Inclus: Descoperă bugetul unei familii din Brașov și vezi cum trăiesc din investiții și din concursuri.
Cu această serie de articole, mi-am propus să aduc în față cât mai multe familii de la care să învățăm despre cum să ne gestionăm cheltuielile.
Dacă vreți și voi să contribuiți la această serie, scrieți-mi pe contact@nataliadabija.ro pentru a vă trimite chestionarul. Articolele sunt publicate anonim. Dacă nu aveți un buget lunar, vă recomand să țineți o lună evidența cheltuielilor și a veniturilor ca să puteți să vă analizați situația.
***
Ce mi-a plăcut mult la povestea Ioanei de la Bugetdefamilie.ro – daa, de data asta știm și cine e posesoarea acestui buget – e că își cheltuiește banii fără rețineri pe lucrurile care îi plac și economisește la secțiunile care nu sunt atât de importante pentru ea.
Ah și partea de vacanțe, și partea că trăiește din investiții și concursuri. O să vă placă acest buget de familie, sunt sigură.
Tadaa, vă invit să cunoașteți familia de astăzi:
Noi suntem o familie atipică. Suntem 2 adulți si 1 copil de 4 ani. Nu suntem căsătoriți și nici nu vrem să fim. Ne administrăm banii separat și contribuim către bugetul familiei o sumă fixă lunar fiecare care se cheltuie pentru bugetul familiei. Mai jos voi explica cum cheltuim bugetul familie de 9660 ron. ( O mică precizare aici: Acesta e bugetul familiei la care contribuie ambii parteneri, nu e suma veniturilor. În cheltuielile de mai jos, sunt incluse în special cheltuielile care țin de familie și cheltuielile personale ale Ioanei).
Eu sunt independentă financiar de 5 ani, cu un an înainte să devin mamă, m-am retras din activitatea de contabilă (Purser) pe vase de croazieră, yachturi și vase de expediție. Veniturile mele vin din investiții imobiliare și alte tipuri de investiții. Partenerul meu lucrează ca și contractor sezonier – inginer pe yachturi. Lucrează în medie doar 4-5 luni pe an.
Locuim în Brasov. Intr-o zonă semicentrală, la bloc.
Stilul meu de viață este foarte mult concentrat pe a trăi din investiții, îmi place maxim să găsesc cele mai bune prețuri și oferte, fac testări de produse în schimbul părerii mele, verificări de standarde la francize contra produse, mystery shopping și reviews de cărți de copii. Dar partea care îmi face cea mai mare plăcere este câștigatul de premii la concursuri.
Cum gestionează această familie cheltuielile cu casa
Nu avem credite și locuim într-un apartament de 3 camere, la bloc.
Apartamentul este același în care am copilărit și mama mea a fost de acord să se mute în apartamentul meu de 2 camere. Deci am făcut schimb de apartamente. Cred că casa în care locuiești este un pasiv și nu îmi place să blochez prea mulți bani în pasive.
Am inclus aici și categoria Diverse neprevăzute ale lunii. Luna trecută au fost impozitele, luna asta am fost la București o zi.
Hai să vedem cum se descurcă cu cheltuielile de zi cu zi
Mașina este 100% responsabilitatea partenerului meu și nu intră în bugetul de familie. Eu nu conduc, nu lucrez 9-17 ca să am nevoie să fac naveta și consider că în situația noastră este un moft.
Eu merg mult pe jos vara și iarna cu taxiul. De curând, am redescoperit transportul în comun și ne place. Acum, cu izolarea, mergem pe jos.
La categoria Haine, eu nu sunt fan al shopping ului. Mi-am cumpărat tot ce mi-am dorit când lucram pe mare și am avut tot timpul uniformă, deci nu am dat bani pe haine pentru servici. În rest, eu mă îmbrac extrem de comod și blugii sunt la categoria elegant. Îmi plac mult brandurile americane și am făcut prăpăd în New York anul trecut. Și de atunci îmi cumpăr doar lucruri mici, ce se uzează. Câștig și foarte multe vouchere la concursuri, care mă ajută să mențin costurile la această categorie mici.
