La lacul Sf. Ana am fost şi acum cîteva luni, în iunie cred, însă de îndată ce au ruginit frunzele am cutreierat din nou zona. Sf. Ana este un lac vulcanic, singurul de acest gen din România, şi se află în Harghita, pe fundul craterului unui vulcan stins. Este un loc care îţi transmite o stare de linişte, de echilibru şi de împlinire…mai ales daca îi faci un înconjur dimineaţa, când nu e nici ţipenie de om prin zonă. Dimineaţa lacul e ca o oglinda enormă în care se reflectă copacii, bărcile, pontonul şi oamenii matinali.
Tot în zona lacului se află mlaştina oligotrofă Tinovul Mohoş, care s-a format în celălalt crater vulcanic al masivului Ciomatu. Se spune că primul crater care a erupt a fost cel cu tinovul, apoi s-a liniştit şi a format un lac. Mai târziu a erupt şi craterul de alături şi a aruncat cenuşa în primul lac; astfel l-a acoperit parţial şi a favorizat dezvoltarea muşchiului de turbă. Zona Tinovului Mohoş este declarată rezervaţie floristică, iar vizitarea se face numai cu ghid, la ore fixe.
Din cauza lipsei materialelor nutritive din sol, aici s-au dezvoltat plante specifice zonelor de tundră, un exemplu fiind pinii, care sunt foarte pitici, deşi sunt foarte batrâni (unii trec de 400 de ani). Aici am văzut pentru prima oară în viaţă o plantă carnivoră – Drosera rotundifolia, care se hrăneşte doar cu insecte, aceste condiţii dure fiind foarte prielnice pentru dezvoltarea unor plante insectivore, halucinogene sau otrăvitoare.
În zona băilor Balvanyos am ”descoperit” încă o zonă mlăştinoasă – Tinovul Buffogo – care se vizitează fără ghid şi care seamănă foarte mult cu pădurile din poveştile ruseşti despre Alionuşka şi Ivanuşka.
Pe drum spre tinov, sunt şi câteva peşteri cu denumiri cumva comice, dar şi macabre în acelaşi timp – Peştera Ucigaşul, Cimitirul Păsărilor, Grota Ucigaşă, Grota Sulfuroasă. Acestea şi-au căpătat denumirile ca urmare a faptului că acolo mor multe animale şi păsări din cauza emisiilor de hidrogen sulfurat. Toată zona miroase a ouă clocite, dar cică, în anumite doze, acest gaz este tămăduitor, astfel că…am suportat cu stoicism 🙂 .
Frumos, iti recomand si Piatra Unica sau Piatra Singuratica in Hasmasul Mare. Se pleaca din Balan.
multumesc! si pentru comentariu si pentru recomandare, inca un motiv in plus sa mai ajung prin Harghita 🙂
Reblogged this on artelierd and commented:
Frumuseti ascunse din Romania.
Pingback: 50 de amintiri din călătorii (I) – Natalia's Blog | Lucrarea ta esti Tu.
[…] Apă nemişcată a lacului Sf Ana şi liniştea pe care am simţit-o, când am coborât la lac dimineaţa foarte devreme, după ce am […]