
Să te desprinzi de nebunia de afară, să te cocolești într-o pătură în care să stai cât îți place, să lași copiii să se joace pe covorul neaspirat, să le spui celor dragi ce vrei și, mai ales, ce nu vrei să faci.
Tu – odihnită, copiii bucuroși de timp petrecut împreună, cadouri alese pe sprânceană, mâncare puțină, dar deosebită, discuții pe îndelete cu cei dragi.
Pentru mine asta e o imagine perfectă de Crăciun. Dacă și tu îți dorești asta, vezi găsi în acest articol ce poți să faci pentru a-ți simplifica Crăciunul, ca să poți să îl savurezi pe îndelete.
Începem cu imaginea ta perfectă și ajungem la proces, așteptări și timp pentru tine. Sper să îți placă!
#1. Ce fel de Crăciun îți dorești?
Gândește-te cum vrei să te simți de acest Crăciun, ce oameni vrei să ai aproape, cum vrei să te simți după Crăciun, cum vrei să nu te simți de acest Crăciun, cum vrei să arate acea seară, cum vrei să arate săptămânile de dinainte. Am scris aici mai multe întrebări pe care să ți le pui.
Cred că e important să îți dai timp să te gândești la lucrurile astea, ca să nu ajungi ca alții să decidă pentru tine. 🙂
#2. Pregătește-te din timp
Sunt câteva aspecte pe care le putem planifica pentru Crăciun:
- cadouri,
- decor,
- masa,
- tradiții de familie,
- cu ce vrei să te îmbraci (eu nu o fac, dar n-ar trebui să conteze asta)
- atmosfera pe care vrem să o creăm.
Poți să îți faci câte o listă pentru fiecare secțiune: + cu cadouri și oameni pe care vrei să îi fericești, + obiectele de decor pe care le ai deja (ca să nu cumperi degeaba altele), + cu bucatele pe care vrei să le gătești, + cu ingredientele de care o să ai nevoie, + cu invitații pe care vrei să îi ai la masă.
Cred că ar fi fain să faci planul pentru Crăciun într-o discuție de weekend în famile (nu în cea extinsă!) ca să vă puneți pe aceeași lungime de undă și să vă calibrați așteptările.
Când faci planul, nu uita de cum vrei să fie acest Crăciun pentru tine.
#3. Stabilește-ți prioritățile
Acum că ai făcut acele liste pentru tot ce îți trebuie, poți să te apuci să tai. 🙂
Rezumă-te la lucrurile care sunt importante.
- Vrei să fii liniștită? Alege doar lucrurile care o să-ți asigure liniștea.
- Vrei să te bucuri de oameni, alege să te apropii de ei și să-i bucuri și lasă restul listei la o parte.
- Vrei să fii odihnită, fă-ți un plan cu cele mai leneșe activități, cele mai leneșe bucate, cele mai naked cadouri.
E greu să le ai pe toate în același timp. Lasă să plece ce nu e important și concentrează-te pe ce îți dorești cu adevărat.

#4. Ai grijă la așteptări
Când pleci cu ideea de Crăciun pe îndelete, nu te aștepta să fie un Crăciun perfect.
Ce e perfect necesită zile întregi de muncă și o mutră niciodată mulțumită.
Un Crăciun pe îndelete e ce îți dorești tu pentru sufletul tău, în condițiile tale și în ritmul tău.
E posibil să trebuiască să renunți la unele planuri, ca să poți să încetinești ritmul. Iar dacă acest pe îndelete se transformă într-o fugă nebună, acceptă că așa stau lucrurile și încetinește mai mult la anu’.
#5. Focusează-te pe ce e important, nu pe ce e urgent.
Problema e că ni se induc standarde mari: fii gata prima, fii perfectă, să ai și familia perfectă (care stă la masă ca în poze) și fă-le pe toate acum!
Suntem grăbiți, forțați să luăm decizii, pentru că Crăciunul e o dată în an. Reclamele uită să ne spună că mai e o dată și la anu’.
Întoarce-te la tine.
Cum vrei să te simți de acest Crăciun și ce poți să faci ca să nu te îndepărtezi de valorile tale?
#6. Fii atentă la proces, nu doar la rezultat.
Ce contează pentru un Crăciun pe îndelete? Să îți placă procesul.
Să simți că nu vrei să se termine.
Să îți placă să trăiești acea zi și tot ce o precede. Să spui stop atunci când e prea mult. Să spui Nu când te simți copleșită.
Când suntem atenți la proces, ne bucurăm de prezent, de companie, de ceea ce simțim atunci. Iar dacă nu ne bucurăm, avem timp să ne oprim să ne întrebăm:
Ce se întâmplă în mine? Ce pot să fac să aduc mai multă bucurie în pregătirile mele?

#7. Lasă-ți loc să respiri.
În toată această zarvă a Crăciunului, lasă-ți mici ușițe pe care să scoți capul. Tragi o gură de aer, prioritizezi, reduci și mergi mai departe. Nu renunța la rutina care te ține pe linia de plutire: culcat devreme, culcat și copiii, citit, sport, plimbare, orice îți place și te face să respiri din plin.
Când ai paharul plin, e mult mai ușor să le gestionezi pe toate. Așa, pe îndelete, fix cum îți dorești.
Concluzie
Mantra mea va fi: conectare pe îndelete, în tot procesul.
Ca să îmi îndeplinesc lucrurile la care visez (ghirlandă cu poze, cadouri handmade, ședința foto homemade), am început să mă pregătesc din timp. Cu toată pregătirea mea, e posibil să ajung cu câteva zile înainte și să-mi dau seama că sunt pe fugă.
Ce o să fac în acest caz?
O să prioritizez și o să „let it go”. Cadourile handmade pot rămâne și pentru la anu’, ședința foto o pot face și după Crăciun, bradul l-au împodobit copiii deja, deci nu-mi fac griji. Aleg să mă concentrez pe ce e important!
Tu cum vrei să fie Crăciunul tău?
0 Comentarii