La secțiunea Sănătate, nu avem abonamente la clinici private, dar sănătatea este singurul lucru la care nu facem economie. Mergem 95% din timp la privat și doar pentru trimiteri și rețete apelăm la dr de familie. Avem copil mic și sănătatea lui costă mai mult decât a noastră. Pentru noi, avem dentist 2 ori pe an, analize generale 1 dată pe an. Cel putin 2-3 controale de rutină la specialiști. Mama mea a avut cancer și eu trebuie să fiu mult mai atentă cu sănătatea mea.
La cosmetică merg de 2 ori pe an, nu îmi fac unghiile, am niște unghii frumoase natural și nu mă preocupă subiectul. Coaforul este singurul meu moft și îmi doresc să mă duc mai des, dar câștig la concursuri destul de des servicii de înfrumusețare. Partenerul meu merge la tuns o dată pe lună și cel mic o dată la 3-4 luni.
Cum gestionează familia asta cheltuielile cu copilul
Între 2-3 ani, cel mic a fost la o creșă privată și a fost o decizie bună, dar de anul trecut este la o grădiniță de stat. M-am gândit că va fi un șoc prea mare școala de stat după o grădiniță privată, cu metodologie diferită.
Cel mic primește haine din Uk, de la bunici. Anglia are haine de copil scutite de TVA. Multe haine le are second hand, de la copilul unei bune prietene, care are un gust impecabil și niște haine de foarte bună calitate. După ce folosește hainele, le dăm mai departe. Papucii sunt un capitol la care cel mic nu poartă second hand. In rest, câștig haine multe și pentru el. Cât este mic și putem controla acest capitol, preferăm să investim bugetul de haine în lucruri mai importante, cum ar fi educația.
Jucării nu cumpăram multe. Multe le primește sau le câștig eu. Punem preț pe cărți, dar și acelea le obțin prin barter sau Reviews.
Ce alte cheltuieli are această familie
Vacanțele sunt subiectul meu preferat. Facem cel puțin 4 vacanțe pe an:
O vacanța de 1 lună cel puțin, este vacanța de familie, o facem în Grecia, la casa de vacanța a bunicilor. Asta este vacanța cea mai ieftină, pentru că mergem cu mașina și nu cheltuim mare lucru, dar celui mic îi place mult acolo. Eu am călătorit cu serviciul 10 ani, am facut înconjurul lumii de 2 ori și am văzut 42% din lume, conform unei aplicații. Și mai am o listă de 13 concedii pe care mi le doresc. Deci mult din ceea ce am visat să fac, am făcut deja.
A doua vacanță este cea în care mergem fără cel mic. Este vacanța pentru adulți. Anul trecut am fost 10 zile la New York.
A treia este un city break al meu cu prietenele mele. Acesta îl câștig de obicei.
A patra este Untold.
Și mai facem mici deplasări prin țară, din diverse motive.
Cu hobbyul meu, concursurile, eu câștig cel puțin 2 concedii pe an.
Partenerul meu merge des în Uk, dar eu nu sunt mare fan Anglia și cel mic e prea mic să guste acest tip de calatorie.
La capitolul Ieșiri în oraș, înainte de pandemie, ieșeam în fiecare vineri seara la restaurant. Acum de 2 ori pe săptămâna comandăm mâncare acasă.
Un alt lucru care îmi face plăcere este Socializarea și ieșirile cu prietenii. Aici nu mă rețin, dar am mici trucuri de economisire, câștig multe vouchere la concursuri și folosesc mult programele de loialitate.
La capitolul Gadget-uri, îmi schimb telefonul o dată la 2 ani și revând telefonul pe care îl am. Nu am niciodată ultimul model de telefon, îl am pe penultimul. Așa minimizez costurile. Desktop computerul îl schimb o dată la 5 ani, nu am un laptop și Ipad pe care îl folosesc l-am câștigat la un concurs. Câștig multe gadgeturi la concursuri. Partenerul meu este mare fan gadgeturi și această categorie intră în bugetul lui personal, pentru că altfel nu ar mai rămâne nimic din bugetul familiei.
Nu e lună să nu particip la un eveniment de Dezvoltare personală și fac des și cursuri. Fac si ședințe 1:1 cu specialiști de care cred că am nevoie pe diverse subiecte.
