
Era cu băiatul ei, amândoi super relaxați, ea își căuta de cărțile ei, el se târa în genunchi de la o carte la alta. Eu eram cu Tudor, bebeluș pe atunci, răsfoiam cărți și îi priveam pe ascuns.
O admiram pentru că îl lăsa pe copil să se desfășoare cum îi place, era atentă la el când îi cerea, dar era atentă și la ce îi trebuia ei.
Anii au trecut, Tudor a făcut deja 4 ani și, într-o seară, am simțit că am ajuns să fiu și eu acea mamă pe care o admiram în secret.
Am fost la conferința lunară English Kids Academy și l-am luat pe Tudor cu mine. Am luat cu noi câteva jocuri cu care nu se mai jucase demult, o carte de colorat cu mașinile lui preferate și mi-am propus să stăm cât putem.
Tema era interesantă (detalii mai jos), dar mi-am setat așteptările cu Tudor la minimum.
S-a jucat cu niște bețisoare, a desenat, am desenat și eu cot la cot cu el și așa am stat până la sfârșit. Am fost o mamă faină, ce mai… Și am băiat mare deja. 🙂
Revin la promisiunea din titlu…
Tema acelei seri a fost Puterea obiceiurilor.
Viața noastră este o serie de obiceiuri, pe care le facem zi de zi, săptămânal, lunar sau anual.
Statul pe telefon e un obicei, desertul după masă e un obicei, scrisul într-un jurnal de recunoștință este sau poate fi un obicei, spălatul pe dinți, mersul în călătorii și altele.
Unele obiceiuri sunt bune, altele sunt rele, iar ca să putem să lucrăm cu cele rele sau să introducem obiceiuri noi bune, e nevoie să înțelegem ce e un obicei și cum funcționează.
Ce e un obicei?
Obiceiul e acțiunea pe care o repetăm frecvent și pe care ajungem să o facem aproape inconștient, pe pilot automat. Nimic nou până aici, așa-i? Am aflat, însă, la evenimentul English Kids Academy, că obiceiul are 3 componente:
Stimulul/Punctul de declanșare, Rutina și Recompensa
Stimulul este elementul care ne provoacă să facem automat un anumit lucru. Urmează rutina – acțiunea pe care o facem, ca apoi să ne bucurăm de recompensă. Recompensele pot fi de diferite tipuri: nevoia de relaxare, nevoie de iubire, nevoia de evadare etc.
De ex.: Când sunt foarte obosită (ăsta e punctul de plecare/ stimulul), intru pe telefon și verific Facebook-ul (asta e rutina) și mă relaxez (asta e recompensa).
Acest mecanism se aplică și pentru obiceiurile bune, nu doar pentru cele proaste. Din moment ce înțelegem care e rutina unui obicei, putem să trecem la al doilea pas – să lucrăm cu el și să îl schimbăm, dacă asta ne dorim, evident.

Cum formăm un obicei nou, folosindu-ne de cel vechi?
Pe scurt, păstrând Stimulul și Recompensa (din obiceiul vechi), dar schimbând Rutina.
De ex.: Când sunt foarte obosită (stimulul vechi), îmi pun niște muzică (asta e rutina Nouă) și mă relaxez (recompensa veche).
În loc de muzică, pot să deschid o carte, sau pot să fac o plimbare sau pot să mă culc. Depinde ce fel de oboseală simt. Dacă e o oboseală psihică, lucrurile astea mă vor ajuta mai mult decât statul pe facebook.
Pe lung, ca să schimbăm un obicei, e nevoie să:
- Identificăm acel obicei, să fim conștienți de el și să vrem să îl schimbăm. Ăsta cred că e cel mai important pas.
- Identificăm care e Stimulul, care e momentul care declanșează acțiunea.
- Identificăm care e Rutina – acțiunea în sine.
- Identificăm care e Recompensa – ce vrem de fapt să obținem. Aici cred că e bine să fim sinceri cu noi. E posibil să ajungem la concluzia că putem să obținem recompensa dorită și în alte feluri, nu cu ajutorul unui obicei prost. Datorită recompensei ne vine ușor să repetăm rutina/acțiunea. Recompensa poate fi de mai multe feluri (nevoia de foame, nevoia de iubire, nevoia de pauză, nu te gândi imediat la o prajitură mare pe post de recompensă).
