Pentru că am început o nouă formare #CoachingConstellations, de care sunt foarte bucuroasă, m-am gândit să vă povestesc un pic despre mai multe tipuri de constelatii și despre care a fost experiența mea personală cu ele.
Soțul meu, când prima oară a auzit de acest termen, a crezut că e vorba despre ceva astrologie/astrogramă, ceva din zona asta. 🙂
N-aș ști să vă spun toată istoria Constelațiilor familiale (și a celorlalte tipuri derivate din cele familiale). Dar ce mi-e absolut clar e că, în felul cum am experimentat eu constelațiile până acum, nu e nicio legătură cu Astrologia.
Termenul „Constelații” se spune că vine de la ideea că fiecare om de pe planeta asta este invizibil legat de familia lui de origine (și nu numai). Fiecare om aparține unui sistem, unei constelații.
Iar cuvântul ăsta: A APARȚINE sau BELONGING, în engleză, e un element central din tot ce înseamnă constelațiile (familiale sau de alte tipuri).
Ce sunt totuși constelațiile, pe scurt?
Fără să folosesc termeni tehnici, constelațiile familiale sunt o formă de terapie alternativă de grup (nerecunoscute oficial ca terapia clasică), care te ajută să vezi:
- ce lucruri nespuse sunt în sistemul din care faci parte (în familia de origine în primul rând)
- ce loialități există în acel sistem (loialitățile sunt despre a fi fidel unui sistem, doar pentru că ești parte din acel sistem. De ex: copiii devin fideli părinților din multe puncte de vedere, pentru că altfel, dacă nu ar fi fideli, ar risca să fie excluși din sistemul familial (sau să se simtă excluși, ceea ce pentru un copil e o provocare de viață și moarte))
- ce părți sunt excluse dintr-un sistem (again, de familie sau nu)
- ce părți au fost uitate
- care e ordinea în care se intră în acel sistem (cine a intrat primul, cine al doilea, cine e ultimul – e o chestie foarte puternică să numești pur și simplu că cel care a venit primul e cel datorită căruia s-a format sistemul și asta aduce multă recunoștință pentru părinții noștri și pentru toți strămoșii)
- în ce fel se produce schimbul în cadrul sistemelor – cât de echitabil e
Hai că numai pe scurt nu a fost. 🙂
Esența e: Constelațiile familiale sunt o formă de terapie alternativă care ne ajută să vedem toate dinamicile de sus și să vedem legăturile astea invizibile dintre ceea ce trăim noi acum și ceea ce a fost înaintea noastră.
Există mai multe tipuri de constelatii
O să mă refer aici doar la ce am experimentat eu până acum:
- constelații familiale fondate de Bert Hellinger
- constelația intenției (sau metoda intenției) – inspirate din Hellinger, dar reinventate de Franz Ruppert
- constelațiile de business (zise și #coachingconstellations, în care mă formez și eu acum și cu care deja lucrez) – inspirate din Hellinger, dar adaptate pentru coaching de John Whittington
Constelațiile familiale au legătură cu familia de origine și strămoșii noștri. Pentru mine, acestea sunt și cele mai spirituale. Poate ați văzut și auzit de serialul turcesc Another Self. A tot fost promovat anul trecut de toată lumea. Acolo puteți să vedeți cum funcționează constelațiile, e pe Netflix filmul.
Practic, omul vine cu o provocare la care nu are încă răspuns. Prin constelația familială, poate să vadă ce anume din familia lui de origine contribuie la provocarea de acum, din prezent. Poate să fie vorba despre lucruri și încâlcituri, care au avut loc cu multe generații în urmă.
În constelațiile de intenție, omul formulează provocarea într-o propoziție scurtă (3-5 cuvinte) și apoi, alege pentru fiecare cuvânt din intenție un reprezentant uman. Acest reprezentant se comportă natural și manifestă ce anume vrea să spună părticica aia/cuvântul ăla din intenție. În felul ăsta, se pot observa ușor dinamicile dintre părțile interioare și părțile care blochează progresul.
