Economisim Împreună e o serie de interviuri cu voi, cititorii blogului, ca să învățăm unii de la alții și să ne încurajăm să economisim regulat și pe termen lung. Economisim Împreună e primul pas care sper să ne apropie. Din când în când, voi invita și oameni care îmi plac, ca să vă inspire, sper eu, și pe voi. Dacă vreți și voi să împărtășiți care e experiența voastră cu banii, dați-mi un mail la adresa de la Contact și vă trimit întrebările. Mulțumesc!
Interviul de azi e cu Oana de la Păpădiile Ruxandrei. Oana face parte din grupul nostru de facebook și m-a atras prin maturitatea comentariilor ei pe grup. M-am regăsit în întregime în acest răspuns primit de la Oana: „Economisirea m-a ajutat să mă bucur mai mult de lucrurile simple, să mă cunosc, să-mi prețuiesc timpul. Să trăiesc cu intenție, să mă las mai puțin influențată de standardele societății și mai mult de propriile dorințe.”
Oana, economisești? De când? Care e evoluția economiilor tale?
Oana: Am început să economisesc în urmă cu vreo 5 ani, la început inconstant, apoi cu din ce în ce mai multă determinare și consecvență.
Care a fost momentul zero? Ce te-a făcut să vrei să economisești?
Oana: La început am avut obiective mai mici, vacanțe, participarea la diverse evenimente ale apropiaților, apoi nuntă, o locuință.
Ce te motivează să economisești acum?
Oana: De obicei, îmi stabilesc obiective clare, încerc să mă ghidez după criterii cât mai specifice. Fondul de urgență mi se pare a fi indispensabil oricărei persoane, pentru că trebuie să luăm în calcul, pe cât posibil, și situațiile mai puțin fericite: pierderea locului de muncă, îmbolnăviri.
Cum estimezi dacă ești pe drumul cel bun?
Oana: La final de lună fac o evaluare a cheltuielilor, observ dacă au existat derapaje și unde este loc de îmbunătățiri. Și am mereu în vedere care este obiectivul curent.
Care sunt momentele când bugetul ți se dă peste cap? Cum treci peste ele?
Oana: Sunt momentele în care apar cheltuieli „neprevăzute”: evenimente în familie, sărbători, reparații, taxe, impozite etc. Lucruri care nu întră în categoria cheltuielilor curente, dar care se repetă anual. Pentru acestea am alcătuit un calendar (idee preluată tot de pe un site), pe care am grijă să-l consult când estimez bugetul lunii.
Ai negociat vreodată o mărire salarială? Cum ai făcut-o?
Oana: Nu m-am confruntat cu această situație până în prezent.
Aveți, ca familie, vreo sursă alternativă de venituri, să zicem, din hobby-uri sau alte activități? Dacă da, care anume?
Oana: Momentan nu avem surse alternative de venituri, dar pe viitor nu excludem această posibilitate. Aș putea să monetizez o pasiune mai veche (bijuteriile handmade) sau să urmez cursuri pentru unele mai noi (design de interior, machiaj). Mă interesează și categoria surselor de venit pasive (imobiliare, alte investiții).
Care e cel mai bun sfat de educație financiară pe care l-ai primit vreodată?
Oana: Țin minte că în copilărie am auzit pe cineva spunând: „Suntem prea săraci să cumpărăm lucruri proaste”. L-am luat ca pe un sfat pentru viitor.
Alte două idei citite în ultimii ani îmi sunt de ajutor: faptul că nu plătim cu bani, ci cu timp din viața noastră și că, de fiecare dată când cumpărăm ceva inutil, furăm de la noi.
Vorbeșți cu cineva deschis despre banii tăi și ai familiei tale? (În afară de partener) Îți vine greu să o faci?
Oana: Eu sunt deschisă în discuțiile despre bani, mă pasionează domeniul educației financiare și sunt dornică să împărtășesc și să aflu informații, care mi-ar putea fi de folos. Observ, totuși, reticența celor din jurul meu. Cred că așa am fost educați, să nu vorbim deschis despre lucruri care ne-ar putea face să fim vulnerabili.
Ce ar trebui să le povestim copiilor despre bani și despre a economisi?
