Acest articol este susținut de platforma de educație financiară Banometru. Vin cu câteva recomandări pentru femeia eroină care le face pe toate și care are grijă și de finanțe. La sfârșit, îți povestesc cum poți să beneficiezi gratuit de serviciile de coaching oferite de Banometru. Ca să îți fie mai ușor sa-ti aduci echilibrul in finante în aceste vremuri incerte!
***
Ești femeie, ești mamă, ești angajată sau antreprenoare, ești răspunzătoare și pentru casă, pentru masă, pentru copii în unele cazuri, pentru vacanțe. Încerci să jonglezi cu toate. Și pe termen lung, și pe termen mediu, și pe termen scurt.
Acum e și acest război atât de aproape de granițele noastre.
Ai vrea poate să le lași pe toate și să fugi în lume.
Sau, dimpotrivă, ai vrea să fugi să ajuți refugiații.
Poate că ai vrea să poți să te lași în brațele cuiva care să te susțină și care să-ți preia din povara fizică și emoțională.
Ai vrea poate să oprești lumea în loc și să cobori la prima stație. Orice ar însemna asta pentru tine.
De-a lungul timpului, de când scriu public, am avut șansa să intru în contact cu multe femei faine.
Așa am observat cum multe femei sunt eroinele familiilor proprii.

Cred că am preluat ideea asta transmisă din generație în generație că femeia e stâlpul emoțional și de organizare al familiei. Poate știi și vorba aia care circulă printre familiile cu copii: Dacă mama e bine, toată familia e bine.
De când intru în contact cu multe povești financiare, am observat încă un lucru interesant: deși în multe familii bărbații sunt stâlpul financiar, femeile sunt cele care se ocupă majoritar de bugetul casei.
Ce mâncăm și ce cheltuieli avem cu mâncarea, ce haine cumpărărăm, la ce școli/grădinițe dăm copiii (acolo unde e cazul), ce cadouri luăm, cum amenajăm casa, ce electrocasnice cumpărăm – lucrurile astea sunt de multe ori în responsabilitatea femeii.
Așa că m-am gândit, împreună cu prietenii mei de la Banometru, să venim cu un mini-ghid care să te ajute să-ți aduci echilibrul în finanțe și în viață în perioade incerte.
Acum, dar și pentru termen lung.
Voi merge în continuare pe 3 planuri: mentalitate potrivită pentru vremuri incerte + optimizare cheltuieli + creșterea și stabilizarea veniturilor.
Un combo pe care nu vrei să-l ratezi! 🙂
Mentalitatea cea de toate zilele
Cum am mai spus și în alte articole, mentalitatea e o parte importantă în ceea ce înseamnă răspunsul nostru la lumea exterioară.
Mentalitatea e un set de preconcepții, noțiuni, perspective pe care le avem despre noi, despre viață, cât și despre lucrurile care se întâmplă în jurul nostru.
Parte din aceste noțiuni și preconcepții le avem de când suntem mici, parte din ele le căpătăm pe parcurs în urma unor experiențe de viață. Unele ne ajută să ne adaptăm, altele devin în timp nesănătoase, pentru că ne limitează și nu se mai potrivesc cu noua realitate.
Dacă e să ne uităm la ceea ce se întâmplă în Ucraina, putem observa cum fiecare dintre noi are o anumită perspectivă.
Fiecare vede realitatea prin propriile lentile și filtre.
La fel a fost și în pandemie. Au fost oameni care s-au mobilizat enorm și au crescut în perioada asta. Și au fost oameni care s-au simțit puși la pământ. Au fost oameni care au fost între.
Ce a fost diferit de la om la om? Au contat desigur și circumstanțele fiecăruia, dar a contat foarte mult și răspunsul la stres și felul în care se uită fiecare la acele circumstanțe, deci mentalitatea.
Uite care sunt perspectivele importante la nivel de mentalitate pentru a-ți readuce echilibrul în această perioadă:
#1. Întoarce-te la valorile tale și ancorează-te cu ajutorul lor.
Asta e ceea ce poate să te ajute să rămâi stabilă. Lumea se schimbă. Valorile tale se schimbă doar dacă alegi tu.
#2. Învață să tolerezi ambiguitatea și imperfecțiunea. Lumea a fost mereu incertă și ambiguă. Cred că noi, înainte de pandemie și înainte de conflictul din Ucraina, am ajuns să fim prea fragili și prea atașați de ideea de certitudine. Viața e incertă în multe feluri dintotdeauna. Învață să accepți că nu poți schimba asta.
#3. Uită-te la situație de la înălțimea unui avion. Ne pierdem repede cumpătul când lăsăm creierul să se concentreze doar pe un detaliu. Integrează tot ce simți, cunoști, știi și vezi situația de sus. Ce se schimbă? Ce observi nou?
#4. Trăiește în aici și acum.

