Inclus: Dezbat ce înseamnă să fii zgârcit și te învăț cum să vezi economisirea cu ochi buni, renunțând la prejudecățile vechi.
Simțeam că trebuie să îmi tai din micile bucurii ale veții.
„O hăinuță la reduceri care îmi aduce bucurie pe loc. Hai că e doar una!”, așa îmi spuneam la fiecare 2 săptămâni.
Simțeam că așa mă răsplătesc și nu concepeam să renunț la aceste „bucurii”.
Simțeam că tai din mine. (Acum aș spune că o luam personal). Și atunci transformam verbul a economisi în ceva negativ, mi-era ușor să renunț la ceva negativ.
Mult timp am crezut că:
A economisi = A te zgârci
Îmi era ușor să spun:
Eu nu sunt o zgârcită.
Partea proastă e că…
Eram mai puțin bucuroasă decât sunt acum. Aveam schimbări de mood-uri, treceam de la o super fericire la un pas de depresie. Pentru că fericirea mea ținea de micile lucruri materiale, care, odată ce ajungeam acasă, nu îmi erau de ajuns.
Hai să trecem la teorie să vedem ce înseamnă să fii zgârcit.
Ce înseamnă să fii zgârcit?
Dacă dai o căutare în dex, a fi zgârcit e a face economii exagerate, evitând și cheltuielile de strictă necesitate, care strânge cu lăcomie banii, avar.
Acum că citesc definiția, îmi dau seama că nu am cunoscut un om cu adevărat zgârcit. Să vezi de ce zic asta.
Înainte să reușesc să depășesc prejudecata cu zgârcenia, pentru mine a fi zgârcit însemna a te limita la cheltuieli.
Atât.
Însă când mă gândesc acum la oamenii care se limitează la cheltuieli, îmi dau seama că realitatea lor e alta.
Pentru ei, a fi zgârcit e a-și asigura ziua de mâine. Pentru ei, a fi zgârcit e a strânge bani pentru un scop bine definit. Pentru ei, a fi zgârcit e o dovadă de putere.
Chiar dacă dintr-o parte pare că se limitează la cheltuielile de strictă necesitate, acum înțeleg că până și noțiunea asta poate să difere de la un om la altul.
Spre exemplu, pentru mine a merge la sală nu e o necesitate strictă (mai ales că pot să fac mișcare și acasă), însă alți oameni nu concep să renunțe la sală. Pentru ei e o cheltuială de strictă necesitate.
Până la urmă, e vorba despre a ne accepta unii pe alții așa diferiți cum suntem.
Nu la asta tindem în ultima vreme?
De ce e important să ne schimbăm perspectiva asupra economisirii
Atunci când reușești să depășești prejudecata A economisi = A fi zgârcit, reușești să înțelegi că alegerea e în mâinile tale.
Având toate informațiile, tu ai alegerea să faci ce vrei. Însă poți să faci o alegere bună doar dacă nu ești blocat în prejudecățile vechi, preluate de la alții.
Voi vorbi aici despre două categorii de oameni.
Există oameni care au suferit în copilărie de multe lipsuri și ajung să urască ideea de a economisi și o resping spunându-și că ei nu vor să (mai) suporte lipsuri.
Și există oameni care au suferit de aceleași lipsuri în copilărie și aleg să trăiască mai departe în lipsuri, chiar dacă o duc bine ca adulți, iar riscul să moară de foame e mult mai mic.
(Există și oameni care transmit mai departe un model sau altul fără să fi trăit o anume experiență, doar pentru că nu se opresc să își chestioneze prejudecățile. )
În ambele cazuri eu văd prejudecăți care pot să nu mai fie adevărate.
Ce e cu prejudecățile astea?
Multe dintre prejudecăți le preluăm de la părinți (pentru că supraviețuitea noastră ține de ei) și ne este mai ușor, când suntem copii, să acceptăm ce zic ei, în loc să mergem contra lor.
Altele le preluăm de la societate.
Ambele tipuri de prejudecăți sunt ok atâta timp cât încă sunt valabile pentru Acum.
De ex., unui copil care crește într-o famile foarte săracă poate să îi fie teamă că nu o să aibă ce mânca mâine și este normal să fie așa. Copilul crește, frica rămâne acolo și adultul-copil acționează în baza acestei frici: se limitează drastic cu banii.
Un lucru bun pe care ar putea să îl facă acest adult e să se oprească să vadă dacă frica lui are temei în realitatea de Acum. Sunt șanse să nu mai aibă problema meselor, dar frica de a nu avea ce mânca încă să îl domine.
