Acum câteva luni, în ultima zi de înscriere pentru mentoratul The Art of Money, eu încă eram în dubii. Să scot acei euro din “buzunar” pentru un nou program educațional sau nu. 🙂
Deși procesul în sine și decizia pe care am luat-o nu a fost ușoară, am intrat în acest mentorat cu toată inima și nu mi-a părut rău nicio secundă pentru decizia mea! Mă simt mult mai bogată doar pentru că am cunoscut în jur de 40 de coachi, terapeuți, healeri din SUA, în frunte cu Bari Tessler, Financial Therapist încă din 2001.
Mentoratul s-a încheiat în septembrie 2022 și acum vreau să împărtășesc cu tine 10 lecții pe care le-am învățat din acest mentorat. Ah, și nu e vorba despre lecțiile despre bani și tool-urile pe care le-am învățat, ci despre mici schimbări în mentalitate.
10 lectii de viata care sper să te inspire și pe tine:
#1. Aceptă-ți calitățile și punctele slabe.
Cel mai prețios lucru pe care l-am învățat e să-mi accept calitățile ȘI punctele slabe. Am apreciat felul în care Bari Tessler a recunoscut care îi sunt punctele slabe și cum a găsit soluții pentru a face ce are de făcut, ținând cont de punctele ei slabe.
Deci, nu le-a ignorat și nu s-a prefăcut că nu le are, ci le-a conștientizat și a adus oameni în echipa ei care să o înlocuiască pentru acele puncte slabe.
#2. Construiește-ți propria cale, mai ales atunci când nu rezonezi cu acele căi construite de alții.
Bari Tessler este Financial Therapist încă din anii 2001-2002 și lucrează pe relația cu banii in a trauma informed way încă de pe când lucrul ăsta nu era la modă. În anii 2008 a apărut Financial Therapy Association în SUA și a fost invitată și ea în primele conferințe, însă pentru că nu a rezonat cu abordarea lor, a zis Pas și și-a văzut de-ale sale. A continuat să se numească Financial Therapist și a continuat să ajute oamenii în felul său atipic: prin povești terapeutice, prin lucrul cu corpul și printr-o abordare intuitivă de lucrul cu banii.
#3. Poveștile despre bani spuse într-un spațiu sigur, în care poți să te lași să fii vulnerabil și în care să fii primit cu tot ce vii, sunt vindecătoare.
Și uneori chiar suficiente. Eu încă mă bat cu credința asta indusă că poveștile nu au ce căuta în relația cu banii. Că banii sunt despre cifre și că e nevoie să-i abordăm printr-o abordare matematică, logică, obiectivă. Ei, din acest mentorat mi-am dat seama că a povesti despre experiențele tale cu banii este vindecător, pur și simplu.
Sunt o grămadă de alte lucruri pe care le putem face, acolo unde nu e suficient să povestești prin ce ai trecut – să ne uităm și în alte generații, înainte de noi, să lucrăm pe acele traume pe care le vedem, să intrăm și în partea practică și să vedem cifrele la față, însă, de multe ori, a povesti într-un mediu safe prin ce treci e cel mai mare pas, pentru că de acolo începe vindecarea și apoi vin și soluțiile.
Photo by Hannah Busing on Unsplash
#4. Relația cu banii este o temă pe care o lucrăm toată viața, dacă asta e ceea ce ne dorim.
Așa cum e și relația cu sinele tău sau relația cu oamenii de lângă tine, relația cu banii este în continuă evoluție și de la an la an (sau chiar de la lună la lună) aceasta se poate schimba. Descoperi ceva despre tine și despre felul în care vezi banii, prosperitatea, bogăția, sărăcia, luxul, economisirea etc și apoi mai descoperi ceva. Și încă ceva. Relația cu banii este un subiect pe care e posibil să nu-l epuizezi niciodată. Dacă ești atentă la tine și înveți să te cunoști, relația ta cu banii devine tot mai bună și mai bună. Începi să trăiești mai bine, mai așezat, iar descoperirile nu se opresc. Pentru că apare mereu ceva nou de îmblânzit.
#5. Avem traume legate de bani fie că suntem tineri sau bătrâni, fie că suntem considerați bogați sau săraci, fie că am crescut într-o țară comunistă sau în una capitalistă.
Și lucrul ăsta e ok așa cum e. E ușor să crezi că oamenii bogați nu au probleme cu banii sau că pentru ei toate lucrurile vin ușor sau că sunt privilegiați. Și sunt, într-un fel, privilegiați. Inclusiv eu mă consider uneori privilegiată. În același timp, oamenii bogați au și ei poveștile lor de respingere, de vinovăție și rușine în relație cu banii. Oamenii bogați au și ei experiențele lor negative legate de bani, oamenii bogați nu știu – uneori – cum să se bucure de tot ceea ce au. Ce vreau să zic e că nu suntem feriți de traume, indiferent din ce context socio-economic venim și că e important să ținem cont de asta în discuțiile noastre despre bani, bogăție sau sărăcie.