Trebuie să vedeți filmul ăla de mai sus sau să participați la o constelație de acest gen, ca să înțelegeți mai bine. Intenționat nu intru în detaliile din spate, pentru că nu e ceva ce se explică, ci e ceva ce se simte.
Coaching constellations sunt un derivat din teoria constelațiilor de familie. Sunt exerciții concrete, specifice, care merg foarte bine aplicate în business, echipe, antreprenoriat, dar și în întâlniri 1:1.
Se aplică aceleași principii de bază ca în Constelațiile de familie, însă nu mai e vorba despre strămoșii noștri, ci despre dinamicile dintr-o anume echipă sau în provocările individuale (raportate la sistem).
Mai există și constelații cu obiecte, însă pe acelea nu le-am gustat practic și nu aș ști să spun care sunt diferențele.
Experiența mea cu toate aceste tipuri de constelații
Eu personal, pentru dezvoltarea mea, am lucrat cel mai mult cu constelația intenției (metoda intenției – care este recunoscută și ca metodă de terapie). Mi-am rezolvat probleme existențiale pe care nu credeam că o să le văd integrate vreodată: insomnii, sentimentul de apartenență profundă la sistemele din care fac parte etc.
Am gustat și constelațiile familiale și mi-au plăcut mult, deși au fost un pic diferite de cele de intenție.
Iar acum sunt în formare pentru #CoachingConstellations și de asta vă invit să lucrăm împreună :).
Practic, în întâlnirile noastre, voi face un mix de coaching pur și exerciții de coaching constellations acolo unde e cazul.
Orice subiect de pe lumea asta poate fi privit sistemic (ca un sistem), așa că putem lucra pe aproape orice subiect aveți voi nevoie.
În general, în coaching, eu am lucrat mai mult și bine pe relația cu banii și pe dificultatea de a lua decizii mari, însă cum spuneam, în coaching este mult vorba despre lucrul interior al clientului, e mult despre client, nu despre mine.
Deci, în esență, eu pot lucra cu aproape orice subiect sistemic.
Voi ați experimentat constelațiile (de orice fel)? Cum vi s-au părut?
Dacă vreți să lucrăm împreună, dați un semn în comentarii sau pe adresa de email contact@nataliadabija.ro, sunt happy să avem și un call gratuit de clarificare.
Rezonez foarte mult cu metodele constelațiilor și abia aștept să lucrez cu voi și cu ele! 🙂
Câteva cuvinte despre mine
Sunt coach acreditat ANC și format la nivel ACC în cadrul unei școli acreditată de Federația Internațională de Coaching. Sunt în formare pe metoda #CoachingConstellations.
Scriu despre educație financiară pe blog și în comunitatea de facebook încă din 2018. Cel mai de succes proiect al meu este seria de articole #Bugetul Familiei – o serie care a ajuns în mii de familii din România, dar și din afara țării.
Abordarea mea în coaching este una intuitivă, blândă și fermă, în același timp. Asta înseamnă că învăț și studiez tehnici, dar în fața ta mă arăt cu tot – cu informația și cu ceea ce e dincolo de informație. Cu întrebări care-mi vin parcă din neant și care sunt legate profund cu subiectul tău, cu întrebări despre cum se simte în corp și în inimă ce îmi povestești și cum se aliniază toate.
Cred în coachingul făcut în parteneriat, de la egal în egal, în care tu îți găsești calea interioară cu ajutorul meu.
Dacă vrei să ne auzim la o întâlnire gratuită de explorare, în care să afli despre ce este coachingul sau să vezi dacă ți se potrivește abordarea mea, programează-te gratuit AICI.
Pingback: Mai bine sărac, dar curat. Adevărat? – Natalia Dabija
[…] Tipuri de constelatii gustate de mine și despre Coaching Constellations […]