Pe Raluca am descoperit-o pe grupul nostru Organizează. Economisește. Trăiește când a făcut o postare despre cum folosește metoda plicurilor pentru a economisi.
Am auzit că metoda asta este ușor de pus în practică și are beneficiul că gestionezi bani cash (se știe că suntem cumpătați cu cash-ul și mai puțin cu cardul) și atunci am rugat-o să îmi povestească cum face ea.
Raluca locuiește în București împreună cu cele 2 fete ale ei (preadolescente) și trăiesc dintr-un singur venit, fiind mamă singură.
Natalia: Raluca, povestește-ne, te rog, despre cum folosești metoda plicurilor.
Raluca: Metoda plicurilor am descoperit-o în 2014, atunci când am fost nevoită să mă descurc, pentru prima dată, cu un singur venit, venit din care trebuia să cresc și doi copii.
Inspirația a venit de pe clipurile de pe youtube. Inițial am început cu plicuri de hârtie, în care puneam sume pe care le modificam constant, în funcție de cheltuieli. Acum lucrurile sunt clare pentru mine, știu exact ce cheltuieli am, iar pentru situații neprevăzute, am un fond de urgență care se află în bancă.
Nota mea: Raluca are mai multe categorii de plicuri, cele alimentate constant și cele alimentate la nevoie. Descrierea lor e mai jos.

1. Plicurile alimentate constant (lunar) sunt 5 plicuri care reprezintă fiecare săptămână a lunii. Fiecare dintre plicuri primește 250 lei, sumă din care distribui apoi săptămânal sume mai mici către plicurile Ana, Alex (fetele), mama.

Plicul rezervă primește orice nu se cheltuie din bugetul total aferent lunii în curs. La el apelăm când e neapărat nevoie. Alex primește 5 lei /zi bani de buzunar, Ana primește 3 lei/zi bani de buzunar, mama 12 lei pentru transport/zi (în medie 5 zile/săptămână).
2. Plicurile alimentate ocazional sunt cele destinate impozitului , Crăciunului, cheltuieli medicale.

Bugetul lunar după plata facturilor variază între 3000 și 3500 lei. Din banii ăștia economisesc separat în fiecare lună, 500 lei. Pe perioada primăvară-vară, când facturile la utilități scad, încerc să pun de-o parte, 1000 de lei lunar, bani destinați vacanței.
Natalia: Deci le împarți săptămânal și apoi de acolo cumperi în fiecare săptămână ce ai nevoie?
Raluca: Exact.
Natalia: Cum împarti acei bani 250 ron alocați unei săptămâni? Ce tipuri de cheltuieli ai pe săptămână?
Raluca: Din cei 250 ron, 15 lei bani respectiv 25 lei sunt bani de buzunar pentru fete. Pentru mama în medie 50 de lei pe săptămână.
Diferența o folosesc pentru cumpărături propriu zis. Deci cam 160 ar rămâne.
Natalia: Deci 160 de ron pe cumpărături de mâncare?
Raluca: Da. Și nealimentare. Pentru curățenie și igienă personală.
Natalia: Plicurile ocazionale când le alimentezi? Cu cât timp înainte?
Raluca: Anul trecut am început în septembrie. Impozitului e cam 500 pe an. De Crăciun am alocat 200 pentru fete. Câte 200 ron.
Natalia: Și ai pus câte puțin? Sau dintr-o dată?
Raluca: Câte 100 sau 200 depinde de cheltuieli. Nu mai puțin de 100. A fost mai din scurt. Anul ăsta vreau să încep mai devreme. De aia zic că îl adaptez din mers. Sistemul.
Natalia: Pentru cheltuielile medicale cum te organizezi?
Raluca: Ce rămâne necheltuit intră la medicale. De exemplu, sâmbătă am fost cu Ana la dentist. 95 de lei rămași din săptămâna 3. Am fost plecate la munte și nu am cheltuit banii.
Natalia: Cum faci cu cheltuielile neprevăzute?
Raluca: Am un fond de rezervă. Pe mai ar fi 360 lei. După socoteala mea. Deja am făcut bugetul pe mai. Pe hârtie, pe mai și iunie. Că pe 15 iau banii.
Natalia: A, ai un fond de urgență pentru fiecare lună în parte? Pe care o stabilești atunci când primești banii?
Raluca: Da. Am și un altul. Ăla e mai consistent și e la bancă. Sper să nu am nevoie de el.
Pare complicat, dar pentru mine e stil de viață. Mi se pare o provocare să fac asta lună de lună. Și am și satisfacția că reușesc.
Natalia: Deci practic primești banii, împarți acei bani între plicurile săptămânale, fondul săptămânal de rezervă, plicurile ocazionale, economii generale, economii pentru vacanțe, iar ce mai rămâne pui în plicul rezervă.
Raluca: Așa e. Parcă nu mai pare așa complicat 😂
Natalia: Iar din plicul de rezervă acoperi cheltuielile medicale.
Raluca: Dacă pot, pun direct în plicul de medicale. Dacă nu, iau de la rezervă. Sau de la săptămânale, dacă rămâne.
Natalia: Încă o întrebare, pentru o imagine mai plină. Cum te descurci cu 160 pe săptămână (pentru mâncare și nealimentare). Chapeau bas din partea mea, eu doar întreb ca să transmit idei de cum se poate pune asta în practică.
Raluca: Gătesc, cumpăr alimente de bază (paste, făină, zahăr, ulei), nu fug nici de conserve. Nu arunc nimic. Congelez inclusiv pâinea, pentru că se întâmplă să coc pâine și dacă nu se mănâncă, o feliez, o ambalez în hârtie de copt și scot cât mâncăm și o prăjim. Nu cumpăr cantități mari, nu gătesc complicat, paste cu sos de rosii, supa cremă cu crutoane, clătite.
Cumpăr de la Lidl.
Natalia: Cum te organizezi cu cheltuielile pentru haine?
Raluca: Cumpăr de la sh. Am un magazin care lunea vinde cu 2 lei bucata.
Natalia: Dar cum planifici banii?
Raluca: Pentru mine e ușor, nu prea mai cumpăr. Pentru fete folosesc cardul Avantaj. Dar la cât dădeam eu, oricum nu aveam nevoie de buget.
Natalia: Cum planifici banii pentru educație (gradiniță/scoală) și jucării?
Raluca: Fetele au 15 și 10 ani. Exceptând banii de rechizite școlare pe care încerc să îi strâng înainte de septembrie, restul îi acopăr din rezerva din luna respectivă. Cheltuielile mai mari (excursii, banchet și alte d-astea) le împart cu tatăl lor. Eu îi comunic, el îmi dă jumătate.
Alocațiile le dau fetelor. Și ele învață să aibă buget, obiective.
Natalia: Toți banii îi gestionați în cash? Adică îi primești pe card, plătești facturile și apoi îi scoți cash și îi distribui pe plicuri?
Raluca: Banii pe care îi primesc de la tatăl lor merg în câte un cont, iar apoi eu îi transfer în depozite cu dobândă la termen. Plătesc facturile online, apoi cash pentru restul.
La final, am rugat-o pe Raluca să îmi povestească cum face bugetul la fiecare început de lună, pentru că mi s-a părut un pas esențial în folosirea acestei metode. Raluca a venit cu un răspuns peste așteptările mele și mi-a trimis o poză cu bugetul familiei pe luna mai.