La capitolul Cadouri, pe majoritatea le acopăr din premiile pe care le câștig la concursuri. La nunți nu mergem. Mie nu îmi plac deloc, partenerul meu nu întelege sistemul cu darul , nu avem obligații pentru că nu am făcut nuntă și avem o viață foarte ușoară din punct de vedere social. Facem cadouri, dar nu mergem la eveniment. Între noi nu ne facem cadouri la aniversări sau zile de naștere. Nu avem nevoie de ocazii. Dac ne dorim ceva, ni-l cumpărăm.
Despre datorii, economii și investiții
Nu avem datorii, dar îmi doresc să fac, pentru a crește mai repede și investi mai mult în imobiliare.
Economii: Economisim cel puțin 50% din veniturile familei și fiecare dintre noi separat din banii personali. 100 ron lunar în Contul junior, 200 ron pentru o asigurare cu economisire, fondul pentru concedii 800 ron. Acești bani se pun deoparte înainte de orice alte cheltuieli și tot ce rămâne la sfârșitul lunii, se investește.
Mai avem un cont separat în care contribuim o dată la câteva luni pentru educația copilului. Toata familia contribuie către acel cont. Bunici, străbunici și toate cadourile în bani se duc către acel fond de educație, cum îl numim noi.
Investiții: Noi investim diferit și separat. Am încercat la începutul relației să avem banii la comun și a fost un dezastru. Eu sunt genul minimalist financiar, iar partenerul meu vine dintr-o altă cultură și aceste diferențe au creat extrem de multe certuri. Eu investesc în imobiliare și am început să diversific și în alte tipuri de investiții, iar partenerul meu investește în Uk, fiind cetățean, are acces la alte tipuri de investiții.
Fiecare face ce știe mai bine.
În concluzie
În ton cu ce spune Ioana de la Bugetdefamilie.ro mai sus, povestea asta mi s-a părut foarte interesantă, pentru că în loc să se chinuie să își potrivească personalitățile financiare, partenerii au ales să își stabilească alte reguli: fiecare e cu banii lui și fiecare contribuie la bugetul familiei. În felul ăsta, nu ai de ce să te învinuiești că ai cheltuit prea mult, nu poți să arunci povara în spatele celuilalt – pur și simplu, îți asumi responsabilitatea deplină pentru banii tăi, cu tot cu greșeli și reușite.
Pentru voi cum sună felul ăsta de gestiune a banilor în cuplu?
- Citește și celelalte jurnale din seria Bugetul Familiei:
Bugetul Familiei #1: Pe ce-și cheltuiește banii o familie monoparentală cu 1 copil
Bugetul Familiei #2: Pe ce-și cheltuiește banii o familie de antreprenori din București
Cum să economisești cu metoda plicurilor – Interviu cu Raluca Nedelcu
eeee, ia uite o femeie independenta financiar! minunat! (panaa cum numai olandezi cunoscui, toti barbati, olandezii fiind renumiti pt cumpatare ).
Felicitari, draga femeie!!
Multumesc frumos!
Interesant si original. Felicitari pentru starea de independenta financiara si pentru planul de a folosi mai mult datoriile in scop de investitii in imobiliare! Nu prea inteleg partea cu concursurile, eu nu vad aproape niciunul dar poate nu stiu unde sau cum sa ma uit :-). Ma inspira si cheltuielile tinute la minim in luna de vacanta in Grecia – noi cei mai multi bani ii dam pe mancat la taverne si tare mi-as dori sa inlocuiesc placerea asta costisitoare cu ceva mai frugal (am incercat o pizza pe plaja seara anul asta si ne-au atacat viespiile 🙂 ). Mult succes in continuare!
Hello Anca,
Uite aici povestește Ioana cum face cu consursurile, cu o parte dintre ele cel puțin, în caz că ești curioasă: https://www.youtube.com/watch?v=byxpBxCC0jQ
Revin și pe email către tine cât de curând!
Era bine să aflăm și noi despre ce concursuri e vb, dar trecând peste asta, intr adevăr, e un mod foarte deștept de a cheltui banii si de a investi in mod separat cei doi parteneri. Se poate proceda așa și în familiile unde cei 2 soți sunt căsătoriți, deoarece legea permite separația de avere. Eu procedez așa cu soțul meu.
Hello Iuliana,
Da, am mai auzit și eu asa la un cuplu căsătorit. Uite aici poți să vezi câteva detalii despre concursuri: https://www.youtube.com/watch?v=byxpBxCC0jQ.