Ce ar fi ca anul ăsta să avem un altfel de Crăciun? Ce ar fi ca în seara de Crăciun să fim relaxați, odihniți, fără stres că nu ne ajunge de mâncare pentru toți?
Ce ar fi să ne concentrăm anul ăsta pe oameni și pe cum ne simțim și mai puțin pe mâncare și cadouri?
Am câteva idei cum să facem asta, însă, mai întâi, să vă spun cum arătau diminețile mele de Crăciun pe când eram copil.
Ne trezeam târziu în dimineața de Crăciun și ne bucuram de un dejun mare, cu toți ai casei în jurul mesei. Semn că cineva – mama adică – se trezea devreme.
Era un dejun altfel.
Singurul dejun din an când mâncam mămăligă cu friptură de porc și când ritmul zilei se schimba.
Totul încetinea.
Nu ne grăbeam nicăieri, nu mai aveam nimic de făcut, eram atenți unul la altul. Mâncam și apoi așteptam colindătorii.
În spiritul ăsta, vă propun câteva idei pentru un Crăciun altfel. Un Crăciun cu puțini bani și cu multă atenție la oamenii dragi.
Crăciun co-organizat
Dacă iubiți petrecerile mari de Crăciun, organizați o petrecere Potluck. O petrecere la care fiecare invitat aduce ceva de mâncare de acasă.
Să fii gazdă nu e ușor, iar partea cu mâncarea ia cel mai mult timp. Dacă împărțim povara asta, avem șanse să fim senini la masa de Crăciun.
Crăciun făcut cu mâinile tale
Decembrie e luna când pe buzele tuturor apare întrebarea: Ce să îi mai iau și anul ăsta de Crăciun? (soțului, copilului, mamei etc). Vă propun să facem o schimbare.
Haideți ca Decembrie să fie luna creației!
Să ne facem timp să ne așezăm pe covor sau la masă și să creăm cadouri pentru cei dragi. Chiar dacă suntem de părere că avem două mâini stângi.
Atenție, însă, cadourile handmade să nu fie doar un supliment la lista de cadouri din mall, ci să ne facem curaj să dăruim doar handmade.
Vă recomand lista asta de la Inoza: 20 de cadouri de Crăciun handmade, stylish și ușor de făcut
Crăciun plin cu vouchere
Luna decembrie e și luna când, din lipsă de idei și de timp, cumpărăm cele mai nefolositoare cadouri. Nu avem timp să analizăm ce le place celor dragi, ce le este folositor și cumpărăm cadouri pentru că trebuie.
În cazuri din astea, ce ar fi să ne limităm la niște vouchere cadou?
E posibil să strâmbați din nas la propunerea asta, pentru că fiecare își dorește un cadou personalizat. Fiecare își dorește să se simtă unic, să simtă că cineva a alergat cu limba scoasă pentru el.
Dar spuneți-mi și voi…Decât să luăm chestii nefolositoare, nu e mai bine un voucher-cadou?
Crăciun purtat de alții
Sunt curioasă câți veți rezona cu ideea asta. Câți dintre voi credeți că e o rușine să porți/dăruiești second hand?
Dacă însă vă puneți de acord cu cei dragi să vă faceți cadouri second hand, șansele de reușită sunt garantate. Când zic second hand, mă gândesc și la un rucsac de firmă, o trotinetă sau un aparat de făcut țuică.
Și desigur, cărți. Poate fi o carte (valoroasă pentru cel care o va primi) care nu se mai găsește în librării și o găsiți într-un anticariat.
Crăciun secret
Despre Secret Santa a auzit toată lumea și se aplică cel mai des la birou. Se pun într-o pungă numele celor care participă la Secret Santa și fiecare trage câte un bilețel cu un nume. Apoi fiecare cumpără cadou pentru acea persoană pe care a extras-o.
Ce ar fi să ne organizăm așa și acasă?
Asta ar însemna că am avea de ales mai puține cadouri, că am alerga mai puțin prin magazine și am cheltui mai puțini bani. Și, cel mai important, am reuși să ne concentrăm pe acea persoană.
Crăciun cu experiențe
Ce ar fi ca toate cadourile pe care le luăm să fie experiențe și nu lucruri materiale?
