Inclus: Cum să organizezi o petrecere cu buget redus și să te bucuri alături de copii.
Disclaimer: Acest articol include link-uri afiliate, ceea ce înseamnă că, dacă tu cumperi ceva și pornesti de la ele, eu voi primi un mic comision, fără ca pe tine să te coste ceva în plus. Mulțumesc!
Cât au fost copiii noștri mici, am petrecut fiecare zi de naștere în deplasare. Organizam o mică ieșire la munte, uneori luam bunicii cu noi, comandam un tort și asta ne era petrecerea. Pentru copii era fain că petreceam mult timp împreună, pentru noi era fain că aveam parte de o ieșire la aer și liniște.
Anul trecut, când l-am întrebat pe Tudor (băiețelul nostru mare) ce să facem de ziua lui la 4 ani – să mergem la munte sau să facem petrecere, răspunsul lui a fost:
Mergem la munte!
Pînă la 4 ani nu l-am întrebat, am decis noi pentru el și a fost bine.
Anul ăsta, la 5 ani, l-am întrebat la fel și răspunsul a fost:
Petrecere!
Petrecere it is. A fost prima noastră petrecere de copii și am hotărât să o organizez în stilul meu clasic, cu multă bucurie și buget redus.
Sunt câteva aspecte de luat în calcul când vrei să organizezi o petrecere (indiferent că e cu buget redus sau nu): tema petrecerii, locația, invitații, mâncarea, distracțiile, decorațiunile și o să le iau pe rând.
Tema petrecerii
Petrecerile tematice sunt potrivite pentru copii, pentru că ei își iubesc personajele preferate și doar ideea de a se costuma în acel personaj îi bucură foarte tare.
Există o mie și una de teme pentru petrecere. De la vechiul „De-a pirații” până la cel mai recent desen animat (care o fi acela?).
Tudor iubește mașinile din Cars și eroii. Dintre mașini și eroi, a ales să facem o petrecere cu eroi și mai exact Eroi în pijama. Am ales împreună desenul ăsta, pentru că pe lista de invitați au fost 3 fetițe și am vrut să se regăsească și ele în personaje. Am dat un google rapid pe net să văd ce materiale găsesc pentru tema asta, părea că se găsesc ușor și atunci am fixat-o.
Lista de invitați
Cu cât mai puțini invitați ai, cu atât ieși mai ieftin, se știe.
Câteva idei de a reduce numărul de invitați:
- nu invita din vinovăție sau datorie,
- nu invita oameni care nu vă plac,
- stabilește un număr fix de invitați cu copilul (am văzut că au tendința să se răzgândească și uneori poate fi prea târziu).
Noi am mers pe mâna lui Tudor și a fost ușor să menținem o listă scurtă, pentru că nu are atât de mulți prieteni.
Plus la asta am invitat doar copiii, fără părinți. Părinților le-am spus că pot veni și ei în caz că odraslele nu vor să rămână singure, însă atenția noastră va fi îndreptată către copii.
Cum ne-a ajutat tehnica asta: În primul rând, au scăzut mult costurile cu mâncarea și băutura, apoi costurile cu animatorul (pentru că am putut să fiu eu un fel de animator) și ne-a simplificat ziua – ne-am concentrat doar pe cei 8 copii.
Invitațiile propriu zise
Pentru o petrecere cu buged redus, invitațiile se pot face de mână (printate sau online).
Noi am făcut invitația în Canva, am descărcat (gratuit) imagini cu cei 3 eroi în pijama de pe un site , le-am aranjat în pagină împreună cu Tudor et voila:
Am creat un grup pe whatsapp cu mamele copiilor și am trimis invitația online. Aș fi putut să o printez, dar nu am avut timp să mă văd cu fiecare părinte în parte și am renunțat la idee. Ulterior am ținut legătura cu mamele pe acel grup înainte de petrecere, dar și în timpul ei când le-am trimis poze și update-uri despre copii. Tot pe grup am făcut și un wishlist pentru cadouri la sugestia lui Tudor și toate cadourile au fost pe placul lui.
Idei de invitații gratuite (pe care le poți scoate la print) găsești aici:
17 Free Birthday Invitation Design
Locația pentru petrecere
Cea mai ieftină locație este, ai ghicit, casa ta proprie și dragă.
Alte idei de locații gratuite sau ieftine: petreceri în parc, la iarbă verde (picnic în parcul Mogoșoaia – se poate face și grătar acolo), petrecere în curtea unor prieteni, petrecere la o gelaterie (fără meniu sofisticat).
În cazul nostru, pentru că am redus numărul de invitați (neinvitând părinții), a fost simplu să ținem petrecerea acasă.
Cu o seară înainte am amenajat casa cu decorațiunile fabricate de noi. Povestesc mai jos ce decorațiuni am folosit.
Normal, după ce s-a terminat petreceream avut mult de strâns și de aranjat, dar a fost comod, pentru că nu eram pe drumuri, ci la noi acasă și am strâns când am avut chef.
Mâncarea pentru petrecere
Cu mâncarea sunt 2 opțiuni. Fie faci tu totul în casă, fie comanzi pizza sau mâncare gătită.
Eu am ales prima variantă, pentru că a fost și mama la mine și am avut ajutor.
Am făcut un bufet cu fructe, legume, sandwichuri, plăcinte, chifteluțe, cartofi dulci, sucuri naturale și tort. Am făcut meniul cu o săptămână înainte și am ales preparate pe care să le pot face cu o zi înainte. Chifteluțele și plăcintele le-am făcut cu o zi înainte, ingredientele pentru sandwichuri doar le-am pregătit, iar în dimineața petrecerii le-am asamblat.
