fbpx

„Nu cred că mă voi împrieteni vreodată cu banii!Mereu mă fac să mă simt vinovată”

Știu bine cum stă treaba cu vinovăția – știi și tu…

Ea vine din:

  • felul în care simți că îți scapă banii printre degete
  • felul în care te simți de fiecare dată după ce cumperi ceva scump și realizezi că nu îți aduce de fapt bucurie
  • faptul că știi că există soluții, dar îți e frică și să te gândești la ideea de economisire
  • nesiguranța pe care o simți atunci când vine vorba de bani
  • teama că toate micile tale bucurii vor dispărea odată ce începi să pui bani deoparte
  • gândul că dacă mâine s-ar întâmpla ceva, nu știi cum ai putea să te descurci.

Îți dorești mult să scapi de vinovăție, de cumpăratul impulsiv și să te pot simți bine cu tine și cu banii tăi.

Îți dorești să scapi de presiunea pe care o pune pe tine orice discuție legată de economii și să o transformi în liniște și relaxare.

„Da! Exact asta îmi doresc – să mă simt relaxată în legătură cu banii!”

Îți e frică de orice cheltuială neprevăzută care ar putea apărea, pentru că știi că nu ai cum să o acoperi. Trăiești într-o tensiune continuă.

Ți-e drag confortul pe care îl ai și pe care știi că-l meriți – doar muncești în fiecare zi pentru el și n-ai vrea să-l pierzi.

Ai încercat până acum diverse bugete, idei de economisire, dar nimic nu a mers…

A venit timpul să schimbi asta.

A venit timpul să te bucuri de banii tăi și să te ocupi de relaxarea financiară la care tot visezi.

Cum arată relaxarea asta pentru tine? Te bucuri de mai mult timp cu copiii tăi? Îți permiți să îți îndeplinești visurile acel hobby transformat într-o mică afacere? Stai liniștită și relaxată în vremurile astea, pentru că știi că ai o rezervă de bani, la care poți să apelezi oricând?

Sunt aici cu tine să te ajut să descoperi ce înseamnă relaxarea financiară pentru tine, să-ți înțelegi relația cu banii, tiparele la cumpărături și să te ocupi și de viitorul tău, nu doar de prezent.

De fapt, nu sunt doar eu, ci și un grup super fain de suport format din alte femei ca tine.

„Nu are niciun rost să economisesc. Mereu am reușit să mă descurc cumva!”

Ideea de economisire și de fond de rezervă par să fure din frumusețea vieții, așa-i?

Simți că nu mai vrei să tai din nimic, că vrei pur și simplu să te bucuri de viață? Mai mult de atât, simți că meriți să trăiești fără să te limitezi?

Știu cum e să simți lucrurile astea și te înțeleg perfect. Acum câțiva ani, am fost și eu acolo. Asociam economisirea cu „a te zgârci” și nu concepeam să renunț la stilul meu de viață.

Dar dacă economisirea nu ți-ar fura din plăceri? Dacă ai putea să obții relaxarea financiară fără să renunți la lucrurile pe care le iubești?

Dacă ai putea să scapi de cheltuielile impulsive – de cele care nu te mulțumesc –  și să rupi cercul distructiv? Dacă ai putea să ai grijă de viitorul tău, fără să fii dură și drastică cu tine?

Despre mine

Salut, sunt Natalia Dabija și sunt aici să te ajut să ai o relație echilibrată cu banii, astfel încât să reușești să economisești pentru relaxarea ta financiară și pentru experiențele cu adevărat importante pentru tine.

Dacă în facultate am studiat tot ce ține de bugetul unei firme, din 2016 studiez intens tot ce ține de finanțe personale. Am participat la cursuri și am citit despre bugete din diverse perspective, despre relația noastră cu banii, despre investiții și despre cum să economisim cu cap în fiecare lună. Am studiat și sunt pasionată de ceea ce stă în spatele obiceiurilor și de dezvoltare personală, pentru că, după părerea mea, de aici pornește totul.

Din 2018 scriu constant pe blogul meu despre frugalitate, economisire, bugete și co-administrez grupul de facebook Organizează. Economisește. Trăiește, unde generez discuții profunde despre relația noastră cu banii.

Articolele mele le găsești și pe Thrive Global România și în revista Happy Business, publicată de Asociația Happy Moms.

Deși sunt la bază economist, abordarea mea în acest program 1:1 nu e una matematică.

Cred mult în a înțelege de ce facem anumite lucruri (cum ar fi cumpărăturile impulsive), de ce nu ne prețuim banii, de ce ne vine greu să ne oprim din a da cu cardul de credit deși știm că datoriile alea ne încarcă cu multă vinovăție.

Cred mult și în a acționa în baza unor obiective, care devin realitate cu pași mici în fiecare zi.

Astfel, ținând cont de obiceiurile tale zilnice, de tiparele tale la cumpărături, te ajut să-ți creionezi un buget potrivit ție și te ghidez să economisești pentru fondul tău de relaxare financiară.

