***Acest articol este susținut de platforma de educație financiarā Money Bistro. Cu seria de articole #BugetulFamiliei, aduc în față familii de la care învățăm despre cum să ne gestionăm banii. Din reușitele sau greșelile lor. Din acest episod veți afla cum își gestionează banii o familie tânără cu 3 copii.
Bugetul Familiei are și 2 secțiuni speciale:
- Sfaturi din partea comunității pe marginea bugetului și
- Sfaturi și idei din partea mea.
Orice persoană care-și face public bugetul aici (anonim) se poate bucura de acest ajutor.
Dacă vrei și tu să contribui la seria #BugetulFamiliei (cu sau fără sfaturi, e alegerea ta), scrie-mi pe contact@nataliadabija.ro pentru a-ți trimite chestionarul.
Dacă nu ai un buget lunar, îți recomand să ții o lună evidența cheltuielilor și a veniturilor ca să poți să îți analizezi situația.

Tadaa, vă invit să cunoașteți familia de astăzi:
Suntem o familie tânără, formată din 2 adulți și 3 copii mici (4 ani, 2 ani și jumătate, 1 an). Locuim lângă București, într-unul din noile cartiere construite. Soțul lucrează în domeniul vânzărilor, iar eu sunt profesoară, însă în concediu de creștere copil de 4 ani încoace.
Salariul lui variază între 5000 și 10000 lei (în funcție de bonusuri lunare sau trimestriale), în timp ce al meu e fix (indemnizație + alocații) – 2000 lei.
(n.r.: am făcut o medie lunară a veniturilor, însă veniturile de facto în fiecare lună se regăsesc undeva în intervalul 7.000 Ron și 12.000 ron).

Cum gestionează această familie cheltuielile cu casa
În primul rând, eu (ca soție și mamă) mă ocup de absolut TOT ce înseamnă organizarea casei, a cumpărăturilor și a cheltuielilor. Soțul îmi pune la dispoziție și cardul lui, împreună cu toată raspunderea (fără însă a-mi reproșa ceva).
Pe scurt, am libertate totală în managementul familiei.
Nu sunt o persoană cheltuitoare, mă ocup întâi de plata celor mai importante aspecte, apoi pun deoparte pentru mâncare și…cu restul mă cam fură pasiunile. 😀
Primul lucru atunci când soțul ia salariul este să pun deoparte datoria pe care o avem la una dintre rude, 1500 lei/lună (rata pentru casă). Această persoană nu se află în țară și nu a fost așa strictă cu noi, astfel încât deși lunar punem suma datorată în plicul special, deseori ajungem să și luăm înapoi de acolo, la nevoie. De aici deduc că nu gestionez suficient de bine banii și că dacă nu ar fi acea sumă strânsă în plic, am intra în alte datorii.
Cheltuielile de întreținere și utilități (apă, curent, gaze, gunoi, internet) sunt aprox. 500 lei cel mai mult (iarna), le plătim mereu la timp, prin aplicație, de pe telefon.

Hai să vedem cum arată bugetul familiei pentru cheltuielile de zi cu zi
Încă de la primul copil am căutat surse de hrană cât mai sănătoase, mereu am gătit, nu suntem adepții fast-food/prăjeli etc.
De când avem 3 copii m-am orientat mult pe cumpărăturile online. Am găsit producători locali de lactate, carne crescută sănătos, mâncare gătită (meniul zilei).
Adăugăm cam 2-3 comenzi pe lună prin Bringo (de la Carrefour), pentru care nu plătim transport (comand produse necesare care aduc transport gratuit – în fiecare lună au câteva astfel de variante). Așa câștig timp, nu mă stresez cu statul la cozi, plecatul de acasă și lăsatul copiilor în alte părți etc. O comandă Bringo poate ajunge aproape de 400 lei, incluzând pamperși pentru 2 copii.
Mâncare gătită luăm cam de 3 ori pe săptămână (un meniu al zilei este 25 de lei, conține 2 feluri de mâncare proaspete și desert + pâine – ne ajung de obicei și pentru prânz, și pentru masa de seară, dacă luăm două meniuri). De când nu mai avem posibilitatea să mergem la restaurant, comandăm mai mult preparate acasă. Cu toate acestea, și eu gătesc destul de des (măcar pentru cel mai mic, uneori separat pentru mine)
Sănătate: Soțul are abonament plătit de companie, însă din fericire foarte rar a avut nevoie de un control. La fel și noi, ceilalți. Slavă Domnului, nu a trebuit să ajungem la doctor. Copiii răcesc ușor de câteva ori pe an și îi tratez acasă, cât mai naturist. Nașterile au avut loc la stat, nu am plătit. Controalele au fost și la privat, dar am avut vouchere Materna. Cheltuielile din tabel sunt pe medicamente naturiste, doar când se îmbolnăvesc copiii.
Transport: În perioada aceasta soțul lucrează de acasă, însă într-o lună tot folosim destul de frecvent mașina, astfel că punem măcar 150 lei pentru benzină (mai mergem la rude, mai avem treburi de rezolvat în afara casei etc.) Când soțul merge la serviciu, are 50 lei decontați pentru abonament, nu folosește mașina personală.