Cu mențiunea că NN e plată trimestrială, iar excursiile nu sunt lunare. De aceea variază bugetul și sistemul de la lună la lună. Când nu sunt astea suplimentare, alimentez plicurile ocazionale.
Mi-a plăcut foarte tare să citesc experiența Ralucăi și am apreciat deschiderea ei de a împărtăși aceste detalii cu noi.
Concluziile mele personale după ce am citit povestea Ralucăi sunt următoarele:
- Planificarea finanțelor e foarte importantă în procesul de economisire.
- Când te bazezi pe cash cheltui mai puțin decât atunci când toți banii sunt pe card.
- Economisirea nu ține doar de bani, ci atinge toate celalalte aspecte ale vieții (mâncarea simplă, trai simplu, sănătatea).
Mulțumesc încă o dată, Raluca!
Dacă aveți și voi experiențe de împărtășit, vă rog să îmi scrieți la adresa de la contact, cred că ar fi de ajutor pentru toată lumea să aflăm cât mai multe experiențe.
Pentru mai multe idei de economisire, abonează-te la newsletter-ul meu: Năravu-i totul! Îți voi trimite obiceiuri care o să te ajute să economisești și să trăiești conștient. Mulțumesc pentru încredere!
Sincer,nu știu cum reușește ,dar o admir.
Îți trebuie multă voință să faci asta.
Da, și Raluca spune că e o provocare, dar că îi reușește și asta o face să continuie. Cel mai greu mi se pare primul pas, iar primul pas e să ieșim din zona de confort în care ne spunem că noi nu putem să facem asta. 🙂
Un articol foarte folositor! M-as fi bucurat daca detalia cum foloseste eficient suma din plicurile saptamanale. Aici cred ca se incurca multa lume. Eu nu reusesc sa ma incadrez in suma propusa pentru mancare si mereu depasesc, asa ca nu reusesc sa fac economii.
Pingback: Cum arată o întâlnire a grupului de suport Trăiește frumos cu mai puțin? (E cu idei concrete despre fondul de urgență!) • Natalia Dabija
[…] folosește metoda plicurilor. Ai aici interviul cu Raluca Nedelcu, membră a grupului nostru de facebook care folosește această […]
Pingback: Bugetul familiei #5: Cum își cheltuiește banii o familie nonconformistă din Brașov • Natalia Dabija
[…] Cum să economisești cu metoda plicurilor – Interviu cu Raluca Nedelcu […]