Timp de 6 săptămâni te însoțesc în călătoria ta către relaxarea financiară și te ajut:

să conștientizezi care sunt tiparele comportamentale care te duc spre a cheltui impulsiv fără să-ți pese

să îți înțelegi relația cu banii și să afli de unde pornește și cum îți afectează alegerile de zi cu zi

să identifici cele mai dureroase categorii de cheltuieli (pentru tine!) și să găsești soluții pentru a le diminua

să îți faci un fond de rezervă pentru a te relaxa și a-ți lua grija banilor de pe umeri

să faci un plan financiar pornind de la veniturile tale, ținând cont de cheltuieli și de obiectivele pe timp scurt și mediu și de toate cele descoperite despre tine

să aduci bucuria în viața ta, chiar în timp ce economisești și lucrezi pentru relaxarea ta financiară.

Călătoria mea: de la vinovăție la relaxare financiară

Vezi tu, acum vreo 7-8 ani și eu cheltuiam mult impulsiv pe fond emoțional. Mă pierdeam în magazine și printre stocuri de haine scoase la reducere. Mă comparam foarte mult cu o prietenă și cumpăram lucruri doar ca să nu rămân în urmă. Apoi, ce să vezi, în loc să mă simt bine, mă simțeam vinovată.

Undeva în mine exista un gol. Un gol pe care încercam – fără rezultat – să îl acopăr cu shopping. Aveam o viață bună, eram într-o relație bună, aveam părinți ok, prietene bune pe lângă mine, un serviciu ok. Era un gol din ăla:

Ai tot ce îți trebuie, ce ai putea să îți mai dorești?

Totul s-a schimbat în momentul când am găsit persoana potrivită de la care să învăț despre finanțe personale și cu care am rezonat pe loc.

Am reușit să înțeleg de ce fac acele cheltuieli impulsive și cum să le înlocuiesc cu practici mai bune. Am reușit, împreună cu soțul meu, să schimbăm dinamica în cuplu legat de bani și de cheltuieli. Am reușit să ne facem un fond de rezervă consistent și am făcut primul pas către investiții.

Știu cum e să fii acolo, unde ești tu acum. Știu cum e să depășești cheltuielile impulsive și știu cum e să fii relaxată că ai acel fond de rezervă care te protejează. Studiez acest domeniu de câțiva ani, iar acum a venit momentul să împart experiența mea de viață + abordarea mea cu tine.

_DSC1655-Edit
Ce conține programul de grup?

6 întâlniri ONLINE în grup restrâns, de 2 h fiecare, după cum urmează:

La această întâlnire ne cunoaștem, te ajut să-ți identifici profilul de cumăpărător și să vezi care e relația ta cu banii. Tot aici punem sub lupă tiparele tale la cumpărături, ca să te cunoști și să știi de unde să o apuci!

În întâlnirea asta vedem împreună unde te afli. Analizăm veniturile, cheltuielile, bugetele actuale și datoriile, dacă există. 

Tot aici faci primii pași către obiceiuri bune:

  • meniu săptămânal
  • evidența cheltuielilor

Te ajut să dai formă fondului tău de relaxare financiară.

Îți stabilești obiectivul tău, de ce-ul și te asiguri că acest obiectiv e ceea ce îți trebuie.

La această întâlnire, te ajut îți stabilești noul buget care să te ajute să-ți construiești fondul de rezervă SAU să pui bani deoparte pentru obiectivul tău în cel mai scurt timp (stabilit de tine!). 

Acest plan te va ghida pentru multe luni de acum încolo.

Revenim asupra obiceiurilor sănătoase, la nevoie.

Discutăm pe 1-2 categorii de cheltuieli pe care îți dorești să le iei la puricat. 

La a 5-a întâlnire ne simțim ca între prietene, așa că îți propun și câteva strategii și provocări de economisire pe sufletul tău.

Ultima întâlnire va fi plină de recunoștință. La propriu și la figurat. Te ajut să vezi ce înseamnă o viață plină pentru tine, să aduci recunoștința în viața ta și să te bucuri de banii tăi. Chiar și lucrând la fondul tău de rezervă. 

Se poate, da!