Bilete la teatru sau film, bilete la o ședință de călărie, spa, masaj, ședință foto, un curs online, o intrare la escape room, o ședință de coaching, un eveniment de degustare și lista poate continua la nesfârșit.
Crăciun cu amintiri
Cele mai faine adunări de Crăciun sunt cele care te fac să te simți bine. Care te fac să te simți important, apreciat, să simți că nu ești singur.
Cel mai ușor e să creezi amintiri prin jocuri de grup (mai ales atunci când ne vine greu să intrăm în discuții profunde, de suflet).
Aveți aici o listă de jocuri care va sparge orice gheață.
Crăciun plin de recunoștință
Crăciunul poate fi și momentul când:
♥ le spunem celor dragi cât de recunoscători le suntem. Că există în viața noastră, că respiră, că ne suportă mirosul de ciorapi murdari.
♥ suntem recunoscători pentru bucuriile mici. Că suntem întregi și plini de viață, că avem sau nu zăpadă, că avem o casă caldă și tot ce ne trebuie în frigider.
♥ suntem recunoscători pentru bucuriile mari. Că suntem sănătoși, că am obținut promovare, că ne-am luat casă, chiar dacă a fost cu credit.
Crăciunul poate fi momentul când, plini de recunoștință, ne punem câte o intenție pentru anul care vine. Fix la masa la care stăm cu oamenii dragi.
Mă bucur să văd cum lucrurile astea se leagă.
Recunoștința te face bucuros, bucuria te face să te deschizi către oameni și să fii atent la ei, iar atunci când te simți aproape de cei dragi, toate cadourile din lume pălesc.
Eu am ales anul ăsta să meșterim cadouri handmade, să ne facem timp să vorbim pe îndelete la masa de Crăciun și să ne exprimăm recunoștința pentru tot ce avem.
Port și acum în mine liniștea acelor dimineți de Crăciun din copilărie și mi-am propus să o retrăiesc.
Voi ce planuri v-ați făcut?
Este prima data pentru mine cand planific toata luna decembrie. Am planificat din timp cadourile pentru cei dragi, acum la inceput de decembrie ne curatam casa apoi o impodobim impreuna chiar daca mai sunt vreo 25 de zile pana la Craciun. In apropierea Sarbatorilor facem o lista cu meniul plus ce vom consuma in prima saptamana din Ianuarie. Asta pentru a evita aglomeratia din supermarket.In ziua de Craciun luam masa in familie apoi facem mici pachetele si mergem pe strazi sa oferim nevoiasilor. In zona mea colindatul e tot mai rar asa ca prefer ca portocalele si covrigeii sa ajunga la cine are nevoie cu adevarat.
Am vazut planul tau si pe blog, foarte fain! Cu lista de cumparaturi as vrea sa vad si eu cum fac sa evitam zilele acelea aglomerate. Cred ca cel mai tarziu vom merge la cumparaturi undeva pe 15 decembrie si ma gandesc sa fac o lista mai mare ca sa avem pentru mai mult timp. De Craciun suntem la cei dragi si se simolifica lucrurile pentru noi.
Foarte tare..
Eu ma gândeam sa chem toate rudele la mine pentru ca doar la noi fiicele mele au simțit ca este Crăciun. Fac mâncarea pe care o doresc la momentul respectiv, noi nu ne formalizăm. Oricum mama va face sarmale, mama sau soacra. Eu si sotul ne ocupam de aranjat, curatenie, decorat si cred ca fetelor le dam vouchere, cadouri vor primi de la ceilalți membri ai familiei, iar celorlalți le fac câte un cadou handmade.
Rezolvat!
O zi ușoară si frumoasa!✨
Te-ai hotarat ce cadouri handmade? Pune aici ideile 😉
Noi plecam in vacanta, scapam de curatenie, sarmale, cozonaci, vizite si cadouri de complezentza etc (nu ca as fi facut pra multe, dar zau, se aduna) .
Altfel cadourile la noi sunt simbolice (carti, card cadou), deja am comandat toate cartile, mai am de luat cardurile cadou si vor fi la acelasi magazin, banii ii vom cheltui in Ianuarie la solduri. Bradul e de plastic si are ceva ani de cand e la noi si va mai sta multi ani, globuri si alte decoratii nu mai iau.
Unde plecati in vacanta? 🙂