- Odată ce am identificat componentele de mai sus, implementăm rutina nouă. În pași mici, fără (auto)presiune. Trebuie doar să repetăm acțiunea destul de des și de mult (unii spun cel puțin 21 de zile), iar în timp va deveni un obicei.
Pare simplu în scris, în realitate e mai greu. Însă asta înseamnă să fim conștienți de ceea ce facem. Pentru obiceiurile noi pe care vrem să le introducem, se pot urma aproximativ aceiași pași, iar singura diferență e că gândim de la zero fiecare element al obiceiului (Stimulul, Rutina și Recompensa).
În acea seară mi-am stabilit și eu să îmi fac un obicei nou – să îl duc pe Tudor la grădi cu bicicleta, în fiecare dimineață. L-am și pus în practică! Îmi rămâne doar să mă țin de el. 🙂

Întrebări…incomode, dar utile
Apropo de obiceiuri noi, mi-a plăcut mult că Mihai Gânj, co-fondatorul English Kids Academy și speaker-ul serii, ne-a pus pe gânduri cu niște întrebări.
- Dacă ar fi să schimb un singur obicei din viaţa copilului meu, care ar fi acela?
- Dacă ar fi să schimb un singur obicei din viaţa mea de părinte, care ar fi acela?
- Dacă ar fi să introduc un singur obicei în viaţa copilului meu, care ar fi acela?
- Dacă ar fi să introduc un singur obicei în viaţa mea de părinte, care ar fi acela?
După ce ne-a dat de gândit, Mihai Gânj ne-a dat și câteva idei de obiceiuri noi bune. Ți le spun și ție, poate te inspiră:
Dacă ar fi să introduc un singur obicei în viaţa mea de părinte, care ar fi acela?
- La sfârșitul unei zile, săptămâni, luni trec în revistă lucrurile pentru care sunt recunoscător în viața mea și mulțumesc pentru ele.
- Îi transmit copilului meu un mesaj de apreciere în fiecare zi.
- Las telefonul deoparte imediat ce ajung acasă.
- Mă joc cu copilul meu cel puțin 30 de minute pe zi.
Dacă ar fi să introduc un singur obicei în viaţa copilului meu, care ar fi acela?
- Făcutul temelor în reprize de câte 25 de minute (nu mai mult), urmate de câte o pauză de 5 minute; după 3-4 astfel de reprize, se face o pauză mai mare, de 20-30 de minute. Aplicăm tehnica pomodoro.
- Înainte de a începe tema, în pauze și la final, îi propun copilului o activitate de relaxare, pe care să o facem împreună. Energia lui va crește, se va simți în elementul său și va avea chef de teme.
Gânduri de final
Lucrez la încă un obicei.
Ăsta e motivul pentru care am început articolul cu povestioara despre acea mamă și mama care am devenit eu. 🙂
În seara aceea la English Kids Academy am fost mândră de mine și ăsta e felul meu de a-mi crea un obicei: obiceiul de a vorbi frumos cu și despre mine.
Fac asta și cu vocea mea interioară, dar o fac și în public, când prind ocazia.
În caz că vrei să aprofundezi tema asta, îți recomand cartea The Power of Habit sau, pe scurt, acest articol scris de autorul cărții: How Habits Work.
Dacă vrei să primești noutăți de la mine, abonează-te, te rog, mai jos. Mulțumesc!
Pingback: #90 Inspirația Săptămânii (21 - 27 aprilie) | Cristina Oțel
[…] ”Ce e un obicei? Cum formăm un obicei nou, folosindu-ne de cel vechi?” – ”Viața noastră întreagă este o serie de obiceiuri, pe care le facem zi de zi, săptămânal, lunar sau anual. Statul pe telefon e un obicei, desertul după masă e un obicei, scrisul într-un jurnal de recunoștință este sau poate fi un obicei, spălatul pe dinți, mersul în călătorii și altele. Unele obiceiuri sunt bune, altele sunt rele, iar ca să putem să lucrăm cu cele rele sau să introducem obiceiuri noi bune, e nevoie să înțelegem ce e un obicei și cum funcționează.” […]