#5. În momentele limpezi, observă realitatea fără să o judeci și fără să o etichetezi. Observă realitatea. Ce vezi acum în mediul tău înconjurător? Ce auzi? Ce este un fapt în sine și ce este o percepție din tot ce se întâmplă în jurul tău?
#6. Îmbrățișează ce vine către tine (pozitiv sau negativ), renunță la rezistență. Ce înseamnă “să îmbrățișezi” aici? Să nu te opui. E o idee care mi-a rămas din cartea “Puterea prezentului” de Eckhart Tolle:
Spune întotdeauna „da” la momentul prezent. Ce ar putea fi mai inutil, mai nebun, decât să creezi o rezistență interioară la ceea ce este deja? Ce ar putea fi mai nebun decât să se te opui vieții în sine, care este acum și întotdeauna acum? Înconjoară-te de ceea ce este. Spune „da” la viață – și vei vedea modul în care viața dintr-o dată începe să lucreze pentru tine, mai degrabă decât împotriva ta.
#7. Concentrează-te pe ceea ce poți controla. Întrebarea “Ce e în controlul meu acum?” e de o mie de puncte!
După ce ai explorat pe zona de mentalitate, hai să mergem în zona cheltuielilor, să vedem ce cheltuieli poți optimiza, ca să-ți găsești echilibrul financiar pentru acum și pentru mai târziu.
Optimizează cheltuielile
#1. Taie cât poți de mult din cheltuielile fixe.
Cheltuielile fixe sunt cheltuielile cu:
- cu casa (chirie sau rată),
- facturi,
- asigurări,
- abonamente,
- grădiniță/școală
În cazul meu, cele mai mari reușite le-am avut din lucrul cu aceste cheltuieli. Când am făcut schimbări aici, schimbările au fost de durată.
În unele familii aceste cheltuieli ajung și până la 80% din toate cheltuielile. Optimizând aici, îți vei ușura mult povara financiară.
Ce poți face concret?
- Negociază chiria dacă te afectează mult cursul euro-ron
- Plătește la timp ratele și nu le aduna
- Fă un inventar al abonamentelor și vezi ce nu mai folosești sau la ce poți să renunți
- Negociază facturi și/sau schimbă operatorul acolo unde se poate
- Fă inventarul grădinițelor și școlilor de stat și vezi dacă poți să faci această schimbare. Există preconcepția că grădinițele de stat se închid mai devreme decât e stabilit, dar în București, cel puțin, lucrul ăsta nu se adeverește.
#2. Optimizează cheltuielile variabile și anume cheltuielile cu:
- Mâncarea
- Transport
- Cheltuieli medicale
- Hainele
- Educația informală
- Cadouri
- Evenimente
Pentru aceste cheltuieli aș spune 3 reguli mari:
- Planifică tot ce se poate planifica și stai măcar o perioadă în acele limite planificate
- Redu cheltuielile neesențiale (cadouri extra, evenimente, haine peste haine, cursuri pe care se pune praful, opționale pentru copii)
- Pune bani deoparte acum (chiar și câte 100 ron) pentru perioadele incerte
- Vezi și bugetele în format excel oferite de Banometru, te vor ajuta cu planificarea

Ce poți face concret?
Pentru mâncare:
- Gătește mai mult acasă
- Fă meniu săptămânal
- Mergi mai rar la magazin (1 dată pe săptămână ar trebui să fie suficient)
- Gestionează-ți emoțiile și evită să bagi bani în stocuri mult peste nevoile tale
- Transformă ieșitul la restaurant într-un eveniment special și tratează-l ca atare
Pentru cheltuielile cu sănătatea:
- Caută abonamente mai ieftine
- Caută medici de familie de încredere și construiește relații pe termen lung
- Cumpără medicamente generice (nu de branduri mari)
- Pune accent pe prevenție (mișcare, mai multe legume și fructe, control de rutină)
Pentru cheltuielile cu transportul:
- Planifică mai bine drumurile în oraș și combină mai multe sarcini pentru același drum
- Dacă contextul îți permite, folosește mai mult transportul public
- Dacă contextul îți permite, mută-te mai aproape de serviciu, școală, grădiniță
Când citești rândurile astea e posibil să ți se strângă frica în spate sau să ți se pară că sunt atâtea lucruri la care trebuie să renunți. Însă poți să decizi să face aceste schimbări doar pentru o perioadă.
Și ia-le pas cu pas.
E posibil ca ceea ce se întâmplă în Ucraina să afecteze economia mondială și, după părerea mea umilă, efectele se vor resimți în cel mult câteva luni. Unele familii deja au început să le resimtă.
Adoptă mentalitatea “e doar o perioadă” și fă schimbările necesare. Ca să-ți fie mai ușor mai târziu.
Acum că ai avut grijă de cheltuieli să trecem la partea de venituri.
Stabilizează-ți veniturile ca sa-ti aduci echilibru in finante
Veniturile sunt un pilon important în tot ceea ce ține de educația financiară. E mult mai ușor să economisești și să-ți găsești echilibrul financiar, când pilonul ăsta e puternic.
Observ în jurul meu (și poate sunt într-o bulă, nu zic) cum tot mai multe femei vor să-și deschidă o afacere pe cont propriu. Vor să crească profesional. Vor să se afirme. Vor să-și suplimenteze veniturile. Vor să investească.
Asta mă bucură enorm.
Pentru că și eu sunt pe drumul ăsta deja de 3 ani și jumătate, în același timp, am +10 ani de muncă într-o companie, m-am gândit să vin cu câteva idei care să te ajute și pe partea de venituri.
#1. Cea mai de preț:
Lucrează cu tine, cu limitările tale, cu ideea ta de “merit”, pentru a avea curajul să ceri/negociezi cât ai tu nevoie să fie salariul și/sau tariful tău pe oră.
Sunt conștientă că nu toată lumea are privilegiul de a-și negocia salariul, dar, din experiența mea ca angajat, aș zice că niciodată nu e prea devreme sau prea târziu să întrebi de un salariu mai mare.
Ce observ, în schimb, e că de multe ori ne facem scenarii în cap și că, din cauza asta, nici nu îndrăznim să scoatem o vorbă.
Pe scurt, ieși din capul tău și negociază-ți salariul. Chiar nu riști nimic.

