***Acest articol este susținut de editura Casa. Îți povestesc despre experiența mea cu evidența cheltuielilor, despre cum e agenda „Bugetul casei mele” și despre cum să-ți creezi o rutină plăcută atunci când îți notezi cheltuielile. La final de articol, am și o surpriză!***
De când am dat de cartea „The Art of Money” de Bari Tessler, pe care o tot menționez pe ici, pe colo, mi-am schimbat energia pe care o aduc în întâlnirile mele cu banii. Nu mai vreau să-mi notez cheltuielile doar pentru că știu rațional că-mi face bine, ci aleg să o fac cu drag, cu frumos, cu delicatețe și blândețe, dacă vrei.
Adică îmi iau agenda, îmi iau un pix bun, îmi pun o muzică liniștitoare, aprind o lumânare, îmi iau telefoanele lângă mine și notez veniturile și cheltuielile.
Vezi cu cât drag mă uit la banii mei? 😀

O fac o dată pe săptămână, de obicei duminica și le notez pentru amândoi, pentru mine și pentru soțul meu. Intru în aplicația de banking a fiecăruia și de acolo transfer toate detaliile pe hârtie.
Ăsta e momentul când discutăm despre anumite cheltuieli și despre planurile pentru acea lună și/sau pentru următoarele luni. Notez mai întâi tot ce mi-e clar, apoi îl chem pe el la discuții și clarificări.
Notez cheltuielile doar o dată pe săptămână, pentru ca nu sunt foarte multe. Cel mai des folosim cardul pentru plățile noastre. Cu numerar plătim pentru afterschool, grădi, pentru drumul părinților mei când vin la noi, în vacanțe și vara – la piață. În rest, sunt puține excepții.
Pentru mine aceste întâlniri miros a carte nouă (o să vezi mai jos de ce) și a lumânare cu aromă de cafea. Intru într-o stare de introspecție și mă simt pregătită să notez, imediat ce simt amestecul dintre aceste 2 mirosuri.
Povestea mea cu evidența cheltuielilor
Povestea mea cu evidența cheltuielilor a început acum câțiva ani, când am început cu un excel, pe care l-am completat în doi.
Acel tabel ne-a ajutat să punem bazele bugetului nostru și ale economiilor constante. Tot atunci am învățat să fac cumpărături cu un buget prestabilit și am învins cheltuielile impulsive.
Deși a funcționat perfect acel excel și a fost ce am avut nevoie, de anul trecut – sau chiar din 2019 – am revenit la vremurile vechi.
Am început să țin evidența cheltuielilor pe hârtie.
Există ceva sacru pentru mine în actul de a scrie. Se vorbește necontenit despre asta, știu. Însă acea intimitate e tot acolo.
Am început cu o agendă simplă, primită gratuit la un eveniment și bună la toate. Am pus cheltuielile pur și simplu într-o coloană, pe zile. O dată la 2-3 zile completam în ea.
Timp de o lună, am notat acolo fără să îmi pese de cum arată. Știam că nu avea să rămână așa pentru totdeauna. La o lună și ceva, am testat 2 structuri noi de bullet journaling și m-am mutat într-o agendă bună.
Pentru totdeauna, așa îmi vine să spun acum. 🙂
Anul acesta, pentru tot februarie, m-am jucat și cu agenda Bugetul casei mele de la editura Casa.
Înainte să-mi spun părerea despre această agendă, vreau să explic de ce cred că voi rămâne pentru totdeauna la…the old way.
Totul pornește de la nevoia mea de a intra în contact fizic cu ceea ce fac.
Cred că puterea mea personală și dezvoltarea mea e dincolo de ceea ce poate creierul meu să conceapă și dincolo de ceea ce poate să îmi dea tehnologia.
Un pix pe care-l țin în mână și cu care scriu suma mă pune în contact cu cheltuielile mele și cu banii mei.
E un strop de conștientizare în plus.
Conștientizarea vine și atunci când pui cifra/cheltuiala într-o aplicație, să nu mă înțelegi greșit. Însă atunci când scriu, e o energie care se transmite de la degete la creier.
Am dat 500 ron pe echipament de la Decathlon pentru o vacanță la munte de 4 zile. A meritat?/ N-a meritat?
Nici nu mai contează care e răspunsul, e vorba de o conștientizare profundă.
Ce îmi mai aduce scrisul în agendă:
- Îmi îndeplinește nevoia de a încetini ritmul
- Îmi îndeplinește nevoia de a crea și de a face ceva cu mâinile (indiferent cât de frumos sau urât scriu)
- Îmi îndeplinește nevoia de a fi în contact cu banii mei și ai noștri într-un ritual săptămânal de întâlnire
- Îmi îndeplinește nevoia de frumos (și aici intervine agenda Bugetul casei mele)
Cum e agenda Bugetul casei mele, la primul contact?
Când m-au întrebat cei de la Editura Casa dacă pot să scriu despre agenda Bugetul casei mele am zis că trebuie mai întâi să o văd, să o pipăi.
A trecut testul pipăitului! Îmi place mult mirosul ca de carte nouă, care-i încă prezent și după o lună. Îmi place mult culoarea gălbuie a paginilor și faptul că pare ruptă din alte vremuri. Îmi place mult coperta, pur și simplu, mă atrage să o deschid.

