Acest interviu face parte din seria de interviuri Banii în cuplu. E e o serie de interviuri cu voi, oamenii din comunitate, despre cum vă gestionații banii în cuplu, cât de des vorbiți despre bani, cine cheltuie mai mult și cum economisiți împreună sau separat. M-aș bucura să vedem cât mai multe experiențe, așa că dacă vrei să răspunzi la aceste întrebări, dă-mi un email la adresa: contact@nataliadabija.ro. Mulțumesc!
Astăzi vorbim cu Victoria care ne povestește cum își organizează vacanțe mai lungi vara și de ce își permite acest lucru. Enjoy!
Intro de la Victoria despre cum se organizează în familie
Eu sunt omul agendelor si a listelor. Am un caiet pentru liste și o listă cu idei de liste.
Activitățile prioritare le scriem pe white board-ul de pe peretele din fața dormitorului. In momentul scrierii, avem expuse 2 tipuri de activități: ce țin de mentinerea unui mod de viață sănătos și lucruri de făcut pentru noua membra a familiei.
Faptul că scriu ideile, planurile, lucrurile de făcut in agenda si pe white board mă ajuta să le scot din cap și să-mi relaxez creierul – nu mă mai gândesc la ele, nu-mi este teamă că voi uita ceva.
Pentru evidența cheltuielilor – foi de calcul de la google pentru buget. Impreună cu soțul, notăm într-un excel toate cheltuielile și veniturile lunare, iar la final de lună le analizăm. Nu avem venituri mari si economisim destul de mult, pentru că niciodată nu facem cumpărături impulsive, cumpărăm doar strictul necesar, nu mâncăm în oras, etc.
Faptul că economisim ne permite sa calatorim destul de des. Apropiații chiar se întreabă cum de reusim să mergem mereu în locuri noi si să ne facem mini-vacante lunare, avand veniturile pe care le avem. Secretul e in prioritizare si gestionarea bugetului. Noi n-o să dăm câteva sute de lei pentru o seară în oras, în schimb dacă apare un concert Rammstein într-o țară apropiată, dăm cateva sute de euro pentru bilet (pentru că e ocazie unică, e un concert la care, într-adevar, ne dorim să ajungem și care se va lasa cu amintiri pe viață).
Cum vă gestionați banii (împreună sau separat)?
Împreună. Avem carduri separate, însă la început de lună scoatem o sumă de bani cash care să ne ajungă pentru câteva săptămâni. Nu facem plăți cu cardul decât pentru rezervări și bilete.
Cine câștigă mai mult dintre voi?
În prezent eu câștig mai mult. Soțul a lăsat munca înainte de nașterea copilului, ca să ne fie alături, apoi eu am găsit un job mai bun și a rămas el acasă cu bebeul care astăzi are 8 luni.
Cum plătiți facturile? Din ce bani și cine le plătește?
Facturile le plătim din salariul meu. Le achită soțul întrucât eu nu am timp să ajung la poștă. Plătim facturile online doar când suntem în afara țării. Un drum la poștă ne scutește de comisioanele online și mai interacționăm cu lumea.
Cum depășiți momentele când aveți neînțelegeri din cauza banilor?
Neînțelegeri din cauza banilor avem destul de rar. Vorbim despre ce ne deranjează și trecem peste.
Economisiți împreună sau separat?
Fiecare are economii pe cardul său, dar le considerăm comune. N-am vrut să ne complicăm cu deschiderea unui cont comun.
Cât de des vorbiți despre bani în cuplu?
Vorbim permanent despre bani. Planificăm bugetul lunar, facem totaluri la sfârșit de lună, analizăm cheltuielile. Ne-am pus și obiective pe termen lung, la ce venituri vrem să ajungem și prin ce mijloace.
Cum luați decizii în legătură cu achizițiile mari?
Deciziile le luăm împreună. Recent ne-am cumpărat casă la țară (fără credit), ca să mai evadăm din mediul toxic urban. Am planificat și am ales totul împreună. Avem mare noroc că viziunile noastre asupra banilor, modului de viață și viitorului coincid.
Cine dintre voi are tendința să facă cumpărături compulsive?