#6. Blândețea și compasiunea sunt cele mai importante instrumente în a-ți “rezolva” problema banilor.
Yep, uneori blândețea se bate cap în cap cu nevoia noastră a rezolva problemele repede. Însă, pentru mine, nu există altă modalitate.
Blândețea + Compasiunea + Practici și ritualuri constante cu banii tăi = fac minuni!
Photo by Marcos Paulo Prado on Unsplash
#7. Există multe căi pe lumea asta și cea mai bună cale e cea pe care o iei, pur și simplu.
Din nevoie de acceptare și din nevoia de perfecționism, ajungem să stăm în haos pentru că nu mai știm pe ce cale să o luăm. Nu știu cu care poveste despre bani să începem, cu ce structură de buget, pe ce speaker să ascultăm mai întâi etc. Din parcursul meu personal în relația cu banii, dar și al altor oameni, mi-am dat seama că există multe-multe căi de a ajunge la o așezare în relația cale și acea cale pe care o vei lua, aceea e bună pentru tine.
#8. Relația noastră cu banii se împletește, de multe ori, cu teme ca: emigrarea, mutatul dintr-o casă în alta (inclusiv în aceeași țară), discriminarea după sex, statut, culoare a pielii și altele.
Trăirile pe care le ai în urma unei emigrări poate avea o mare legătură cu siguranța pe care o resimți când te muți, iar siguranța uneori e dată și de bani.
#9. Indiferent la ce nivel și ce statut ai în viață, întrebările: Cine sunt eu? Fac bine ce fac? nu dispar.
De fiecare dată când începi ceva nou sau când treci la un alt nivel, aceste întrebări e posibil să apară din nou. Și asta e ok. 🙂
#10. Nu suntem setați să creștem și creștem fără oprire. Nici la nivel de individ, nici la nivel macro.
E ca în natură, avem ani în care totul e în floare, ani în care este secetă. Avem ani în care avem încredere în noi și totul merge bine și ani în care punem lucrurile la îndoială și pare că totul se duce de râpă. Suntem ființe sezoniere și astfel e și relația noastră cu banii. Și ar fi bine să acceptăm asta încă de la început.
Când te uiți la istoria investițiilor, o să observi că acestea au tot fost pe creștere. Cu toate crizele de până acum, piața de capital și-a revenit mereu și a fost în creștere. Însă observi asta doar dacă te uiți pe un termen lung și foarte lung. Dacă faci un zoom-in o să observi multe scăderi sau fluctuații.
Așa e și la nivel individual: într-o lună/an faci progrese, în alta regresezi sau te odihnești – e normal să fie așa. Singura provocare e că mintea noastră se așteaptă doar să crească în continuu și nu mai știm cu să acceptăm și altfel de perioade.
În concluzie
Acestea sunt cele 10 lecții care mie mi-au adus înțelepciune și o înțelegere mai profundă a relației cu banii. Am învățat și multe lucruri concrete și practici pe care să le aducem în relația noastră cu banii. Despre câteva dintre lucrurile concrete pe care le-am învățat, poate povestesc altă dată (deși nu mai promit nimic, că nu se știe :).
Câteva cuvinte despre mine
Sunt coach acreditat ANC și format în cadrul școlii Pleiade (școală acreditată de Federația Internațională de Coaching).
Scriu despre educație financiară pe blog și în comunitatea de facebook încă din 2018. Cel mai de succes proiect al meu este seria de articole #Bugetul Familiei – o serie care a ajuns în mii de familii din România, dar și din afara țării.
Abordarea mea (în coaching și în relația cu banii) este una intuitivă, blândă și fermă, în același timp. Asta înseamnă că învăț și studiez teoretic, dar în fața ta mă arăt cu tot – cu informația și cu ceea ce e dincolo de informație. Cu întrebări care-mi vin parcă din neant și care sunt legate profund cu subiectul tău, cu întrebări despre cum se simte în corp și în inimă ce îmi povestești și cum se aliniază toate.
Cred în coachingul făcut în parteneriat, de la egal în egal, în care tu îți găsești calea interioară cu ajutorul meu.
Dacă vrei să ne auzim la o întâlnire de explorare, în care să afli despre ce este coachingul sau să vezi dacă ți se potrivește abordarea mea, programează-te gratuit AICI.
0 Comentarii