Ce spun alte femei despre mine?
Eu am mai spus și mă repet, datorită ție Natalia, viața noastră financiară ni s-a schimbat de când am intrat în grup. Nu mai merg de 2-3 ori pe săptămână până la magazinul de reduceri, că poate găsesc ceva "interesant și ieftin". Nu mă mai duc duminicile la 2-3 piețe de vechituri (făceam și câte 50 de km dintre ele). Nu mă mai duc la magazinul de reciclare decât când chiar caut ceva si am nevoie (mai cumpar cărți, acolo nu reușesc, deși nu mai cumpăr așa multe, iar înainte de casă le triez). Nu mă duc în Lidl decât o dată la 2 săptămâni (trimit soțul, că el nu cumpără nimic mai mult, iar dacă uit ceva și îl sun, nu răspunde aproape niciodată la telefon). Am facut o triere la haine, mobilă, veselă, pantofi (mai puțin la cărți), de am fost de vreo 3 ori la centrul de reciclare. Sinteza: cumpăram chestii, pentru că erau ieftine! Anul acesta am făcut economii, am vândut lucruri noi pe care le țineam că poate cândva le-oi folosi. Am cumpărat mai puțină mâncare (aruncam sau dădeam între 15-20%). Am fost atentă la cheltuieli și am reușit să îmi plătesc mașina cu banii jos (am luat doar un credit de 3.000 de euro din 15.000).
Olimpia
membră a grupului pe care-l co-administrez
Draga mea, de cand te-am descoperit, te citesc zi de zi. In fiecare dimineață, mergem împreună până la birou! Mi-am printat postările legate de organizare și mi-am făcut un biblioraft cu materiale by Natalia Dabija! Ești un om deosebit, care dăruiește și celor din jur din ceea ce simte! [...] Continuă să scrii pentru că o faci cu har, iar efortul tău ajută mai mult decât îți poți imagina! Te îmbrățișez cu drag și îți dăruiesc gânduri inspirate!
Cornelia
cititoare a blogului


Te citesc de curând și ți-am descoperit cu plăcere blogul. In unele dintre ideile tale mă regăsesc, pe altele mi-ar plăcea să le testez, altele nu mi se potrivesc, dar îmi place maniera simplă, obiectivă și, totodată, realistă în care prezinți lucrurile. Asta îmi dă curaj și încredere că aș putea pune în practică mai multe dintre proiectele pe care le pun uneori pe hârtie și rămân acolo.
Claudia
cititoare a blogului

E potrivit acest program pentru tine?

Eu nu cred în scurtături și în formule magice. Așa cum nu cred nici că acest program e potrivit pentru oricine. Ca să te ajut să te decizi mai ușor, vezi aici dacă bifezi cel puțin 2 opțiuni de la prima secțiune.

Acest program e pentru tine dacă:

Ești gata să intri în profunzime cu discuțiile despre banii tăi. Nu doar că ești gata, ci abia aștepți! Ca să extragi ce e mai bun din acest program, e important să fii pregătită să-ți sufleci mânecile și să intri în cea mai sinceră muncă de conștientizare.

Iubești să desfaci firele în patru, să îți înțelegi comportamentele, tiparele, de ce-urile. Abordarea mea nu e una matematică, cum îți spuneam și acest program te va ajuta doar dacă iubești introspecția.

Ești în căutare de înțelegere, sprijin și empatie pentru a te împrieteni cu banii tăi. Învinovățirea, critica și auto-critica pot da rezultate doar pe termen scurt. În grupul de 6 persoane vei găsi sprijinul de care ai nevoie!

Știi deja că alegerea e la tine și nu mai vrei să te victimizezi. Acest program nu e o soluție magică, însă dacă ești dispusă să intri cu inima deschisă și cu puterea de alegere la tine, sunt sigură că te va ajuta!

Ești dispusă să investești timp, dedicare și să fii blândă cu tine. Timp pentru a-ți face toate temele pentru acasă și pentru a nu amâna întâlnirile și înțelegere de sine pentru a rupe cercul ăla de vină.

Acest program nu e pentru tine dacă:

Vrei rezultate peste noapte, eventual fără să depui niciun efort. Nu am o baghetă magică, îmi pare rău! Iar dacă aș avea, nu aș folosi-o, pentru că acele rezultate s-ar prăbuși imediat ce dispar eu din peisaj.

Pentru tine banii înseamnă doar cifre. Eu iubesc partea emoțională a banilor și într-acolo ne îndreptăm cu acest program.

Nu ești pregătită să fii sinceră și deschisă cu tine. Bine, o oarecare frică e ok să existe, însă ar fain să simți și o doză mică de: "Gata, nu mai vreau să continui așa!"

Te aștepți să îți rezolv eu situația financiară din pix. Eu te voi ghida cum știu mai bine, dar nu pot face munca în locul tău.

Ce primești inclus în acest program și cât costă?

Staaai, am și bonusuri!

BONUS nr. 1:

Interviu înregistrat cu psih. Andreea Arsene despre cheltuielile impulsive și dependența de cumpărături.

Din acest interviu vei afla perspectiva unui psihoterapeut asupra dependenței de cumpărături și vei înțelege cum să ai grijă de tine fără a cheltui (prea) mult.

BONUS nr. 2:

O sesiune  de 2h de follow up, la o lună de la încheierea programului.

Aceasta va fi a 7-a întâlnire și vom analiza cum ai reușit să stăpânești obiceiurile noi, ce a mers și ce nu.

E o sesiune obligatorie, așa că ia-o în calcul chiar de la început.

 

Dacă ai nevoie de ajutor la înscriere...

Dacă ai întrebari despre program sau ai nevoie de informații suplimentare, te rog să mă suni și discutăm detaliile. You are welcome!

0735312091

contact@nataliadabija.ro

Așa cum e nevoie de un sat pentru a crește un copil, la fel și eu am creat această pagină cu ajutorul unor oameni dragi: 

Copywriting și consultanță: Alexandra Ciucanu  Photo credit: Andreea Blas

0