Nu încerc să o ridic în slăvi, e doar o agendă. Dar e o agendă drăguță și plăcută și persoanele care iubesc papetăria or să mă înțeleagă.
Chiar și acum cât scriu, mi-am luat-o aproape, ca să intru în contact cu ea și să-mi amintesc de ce-mi place. Ei, vezi, o aplicație nu are acest atu, de a fi în contact fizic cu ea. Are altele, desigur. 🙂
Cum e agenda ca funcționalitate și cum vei ține evidența cheltuielilor în ea?
În a doua fază, le-am spus celor de la editură că vreau să o testez mai întâi ș-apoi să scriu despre ea. Așa că mi-am notat în ea cheltuielile în februarie.
Hai să luăm capitolele pe rând.

Are 3 capitole mari aș spune, după cum se vede și din cuprins:
- Venituri și cheltuieli lunare (cu subcapitole pentru fiecare lună)
- Total anual (un tabel de o pagină cu toate lunile, unde poți să îți calculezi totalulul pentru tot anul pentru venituri, cheltuieli și economii)
- Memento (o secțiune cu diverse chestii de ținut minte: Furnizori și detaliile lor de contact, Sănătate (detalii de contact pentru cei mai importanți doctori), Adrese și numere de telefon pentru diverși specialiști buni la casa omului (instalatori, electricieni etc))
Apoi începe în forță cu prima lună a anului: Ianuarie.
Cum eu am început să-mi țin evidența cheltuielilor de pe 1 februarie, o să vedeți structura lunii pe luna asta. Structura tabelelor e la fel pentru toate lunile anului.
Spre deosebire de structura pe care o am eu în agenda de tip bullet journaling, aici mi-a plăcut mult că are și o secțiune aparte pentru venituri. Mă ajută mult să-mi contorizez veniturile care variază.
La capitolul cheltuieli are următoarele categorii:
Veniturile/ Cheltuielile cu casa

Cheltuielile cu copiii / Alimente
La capitolul Alimente, eu includ tot bonul de la supermarket, deci acolo intră și detergenții pentru casă și produsele de îngrijire personală.
Pentru Alimente, agenda are mai multe pagini disponibile. La mine nu a fost nevoie de mai multe.

Transport / Servicii medicale
Aici am inclus și secțiunea Îngrijire personală. Am adaptat agenda după nevoile mele și te încurajez și pe tine să o faci.

Cheltuielile cu hainele/ Divertisment

Cheltuieli ocazionale
Aici am inclus eu ce subcategorii am avut nevoie: restaurant, cadouri, dezvoltare personală, blog și altele.

