Am o confesiune de făcut. 🙂
De când a început pandemia, apetitul meu pentru citit a scăzut foarte mult. În 2019, anul de dinainte de pandemie, am citit doar cărți de non-ficțiune și am încercat să o țin tot așa și în pandemie.
Însă nu am reușit. Am început câteva cărți și le-am lăsat, pentru că îmi era foarte greu să mă concentrez.
Între timp, după ce a lăsat la o parte critica și comparațiile – uite cum alții citesc atâtea cărți pe lună! – m-am lăsat atrasă de podcasturi.

Dar nu de orice fel de podcasturi, ci de podcasturi care aduc blândețea în discuție.
Podcasturi care te invită să ai grijă de tine, să te critici mai puțin, care te ajută să normalizezi unele lucruri – în sensul că îți reamintesc constant că nu ești singura care trăiește cine știe ce emoție sau experiență.
Podcasturile astea au venit natural către mine și s-au pliat pe interesele mele de moment. E important să ne amintim că, dacă un podcast sau o carte nu ne place sau merge greu, putem să îl/o amânăm pentru mai târziu sau pentru…niciodată. Fără regrete!
Informația e putere doar atunci când avem nevoie de ea, nu oricând vine spre noi.
Simple on Purpose
Pe Shawna o urmăresc de câțiva ani și îmi este inspirație și în parcursul meu cu blogul. Pe scurt, ea se prezintă „life coach for moms who want to simplify their life”. În episoadele de podcast atinge subiecte legate de părințeală, minimalism, casă, mentalitate, schimbarea stilului de viață.
Ce-mi place mult e că episoadele sunt scurte (15-20 de minute), ea e o persoană foarte deschisă și are o voce blândă. Vorbește mult din experiența proprie și o completează frumos cu experiența de coach.
Câteva episoade cu care să începeți:
- How to love your home (when you wish it were different)
- Paying attention to how you feel (body and emotional awareness)
- Our relationship with stuff, and other decluttering questions
The Rebel Therapist
Podcastul acesta e pe teme legate de business și e destinat psihoterapeuților care vor să-și extindă serviciile (să creeze programe, cursuri online etc).
Eu nu sunt terapeut, desigur, dar aceste interviuri mă ajută foarte mult să fiu mai blândă cu mine în ceea ce ține de blog și lucru.
Povestesc despre cum să creezi și cum să crești un business fiind blând/ă cu tine și fără să renunți la valorile personale
Pentru că invitații au trecut printr-un proces profund de dezvoltare personală, discuțiile sunt la alt nivel, nu știu cum să zic. 🙂
Iubesc acest podcast! Îmi plac mult și întrebările pe care le pune gazda și rezumatul de la sfârșitul fiecărui episod.
Câteva episoade cu care să începeți:
- Deep Rest Huge Impact With Ebony Janice Moore
- Build A Joy Centered Team With Thea Monyeé
- Flip To Coaching With Dr. Lynyetta Willis
Where we should begin? with Esther Perel
De Esther Perel sper că a auzit toată lumea care citește acest blog. 🙂 Dacă nu, nu-i bai, dar vă recomand foarte tare și cărțile ei. Este o psihoterapeută belgiană, stabilită în SUA, expert în relațiile moderne. Asta așa, pe scurt. Este autor New York Times bestselling și are și TED-uri renumite, puteți să o căutați pe youtube.
Podcastul ăsta include discuții reale cu clienți reali veniți la ea pentru terapie de cuplu sau terapie de relații. Unele date personale sunt schimbate, pentru a asigura anonimatul, dar esența discuțiilor se păstrează.
Eu am ascultat tot sezonul 1 și m-a ajutat să înțeleg că unele probleme de cuplu sunt normale (în sensul că se întâmplă și în alte familii) și că acele provocări au, de obicei, o rezolvare. Nimic nu e definitiv.
Mi-a plăcut foarte mult!
Câteva episoade cu care să începeți:
My Body, My Podcast
Podcastul ăsta este exclusiv pe Audible. Dacă aveți cont pe Audible, podcastul este inclus gratuit.
Pentru mine temele ca Body Positivity, Body Neutrality sunt încă foarte noi și e primul podcast pe care-l ascult de acest fel. Deci nu prea am termen de comparație.
Însă ce-mi place mult e că e un podcast laic cumva. Mă ia încetișor și dezbate cu delicatețe perspectivele pe care le avem asupra corpurilor noastre, mai ales noi, femeile.
Gazda e actrița Elizabeth Banks, care înțeleg că a jucat în The Hunger Games și în alte filme importante. Scuzați-mi ignoranța, nu știu prea multe nici despre ea, nici despre filmele în care a jucat, deși pe unele se pare că le-am văzut. Eu l-am ales pentru tema adusă în discuție și pentru calitatea fiecărui episod.
La fiecare subiect aduce perspective de la diverși experți și dezbate subiectul cu eleganță, dar și cu sinceritate.
Câteva episoade cu care să începeți:
E un podcast nou și sunt doar 7 episoade până acum. Recomand să le luați în ordinea în care au apărut.
Start here with Mel Robbins
Nici Mel Robbins nu are nevoie de prea multă introducere. Coach, speaker, e faimoasă pentru cartea și metoda The 5 second rule și TED-ul How to Stop Screwing Yourself Over.
Seria asta tot e disponibilă doar pe Audible. Sunt 10 episoade și vi le recomand pe absolut toate, pentru că ia pe rând câte un capitol din viață și vine cu idei simple care să vă ajute să aduceți schimbarea pe acel plan.
Capitolele se numesc: Happiness, Friendship, Career, Toxic people, Loving relationships, Anxiety, Goals, Family, Emotional Eating, Financial Freedom.
Sunt episoade de până în 30 de min și includ „next steps” pe care să îi faceți pentru aceste capitole de viață. Concret, la obiect și eu rezonez foarte tare cu ideile propuse de ea.
Cu acest podcast, Mel Robbins dă zgomotul la o parte și aduce claritate și acțiune.
Câteva episoade cu care să începeți:
Vi le recomand pe toate, cum spuneam! Însă puteți să începeți cu:
- Goals
- Financial Freedom
- Toxic People
Sunt fără link-uri, pentru că acestea se pot vedea doar din contul Audible.
În caz că nu aveți cont pe Audible…
2 dintre podcasturile de mai sus sunt doar pe Audible. Îmi pare rău pentru cei care nu aveți deja cont și vin cu 2 propuneri.
În cazul în care credeți că acest abonament v-ar dezechilibra bugetul (aproape 15 dolari pe lună) sau nu vă este necesar pe termen lung:
- Puteți să vă faceți cont gratuit de trial de o lună și în acest timp să vă faceți timp să ascultați podcasturile recomandate. Aveți grijă să îl închideți după, dacă nu vreți să îl mai păstrați :).
- Să începeți cu materialele gratuite create de acești autori. Pentru Mel Robbins, găsiți pe canalul ei de youtube o mulțime de webinarii, prezentări, provocări pe aceleași teme.
- Să căutați materiale gratuite similare pe temele astea, dacă vă atrag temele.
Important: Pentru linkurile către pagina fiecărui podcast, apăsați pe titlul podcastului.
PS: Vestea bună e că, pe 15 septembrie 2021, lansez și eu METAMORFOZA, un podcast video, live, al cărui prim sezon are subiectul: confesiuni financiare cu oameni ca tine. Abia aștept să vă povestesc mai multe în curând.
0 Comentarii