Ce cheltuieli are această familie cu copiii?
Toți copiii stau acasă cu mine, având ajutor o doamnă, 5 ore pe zi. Am preferat, dacă tot stau mereu cu încă un bebeluș, să îi țin și pe cei mai mari alături (ei își doresc mult să fie împreună). Având și experiența ca învățătoare, organizez diverse activități educative eu însămi. Înainte de pandemie, îi mai duceam la diferite ateliere, însă acum încerc să fac eu cu ei, să le creez ocazii de descoperire pe cât de des pot (nu atât de des pe cât aș vrea), să invit și alți copii acasă la noi. Ei sunt foarte sociabili și poate peste 1-2 ani vor merge la grădiniță, dacă va trece această situație tragică în care suntem (material scris în 2020).
Nu prea cumpărăm jucării, însă au mai primit. Toate lucrurile lor sunt la comun, pentru toți 3, deci nu cumpărăm niciodată două lucruri la fel ca să nu se certe, nu e cazul.
Vrem să îi învățăm să împartă și lucrurile merg în această direcție.
Haine mai primim de la verișori sau prieteni, cumpăr destul de rar.
Pentru cărți am însă o slăbiciune, le comand destul de des când văd reduceri (de exemplu de la Univers Enciclopedic). Partea bună este că am creat o bibliotecă bogată, de care beneficiază toți 3 (și următorii copii, dacă ne va mai da Dumnezeu).

Ce alte cheltuieli are această familie?
Vacanțe: Având copii atât de mici, vacanțele nu sunt prea relaxante, așa încât ne limităm la 2/vară – una la mare și una la rudele soțului. Cred că la mare cheltuim aprox. 2000 lei (însă până acum am avut și voucherele din învățământ), iar la bunici sunt ei cei care cheltuiesc pentru noi.
Distracții: 0 în perioada aceasta, din păcate.
Cadouri: E o sumă medie pe lună, pentru acele câteva ocazii pe an.
Cursuri: E un curs pentru mine.