Total anual / Memento

Am inclus ce am avut la categoriile prestabilite, iar pentru restul categoriilor am improvizat. Efectiv am adăugat categoriile pe care nu le-am regăsit în agendă.
Fiecare categorie de cheltuieli are totalul său și poți calcula cheltuielile, la fel și fiecare pagină de venituri are totalul său. La sfârșitul, lunii ai un tabel unde poți face totalurile lunii pentru venituri, cheltuieli și economii.
Ce mi-a plăcut așa cum e și ce mi-ar fi plăcut să fie altfel?
Îmi place cum se simte agenda la mână și îmi place aerul vechi pe care-l are. Îmi face plăcere să scriu în ea. După o lună de folosire, aș zice că e de calitate. Am avut experiențe cu alte agende care s-au desfăcut destul de repede, dar asta pare că o să reziste în timp.
Mi-au plăcut compartimentele pentru venituri, pentru totalizarea anului și pentru datele importante pentru casă.
Mi-ar fi plăcut să aibă și o mică secțiune pentru planificarea cheltuielilor în avans, însă pentru că noi nu facem bugete granulate pentru fiecare categorie, mă mulțumește și așa. Noi acum previzionăm doar cheltuielile mari și importante și ne ținem de suma stabilită pentru economisire, nu ne stabilim bugete lunare pentru fiecare tip de cheltuială.
Ca idee, dacă ai nevoie de o secțiune pentru planificare bugete, poți să trasezi în agendă încă o coloană lângă coloana cu „Suma” și să pui acolo previzionările pentru toată categoria de cheltuieli. La final de lună, poți compara ce ai planificat și cu ce ai cheltuit efectiv.
Mi-ar fi plăcut și categoriile de cheltuieli să fie mai ușor de personalizat (adică să existe spațiu special lăsat liber, unde să îți poți scrie tu categoria dorită), dar, după cum ai văzut, am rezolvat-o și pe asta.
În general, îmi place mult ideea asta că pot să am toate veniturile și cheltuielile într-un loc, pe un an anume și voi rămâne doar la agenda Bugetul casei mele și voi renunța la notatul cheltuielilor în cea de tip bullet journaling.
Sunt conștientă de atuurile pe care le are o aplicație (că poți face un calcul automat al totalurilor și/sau poți face grafice etc), însă pentru mine avantajul pe care mi-l aduce scrisul pe foaie e mai mare și sunt bucuroasă că am descoperit instrumentul potrivit nevoii mele.

Câteva idei pentru a-ți crea o rutină plăcută de întâlnire cu banii
Evidența cheltuielilor poate să fie plăcută și cu introspecție!
Dacă ar fi să încheg câteva idei pentru a-ți crea o întâlnire drăguță cu banii tăi:
- Alege când vrei să ai întâlnirea asta și pune-o în calendar (dacă ești la început, îți recomand să notezi mai des)
- Creează o atmosferă plăcută: pune muzică bună, ia-ți o cafea/un ceai, o mică ciocolată, aprinde o lumânare
- Dă-ți suficient timp, ca să ai o întâlnire cu banii tăi pe îndelete
- Cheamă partenerul cu tine la întâlnire, dacă e cazul
- Invocă și partea emoțională a banilor și răspunde la câteva întrebări de introspecție ( Ce sunt banii pentru tine? Care e povestea pe care ți-o spui despre bani? Ce înseamnă pentru tine să ai suficienți bani? Ce înseamnă pentru tine independența financiară? Dacă banii ar fi o persoană, cum ar arăta relația ta cu ei?)
- Nu te judeca și nu te blama dacă nu-ți ies socotelile
- Continuă cu notatul cheltuielilor chiar daca ai scăpări sau nu te ții de structura pe care ți-ai propus-o.
Concluzie și o surpriză de final
Îți recomand cu drag agenda „Bugetul casei mele” dacă vrei să-ți ții socotelile cu banii pe hârtie și/ sau dacă vrei să intri în contact strâns cu banii tăi.
Editura Casa ne-a oferit și o reducere de 15% valabilă toată luna martie, cu codul de reducere: buget15. Reducerea e pentru tot coșul și se cumulează cu reducerile existente pe site, cu excepția pachetelor promoționale – acelea au deja reduceri foarte mari și nu se mai cumulează cu o altă promoție.
Deci reducerea totală pentru comunitatea noastră pentru agenda Bugetul casei mele e de aproape 25% față de prețul de bază de 29,9 Ron.
Dacă vrei să adăugi și alte cărți în coș, îți recomand să arunci un ochi la secțiunile Idei creative și Cărți pentru copii. Eu ador cărțile pentru copii de la editura Casa.
Că tot vine sărbătoarea de 8 martie, ia-o cadou pentru femeile dragi din viața ta!
Întrebare: Tu ce agende și ce structuri ai testat pentru evidența cheltuielilor? Te aștept în comentarii.
Mi-a plăcut articolul, Natalia! Mă bate gândul să o cumpăr și eu 🙂 la mine nu au funcționat niciodată aplicațiile de telefon pe care îți notezi cheltuielile, pur și simplu nu am disciplina necesară să notez acolo tot. Pe hârtie e altfel, drept dovada că nici aplicația Notes nu are un sfert din succesul agendei personale fizice. Îmbrățișări!
Hey, draga mea! Ce ma bucur sa te revad pe aici. Daca o comanzi, sa-mi spui cum ti se pare.