Atenție-atenție! Cred că e prima oară când folosesc acest cuvânt pe blog.
– Care cuvânt?
– Minimalism.
Sunt mai multe motive, dar cel mai important e că eu i-am dat minimalismului un fel de aură. Apreciez foarte mult oamenii care duc un stil de viață minimalist. Mi se pare super tare să reușești să păstrezi în casa și în viața ta doar lucrurile importante. E un proces care îți ia timp și energie ca să ajungi acolo, dar și să menții. (Pentru că tentațiile sunt mari!)
Un alt motiv e că încă nu ne-am descotorosit de tot ce e inutil. Mai avem de lucru.
Dacă ar fi după perfecționista din mine, aș folosi acest cuvânt doar după ce casa mea ar arăta ca pe Instagram.
Ca aici:
Sau aici:
Sau aici:
Însă fac un scurtcircuit și ignor de data asta predispoziția “Be perfect!” și îți voi povesti ce beneficii am simțit eu până acum, chiar dacă a mea casă nu e decât așa:

Ce beneficii și bucurii îmi aduce minimalismul
#1. Mă ajută să îmi simplific mult deciziile. În loc să am 30 de tricouri din care să aleg, eu am doar 12 în total (chiar le-am numărat). În loc să am 10 perechi de pantofi cu toc, eu am doar una (și, fie vorba între noi, cred că aș putea să renunț și la acea pereche).
Având puține opțiuni, dar bune, mi-e foarte ușor să aleg. Ca bonus aici vine și faptul că îmi eliberez mintea și pot să acord atenție altor decizii. Pentru un om care se blochează ușor în decizii (pentru că vreau să fie cea mai bună, normal!), a avea mai puține opțiuni este eliberator.
#2. Mi-e mai ușor să fac curat în casă. Cum am mai povestit pe grupul nostru de facebook, eu nu acord prioritate curățeniei din casă. O facem când putem și cel mai des putem abia când casa mai are un pic și devine un lipici de-a întregul. Însă simt deja diferența de la cum e să faci curat într-o cameră încărcată și cum e într-o cameră aproape goală. Dormitoarele noastre sunt simple și le întreținem foarte ușor.
#3. Îmi dă o stare de liniște și relaxare. Camerele în care am reușit să aduc minimalismul sunt oaza mea de relaxare. Iubesc să stau în dormitorul nostru care are doar culori pale, nu are obiecte mici peste tot, mă relaxez imediat ce intru acolo, mai ales că în camera de zi e des haos (că acolo se desfășoară copiii). Dormitorul e locul unde mă simt aproape ca în burta mamei, fără pete perturbatoare.
#4. Mă ajută să salvez timp prețios. Întreținerea unei case îngropate în lucruri îți ia foarte mult timp. Întreținerea unei vieți cu agendă încărcată e la fel, mâncătoare de timp. Mai am de lucru la simplificarea vieții – vreau să se simtă ușoară și frumoasă, cu ritm molcom de stat acasă, fără agendă. Cea mai mare provocare e orașul în care stăm – Bucureștiul nu e deloc slowdown friendly, dar asta nu mă împiedică să ne echilibram realitatea. Alegem să stăm mai des pe-acasă (rămân doar școala și grădinița, care încă sunt o bătaie mare de cap), alegem să nu avem agendă în weekenduri.
#5. Minimalismul mă ajută să mă concentrez pe ce e important. Noi, oamenii, suntem niște ființe atotputernice așa. Când ne punem în minte un lucru, nu ne lăsăm până nu-l obținem.
E chiar un fel de laudă asta, cum că am fi de neoprit.
Adevărul e că putem să le facem pe toate, dar nu e necesar. Ca oameni moderni suntem inteligenți, avem resurse și informații la îndemână cât să ne ajungă pentru 10 vieți, însă ne îndepărtăm tot mai mult de esență.
Pentru ce fac acel tot? Ce vreau să obțin cu ceea ce fac? Unde vreau să ajung? Dacă eu vreau o viață liniștită și fără zbateri, nu e oare contraintuitiv să mă spetesc pentru acea viață?
Probabil știi și tu povestea pescarului care a refuzat propunerea de a pescui mai mult și de a agonisi avere doar ca să aibă la bătrânețe timp să se bucure de liniște și mare. Pentru că el făcea deja asta!
#6. Minimalismul mă ajută să fiu mai eficientă. Dă-mi o masă goală și un calculator și voi rupe gura târgului. Dă-mi o masă încărcată cu de toate și o voi lălăi toată ziua. E doar un exemplu. Eficiența asta nu e legată doar de a face cât mai multe lucruri, ci de a le face pe cele care contează pe termen lung. E foarte ușor să intri în zona aia în care lucrezi doar ca să te afli în lucru, dar nu asta contează, ci de ce faci ceea ce faci și pentru ce.
#7. Minimalismul mă ajută să fiu mai puțin stresată. Am constatat că mediile încărcate vizual mă seacă de energie. Mă stresează până în punctul în care îmi vine să plec de acolo. Sunt mai țâfnoasă, mă simt agresată vizual. Mult timp mi-am spus că nu are cum să fie “doar” asta, însă sunt tot mai conștientă de cum mă influențează unii stimuli și pentru mine contează să am un mediu calm, liniștitor, fără culori și forme țipătoare.
Concluzie
Apropo de felul în care am deschis acest articol, cred că punem prea multe presiune pe noi despre cum ar trebui să arate lucrurile. A fi minimalist înseamnă să ai doar lucrurile de care ai nevoie, iar acest „ai nevoie” e diferit de la un om la altul. Suntem oameni, nu roboți și cred că fiecare ar trebui să ne găsim formula perfectă a ceea ce înseamnă „minimalism” (sau orice alt concept la modă).
Pentru voi ce înseamnă minimalismul și ce beneficii vă aduce?
Și pentru că îmi place să vin și cu dovezi din știință, includ mai jos cu un infografic fain despre apucăturile australienilor legate de a umple casa cu diverse lucruri. Nu pot decât să mă întreb cum ar arăta un astfel de studiu făcut la noi.

Produced by Choosi
Minimalismul e minunat, sunt de acord cu toate beneficiile pe care le expui. Dar e atat de greu de atins si de mentinut, cu toata presiunea la care suntem supusi in media/advertising de a ne satisface nevoi pe care nici nu stiam ca le avem….
Ha, la mine nu mai e greu din punctul ăsta de vedere. Efectiv nu mă mai atrage să cumpăr prostioare (excepție: prostioarele de mâncat :)). La ce avem de lucru totuși e să menținem ordinea, ne ajută că sunt mai puține, dar încă nu ne-am format obiceiul să punem lucrurile la loc și se face repede dezordine.