Despre datorii, economii și investiții
Doar datoria către ruda noastră, 1500 lei/lună, timp de încă 15 ani (teoretic).
Am creat și o asigurare pentru copii, ca un sistem de economisire/investire – 200 lei lunar, pentru un cont cu dobândă, unde nu putem umbla următorii 20 de ani. Văzând că singuri nu reușim să economisim deloc, am apelat la o astfel de asigurare care ne obligă.
Economii: Nu economisim în alte feluri, din păcate. Chiar dacă uneori fac plicuri pentru diverse idei opționale, ajung să scot banii de acolo pentru alte nevoi. Deci nu avem nici măcar o sumă de urgență, în caz că apare ceva neprevăzut (în astfel de situații, rugăm rudele să ne ajute…).
Investiții: Avem o căsuță la țară în curs de vânzare…din acei bani ne gândim să luăm o garsonieră în zona noastră, pe care să o închiriem. O altă idee ar fi fost să deschidem un after-school mai deosebit, cu ateliere pentru copii, cursuri de viață, teme în aer liber, predare-învățare interactivă, acolo unde copiii nu au înțeles lecția de la școală. Din păcate, însă, nu excelăm deloc la birocrație și nu avem spirit antreprenorial. Eu am multe idei, dar nu știu dacă aș fi în stare să le pun în practică.
NEW: Feedback din partea comunității
Autoarea acestui buget este de acord să primească sugestii și sfaturi din partea comunității. Așa că vă invit cu sfaturile voastre pe marginea acestui buget. Ce vă place, ce ați îmbunănăți și orice alt sfat care credeți că este relevant pentru povestea de față.
Câteva reguli de bun simț când veniți cu sfaturi și sugestii:
- Vă încurajez, în primul rând, să veniți cu povești personale care credeți că ar ajuta.
- Scrieți și vorbiți frumos, altfel comentariile vor fi direct șterse.
- Țineți cont că e posibil ca astea să fie toate detaliile la care avem acces. Dacă vreți info suplimentare, puneți-le în comentarii, însă autorul va alege dacă vrea să răspundă acolo sau nu.
Știu că avem o comunitate de femei faine aici (chiar dacă regulile par mai stricte:)) și abia aștept ideile voastre!
NEW+: Idei de îmbunătățire din partea mea
Dragă autoare,
De la mine pare că ești destul de grijulie cu cheltuielile, însă nu economisiți consecvent (în afară de acea asigurare pentru copii) și cu ceva organizare, sunt sigură că poți să o faci și pe asta.
În primul rând, îți recomand să vă faceți un fond de urgență care să vă ajute cu cheltuielile neprevăzute. Din ce îmi dau seama, cheltuielile obișnuite sunt peste veniturile voastre minime, așa că bugetul vostru poate să explodeze în orice moment. De exemplu, o reparație serioasă la mașină vă poate pune pe butuci.
Pentru a vă face un fond de urgență, îți recomand să vezi:
- ce neprevăzute ai vrea să acopere?
- care-i suma potrivită pentru voi?
- în cât timp vă doriți să strângeți acești bani?
- cum v-ați simți dacă ați avea un astfel de fond?
Puteți să mergeți pe metoda clasică în care vă puneți ca scop ca, să zicem, în 12 luni să vă faceți un fond de urgență (recomand cel puțin un fond de 5.000 ron) și să puneți 400 ron pe lună la economii, orice ar fi.
Ca să poți să economisești acei 400 ron pe lună, discutați împreună despre acest scop, vedeți cum vă simțiți fiecare și vedeți de unde puteți să tăiați temporar ca să puteți economisi.
Acestea sunt 2 locuri unde văd eu posibilitatea de a reduce consumul: cheltuielile cu mâncarea (gătit mai des acasă și de redus comenzile) și pe cele cu copiii (redus temporar comenzile de cărți și jucării).
Pun accent pe temporar. 🙂
Saaaau…
Puteți să faceți acest fond de urgență din 2-3 bonusuri de-ale soțului.
Să zicem că în lunile când aveți veniturile de peste 8.000 ron, cel puțin 2.000 din bonus ar putea merge către fondul de urgență. Gândește-te că voi sunteți deja obișnuiți cu cheltuielile lunare pe care le-ai inclus aici, deci acele bonusuri se „pierd” pe mărunțișuri (presupun).
- Citește și: Cum să îți faci fond de urgență în 7 pași
După ce aveți un fond de urgență, puteți să economisiți pentru fondul de siguranță (în caz că își pierde soțul serviciul) sau pentru un obiectiv anume.
Îți recomand să o iei cu pași mici și cu încredere în tine și în voi. Sunt sigură că puteți să economisiți și voi!
Aici e întreaga serie de articole #BugetulFamiliei .
Dacă ar fi să rămâneți cu un singur lucru din acest buget, acel lucru ar fi…

