„– Să știi că a fost cel mai sincer interviu al meu!” Așa mi-a spus Robert când mi-a trimis răspunsurile pentru interviul de mai jos.
Familist convins, fashionist, călător, blogger și mai nou, filantropist. Acestea sunt câteva dintre lucrurile care îl definesc pe Robert Diaconeasa aka daddycool.ro. Azi dau startul la secțiunea În spatele cortinei și voi începe cu un interviu chiar cu el, despre cum a gândit primul vlog caritabil din România – “Amintiri din copilarie”. Înainte să intrăm în povestea lui Robert, vreau să lămurim niște lucruri:
Ce e un vlog caritabil?
Robert face în fiecare lună 4 interviuri – vlog cu vedete. Practic, ia vedetele la întrebări despre copilăria lor. Postează câte un video în fiecare zi de luni, pe pagina lui de facebook. La sfârșit de lună se strâng 100.000 de vizualizări, iar sponsorul lunii donează 5.000 de euro către copii din medii defavorizate. Cum alege sponsorii, cum face vlogul propriu-zis, ce frici a avut când a lansat acest proiect – despre asta ne povestește chiar Robert, mai jos.
Putem să ajutăm și noi cu ceva?
Da, cu doar două click-uri putem să ajutăm niște copii să aibă o viață mai bună. Nu v-ați gândit că e așa simplu, așa-i? Dăm un click să vedem filmulețul, un click să dăm share, se adună cele 100.000 de vizualizări, iar sponsorul donează către cauza umanitară aleasă de Robert. Asociația Touched România a fost prima în vizor, pentru luna octombrie. Pentru luna noiembrie, banii se vor duce către Laurențiu Costinaș, un copil de 14 ani, care provine dintr-o familie monoparentală cu 8 copii. Este karatist și are planuri mari în legătură cu asta, chiar dacă familia lui o duce foarte greu. Sponsorul se schimbă și el, de la lună la lună. Philips Avent a donat banii în luna octombrie, iar Profi România este sponsorul lunii noiembrie. Inserez clipurile mai jos, puteți să ajutați cu cele 2 click-uri chiar acum.
Gata, acum vă îndemn să aruncați un ochi în spatele cortinei, să vedeți ce înseamnă, de fapt, să faci un vlog caritabil. Pe mine m-a impresionat!
Natalia: Cine ești, Robert, și de unde vine pasiunea ta să ajuți oamenii?
DaddyCool: Hey, Natalia! În primul rând, mulțumesc pentru acest interviu. În al doilea rând, îmi cer scuze pentru că am întârziat cu răspunsurile. Nu-mi caut scuze, dar am avut o perioadă foarte încărcată. Și nu s-a terminat. Uuuu, exciting! 😀 (nota mea: concluzia mea de aici, Robert e un om ocupat, ocupat să facă bine☺)
Natalia: Ce făceai în momentul când ți-a venit ideea proiectului “Amintiri din copilărie”?
DaddyCool: Cred că știi deja că sunt mega sincer, așa că voi răspunde franc: mă spălam pe dinți. ☺)
Spuneai într-un interviu Itsy Bitsy că ideea proiectului ți-a venit în primăvara 2017. La ce ai lucrat de atunci până acum (pentru acest proiect, evident)? Dă-mi detalii din spatele cortinei.
DaddyCool: Cu drag le dau pentru că vreau ca oamenii să știe că nu e deloc ușor. Dar e minunat să faci ce îți place și să lupți să transformi un vis în realitate. Bine, e și foarte obositor. But well, arta cere sacrificii. 😀
Da, într-adevăr, ideea mi-a venit în primăvară. La baie. Când mă spălam pe dinți. În ziua cu pricina, mi-a venit în mine gândul că vreau să ajut copiii din medii defavorizate. Dar nu voiam un proiect punctual, singular, cu doar o activare sau ceva de genul. Voiam ceva de lungă durată. Ceva care să mă reprezinte 100%. Ceva care să schimbe mentalități, în timp ce ajută copii. Ceva care să însumeze toată experiența mea profesională și de viață în același timp.
Așa s-a născut ideea PRIMULUI VLOG 100% CARITABIL. Doamne, am avut așa un sentiment frumos când mi-a venit ideea. Și, crede-mă, în maxim 4 zile filmasem deja primele patru episoade. Ăsta sunt eu. Mi-a venit ideea, am sunat la studio ca să rezerv spațiul, am vorbit pentru montaj, am sunat la PR pentru programarea interviurilor cu vedetele și le-am făcut. Greu, dar nu imposibil. Partea grea cu adevărat a urmat apoi. Am lăsat o agenție să se ocupe de proiect și să găsească sponsorii. Eu aveam deja ideea implementată, totul tras pentru primele două luni de proiect, o prezentare foarte cool făcută, ei aveau relațiile (teoretic), deci totul trebuia să meargă strună. Dar nu a fost așa.
