De când cu războiul din Ucraina, am tot dat peste materiale care invită la raționalizare, adică să fim raționali și să nu ne ascultăm emoțiile.
Deși înțeleg de unde vin aceste îndemnuri (cu toată lumea care a fugit să cumpere ulei și benzină, cu toată lumea care se întreabă ce mai face acum cu investițiile) și deși e adevărat că uneori ne ajută să raționalizăm, vreau să vin cu perspectiva mea asupra emoțiilor, raționalizării și a banilor.
O perspectivă care nu se bazează pe o ierarhie între părțile astea (ce e mai bun: raționalizarea sau emoțiile), ci pe integrarea tuturor părților, pentru a lua cele mai bune decizii.
Să o luăm cu începutul.
Emoțiile pe care le simțim fiecare dintre noi în situație de criză sunt perfect normale. Așa cum le simțim fiecare. Eu simt neputință și furie, tu simți tristețe, altul simte toate aceste emoții împreună + frică. Pe lângă asta, fiecare simte emoții care nu sunt legate de ceea ce se întâmplă în Ucraina (poate bucurie, speranță, rușine, vinovăție etc).
Toate emoțiile pe care le simțim acum (și întotdeauna) sunt ok și sunt acceptabile.
Nici măcar nu le-aș da etichete. Emoțiile sunt așa cum sunt. Și e ok să le simțim. Ba mai mult, ne ajută să le simțim atunci când vin.
De multe ori, problema vine tocmai de aici – noi avem tendința să etichetăm emoțiile într-un anumit fel (bune, nebune, potrivite, nepotrivite, pozitive, negative etc) și abia de acolo începe tăvălugul.
Pentru că atunci începem să amplificăm ceea ce simțim.
Etichetând emoțiile, le dăm amploare, creștem povestea din capul nostru și astfel o emoție de bucurie brusc se poate transforma în rușine (că poate crezi că nu e potrivit să simți bucurie acum când alți oameni se chinuie – asta e eticheta), iar rușinea e dureroasă, îți poate afecta deciziile, te poate paraliza, iei decizii cu gândul la cum să nu deranjezi pe alții, nu la cum să faci o alegere bună pentru tine etc.
Un alt lucru care cred că e important e că a simți emoțiile și a fi o “fire emoțională” nu e deloc un lucru rău. Nu e nici bun. 🙂 Nu ne ajută deloc etichetele.
Totuși, percepția mea e că a fi emoțional este etichetat cu a fi slab, a fi împrăștiat, a fi haotic și că doar un om care raționalizează poate lua o decizie bună.
Din toată munca mea cu mine (pe plan personal și în cuplu), din școala de coaching și cărțile de psihologie pe care le-am citit, am ajuns la concluzia că deciziile bune vin abia atunci când integrăm toate părțile din noi. Altfel spus, când aducem împreună cele 3 super puteri ale noastre: Minte – Suflet – Corp.
În coaching am învățat să numesc cele 3 părți în termeni și mai concreți: Minte – Inimă – Stomac (pentru că o parte dintre emoții și stări vin din inimă și altele se simt, de obicei, în stomac).
Concret, mi-am dat seama recent că eu am idolatrizat o perioadă mintea rațională a soțului meu. Mi se părea foarte tare cum poate să se detașeze de emoții și să acționeze în momente cheie. Eu eram la polul opus – primul lucru care-mi venea era să plâng și să mă vaiet (să mă întreb de ce mi se întâmplă asta, să caut un sens etc).
În timp, am învățat și eu de la el cum să raționalizez și să pun pe hold emoțiile.
Dar surpriza știi care a fost?
Că deciziile noastre (de cuplu) nu mai țineau deloc cont de inimă, ci doar de materialul mental (gânduri, proiecții etc). Am ajuns uneori la concluzia că ce am decis nu a fost neapărat o decizie bună, pentru că nu rezista testul timpului.
În timp, inima tânjea să fie auzită și ea.
Câteva lucruri importante în legătură cu deciziile pe care le avem de luat în legătură cu banii
Revenind la ce am vrut să transmit inițial, cred că sunt câteva lucruri importante apropo de emoțiile din perioada asta și de deciziile pe care le avem de luat în legătură cu banii:
#1. Este ok să simți ce simți, așa cum vine.
#2. Nu eticheta emoțiile, pentru că etichetele sunt cele care pornesc tăvălugul și care duc la amplificarea emoțiilor.
#3. Simte emoțiile atunci când vin (sau programează un timp special pentru ele) și stai un pic cu ele să le vezi. E terifiant uneori să faci asta, dar e terifiant pentru că punem acolo prea multe gânduri și proiecții. Ai încredere (pur și simplu, fără gânduri) că corpul tău va simți doar atât cât poate simți pentru moment. Va simți cât ai tu nevoie să simți, nu mai mult.
#4. Adu în prim plan toate părțile din tine: Minte – Suflet – Corp. O poți face prin întrebări simple: Mintea mea ce vrea acum? Inima mea ce vrea acum? În stomac ce simt acum? În restul corpului ce simt? Uneori e posibil să apară o contradicție între aceste 3 părți, încearcă să vezi atunci cele 3 părți detașat, ca un observator, de sus, de la înălțimea unui avion. Deci pe toate 3, nu doar pe una. Ce vezi ca observator? De ce mai ai nevoie pentru a integra și a mulțumi toate cele 3 părți? Aici și coaching-ul îți poate fi de mare ajutor. I am here, dacă ai nevoie!
#5. Pe lângă părțile din tine, observă un pic și vocile din capul tău care nu sunt ale tale.
#6. Ajută foarte mult să scoți acest proces din capul tău. Scrie la liber mai întâi și apoi fă listuțe pe un caiet cu ce vrea fiecare parte din tine și abia apoi observă cu detașare care e direcția bună. Când duci acest proces doar mental (și mai ales fără să vorbești cu nimeni), e foarte posibil ca una dintre părțile tale să o suprime pe alta/celelalte. Când iei decizii doar din una dintre părți (fie rațional, fie emoțional, fie din stomac unde e posibil să simți frică), atunci e posibil să iei o decizie pe care îți va fi greu să o duci pe termen lung.
#7. Nu uita că e perfect uman să greșești. Și e perfect normal să te răzgândești. Uneori ne simțim atât de blocați în fața unei decizii, pentru că punem presiune pe noi pentru a lua cea mai bună decizie ever. E perfect uman să o dai în bară. Dacă se întâmplă asta, ia-o de la capăt cu decizia nouă și te asigur că experiența de până acum își va spune cuvântul.
Ca o concluzie
Decizia bună pe termen lung e decizia prin care mulțumești toate părțile din tine și, pe cât posibil, toate nevoile tale (și de acum, și pe termen lung). Când toate părțile din tine sunt ascultate și băgate în seamă, și tu vei fi împlinit/ă și aliniat/ă cu tine însuți.
Deci, da, haideți să nu mai facem ierarhii între părțile din noi, ci să aducem integrarea în viața noastră. Haideți să ținem cont de tot ceea ce înseamnă să fii om.
Din 2022, sunt Coach și te ajut să-ți aduci claritate, aliniere și decizii mai bune pe plan personal. Subiecte cu care am lucrat până acum: credințe limitative, cheltuieli pe fond emoțional, independență financiară, organizare financiară, organizarea timpului și la nivel personal, creșterea veniturilor, grija de sine. Dă-mi un mesaj pe contact@nataliadabija.ro și hai să ne cunoaștem!
0 Comentarii