Am făcut cam multă mâncare și marea surpriză a fost că nu prea s-a mâncat. Ca să mă asigur că nu o să plece acasă flămânzi, am făcut și niște paste pe care le-au devorat. Nici nu știu de ce mă mir!
Tortul l-am cumpărat pentru că am vrut să fie în tema petrecerii, dar la anul poate mă îndur să îl fac și decorez eu. Acel cumpărat nu m-a impresionat la gust, însă copiilor le-a plăcut.
Decorațiunile
La capitolul decorațiuni te îndemn să apelezi la tutoriale de genul DIY. La o simplă căutare pe google după tema aleasă o să găsești tot felul de tutoriale (și simple și sofisticate). Eu m-am bazat cel mai mult pe acest articol scris de o mamă autentică. 😉
Cu tema prestabilită în cap, am răsfoit netul după tot felul de idei de decorațiuni. Am pus o ghirlandă de baloane, una de stegulețe colorate (cu albastru, roșu și verde), am făcut un afiș cu turnul, orașul și școala celor 3 eroi.
Am cumpărat tacâmuri, farfurii, pahare pe tema petrecerii de aici. Se pot cumpăra și de aici. Am pus câte un afiș mic și în ferestre și asta a fost tot. Pentru copii am scos la print măști și brățări de erou și niște afișe mici pe care le-am folosit pentru poze.
Distracțiile
Partea cea mai importantă am lăsat-o la urmă. Locația, distracțiile și tortul consumă cei mai mulți bani la o petrecere de copii, mai ales când mergi pe calea bătătorită și apelezi la un animator pentru copii.
În loc să inviți un animator, poți să organizezi jocuri de echipe (pe familii), vânătoare de comori, jocuri de societate, competiție de gătit. Sau poți să faci ca noi.
La noi, eu am fost animatorul copiilor. Pe măsură ce copiii au sosit, i-am îndemnat să își pună măștile de eroi, să mănânce fructe și să se joace între ei. Unii au colorat pe foi cu eroi în pijama, alții s-au jucat cu magneții lui Tudor (similari cu aceștia, numai că „plini”).
Apoi ne-am jucat:
- De-a v-ați ascunselea (eu și cei 8 copii) în casă
- Afară în curte în nisip, trambulină sau de-a bebelușii care plâng în jurul casei (joc inventat de ei)
- Să prindem coada lui Șopi – un afiș cu șopi, unul dintre cei 3 eroi în pijama, o coadă tăiată, am pus afișul pe perete, i-am legat pe copii la ochi, unul câte unul și i-au pus coada lui Șopi la indicațiile celorlalți
- Încă o rundă de-a v-ați ascunselea
- Explozia bombelor – am improvizat niște bombe surpriză, am umflat baloane (cu bomboane în ele, am scris cu markerul că sunt bombe și i-am invitat să spargă câte o bombă. S-au distrat foarte tare.
Alte idei de distracții și jocuri aproape gratuite găsiți aici și aici.
Gânduri finale
Știi de ce recomand petrecerea cu buget redus?
Pentru că o astfel de petrecere poate să îți aducă multă bucurie. Într-adevăr, pregătirile au durat mult, am avut de lucru și după petrecere, însă am fost foarte bucuroasă când m-am jucat cu acei copii. Am eliminat tot ceea ce nu îmi aduce bucurie (de exemplu să încerc să mă împart în două, între copii și părinți), listele lungi, am planificat bine partea cu mâncarea și mi-a plăcut mult. Judecând după entuziasmul copiilor, sunt sigură că le-a plăcut și lor!
În total am cheltuit în jur de 400 de ron (nu am pus în calcul toată mâncarea pe care am făcut-o în plus și doar tortul a făcut vreo 180 ron).
După petrecere am fost la Decathlon doar cu el și i-am luat prima bicicletă. <3 A fost o zi de naștere plină și frumoasă!
În câteva cuvinte, rețeta unei petreceri faine pentru copii (cu buget redus) este așa:
Acasă + invitați pe sufletul copilului + temă pe gustul copilului + Google pentru informare + DIY + multă implicare din partea noastră, ca părinți + alegeri simple + cadouri faine = petrecere memorabilă!
Abonează-te la newsletter-ul meu săptămânal. Îți voi trimite obiceiuri care o să te ajute să economisești și să trăiești conștient. Mulțumesc pentru încredere!
Noi le facem numai acasă. Nu am văzut niciodată rostul banilor cheltuiți la locurile de joacă, unde mâncarea lasă de dorit oricum. Dar nici nu se adună mulți copilași pe la zilele lor de naștere. Anul acesta Albert și-a exprimat dorința să își serbeze ziua de naștere în avans cu colegii de la grădiniță. Salvez articolul tău pentru inspirație. Ce să vezi? Animatorul voi fi chiar eu.
Ma bucur mult sa citesc mesajul tau, Denisa :). Si ma bucur ca poate sa iti fie inspiratie. Cu drag!
Pingback: Rutinele familiei - de ce sunt importante și cum te ajută să atingi viața mult visată (Descarcă materialul) • Natalia Dabija
[…] Petreceri tematice de ziua copiilor (am început anul trecut cu prima petrecere pentru copilul mare, acum deja o planificăm pe a doua, apoi probabil va urma prima petrecere a copilului mic (deși nu face 1 an, nu!) […]