Am pierdut 3 luni în zadar, apoi mi-am dat seama că nu funcționează așa. Că e proiectul meu, că acolo e sufletul meu și că eu trebuie să mă ocup, de fapt. Apoi am renunțat la colaborare și am preluat proiectul cu totul. Și am început să dau mailuri, să dau mailuri, să dau telefoane, să dau mailuri etc. Apoi am intrat în perioada de vară, când toți erau în concediu, așa că perioada potrivită pentru lansarea proiectului era în toamnă.
Între timp, a trebuit să mă ocup și de #picnicool, picnicul caritabil anual, să mă ocup și de blog, să mă ocup și de familie, să am și o viață etc. După cum îți poți imagina, e destul de solicitant. ☺)
Plus că trăiam cu stresul că trebuia să fac rost de bani pentru copii. Of, Natalia, dacă ți-ai putea imagina prin ce stări am trecut atunci când am reușit să strâng primii 10.000 de euro pentru copii, într-o singură zi. După câteva zile în care eram aproape în depresie pentru că nu îmi răspund companiile la mail. Sau că mai toți aveau reply cu „Out Of Office”. Haha. Abia aștept să scriu o carte despre asta. Râdeam, apoi plângeam de fericire, apoi râdeam din nou. Sunt foarte multe de povestit. Ideea e că eram unul singur, cu o idee imensă, cu zero cunoștințe în zona charity, dar cu mult curaj, încredere, frică și speranță în același timp. Și, ce crezi, mi-a ieșit! ☺
Natalia: Câtă lume este implicată în proiect?
DaddyCool: Totul a pornit de la mine. Apoi l-am sunat pe Ciprian Strugariu, fotograful. Omul care filmează clipurile. Apoi pe Silviu Smecal, de la Eight Media, prietenul meu. El s-a ocupat de montajul primelor 3 episoade.
Ei au fost primii care au zis „DA”, fără să stea pe gânduri. Deci, proiectul a pornit cu 3 oameni pe tot ce însemna creație, producție video, montaj. Plus Ana Novic, soția mea minunată, care m-a susținut din prima clipă.
Apoi s-au alăturat prietenii de la Caroli, care susțin costurile de producție ale proiectului. Proiectul acesta costă. E producție multă în spate, chiar dacă pare ceva simplu. Ciprian și Silviu s-au băgat fără bani, dar le-am promis că le voi răsplăti munca. Ceea ce s-a întâmplat. După o grămadă de timp, mi-au trebuit două minute că să conving echipa Caroli că acesta este un proiect care merită investiția. Așadar, m-am ținut de cuvânt față de prietenii mei, a căror muncă le-o super apreciez. Iar prietenilor de la Caroli le mega mulțumesc pentru încrederea pe care mi-o acordă. Înseamnă enorm pentru mine.
Natalia: Care a fost cel mai greu moment în relația cu sponsorii? Cum l-ai depășit?
DaddyCool: După cum probabil îți închipui, să-i găsesc. E în continuare greu, dar odată pornit mecanismul, lucrurile se mișcă și se leagă mult mai bine. E greu să convingi companii să îți pună la dispoziție mii de euro, fără să fii un ONG imens, ori o companie mare care are și un ONG pentru zona de CSR. Sunt un tip cu zero experiență în zona asta. Am un background solid din punct de vedere profesional, dar domeniul în care am intrat este foarte nou. Așadar, a fost și este o mega provocare, dar ce-ar fi viața fără provocări? ☺
Natalia: Care e mecanismul prin care sponsorii ajută? Ce au ei de câștigat dacă te susțin în derularea proiectului?
DaddyCool: Vezi tu, aici e provocarea și mai mare. Să găsesc companii al căror scop real este să ajute, nu doar să fie un exercițiu de imagine. Ori, dacă e un astfel de exercițiu, măcar să știu eu că merită efortul. Companiile donează 5000 de euro pentru copii, ori servicii care să echivaleze sau să depășească suma aceasta în produse. Depinde de fiecare caz în parte. Ce au de câștigat? Eu le promit că se vor simți excelent fiind parte dintr-un asemenea proiect. Că e pentru suflet, în primul rând. Da, le dau și niște cifre estimative, dar îi cucerește ideea și faptul că simt că e totul din suflet, în primul rând. E o provocare continua, dar văd deja cum merg lucrurile după doar 3 săptămâni de proiect și sunt super, super mulțumit. Mai avem de lucrat la capitolul implicare socială din partea oamenilor, dar la ce mailuri profesionale am primit, sunt din ce în ce mai sigur că am luat decizia perfectă cu acest proiect menit să schimbe vieți.
Natalia: Cum alegi vedetele pe care le inviți la interviu?
