de rutină, în așteptarea recompensei.

Ca o mică paranteză, creierul uman preferă rutina pentru că așa salvează energia și o îndreaptă către alte lucruri care i se par importante (cum ar fi frica de un păianjen, haha).
Ca să poți să schimbi un obicei, e important să înțelegi detaliile acelui obicei.
Să analizăm obiceiul de a cheltui compulsiv
Să presupunem că ai tendința să cheltuiești impulsiv în perioade când ești stresată/obosită/enervată.
Analizează care sunt elementele acelui obicei de cheltui compulsiv:
- Ce te face să o iei spre mall într-o anumită zi, chiar dacă nu aveai planuri de cumpărături? Ce declanșează dorința asta?
- Care e rutina? Ce faci din moment ce ajungi la mall?
- Care e recompensa pe care o aștepți după o tură de shopping?
Din experiența mea cu cumpărăturile impulsive, semnalul care mă făcea să mă gândesc la shopping era, uneori, un vid inexplicabil în corp, alteori – plictiseala. Rutina: mă urcam în mașină și o luam spre mall, intram în magazine și cumpăram în neștire. Ce căutam acolo era, uneori, sentimentul de evadare. Alteori – sentimentul de alinare. Aceasta era recompensa.
Revenind la tine și la obiceiurile pe care vrei tu să le stăpânești, dacă vrei să înțelegi un obicei, diseacă aceste trei elemente.
Dă-ți timp și observă-te.
Asta nu e tot, mai e un ingredient surpriză!
Conform cu Charles Duhigg, autorul The Power of Habit (link afiliat, cartea în română), pe lângă elementele astea ușor de observat, mai e un element: Pofta.
Când creierul tău deprinde un obicei, el începe să poftească la recompensă înainte ca tu să i-o dai.
Să-ți povestesc un experiment pe care l-am citit în această carte:
Unei maimuțe i s-a introdus în creier un electrod fin, care le permitea oamenilor de știință să observe activitatea creierului chiar în timp ce maimuța participa la experiment.
Experimentul se derula așa:
Maimuței i se ărătau pe un ecran diverse figuri geometrice. Sarcina ei era să apese pe o clapetă de fiecare dată când pe ecran apăreau aceste figuri. Dacă apăsa corect, primea printr-un tub un pic de suc de afine. Când primea recompensa – sucul de afine – maimuța era foarte bucuroasă și acel lucru se vedea în creierul ei.
După ceva timp, după ce maimuța a exersat mult acel exercițiu și și-a format un obicei, creierul ei manifesta bucurie chiar la începutul exercițiului, chiar dacă recompensa venea abia la sfârșit.
Creierul ei anticipa recompensa și așa s-a creat pofta.
Acum te invit să extrapolezi observațiile astea la creierul uman. Noi poftim evadarea (sau oricare ar fi recompensa) înainte să ajungem la magazin.
Asta e ceea ce ne mână și e foarte greu să scapi de acea poftă care se crează instantaneu în creierul tău.
Există soluție!
Deși e greu să scapi de poftă, s-a observat că e mult mai ușor să schimbi un obicei dacă păstrezi semnalul, păstrezi recompensa, dar schimbi rutina.
În exemplul meu de mai sus, asta înseamnă că păstrăm semnalul (care e senzația de vid), păstrăm recompensa (care e dorința de alinare) și schimbăm rutina. Rutina nouă va fi: nu o mai iau spre mall, ci sun o prietenă și vorbesc despre ce simt sau mă văd cu ea.
Practic, nu mai trebuie să scapi de poftă, ci folosești pofta în folosul tău.
M-am inspirat din carte și m-am jucat cu niște grafică și obiceiul de a cheltui impulsiv ar arăta așa:

În mijloc e dorința (sau pofta) de alinare.
Dacă păstrăm semnalul (senzația de vid) și păstrăm recompensa (senzația de alinare) și schimbăm rutina (ne vedem cu o prietenă în loc să mergem la cumpărături), obiceiul va arăta așa:

Cum spuneam, exemplul ăsta e din experiența mea. Ca să aibă rezultat această schimbare, trebuie să vezi care sunt elementele tale.
Trebuie să te uiți în tine.
Concluzie
Analizam lista obiceiurilor noi pe care le-am deprins în ultima perioadă și știi ce am constatat?
Că pentru a reuși să schimb un obicei vechi (sau să îmi formez unul nou), mie îmi trebuie:
- Să știu exact ce vreau să schimb și de ce – să mă analizez
- Să am o motivație interioară puternică
- Să dau prioritate acelui obicei și să stabilesc cum îl fac (dacă e un obicei nou)
- Acel obicei să fie fun sau cel puțin să îmi dea pe loc o recompensă
- Un grup de suport (grup care poate să fie format și dintr-o singură persoană, în afară de mine. De ex., mi-a fost mai ușor să țin evidența cheltuielilor când o făceam împreună cu soțul meu)
Fie că este vorba despre a renunța la cheltuielile compulsive sau de a face mișcare în fiecare zi, te invit să te uiți adânc în sufletul tău și să personalizezi tot ce citești.
Când ideile și obiceiurile noi vor veni din tine și vor fi aliniate cu ce ai tu nevoie, îți va fi mai ușor să reușești.
Baftă!
Citește și:
- Cine mai vrea să-și transforme anul? 12 obiceiuri pe care să le stăpânești – vei afla de aici idei de obiceiuri care o să te ajute să economisești
Pingback: Am făcut Yoga timp de 30 de zile! Vezi ce a funcționat la mine și ce am învățat • Natalia Dabija
[…] cu prietena mea, am intrat un pic în teoria obiceiurilor (despre care am povestit și eu aici un pic) și mi-am setat când anume să fac yoga. Teoria spune că cel mai bine e să asociezi […]