Niciunul dintre noi nu mai face cumpărături compulsive. Odată ce am devenit o familie, am făcut un copil și ne-am mai cumpărat și casă, am devenit foarte disciplinați pe plan financiar. Facem doar cumpărături necesare. Devenim mai libertini doar atunci când e vorba de călătorii și concerte la care vrem neapărat să ajungem.
Cine dintre voi își face cele mai multe griji legate de bani?
Cred că ambii în egală măsură, dar nu ne stresăm prea mult.
Ce ai schimba în felul în care vă gestionați banii?
Cred că nimic. Sunt destul de mulțumită de modul în care ne gestionăm banii.
Cum te simți când el cheltuie mai mult decât tine?
Acest lucru se întâmplă foarte rar. Sunt foarte ok pentru că stiu că își cumpără lucruri de care are nevoie și, până la urmă, e normal să se bucure de banii pentru care a muncit.
Cum te simți când tu cheltui mai mult?
Exact la fel pentru că, aproape întotdeauna, cheltui bani pe lucruri necesare.
Aveți venituri suplimentare? Cum le gestionați?
Avem 2 depozite care ne aduc dobânzi lunare destul de decente. În următoarele luni am vrea să cumpărăm și un apartament pe care să-l dăm în chirie. De obicei pe perioada verii nu lucrăm niciunul – în 2018 am plecat într-o vacanță foarte lungă, în 2019 a venit pe lume cea mică și am stat în jurul ei, iar pentru 2020 avem iarăși planificată o vacanță de 1 lună după care am vrea să ne ocupăm de casă și grădină. (nota ND: interviul a fost scris înainte de pandemie). Cu un astfel de „grafic”, ne schimbăm joburile destul de des, iar veniturile suplimentare și economiile ne oferă această șansă de a petrece câteva luni pe an așa cum vrem noi.
Economisiți pentru viitor?
Absolut. Pentru siguranță, dar și pentru libertate.
În ce investiți banii economisiți și ce instrumente folosiți?
După cum vă spuneam mai sus, am băgat o parte din bani în depozite cu dobânzi bunicele, iar în timpul apropiat vrem să mergem pe imobiliare. Am experiență de câțiva ani în administrarea apartamentelor date în chirie. În următorii 3 ani aș vrea să cumpăr și câteva titluri de stat.
Din ce visați să trăiți la pensie? (Știu că e departe pensia, ia-l ca pe un exercițiu de imaginație)
Din profitul unei afaceri pe care sperăm să reușim s-o punem pe picioare în următorii 10 ani.
Mulțumesc tare mult, Victoria!
PS: Dacă ai citit acest articol și vrei să afli mai multe despre cum să îți gestionezi banii în cuplu, îți recomand și:
- ebook-ul meu destinat cuplurilor despre cum să faci un buget de familie: Budget Date Night
- acest interviu cu Alex despre cum țin ei în familie evidența cheltuielilor și a veniturilor
- și pe acesta cu Andreea
Cover photo by Artem Beliaikin from Pexels
Interesant stil de viata, diferit de standardul „joburi 9-5 si vacanta 1 luna pe an in total”. Doua aspecte mi-au atras atentia in mod deosebit: veniturile nu sunt mari, ei sunt foarte tineri, si totusi au realizat atatea (economii, casa la tara, investitie imobiliara planificata). Stiu ca rata de economisire e mai importanta decat nivelul venitului, dar e foarte relativa treaba cu venituri „mari” sau „mici”, mi-ar fi placut sa vad o suma aproximativa, stiu ca e un subiect sensibil, dar ne-ar ajuta sa punem lucrurile in perspectiva. Un alt detaliu, depozite cu dobanzi decente – dobanzile si la ron si la valuta sunt foarte scazute in ultimii ani deci personal nu le-as numi decente si nu ma atrag deloc. Altfel felicitari pentru disciplina/focus si mult succes in ceea ce si-au propus!
Salutare Anca, am o altă serie de articole (mică, încă, dar sper să o cresc) care e cu sume: https://nataliadabija.ro/bugetul-familiei-3-pe-ce-si-cheltuie-banii-o-familie-din-bucuresti-cum-ii-investeste/
Nu sunt aceeași oameni desigur, dar poate te ajută să îți faci o idee.