Nu știu exact de unde a apărut ideea și presiunea asta în mine și anume că bugetul e totul când vine vorba de etapa economisirii. Fără să fiu conștientă 100% de direcția asta, am început și eu vorbesc despre buget ca și cum ar fi singura cale.
O evidență a cheltuielilor îți aduce multă claritate la început, când abia intri în acest subiect. Să-ți vezi cifrele la față îți poate spune multe lucruri despre tine.
Îți spune cine ești, nu cine vrei să fii. De multe ori, e o crăpătură mare acolo. De aia, unele chestionare de personalitate dau atât de bine pe hârtie. Pentru că răspundem din cum vrem să fim, nu din cum suntem.
Însă am ajuns la concluzia că…
Bugetul nu-ți va rezolva toate problemele financiare. De ce?
Pentru că bugetul și cifrele sunt doar o mică parte din tot ceea ce înseamnă subiectul bani.
Un buget te ajută să-ți aduci claritate în momentele când o iei pe arătură sau în perioadele haotice. Poate fi ca un far după care să te ghidezi, dar nu produce schimbarea profundă în relația ta cu banii.
De ce? Pentru că te menține doar la suprafață. Bugetul este doar partea exterioară a aisbergului, doar ceea ce se vede înafară, pe hârtie.
Ce e dincolo de acele cifre? Acolo zace aurul. Ce însemnătate atribui tu fiecărei categorii din bugetul tău? Ce valori personale sunt în spatele fiecărei categorii? De ce alegi să dai bani anume acolo?
Cum te simți când dai banii pe distracții? Cum te simți când îi dai pentru casă? Cum te simți când ai cheltuit tot și nu ai economisit nimic? Cum te simți când îți spui să trăiești din plin fiecare zi, că doar o viață ai? Cum te simți când mai ai de trăit 10 zile din lună cu corsetul financiar strâns la maxim?
Cred că bugetul e un instrument foarte la îndemână pentru a începe. E simplu să scrii pe o hârtie ce vei face cu banii luna următoare.
Să te ții de ce ai scris nu mai e deloc simplu.
Pentru că bugetul pe care tocmai l-ai scris e făcut din multe cifre goale.
E ușor să începi de la buget și pentru că nu doare, mai ales când faci doar proiecții seci, fără emoție.
Și noi, oamenii, căutăm mereu calea ușoară, calea care doare cel mai puțin. Însă calea care doare cel mai puțin e și cea mai puțin eficientă pe termen lung.
Nu știu exact de unde vine supărarea mea pe buget.
Cred că sunt supărată că am ales, până acum, să promovez și eu doar calea aparent ușoară.
Și eu iubesc profunzimile. Le-am iubit dintotdeauna.
Dă-mi motivele adevărate pentru care fugi de subiectul bani, nu-mi da superficialități.
Sunt conștientă, în același timp, că motivele adevărate vin în timp, cu explorare.
Motivele adevărate pentru care fugi cu putere către / dinspre bani apar atunci când dai jos straturile de ceapă, unul câte unul.
Acum că am spulberat aura bugetului, ce punem înapoi?
Te invit să pui grijă de tine.
Pune un obicei care să te ajute să te simți conectată tu la tine. Pune un obicei care să te ajute să te vezi tu pe tine (în primul rând).
Înconjoară-te de oameni care te văd, te apreciază, se bucură de tine.
Pune-ți întrebări despre cine ești acum și despre cine vrei să fii. Pune-ți întrebări despre valorile tale, întrebări despre ce vrea sufletul tău pe termen scurt și pe termen lung.
Pune grijă și pentru varianta ta din viitor. Pune sentimentul de Îmi pasă de mine.
Din ce am lucrat eu 1:1 cu câteva femei faine, am observat un lucru care a ieșit la suprafață.
Oamenii care sunt în dezordine la capitolul bani, în esență nu au grijă de sine.
Nu cred că merită să aibă grijă de sine, uneori nu știu cum să aibă grijă de sine, alteori așteaptă ca alții să aibă grijă de ei, observ acum mai multe motive pentru care se întâmplă asta. Dar legătura cred că merită să fie explorată.
Când ai grijă de tine autentic, cu toată dragostea și de toate părțile din tine, ai motivația să amâni recompensele imediate (ca fuga la shopping) și să te vezi pe de-a întregu.
Concluzie
Cât am scris, mi-am dat seama că bugetul mai are o calitate pe care eu o apreciez. Te ajută să intri în contact lună de lună cu tine și cu banii tăi. Ăsta e un merit de necontestat.
Cele mai multe cheltuieli nefondate, inutile, le facem când suntem deconectați de la banii noștri și de la subiect în sine.
Însă bugetul nu e singura cale. Există multe căi de a ajunge tu la tine și la o relație sănătoasă cu banii. Și asta e ceea ce contează cu adevărat.
Pingback: Cum sa-ti explorezi relatia cu banii, dincolo de buget și de cifre • Natalia Dabija
[…] Aici e: De ce un buget nu-ți va rezolva complet problema banilor (și cum să te duci în profunzime) […]