#2. Asigură-te că ai mai multe surse de venituri, mai ales dacă te bate gândul să pleci dintr-un job anume. Nu zic să nu mai sari cu parașuta (dacă asta e ceea ce îți dorești), dar te îndemn ca înainte de a sări din avionul confortabil, să-ți țeși mai multe plase de siguranță.
Idei de surse suplimentare de venituri: – fă meditații pentru ceva la ce te pricepi, – monetizează o pasiune printre prieteni și cunoștințe (dulciuri, gătit etc)
#3. Adu valoare în compania în care ești, în rolul în care ești. Adu acel plus de valoare, implică-te, fii proactivă chiar și atunci când crezi că nu ai ce câștiga sau chiar și atunci când știi că nu te vede nimeni. Proactivitatea îți poate aduce și stabilitate în compania în care lucrezi. Iar stabilitatea contează mult în vremurile astea.
- Citește de la Banometru: Abilități care te ajută să câștigi mai mulți bani
#4. Extinde-ți cercul de oameni cu care comunici zilnic, săptămânal, lunar. Asta e ceea ce am învățat și eu de la oameni mai deștepți și e ceea ce fac de o perioadă încoace. Recunosc că eu am fost foarte închistată când vine vorba de networking, dar am început să fac pași către lume, a început lumea să vină către mine și de vreo 2 ani viața mea se simte mult mai plină și mai ușoară
Acest cerc de oameni îți poate fi de foarte mare ajutor atunci când ai nevoie să te extinzi în alte arii profesionale. În cazul meu, când m-am hotărât să-mi diversific veniturile, am făcut o listă de oameni care pot să mă ajute în direcția nouă și le-am dat un mesaj. Atât de simplu.
Concluzie
Asigură-te că oglinzile și filtrele (pe care le avem cu toții) prin care privești realitatea sunt sănătoase și apoi treci la următorii pași.
Optimizează cheltuielile și menține veniturile stabile și diversificate. În același timp, ieși din cochilia ta și du-te către mai mulți oameni faini.
Tu ești femeia care le poate face pe toate! Știu că poți și știi și tu că poți. În același timp, nu trebuie să le faci pe toate singură. 🙂
E ok și sănătos să ceri ajutor atunci când ai nevoie.
Dacă structura de mai sus nu e suficientă (și cu siguranță nu e, pentru că ghidarea personalizată e la alt nivel), te invit să te înscrii pentru coaching-ul financiar oferit gratuit de către Banometru.
Îți recomand Banometru pentru că…
Primul motiv e foarte simplu: îmi place de ei! 😀 Am intrat în contact cu câteva persoane de la Banometru și experiența mea ca ascultător și colaborator a fost foarte faină.
Îmi plac mult sfaturile lui Corneliu Ionescu pe care l-am auzit prima oară într-un podcast Mind Architect. Corneliu e și el coach în cadrul Banometru și a format, din ce înțeleg, întreaga echipă de coachi.
Un alt motiv e că au rezultate concrete:
- 89% dintre beneficiarii Banometru planifică și țin evidența cheltuielilor după ce termină programele oferite pe platformă
- 79% dintre beneficiarii Banometru ajung să aibă venituri mai mari decât cheltuielile
- 76% dintre benebiciari își fac un fond de urgență
Cea mai mare reușită, din punctul meu de vedere, e că beneficiarii Banometru ies din program cu o atitudine nouă:
Aceștia dau dovadă de mai multă încredere, claritate, adaptabilitate și proactivitate.
Dintre toate serviciile Banometru, îți recomand coachingul financiar gratuit pentru că e un proces dedicat doar ție și care poate fi contractat pentru până la 4 ședințe.

Poți să vorbești direct cu un specialist pe finanțe, online, la telefon sau față în față. Și astfel vei trece de la planuri la acțiune.
Promisiunea Banometru e că:
- Poți solicita 1-4 ședințe de coaching financiar, toate gratuite
- Ei răspund cererii tale în maximum 72 de ore lucrătoare
- Au prioritate persoanele care se află în situații financiare dificile.
Când te hotărăști, intră direct aici pentru coachingul financiar gratuit Banometru și fă-ți o programare.
Apoi scrie-mi și spune-mi cum e pentru tine acest proces. Te îmbrățișez tare!
0 Comentarii