În cazul meu, cum spuneam, am reușit să depășesc prejudecata că a economisi este egal cu a te zgârci. Sunt opusul exemplului de mai sus.
Și sunt bucuroasă că am reușit să fac asta pentru că m-a ajutat să devin conștientă în alegerile mele și să mi le asum.
Cum să vezi economisirea cu ochi buni
S-au schimbat multe lucruri în mine.
Căutarea de sine a dus la cunoaștere, cunoașterea a dus la și mai multă căutare, căutarea de sine m-a dus la economisire, economisirea m-a ajutat să-mi simplific viața și m-a ajutat să mă cunosc mai bine.
Cât am trecut prin aceste transformări, mi s-au schimbat și prioritățile.
Am descoperit ce îmi place să fac cel mai mult (să scriu și să fiu printre oameni), am descoperit că bucuria mea e în relații. Am (re)descoperit că natura, cu liniștea ei, mă încarcă. Am descoperit că pot să economisesc și că am puterea să aleg.
Am descoperit că totul ține de priorități.
Eu pot să aleg între a mă răsfăța pentru moment sau a mă răsfăța pe viitor (economisind pentru o călătorie).
Eu pot să aleg între a-mi cumpăra multe rochii mărunte sau a-mi cumpăra uneori rochii de calitate care să fie timeless și pe care să le pot purta oriunde.
Eu pot să aleg să mă duc la o nuntă din obligație sau să ies cu familia în parc la un picnic.
Eu pot să aleg să îmi dau copilul la o grădiniță privată (pentru că mor de frică de sistemul de stat) sau să îl dau la stat (și să fiu în continuare atentă la nevoile și semnele lui).
Eu pot să aleg să fac sport într-o sală sau să alerg pe marginea unui lac.
E vorba despre a ne lua viața în mâini și despre a ne asuma responsabilitatea zilelor de mâine și a acțiunilor noastre.
Dacă încă vezi economisirea ca pe o zgârcenie…
Poate e momentul să cauți bucurii simple și gratuite în viața ta:
- Construiește relații bune cu tine și cu ceilalți.
- Citește.
- Plimbă-te în natură și analizeaz-o.
- Desenează, gătește, whatever, conectează-te cu tine.
- Fă mișcare.
- Ocupă-te de un hobby (când ești liber de la serviciu).
- Analizează din ce vine fericirea ta pe termen lung.
Undeva prin toate aceste lucruri o să-ți găsești bucuria.
O să descoperi, probabil, că acea bucurie nu e legată de cantități enorme de bani.
Abia după aceea simplifică și alege să te concentrezi pe lucrurile care îți aduc bucurie. Abia după aceea setează-ți prioritățile și renunță la cheltuielile care nu îți aduc bucurie.
Eu am început să tai din cheltuieli și apoi am descoperit bucuriile simple, ție însă îți propun să cauți mai întâi bucuria simplă, pentru că e mai ușor să renunți la cheltuieli când ai inima plină.
Atunci când investești în lucrurile importante pentru tine și renunți la ce nu e important, faci o alegere, nu te zgârcești. Ești de acord?
Bonus: Te invit să citești și povestea asta emoționantă a celui mai zgârcit om din lume:
Abonează-te la newsletter-ul meu: Năravu-i totul! Îți voi trimite obiceiuri care o să te ajute să economisești și să trăiești conștient și vei primi, drept cadou, o listă de 50 de idei simple de economisire. Mulțumesc pentru încredere!
la o intalnire pe tema finante, am primit un exemplu fain despre diferenta intre zgarcit si cumpatat:
– un cumpatat isi va lua o noua pereche de incaltaminte cand prima se uzeaza, la reducere, si de calitate
– un zgarcit va purta singura preche de incaltamine pana e distrusa si va lua alta abia atunci, cea mai ieftina
Da…eu inclusiv pentru ultima categorie incerc sa am intelegere. Pentru ca de obicei, fiecare isi are motivul sau pentru un anume comportament. Nu reusesc sa fiu intotdeauna intelegatoare, dar reusesc mai mult fata de anii trecuti. 🙂
„Atunci când investești în lucrurile importante pentru tine și renunți la ce nu e important”
Acesta este unul dintre principiile de viata pe care daca il urmezi esti cu adevarat fericit.
Iar legat de „a merge la nunta din obligatie ” aici atingi un pic un alt aspect tabu, adica (dorinta de) validare/acceptare sociala.
Felicitari!
Andi