Cum să fac? Cum să le aleg? Care pleacă și care rămân? Sunt toate din cutia mare despre care am povestit aici. Asta înseamnă că mi-am luat deja rămas bun de la ele. Asta înseamnă că toate vor pleca într-o zi. Chiar și așa, acum trec cu mâna peste fiecare, inima îmi bate un pic mai tare și îmi este greu să accept că le zic Pa pentru totdeauna. Sunt cărți pe care le-am iubit, sunt cărți care m-au învățat, sunt cărți care au strâns praful pe raft. 🙂 Au făcut toate lucrurile astea în același timp, iar acum trebuie vreau să plece. Vreau să le aduc la schimbul de cărți.
Am ales cu sufletul. Am ales să fie din categorii diferite. Am ales dintre acelea care cred că nu sunt foarte renumite. Că dacă sunt renumite, înseamnă că toată lumea le-a citit și nu are sens să le aduc la un schimb de cărți.
Hai să vezi mai jos ce am ales pentru schimbul nostru cărți de sâmbătă, 27 octombrie:
Țara cu un singur gras de Adelin Petrișor
Cartea asta m-a adus cu picioarele pe pământ. Mi-a arătat că încă există lumi în care oamenii sunt spălați masiv pe creier și unde oamenii fac teatru zi de zi și doar din frică. Există lumi unde sute de mii de oameni sunt adunați în piață, în cinstea liderului. Și dacă acest lucru nu ți se pare wow, acei oameni trebuie să stea drepți acolo cu câte 5-6 ore înainte să apară liderul pe scenă. Copii, tineri, bătrâni. Nu contează. Lumea asta e Coreea de Nord. Unicul dezavantaj al cărții e că e mult prea scurtă.
În mintea lui Steve Jobs de Leander Kahney
Sincer acum, cine nu ar vrea să intre în mintea lui și să învețe tot ce se poate, ca mai apoi să dezvolte un mamut ca Apple? Bine, nu pot să zic că e atotcuprinzătoarea cartea, însă e bună. Povestește mult despre ce trăsături de caracter a avut acest om, ce l-a ajutat și ce nu l-a ajutat. Un lucru pe care l-am reținut clar – a fost un perfecționist desăvârșit.
Mă numesc roșu de Orhan Pamuk
De cartea asta m-am apucat prima oară acum vreo 5 ani, apoi am lăsat-o. Are un limbaj greu de înghițit. Sau poate nu am fost eu pregătită să o înghit. Însă am devorat-o anul trecut. M-a făcut să îmi imaginez cum ar fi să vorbească păsările sau câinii sau culorile. M-a făcut să intru în rolul lor și să realizez că lumea nu se rezumă la ceea ce văd eu. Lumea e mult mai fascinantă decât ceea ce vede ochiul meu de simplu om. Este o incursiune și în istoria picturii. E o carte renumită, însă ceva mă face să cred că încă nu au citit-o toți.
Extraordinarul Voiaj al unui Fakir care a rămas blocat într-un dulap de Romain Puertolas
E o carte ușoară, de râs, de citit în vacanțe, în cozi rapide sau…în toaletă. Merge citită chiar după Pamuk, pentru o relaxare totală a creierului. Este călătoria unui indian, către Europa, care vrea să își cumpere un dulap de la Ikea. Ajunge să călătorească prin mai multe țări, fix în acel dulap. Cele mai amuzante momente sunt cu polițiștii de frontieră care se descurcă și ei cum pot.
Împăratul Muștelor de William Golding
Cartea asta m-a impresionat mult. Este vorba despre o mână de copii care ajung pe o insulă pustie și care se descurcă să supraviețuiască așa cum pot. Mulți dintre ei dau dovadă de cruzime, alții dau dovadă de omenie, dar cel mai interesant pentru mine a fost să urmăresc relațiile dintre ei. Uneori par că nici nu sunt copii. Abia la final, Ralph, unul dintre cei mai importanți dintre ei, se lasă pradă unor hohote nestăvilite de plâns.