DaddyCool: În primul rând, sunt oameni pe care îi apreciez. Cu o parte dintre ei am și lucrat mulți ani la rând. Cu unele dintre ei sunt chiar prieten. Pe unii îi aleg după relevanță în ceea ce mă privește. De exemplu, nu aleg niciodată o vedetă super populară, dacă eu nu consider că avem ceva în comun. Sunt persoane publice pe care nu le-aș invita niciodată să mi se alăture pentru că, pur și simplu, suntem mult prea diferiți ca oameni. Nu vreau o persoană populară pentru bullshit-uri, dar cu esență zero. Prefer pe cineva mai puțin popular, dar mega onest și cu o direcție clară în zona de CSR.
Natalia: Ce vedete vor apărea în edițiile viitoare? Te-a refuzat cineva până acum?
DaddyCool: Nu, nu m-a refuzat nimeni. Încă. ☺) Eu nu cred că o va face cineva, dar chiar m-am întrebat de multe ori dacă o va face. Și care ar putea fi motivul? Adică, am întâlnit situații în care nu ne-am sincronizat cu programul, dar să îmi spună cineva un „NU” clar, nu s-a întâmplat. Și sper să nu se întâmple niciodată. ☺
Natalia: Care a fost cea mai mare frică a ta în legătură cu “Amintiri din copilărie” și ce ai făcut cu ea? ☺
DaddyCool: Că nu voi face rost de sponsori. Am înfruntat-o și am dat înainte cu curaj, așa cum am făcut mereu în viață. Încă de la 16 ani, de când lucrez și mă întrețin singur. ☺
Natalia: Spune-mi, te rog, 3 calități personale care crezi că te-au ajutat să dezvolți acest proiect.
DaddyCool: Îți voi spune 3 calități care m-au ajutat în viață, în general: creativitatea, curajul, sinceritatea.
Natalia: Ce îți place cel mai mult din toată munca pe care o faci pentru “Amintiri din Copilărie”? Dar cel mai puțin?
DaddyCool: Indiferent cât de greu este, îmi place fiecare etapă din acest proiect. Chiar nu e ușor și întâmpini tot felul de situații, dar finalitatea lui este răsplata cea mai mare. Faptul că pot să ajut copii e AMAZING.
Nu mi-a plăcut că am întârziat cu al treilea episod și a trebuit să îl postez a doua zi față de cea programată. Nu am putut posta luni, după 20:30, așa că am postat marți, la 06:00 AM, în timp ce eram în aeroport, înainte de un zbor spre Belgia. Dar, vezi tu, în loc să amân, am pus o postare în care am explicat faptul că un computer ne-a jucat feste, am postat a doua zi, înainte de zbor și aia a fost. Apoi m-am putut bucura cu fetele mele de o zi de vacanță, în liniște. ☺
Natalia: Scopul proiectului e să donezi 5000 Euro unor oameni defavorizați în fiecare lună. Mai presus de bani, ce mesaj vrei să transmiți cu “Amintiri din copilărie”?
DaddyCool: Scopul proiectului este să ajut, fie că e vorba de bani, servicii sau alte lucruri de care copiii au nevoie. Unde compania nu poate suplini nevoia, va dona bani. Unde poate suplini nevoia, își va pune experiența și serviciile la bătaie. În orice fel de caz, viața unor copii va fi schimbată în bine, în fiecare lună. ☺ Mesajul meu către oameni e foarte simplu: „Dacă eu mă pot strădui și îmi pot sacrifica din timpul alături de familia care mă susține ca să ajut copii, și pentru voi poate fi foarte simplu să ajutați. Ori vă rupeți câteva secunde din viață pentru proiectul meu, ori vă uitați în stânga și în dreapta ca să vedeți oameni nevoiași. Pe care îi puteți ajuta cu orice. Haideți să facem împreună lumea un loc mai bun!”
Natalia: Care e cel mai mare vis al tău legat de “Amintiri din copilărie”?
DaddyCool: Să ajungă un reper pe piața proiectelor charity din România. Să schimbe vieți în bine. Să schimbe mentalități. Să fie transformat într-un program national. Să fie dat ca exemplu în conferințe internaționale. Pentru că nu e simplu să faci asta, dar nici imposibil. Sunt un singur om, cu o mână de prieteni alături, fără agenție de PR în spate, fără bugete mari, dar cu dorință, determinare și sinceritate. Și cred că astea mă vor ajuta să ajung exact unde vreau. ☺
Natalia: Îți mulțumesc, Robert! Mi-ai dat aripi cu entuziasmul tău! Dintr-o dată, parcă pare mai simplu să te apuci de lucruri mărețe, așa cum e și proiectul tău. Sper să se implice cât mai mulți oameni, ca să construim împreună o lume mai bună!
Credit foto: Ciprian Strugariu
Frumos proiectul lui Robert si la fel si interviul tau! La cat mai multe share-uri caritabile!
Mulțumesc frumooos, Zen Family! :*
Multumesc, Valeria!
Mulțumesc mult! A fost o plăcere să răspund la întrebări! 🙂
Multumesc si eu, Robert! Eu am prins mai mult curaj cu raspunsurile tale! 🙂