Foarte fain articolul. Imi place mult seria…. Am o recomandare similar cu a Nataliei, despre fondul de urgenta. Pune 300 ron, direct debit, imediat dupa ce primeste sotul salariul, intr-un cont la alta banca, fara card atasat, de unde sa iti fie greu sa ii scoti.
Super buna ideea, așa o să facem! Plicul era într-adevăr prea tentant. Mulțumesc!!
O sa fac cateva sugestii, dupa cum as face eu. Din vanzarea de la tara as achita datoria la rude, riscul financiar e prea mare cu oricare varianta ati alege imobiliare sau after. Siguranta familiei vine prima data si apoi investitiile. Daca va veni si al patrulea copil, eu nu m-as mai intoarce la munca dupa terminarea ccc, cel putin pentru o perioada, pana cand copiii devin mai independenti. Lucrati in invatamant si salariile sunt mici. In schimb, as vana oferte la haine, carti, detergenti etc; as gati integral acasa, curat, lectii copii. Daca o sa mai aveti timp si energie, puteti sa monetizati un hobby daca aveti(croitorie, handmade diverse, meditatii pt copii, orice va pricepeti) pana va intoarceti la munca. Aveti 3 copii care inca mananca putin, asa ca va recomand un congelator incapator, pentru a depozita legume, fructe de sezon, cand sunt foarte ieftine si carne( eu am cumparat jumate de porc in decembrie, partea noastra de 110kg cu 1500lei, dupa ce se termina, luam un vitel, pasari etc de la tarani, in jurul Bucurestiului gasiti usor). Va recomand sa investiti intr-un multicooker, eu am un tefal one pot( se gaseste si la oferta, daca o sa il urmariti). Eu am luat un thermomix, dar o sa va descurcati cu un mixer si bleder bun, pentru prajituri etc. Eu luna asta am gatit fara sa mai comand, si am cheltuit doar 550lei(doar legume, oua, lapte, unt, bulion, mere, lamai si portocale, sotul a primit cateva borcane de dulceata care au fost bune dimineata si la clatite) si ne-am folosit de carnea din congelator. Suntem doar 2 adulti, copilul e inca mic si pe lapte praf. Inainte si noi comandam si cheltuiam aproape 3000lei pe mancare, dar am decis sa renunt pentru ca nu vreau ca copilul sa vada un stil de viata pe care el poate nu o sa si-l permita.
Buna și mulțumesc din suflet! Ideea cu lada frigorifica e geniala, doar că nu reușesc să păstrez totul la modul ideal (gen dovlecei, cum? )
Indraznesc sa vin si eu cu o propunere, de fapt sa povestesc cum procedam pana anul trecut. Zic anul trecut deoarece in acest moment sunt in concediu crestere copil, voi primi prima indemnizatie in martie… deci luna aceasta este atipica, nu am niciun venit.
Ziua mea de salariu 15 ale lunii, ziua sotului 14.
1) plic cu 700 lei/luna pe principiul jocului „roata”, doar ca nu il mai juca sotul cu colegii de la serviciu ci il „jucam” noi in casa. In principiu, banii acestia aveau ca destinatie evenimentele gen: nunti, botezuri. Erau cateva luni in care nu avea loc niciun eveniment, dar si luni cu 4-5 evenimente. In lunile full, nu eram panicati.
2) in ziua de salariu transferam automat 1000 lei in contul de economii. Am luat decizia de a economisi aceasta suma cand a scapat sotul de ratele de la banca in urma cu 2 ani. Am mers pe principiul, daca atunci cand avea rata ne descurcam fara acei bani ar trebui sa ne descurcam in continuare.
3) toate bonusurile mele mergeau direct in contul de economii.
Spor!
În completarea sfaturilor Nataliei, legate de cele două fonduri, aș recomanda ca suma de 1500 lei să o plătiți direct în contul persoanei care v-a acordat împrumutul. În felul ăsta scăpați de tentația de a intra în acei bani, vă formați un obicei sănătos și scăpați și de datorie.
Mulțumesc mult! Concediu alaturi de bebeluș cat mai împlinitor!
Personal mi se pare un buget echilibrat. Ce as imbunatatii: asigurare cu parte de investii e doar ca sa ne pacalim ca investim. Si vad ca si ea stie asta. Ar trebui sa faca o asigurare normala. Pentru economiile copiilor ar trebui sa fie macar cele 3 alocatii 450 ron; pentru datoria catre ruda de 1500 ron, personal mi-as face un desfasurator ca la banca pentru a vizualiza mai usor si as achita direct intr-un cont bancar, pentru a nu mai fi tentat; la fel nu as folosi banii luati pe casa, pentru a cumpara o garsoniera. Din ce inteleg e la marginea Bucurestiului, rata de schimb a chiriasilor este mai mare oricum si intr-o pozitie optima. Cred ca la alimente mai merge redus un pic bugetul sau poate la a chema bona 4 zile in loc de 5 pe saptamana. Imi place foarte mult ideea cu after-school-ul, succes sa iti depasesti frica si sa iei deciziile potrivite apoi.
Mulțumesc mult! Nu am înțeles sfatul legat de garsoniera, ați lua sau nu?
Sunt de acord cu sugestiile de mai sus. Aveti cheltuieli foarte mari la supermarket poate ar fi o idee buna sa revizuiti lista de cumparaturi lunare. Nu cumparati toate produsele premium si incercati sa gasiti variante mai accesibile ca pret. Poate gasiti companii romanesti care au preturi mai mici. Incercati sa cumparati unde puteti si produse second hand ( jucarii, biciclete, trotinete, carti, electrocasnice). Spor in toate!
Buna! Mulțumesc pentru sfat, însă în 3000 lei intra pamperși pentru doi copii și mâncare pentru 5 persoane. Nu cumpărăm haine, jucării. Produsele din hipermarket nu sunt deloc premium, însă suntem 5 membri, nu avem cum să tăiem din hrana. (Doar daca vom aplica ideea de mai sus, cu luatul in sezon și congelatul)
Mulțumesc mult, Natalia, felicitări pentru articol! Aștept cu drag și alte sfaturi, deja am salvat câteva. Mulțumesc tuturor!
Mămică de 3 micuti