Despre frumusețea uitată a vieții de Andrei Pleșu
O carte care m-a făcut să conștientizez multe lucruri. Un exemplu ar fi legat de scris – scrisul te poate duce mai departe decât propriul gând, iar atunci când termini de scris ceva, e foarte posibil să capeți un sens nou și să te îndepărtezi de sensul pe care l-ai avut în minte de la început. Acum știu asta din experiența cu acest blog, însă atunci când am citit cartea (prin 2013) lucrul ăsta mi s-a părut wow. Mi-a plăcut mult stilul de scriere și faptul că am învățat din ea multe cuvinte noi. Citatele care mi-au plăcut sunt aici.
La umbra rodiului de Tariq Ali
O să iubești cartea asta dacă iubești poveștile din lumea arabă, dacă îți place mâncarea lor, dacă îți plac obiceiurile lor. Ok, exagerez, nu prea au cum să îți placă toate obiceiurile lor. Dar mâncarea…Eu simt și acum mirosul de carne cu sos de rodie din cartea asta și îmi lasă gura apă. Cartea e mai mult decât atât. Sunt două povești paralele – declinul unei familii puternice și declinul Granadei arabe. O recomand tare.
Gânduri finale
Toate cărțile astea, în afară de „Extraordinarul voiaj…”, m-au marcat într-un fel sau altul. „Extraordinarul voiaj…” m-a amuzat. „Împăratul Muștelor” am primit-o cadou de la soțul meu. Au fost parte din mine și din viața mea. Acum, însă, e timpul să le eliberez! Fac loc pentru alte cărți la fel de faine, pe care le aștept de la tine. 🙂
Ținând cont că foarte multă lume a rezonat cu ideea acestui eveniment (reach organic pe facebook de apr. 44000 de oameni, înscrieri pe lista de așteptare de vreo 25 de persoane), e foarte posibil să îl repetăm în viitorul apropiat. Ioana deja mă îndeamnă să începem pregătirile. :)) Dacă vrei să afli primul, abonează-te la blogul meu sau al Ioanei și ne auzim pe mail. Primul loc unde am anunțat despre eveniment a fost blogul (al Ioanei și al meu).
Până atunci, abia așteptăm să ne vedem sâmbătă, să petrecem, să ne cunoaștem și să revenim cu impresii, tot pe blog, normal. See you soon!
Sponsorizează și susțin acest eveniment: Biblioteca Ion Creangă, Decât o Revistă, SLooP, Atelierul de BoBo, Cireshel, Eisberg – Iubesc salatele, Atelierul de Limonada, SweetStore.ro și le foarte mulțumim!
Whoai ce faine sunt toate! 😀 Eu am citit o carte de Orhan Pamuk care m-a innebunit (dar asa si trebuia, doar era vorba despre o obsesie acolo), sunt curioasa daca si astalalta tot in acelasi stil o fi 😀
N-am mai citit altceva de el. Dar mi-a placut mult asta, este simpla si elaborata in acelasi timp.
Off cum am pierdut eu inscrierea la acest eveniment…cand zici ca stai prea mult pe social media descoperi ca nu e asa. Te rog multe surle si trambite la urmatorul. Presupun ca nici fizic nu mai este loc pentru participanti strict ca privitori. Have fun!!
Hey, Roxana, biblioteca e deschisa pentru oricine, dar sincera sa fiu noi suntem ingrijorate daca o sa incapem cu totii :). Promit ca data viitoare sa te trag de mana personal!
Multe mulțumiri ție și Ioanei pentru eveniment, abia îl aștept. Chiar dacă nu ți-am scris până acum, ești de ceva vreme în feed-ul meu și mă bucur că o să te și cunosc sâmbătă.
De cărți nu mai zic, deja am pus ochii pe vreo trei din lista ta, o să fie tare greu să aleg sâmbătă 😀
Multumesc mult ca mi-ai scris. Mi-ai facut ziua mai buna. 🙂 Ne vedem maine, da!