Oana: I-aș povești principii simple de economisire, l-aș îndemna să-și aleagă un singur obiect când mergem la cumpărături. Pentru un copil mai mare, că e de preferat să strângă bani pentru ceva ce își dorește decât să facă împrumuturi bancare cu dobânzi mari. Așa poate învață lecția perseverenței, a amânării recompensei. Că banii nu trebuie considerați un scop, ci un mijloc. Creșterea veniturilor este importantă, dar inutilă dacă nu este însoțită și de economisire. Inflația stilului de viață este o realitate de care trebuie să ținem cont, dacă vrem să ne simțim mulțumiți cu ce avem.
Îmi spuneai, la un moment dat, că ești o fire organizată. Cum te ajută felul ăsta al tău de a fi în procesul de economisire?
Oana: Am obiective clare după care mă ghidez și bugete stabilite lunar pentru cheltuielile fixe (rate, facturi, transport), variabile (cumpărături), „neprevazutele” menționate mai sus, un fond de urgență, în cazul în care apare vreo defecțiune. Dacă vreau să mă încadrez într-un anumit buget, prefer să folosesc bani cash, iar pentru veniturile de pe card folosesc, cu succes, homebank-ul. Am acces oricând la raportul tranzacțiilor.
Ce distracții sau hobby-uri gratuite ai?
Oana: Îmi plac plimbările, fie că e vorba de vreun parc fain sau străduțele mai puțin explorate ale orașului, filmele pe care le poți vedea acasă cu un castron cu popcorn în brațe, concertele, expozițiile gratuite. Citesc mult, bloguri, cărți împrumutate de la bookster/prieteni, încerc rețete noi, am grijă de plantuțele mele. Eu și soțul meu facem o echipa bună când vine vorba de mici proiecte diy, obiecte decorative și utile pentru casă.
Odată ce te apuci constant să economisești, unele obiceiuri ți se schimbă. Tu ai obiceiuri noi de când economiseșți? (obiceiuri care țin de casă, de mersul la cumpărături, care te ajută să economisești)
Oana: Provocarea anului 2016 a fost să cumpăr strictul necesar în ceea ce privea plăcerile personale(haine, cosmetice, cărți, etc). Am reușit să duc la bun sfârșit ce mi-am propus și așa am și scăpat de diverse obiceiuri care îmi afectau bugetul: cumpărăturile la ofertă, cu lucruri frumoase, dar nu musai și utile, m-am concentrat mai bine asupra acelor lucruri care chiar îmi aduc bucurie.
Am renunțat la multe dintre obiectele pe care le păstrăm din raționamente emoționale, dar care nu făceau altceva decât să încarce spațiul în care locuim.
Uneori reușesc să alcătuiesc și un meniu săptămânal și să cumpăr strictul necesar pentru a-l completa. Am redus mult și risipa de mâncare, dar mereu e loc de mai bine. Încerc să merg la cumpărături cu stomacul plin și cu lista pregătită. 🙂
Per total, economisirea m-a ajutat să mă bucur mai mult de lucrurile simple, să mă cunosc, să-mi prețuiesc timpul. Să trăiesc cu intenție, să mă las mai puțin influențată de standardele societății și mai mult de propriile dorințe.
Ce faci cu banii pe care îi economisești?
Oana: Completez fondul de urgență, fac rambursări anticipate la creditul ipotecar, economisesc pentru vacanțe, proiecte pentru casă. Pe viitor, am în vedere și alte investiții (un fond de pensii, cursuri, etc).
De unde înveți despre finanțe personale? Poți să îmi recomanzi o carte bună pentru începători?
Oana: Urmăresc multe bloguri românești (economisim.info, științabanilor.ro, viatafaradatorii.ro), dar și câteva străine (frugalwoods.com, andreadekker.com), canale de youtube (The financial diet), grupuri de facebook (Organizează. Economisește. Trăiește!, Educație financiară aplicată!). „Cel mai bogat om din Babilon” e una din cărțile foarte utile pentru începători.
Mulțumesc frumos, Oana! Ne vedem pe grup!
Photo preview by Nine Köpfer on Unsplash
Abonează-te și tu la Năravu-i totul! – newsletterul meu bilunar, cu obiceiuri care o să te ajute să economisești și să trăiești conștient. Vei primi, drept cadou, o listă de 50 de activități gratuite pe care să le faci iarna asta. Mulțumesc pentru încredere!
0 Comentarii